Sukob migranata i policije u Blažuju nije bio “napad ISIL-a”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon što je u migrantskom kampu u Blažuju izbio incident između migranata i policije, portal Antimigrant objavio je nekoliko članaka u kojim se tvrdi da su za sukob krivi “pripadnici ISIL-a”.

Ocijenjeni članci
Antimigrant Prenošenje lažnih vijesti; Pristrasno izvještavanje; Antimigrant Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; Antimigrant Pristrasno izvještavanje; Klikbejt; Antimigrant Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje;

U migrantskom kampu u Blažuju, desetak kilometara od Sarajeva, 20.1.2021. izbio je sukob između migranta i policijskih snaga. Kako su potvrdili iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, sukob je izbio nakon što je jedna osoba trebala biti prebačena u drugi kamp zbog incidenata koji je ranije izazivala, no drugi migranti su to pokušali spriječiti, nakon čega je uslijedio sukob.

Na portalu Antimigrant nakon sukoba objavljeno je nekoliko članaka o incidentu. Prvi članak objavljen je 21.1.2021. i opremljen naslovom:

Rat u Blažuju: Stotine policajaca branili državu od migrantskih hordi! Desetine povrijeđenih!!!

Nije jasno odakle tvrdnja da je ovaj incident bio “rat”, pa ni kako su policajci “branili državu”. Ove konstrukcije se u članku ne spominju:

Sve do jedan sat iza ponoći smjenjivala su se  vozila Hitne pomoći koja su dovozila povrijeđene migrante, ali i pripadnike MUP-a KS.

Ispred Klinike urgentne medicine (KUM) Kliničkog centra u Univerziteta u Sarajevu bilo je opsadno stanje.

Podsjećamo da je došlo do velikih nereda u migrantskom kampu u Blažuju. Kako je za “Avaz” ranije potvrdio portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić, do nereda je došlo nakon što su radnici IOM-a izolovali jednog migranta kojeg su željeli premjestiti u drugi kamp jer pravi probleme.

Stotine policajaca hapsilo je na desetine migranata. Migranti su oštetili nekoliko policijskih automobila te napali i policiju.

Članak Antimigranta je preuzet sa portala Avaz, gdje je objavljen ranije istog dana. Ni u Avazovom članku se ne spominje “rat u Blažuju”.

Idući članak na portalu Antimigrant je autorski, a objavljen je svega nekoliko minuta kasnije. U naslovu se tvrdi da je ovo bio “napad ISIL-a”:

Ovo je napad ISIL-a na našu državu! Građani moraju pomoći policiji! Tjerajte migrante prema kampovima!

U članku se tvrdi da migranti rade za “velikosrpske” i “velikohrvatske” interese, a da bi se “napravio pokolj nad Bošnjacima”:

Da li će konačno bošnjački idioti, predvođeni korumpiranim tzv. reisom Kavazovićem, od naroda otetom Islamskom zajednicom, kao i veleizdajničkom SDA, razumjeti da ovo zlo koje su nam uvezli nisu nikakvi “muhadžiri”, nikakva “braća u vjeri”, već se radi o terorističkom ISIL-u koji je preseljen u krajeve sa bošnjačom većinom da napravi pokolj nad Bošnjacima, za velikosrpske i velikohrvatske interese, za interese desničarske Evrope i krstaškog fundamentalizma – nakon čega će sva ta bagra biti deportovana, kao što bi sada trebala biti deportovana u zemlje porijekla?! Šta treba da se dogodi pa da Bošnjaci ukopčaju da na njih ide krvoproliće i da će žrtve biti manje što se prije odluče braniti od tzv. migranata, a zapravo terorista i kriminalaca? 

Treći članak Antimigranta o ovom incidentu isti dan prenesen je sa portala Oslobođenje, uz izmijenjen naslov:

Migrantski teroristi uništili 20 policijskih vozila prilikom napada na policiju u Blažuju

Četvrti članak je također autorski. Objavljen je 24.1.2021, ponovo uz tvrdnje da se radi o “ISIL-ovcima”:

Otvoreni poziv SIPI: Saslušajte uposlenike iz kampa u Blažuju! “OVO SU ISIL-ovci!!!

(...)

To zašto bh. organi sigurnosti dosad nisu adekvatno reagirali, to zašto bh. država nije dosad primijenila sistem ekstradicije ovih kriminalnih uljeza, jeste stvar velikosrpske zavjere, gdje se računa da će genocid nad Bošnjacima sprovesti migrantski ISIL. No, konačno bi velikosrpski obavještajci morali razumjeti da će time, i da će tako, unesrećit i srpski narod – ako ništa – novim ISIL-ovskim komšilukom.

Vjerujući da u Sipi i Tužiteljstvu ipak ima većina normalnih službenika, odanih idejama bosanske tolerancije i jedinstva, a nadasve ideji antiterorizma, srdačno preporučujemo saslušanje naših ljudi koji su uposleni u Blažuju i Lipi. Oni su najveći izvor informacija o terorističkom porijeklu bandita koje nam Islamska zajednica i marionetski reis-mufljuz Kavazović predstavljaju kao stralanike i “muhadžire”.

Šta su činjenice?

Portal Antimigrant aktivan je od aprila 2019. godine. U potpunosti je posvećen širenju netrpeljivosti prema migrantima i stvaranju “antimigrantskih” narativa, kako mu i sam naziv kaže. Raskrinkavanje je već nekoliko puta ocijenilo tvrdnje na ovom portalu, a najviše članaka dobilo je ocjenu pristrasno izvještavanje. 

Raskrinkavanje se obratilo MUP-u Kantona Sarajevo sa upitom da li se među migrantima i izbjeglicama koje su učestvovale u incidentu nalaze osobe koje su sumnjičene za terorizam i/ili veze sa terorističkom organizacijom Islamska država (ISIL). Prema saznanjima MUP-a KS-a, takvih osoba u ovom kampu nema:

Poštovani,

vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da, do ovog momenta, prema raspoloživim saznanjima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, nije identifikovana niti jedna osoba u navedenom kampu koja se dovodi u vezu sa pomenutim događajem, a da je osumnjčena za veze sa terorizmom ili ISIL-om.

Srdačan pozdrav,

U Antimigrantovom članku, objavljenom 24.1.2021, autor poziva uposlenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da “saslušaju” uposlenike kampa u Blažuju, koji navodno tvrde da su osobe koje se nalaze tamo pripadnici ISIL-a. Dokazi za takve izjave se ipak ne navode u tekstu. Također, tokom našeg istraživanja nismo pronašli ovakve izjave. 

Tvrdnje da su migranti “pripadnici ISIL-a” se nisu prvi put pojavile na ovom portalu, o čemu je Raskrinkavanje pisalo već nekoliko puta. Ipak, one ni tada nisu bile utemeljene. Povodom navoda iz oktobra 2019. godine, da se među migrantima nalaze “vojnici terorističnog ISIL-a”, Raskrinkavanje je kontaktiralo SIPA-u, od koje smo dobili odgovor da ne raspolaže takvim saznanjima:

U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonom, kontinuirano preduzima aktivnosti na prikupljanju, analiziranju i razmjeni bezbjednosno interesantnih saznanja sa drugim agencijama za provođenje zakona u vezi migranata i izbjeglica koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U konkretnom slučaju, ne raspolažemo bezbjednosno interesantnim saznanjima.

Lažna vijest
"Antimigrant” tvrdi da su “Isilovci okupirali Tuzlu”

Portal “Antimigrant” nastavlja sa širenjem mržnje i lažnih informacija o mi...

Preko margine Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje Klikbejt 31.08.2019

Antimigrant je objavio i tvrdnju da su “Isilovci okupirali Tuzlu” 4.7.2019. godine. Tada smo kontaktirali MUP Tuzlanskog kantona, od kojeg smo ponovo dobili odgovor da “do sada Uprava policije nije potvrdila prisustvo lica sa kriminalnim dosijeom, niti lica koja se dovode u vezu sa terorizmom”. 

Lažna vijest
Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o p...

Preko margine Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt 11.11.2019

Nejasno je iz kojeg razloga autor naslova članka na portalu Antimigrant incident u Blažuju naziva “ratom” i navodi da su “policajci branili državu”. Za portal Radio Slobodna Evropa 20.1.2021. portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je da je došlo do “narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra”. Isti događaj Hadžiabdić je u izjavi za portal Klix nazvao “sukobom”. Stoga je jasno da se ovdje ne radi ni o kakvom “napadu na državu”, niti “ratu”. 

Potenciranje retorike koja uključuje “rat”, “napad na državu” i slične formulacije u medijskim opisima masovnijih konflikata između grupa pospješuje kreiranje negativnog diskursa o marginalizovanim grupama, kao što su migranti, izbjeglice i osobe u pokretu. Detaljnije o medijskom izvještavanju o marginalizovanim grupama pročitajte u istraživanju “Preko margine” koje je Raskrinkavanje objavilo u 2020. godini. 

Članak portala Antimigrant, u čijem naslovu se tvrdi da je u Blažuju izbio “rat” u kojem je policija “branila državu od migrantskih hordi”, ocjenjujemo kao klikbejt.

Članak u kojem se tvrdi da su migranti pripadnici ISIL-a ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i članak u kojem se tvrdi da su za uništenje policijskih vozila krivi “migrantski teroristi”. Ove tvrdnje u drugim člancima dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da su migranti “uvezeni” u BiH kako bi se napravio “pokolj nad Bošnjacima, za velikosrpske i velikohrvatske interese” ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Svi članci dobijaju ocjenu pristrasno izvještavanje, budući da na osnovu dezinformacija grade negativan narativ, usmjeren protiv migrantske populacije.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 27. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me