Raskrinkavanje.ba

Teorije zavjere: Ubistvo Danke Ilić nema veze s izmišljenim planom čipovanja djece

Na društvenim mrežama šire se različite teorije zavjere o slučaju nestanka i ubistva djevojčice Danke Ilić. Ovaj događaj iskoristio je i poznati teoretičar zavjere Saša Borojević kako bi promovisao “zavjerološke” narative o čipovanju djece. Ove insinuacije prihvatili su, i nadogradili, korisnici/e društvenih mreža.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Dvogodišnja djevojčica iz Srbije Danka Ilić nestala je 26. marta 2024. godine u Banjskom Polju kod Bora. Policijska istraga utvrdila je da je djevojčica tog dana ubijena. Informaciju o njenoj smrti objavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 4. aprila, a Ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije je objavilo pojedinosti ovog slučaja, prema kojima su dva muškarca automobilom udarila djevojčicu i potom njeno tijelo prevezla i ostavila na drugom mjestu. Počinitelji su uhapšeni i priznali su zločin. Na njihovom automobilu pronađeni su tragovi krvi stradale djevojčice. U vrijeme pisanja ove analize, tijelo djevojčice još nije bilo pronađeno.

Medijsko izvještavanje o ovom slučaju bilo je intenzivno, a objavljen je i značajan broj dezinformacija (1, 2,). Širile su se i teorije zavjere o nestanku i ubistvu djevojčice. U ranijoj analizi pisali smo o netačnim tvrdnjama da su informacije o smrti Danke Ilić izmišljene i plasirane kako bi se sakrilo šta se stvarno desilo sa djevojčicom.

Društvenim mrežama dijele se i insinuacije da je iza ovog događaja namjera da se pod izgovorom brige o sigurnosti uvede čipovanje djece.

Na Facebooku je 5. aprila 2024. godine objavljen isječak (arhivirano) iz emisije u kojoj je poznati teoretičar zavjere Saša Borojević za Informer govorio o slučaju nestale djevojčice Danke. U kratkom snimku koji se dijeli na Facebooku, Borojević navodi:

U Americi imate firme koje se bave zaštitom dece. To je jedan ozbiljan biznis koji se tamo razvio, a Barack Obama je 2016. godine uveo projekat koji se zove “Čipi”. “Čipi” je zapravo čipovanje dece ovde ispod kože i vi ste praktično obeležili decu sa nekakvim čipovima kao GPS. I to je sada ozbiljan biznis postao. Na svakoj nesreći imate pse rata koji na tome prave biznis. Zašto ovo govorim? Zato što znam da trenutno u Srbiji se sprema nekoliko firmi i kompanija da ovu situaciju, i različite situacije, i različita spinovanja oko nekih drugih situacija, iskoriste na ovome da profitiraju. To se zove tag, ja znam i ko je uvezao te tagove. To su tagovi… Izgledaju okrugli, kao žetoni koji se ubace u ranac, džep i tako dalje. I on u sebi ima GPS i vi putem telefona pratite dete. I vi kažete: "Pa to je super". Međutim, sledeći korak je da taj tag može da se izgubi, a pošto može da se izgubi, onda je najsigurnije, to je tako minimalno, to se ne vidi, da bude pod kožom i tog trenutka ste vi praktično decu stavili maltene sa antenicama.

Snimak je izmijenjen na način da su dodate ilustracije koje bi trebalo da prikažu “tagove” o kojim Borojević govori.

Borojevićeve tvrdnje su u Facebook objavi “nadograđene” navođenjem i drugih slučajeva, kao što je masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Cilj ovih događaja jeste, kako se navodi, “oduzimanje sloboda, veća kontrola, i na kraju čip.....”

(...) to vam je sledeće, ima mnogo prepadnutih, ima mnogo naivnih, ima mnogo glupih i mnogi bi već sada kupili te čipove i zakačili deci....

....u to sam siguran...

👉.dovoljan broj da im prođe uvodna priča a posle to s0t0njare još više reklamiraju i bude toga još više i mnogi prihvate kao normalno.....

OTUDA SVE OVO.....‼️

Ponoviću još jednom, njima, mislim na s0t0njare, ubiti jedno dete, ili 100 ljudi, je ko popiti čašu vode....

...njima je bitno da im prođe priča tj realizacija plana....

Hvataju nas na emocije.....‼️

KAO I SA PELCOVIMA, pogledajte koju reklamu su imali ti tagovi/čipovi o kojima priča su imali ovih 10 dana.....‼️

Uvode nas u DIGITALNI TOR polako.....‼️

preko straha i brige o nama…

Fire Shot Capture 203   👉👉šta Se Valja Iza Nestanka...   Marko Kraljevic Ponovo Jaše   Face    Www.facebook.com
Videosnimak Borojevićevog gostovanja u emisiji “Info veče” na YouTube kanalu portala Informer objavljen je sa naslovom:

INFO VEČE - Borojević snimak Danke iz Beča je DIVERZIJA! Sledi čipovanje dece!

Snimak je objavljen i u članku portala Informer u kome se prenose njegove izjave izrečene tokom emisije.

 

Šta su činjenice?Borojević u videu govori o navodnom projektu čipovanja djece pod imenom “Čipi”, koji je, kako se tvrdi, uveo bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama 2016. godine. U ovoj zemlji postoji program pod imenom CHIP, no on nema nikakve veze sa čipovanjem djece. Naziv CHIP ustvari je skraćenica od Children’s Health Insurance Program, odnosno Program zdravstvenog osiguranja djece. Riječ je o programu koji pruža jeftino zdravstveno osiguranje osobama mlađim od 18 godina u porodicama čija su primanja previsoka da bi se kvalifikovali za Medicaid (program javnog zdravstvenog osiguranja namijenjen pojedincima i porodicama s niskim primanjima), ali nedovoljna za privatno zdravstveno osiguranje.

Kongres je ovaj program usvojio 1997. za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona. Usluge obuhvaćene ovim programom mogu da se razlikuju od države do države, no program obuhvata obično godišnje preglede, imunizaciju, laboratorijske usluge, zdravlje zuba, rendgenske snimke, usluge hitne pomoći i slično. Kako se navodi na stranici Investopedia, koja se bavi temama iz oblasti finansija, mnoge usluge obuhvaćene programom su besplatne, ali neke zahtijevaju participaciju. 

Barack Obama je 2009. godine potpisao Zakon o proširenju zdravstvenog osiguranja za djecu u okviru ovog programa, a u aprilu 2015. godine potpisao je Zakon o pristupu zdravstvenoj zaštiti i ponovnoj autorizaciji CHIP-a (eng. The Medicare Access and CHIP Reauthorization Act) kojim se reguliše plaćanje ljekarima koji pružaju usluge u okviru programa Medicare.

Pretraga imena bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i navoda o čipovanju dovela nas je do teorija zavjere koje se odnose na Obamacare, odnosno Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen 2010. godine. Naime, u godini usvajanja Zakona bile su aktuelne tvrdnje da se od stanovnika SAD-a koji žele javno zdravstveno osiguranje zahtijeva pristanak na ugradnju RFID mikročipova. 

Ove dezinformacije imale su porijeklo u netačnom tumačenju formulacija iz rane verzije zakona koja nije usvojena u Kongresu. U toj verziji, kako navodi Snopes u analizi iz 2010. godine, govorilo se o registru koji bi omogućio nadležnom ministarstvu da prikuplja podatke o medicinskim uređajima koji se “koriste u pacijentu ili na pacijentu” (npr. pejsmejkeri). O ovome su pisali i drugi mediji

Nijedan od navedenih zakonskih propisa nije uvodio čipovanje djece ili odraslih.

Kada u svom izlaganju pominje “tagove”, Borojević ustvari govori o uređajima za praćenje.

GPS ili Bluetooth uređaji za praćenje zaista postoje i uglavnom je riječ o višenamjenskim uređajima koji omogućavaju praćenje lokacije predmeta, kućnih ljubimaca ili osoba. Iako bi ovi uređaji mogli biti korisni u slučaju nestanka ili otmice djeteta, postoje protivnici/e ovakvog praćenja djece, koji/e u tome vide prijetnju privatnosti.

Neki od takvih uređaja su Apple AirTag, Tile Mate i Jiobit Smart Tag. Ovakvi uređaji mogu se pričvrstiti na predmete, odjeću, obuću ili ruksake. Na viralnom snimku sa Facebooka vidi se specijalizovani uložak za obuću sa AirTagom. Može se naći na Amazonu. Na stranici kompanije Apple objašnjeno je kako AirTag funkcioniše.

S druge strane, treba napomenuti da zaista postoje čipovi koji se ugrađuju ispod kože i koji olakšavaju niz aktivnosti onima koji ih ugrade, kao što je, na primjer, plaćanje računa (1, 2). No oni koji se odluče na ugradnju to čine svojevoljno. 

Borojević u videu tvrdi da će slučaj djevojčice Danke Ilić iskoristiti različite firme i kompanije kako bi profitirale na prodaji ovih uređaja. On takođe tvrdi da će se u budućnosti ovi uređaji stavljati pod kožu. Korisnik Facebooka koji je podijelio isječak iz emisije otišao je korak dalje i  insinuira da je djevojčica ubijena sa ciljem provođenja planova ograničavanja sloboda, kontrole ljudi i čipovanja. U tom kontekstu, pominje se i slučaj masovnog ubistva koje se prošle godine desilo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, koje je počinio maloljetni napadač. Ovaj događaj je i tada bio predmet različitih teorija zavjere. 

Riječ je o tvrdnjama koje nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama.

Shodno navedenom, tvrdnje da su nestanak i ubistvo djevojčice Danke Ilić dio namjera i planova da se pod izgovorom brige o sigurnosti djece uvede njihovo čipovanje ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tvrdnju da je bivši američki predsjednik Barack Obama uveo program čipovanja djece ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

 Napomena

23.4.2024. Portal Informer je izmijenio članak on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.04.2024

YouTube kanal: Informer: INFO VEČE - Borojević snimak Danke iz Beča je DIVERZIJA! Sledi čipovanje dece!

INFO VEČE - Borojević snimak Danke iz Beča je DIVERZIJA! Sledi čipovanje dece!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti