Raskrinkavanje.ba

Teorije zavjere o Danki Ilić: Ubistvo djevojčice nije lažirano da se prikriju “pravi razlozi” nestanka

Nakon što su objavljene zvanične informacije o okolnostima smrti djevojčice Danke Ilić, na društvenim mrežama proširile su se teorije zavjere o tome da se zapravo krije “pravi” razlog njenog nestanka.

Foto: alpakavideo, Freepik

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić ubijena je 26. marta 2024. godine u mjestu Banjsko Polje kod Bora u Srbiji. Djevojčica je tog dana nestala i potraga je trajala do 4. aprila, kada je policijska istraga utvrdila da je ubijena. Informaciju o njenoj smrti objavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a Ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije je objavilo pojedinosti ovog slučaja. 

Kako je ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić na konferenciji za medije naveo, dva muškarca su automobilom udarila djevojčicu i potom njeno tijelo prevezla i ostavila na drugom mjestu. Počinitelji su uhapšeni i priznali su zločin. Na njihovom automobilu pronađeni su tragovi krvi stradale djevojčice. Do vremena pisanja ove analize, tijelo djevojčice još nije bilo pronađeno. 

Dok je još trajala potraga za Dankom Ilić i nije bilo poznato šta se dogodilo, mediji su objavljivali niz neprovjerenih i netačnih tvrdnji i spekulacija. Uprkos apelima MUP-a da time ugrožavaju istragu, mediji su objavljivali tvrdnje o navodnoj krivici roditelja, o tome da je djevojčica prodata, kao i o “dokazima” koji su navodno ukazivali na druge okolnosti nestanka. Raskrinkavanje je o načinu izvještavanja medija o ovom slučaju, kao i o različitim neutemeljenim tvrdnjama koje su objavljivane tokom potrage za djevojčicom, pisalo u više analiza (1, 2, 3, 4). 

Iako su zvanični izvori, kao policija, ali i brojni nezvanični izvori u javnost iznijeli veliki broj detalja o okolnostima smrti Danke Ilić, na društvenim mrežama dijelile su se objave u kojima se izražava nepovjerenje u zvanične informacije i tvrdi se da se sa djevojčicom zapravo dogodilo nešto drugo. Tako je na društvenoj mreži Threads, neposredno nakon što su objavljene informacije o njenoj smrti 4. aprila, objavljeno sljedeće:

Da li stvarno ljudi posle svih onih informacija vjeruju da je mala Danka Ilić ubijena u saobraćajnoj nesteći???
(...)
Sasvim sam siguran da je ovo jos jedna laz koju nikada necemo saznati i posle toga da nam se danima plasira prica kako je “majka” male Danke brisala poruke i pretrage na internetu dobijamo ovo rešenje ??? Ja ne vjerujem u to!

Tvrdnje da djevojčica nije umrla onako kako su potvrdili zvanični izvori i da iza njenog nestanka stoji nešto drugo objavljene su i na drugim profilima na različitim društvenim mrežama. U nekim od objava, između ostalog, navodi se:

Lazu bre, Danka nije ubijena Danka je prodata! (4.4.2024)

DANKA JE OTETA I PRODATA VAN SRBIJE ZA NJOM SE I DALJE TRAGA I ZA ZENOM IZ SNIMKA POTERNICA NIJE SKINUTA !
A OVDE U SRBIJI POKOPAVATE ZIVO DETE . ZALOSNO.
MOLITE SE DA JE POLICIJA PRONADJE TAMO GDE JE VAN SRBIJE NE VERUJTE MEDIJIMA I POZNATIMA KOJI NEMAJU NIKAKVE TACNE INFORMACIJE NITI DOKAZE.
(...)
I KOME JE U INTERESU DA OTMICU DETETA ZIVOG PRETVORI U LAZNU NESRECU ILI UBISTVO KORISTECI DVE OSOBE KOJE LAZU DA SU JE "UBILE" ,ZA KOGA LAZU I KOGA STITE !!! (5.4.2024)

Iako je, kako je istaknuto, o okolnostima njene smrti poznat ogroman broj detalja, ranije spekulacije i dezinformacije o nestanku djevojčice pojavljuju se i u kasnijim objavama u kojima se “propituju” zvanične informacije. 

Kako je u analizi Raskrinkavanja istaknuto, tvrdnje da je na snimku zabilježenom u Beču nestala Danka Ilić su opovrgli zvanični izvori. Navode da je vještačenje telefona majke nestale djevojčice pokazalo da je ona pretraživala granične prelaze demantovala je policija. Dokaza za tvrdnje da je djevojčica prodata nema. 

Navodi da zvanične informacije o smrti djevojčice nisu tačne nemaju nikakvo utemeljenje. Ovakve tvrdnje su takođe refleksija neprofesionalnog i neetičkog izvještavanja medija za vrijeme potrage za djevojčicom, budući da se u njima ponavljaju isti netačni navodi koje su mediji danima objavljivali. Djevojčica je, nažalost, ubijena, a počinioci su uhapšeni. 

Shodno navedenom, objave u kojima se neosnovano navodi da informacije o smrti Danke Ilić nisu tačne, odnosno da su plasirane kako bi se sakrilo šta se stvarno desilo sa djevojčicom, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke