Raskrinkavanje.ba

U Rio de Janeiru je zabilježen rekordan toplotni indeks, a ne rekordna temperatura zraka

U Rio de Janeiru je u martu izračunat toplotni indeks od rekordnih 62,3 stepena Celzija, što su pojedini mediji neprecizno predstavili kao izmjerenu temperaturu zraka. Ovo je teoretičarima/kama zavjere poslužilo kao “dokaz” da mediji lažu o klimatskim promjenama.

Foto: Wirestock, Freepik 

Na portalu Paraf je 18. marta 2024. godine objavljen tekst o navodnoj lažnoj vijesti o temperaturi zraka u brazilskom gradu Rio de Janeiro, koju je objavila Hrvatska radiotelevizija. 

EVO KAKO NAM LAŽU! Po HRT-u u Riju je temperatura čak 62 stupnja celzijusa, a u stvari je 38 stupnjeva

U tekstu se navodi da se na četvrtom programu HRT-a vrti snimka koja pokazuje plaže Rio de Janeira “uz potpis da je tamo zabilježena rekordno visoka temperatura od čak 62,3 stupnja celzijusa”. Temperatura je u stvarnosti, navodi se, bila dvostruko niža. 

No, provjerom stranice AccuWeather takvih temperatura jednostavno – nema.

Zadnja dva dana, subota i nedjelja su zaista imala visoku temperaturu u Rio de Janeiru, no ona je iznosila 37 i 38 stupnjeva celzijusa, a ne 62,3!

Članak je opremljen fotografijama HRT-ovog priloga na kojim se vidi informacija o novom rekordu u Rio de Janeiru.

Hrt Temperatura U Riu 1

Nesrazmjer između podataka o temperaturi koje je objavio HRT i podataka na servisima za prognozu vremenskih prilika iskorišten je za zaključak da je hrvatski javni servis prigrlio “globalističku agendu zastrašivanja” kroz “očito širenje lažnih vijesti” o temperaturnom rekordu.

No, iako se radi o očitom širenju lažnih vijesti kako bi se narod uvjerio da nam prijeti globalno zatopljenje, ta vijest nije uklonjena s društvenih mreža. No, ukoliko bi ste tamo objavili da globalnog zatopljenja nema, to bi odmah bilo uklonjeno.

Globalistička agenda zastrašivanje, na kojoj će opet neki zaraditi, očito ide dalje

Članak je u vrijeme pisanja ove analize imao preko 800 interakcija na Facebooku.

Šta predstavlja temperatura zabilježena u Rio de Janeiru?

Prema podacima koje je objavio Sistem za upozoravanje pri gradskoj upravi Rio de Janeira (Sistema Alerta Rio – Prefeitura do Rio), u tom je gradu 17. marta 2024. toplotni indeks dostigao rekordnu vrijednost od 2014. godine, otkako se ovaj indeks izračunava – navedenih 62,3 stepena Celzija (link, link). 

Toplotni indeks nije isto što i temperatura zraka. Prema objašnjenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), toplotni indeks predstavlja veličinu ”koja je izračunata na temelju izmjerene temperature zraka i njegove relativne vlažnosti”. Radi se o pokazatelju temperature zraka onako kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. Ova je veličina neimenovan broj, ali se može poistovjetiti s jedinicama temperature, naprimjer, stepenima Celzija.

Na stranici HZJZ-a objašnjen je odnos visoke temperature, visoke vlažnosti i mogućnosti rashlađivanja tijela u takvim uslovima:

Ljudsko tijelo se normalno rashlađuje znojenjem, odnosno isparavanjem, čime se toplina odvodi s tijela. Međutim, ako je relativna vlažnost visoka, brzina isparavanja se smanjuje, a time je i rashlađivanje tijela manje nego kad je zrak suh. 

O ovom rekordu izvijestili su i svjetski mediji kao što su Al Jazeera i CNN, ali i agencije i mediji na našem jeziku. 

S druge strane, prema Sistemu za upozoravanje grada Rio de Janeiro, maksimalna prognozirana temperatura zraka za 17. mart 2024. godine kretala se u rasponu od 38 do 42 stepena Celzija (link, link). Servis za vremensku prognozu Accuweather u kalendarskom prikazu vremenskih prilika, koji je predstavljen u članku Parafa, primarno prikazuje temperaturu zraka (na linku arhive, temperature su prikazane u Farenhajtima). 

Detaljniji uvid u AccuWeather prognozu sadrži i RealFeel temperaturu (temperaturu stvarnog osjećaja), koja u obzir uzima i brojne druge parametre, poput vlažnosti zraka i vjetra. RealFeel temperatura više odgovara toplotnom indeksu koji je dosegao rekordnu vrijednost u Rio de Janeiru u martu ove godine.

Šta je emitovano na HRT-u?

Prilog Hrvatske radiotelevizije s napisom o novom rekordu u Rio de Janeiru emitovao se 18. marta kao emisija “Bez komentara” na četvrtom programu HRT-a. Riječ je o kratkoj emisiji koja se prikazuje više puta dnevno, a donosi “aktualnosti i zanimljivosti iz Hrvatske bez dodatnih komentara”.

Hrt Temperatura U Riu 2

Slika: Prilog “Bez komentara” emitovan u 10:57 sati 18. marta 2024. godine

U potpisu priloga nije precizirano da se vrijednost od 62,3 stepena Celzija odnosi na toplotni indeks, a zbog formata emisije po kojem nema dodatnih komentara ili objašnjenja konteksta, gledatelji/ke su zaista mogli/e zaključiti da se radi o izmjerenoj temperaturi zraka. Temperaturni indeks, čija je vrijednost prikazana, računa se (ne mjeri) na osnovu izmjerenih parametara kao što su temperatura zraka i vlažnost. 

Dakle, informacija o “izmjerenih” 62,3 stepena Celzija koja se vidi u prilogu HRT-a djelimično je tačna jer se odnosila na stvarnu vrijednost toplotnog indeksa za 17. mart 2024. godine u Rio de Janeiru. Međutim, toplotni indeks u HRT-ovom prilogu nije spomenut, kao ni u članku Parafa. U tom se tekstu kao kontraargument HRT-ovom napisu navodi temperatura zraka u brazilskom gradu od 17. marta, koja je bila gotovo 1,5 puta manja od toplotnog indeksa. 

S obzirom na to da je HRT predstavio stvarnu informaciju koju nije dodatno kontekstualizovao, glavni “dokaz” portala Paraf o učešću te televizije u širenju laži o globalnom zatopljenju u sklopu “globalističke agende zastrašivanja” nije utemeljen u stvarnosti. 

Ovaj primjer podsjeća na tvrdnje da se promjenama boje meteoroloških karata u televizijskim vremenskim prognozama “širi strah” od nepostojećih klimatskih promjena, koje smo već analizirali. Ovakve tvrdnje, uključujući i najsvježiji primjer s portala Paraf, grade narativ kojim se negira postojanje klimatskih promjena i klimatske krize, uprkos činjenicama koje pokazuju suprotno.

Tvrdnje u članku portala Paraf “o očitom širenju lažnih vijesti” u medijima kako bi se stvorila slika da je “globalno zatopljenje” stvarnost u sklopu “globalističke agende zastrašivanja” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.03.2024

Paraf: EVO KAKO NAM LAŽU! Po HRT-u u Riju je temperatura čak 62 stupnja celzijusa, a u stvari je 38 stupnjeva

Najviše temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji je 58 stupnjeva celzija. No, HRT je to premašio...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama