Raskrinkavanje.ba

“Rasvjetljavanje”: Čemu se sve netačno “pripisuju” efekti klimatskih promjena?

Ova analiza je označena kao: Analize

Raskrinkavanje u drugoj “prebunking” analizi o dezinformacijama o klimatskim promjenama u okviru serijala “Rasvjetljavanje” donosi pregled netačnih tvrdnji kojima se efekti klimatskih promjena pokušavaju “pripisati” skoro svemu osim ljudskom uticaju na okoliš.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U julu 2023. godine, Bosnu i Hercegovinu i region u više je navrata pogodilo snažno nevrijeme u kom je poginulo nekoliko, a povrijeđeno stotine ljudi (1, 2, 3). Nakon ovih oluja, koje su u nekim dijelovima regiona ostavile razorne posljedice, pojedini mediji objavili su članke u kojima su negirali postojanje klimatskih promjena i ljudskog uticaja na njih te ustvrdili da julsko nevrijeme nije bilo ništa neuobičajeno i da je izvještavanje o njemu “posljedica odbijanja ugljične valute i kukaca za prehranu”. 

Na sličan su način obilne padavine koje su pogodile jugoistočnu Evropu u maju i junu 2023. godine predstavljene kao dio navodnog plana da se “izgura priča o klimatskim promjenama”. Padavine su, prema tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, bile posljedica upotrebe tehnologije za mijenjanje vremena. U realnosti, navode stručnjaci/kinje, učestalost ovakvih ekstremnih vremenskih prilika sugeriše da je u pitanju moguća posljedica zagrijavanja Zemlje. 

Ovi i drugi slični primjeri upravo su dio često prisutnog dezinformativnog narativa vezanog za klimatske promjene, čije se pojavljivanje može očekivati i u budućnosti. Naime, nakon velikih prirodnih nepogoda, na čiju snagu i pogoršavanje utiču klimatske promjene, teoretičari/ke zavjere nerijetko objavljuju tvrdnje u kojima za takve vremenske prilike “krive” neke druge faktore, negirajući tako postojanje klimatskih promjena. Iskustvo Raskrinkavanja i drugih platformi za provjeru činjenica u regionu pokazuje da se takve dezinformacije i teorije zavjere šire nakon ekstremnih vremenskih pojava (1, 2, 3). Stoga se, jasno je, pojava “alternativnih objašnjenja” za vremenske prilike, čija je osnova negiranje efekata klimatskih promjena, može očekivati i u budućnosti nakon sličnih nepogoda. 

U drugoj “prebunking” analizi o dezinformacijama o klimatskim promjenama u okviru serijala “Rasvjetljavanje” donosimo pregled dezinformacija o tome kako se sve efekti klimatskih promjena “opravdavaju” te koja se “svrha” pripisuje ovom alarmantnom globalnom fenomenu. Prvu analizu Raskrinkavanja u kojoj je detaljno objašnjeno koje se sve dezinformacije koriste za podupiranje narativa o nepostojanju klimatskih promjena i ljudskog uticaja na njih možete pronaći ovdje

Imaju li klimatske promjene veze s ograničavanjem ljudskih sloboda?

Jedna od čestih dezinformacija koje je Raskrinkavanje analiziralo jesu tvrdnje da se klimatske promjene lažiraju u svrhu uskraćivanja ljudskih sloboda (1, 2, 3, 4). Prema navodima teoretičara/ki zavjere, efekti klimatskih promjena se preuveličavaju ili u potpunosti izmišljaju s ciljem da se uvedu “zaključavanja”, da se ljudima oduzme svojina, da im se “nametnu” insekti kao dio prehrane ili da se uspostavi kontrola resursa

Ove tvrdnje, kako se to detaljno objašnjava u pomenutim analizama Raskrinkavanja, najčešće su zasnovane na širim teorijama zavjere o postojanju “elita” koje navodno kontrolišu sve svjetske prilike i čiji je krajnji cilj potpuna kontrola nad svjetskim stanovništvom. Upravo se u tom kontekstu, tako, tvrdilo da Svjetska zdravstvena organizacija u cilju ograničavanja ljudskih sloboda namjerava uvesti “klimatska zaključavanja”, poput lockdowna, kakvi su uvođeni u pandemiji bolesti Covid-19, ili da “elita” koristi “priču” o klimatskim promjenama kao izgovor za nametanje insekata kao obaveznog dijela prehrane ljudi. 

Čest “argument” kojim se podržava ovaj narativ jeste i manipulativno tumačenje koncepta “petnaestominutnih gradova”. Ovaj urbanistički koncept, fokusiran na dostupnost osnovnih životnih potrepština i usluga, učestalo se među teoretičarima/kama zavjere predstavlja kao “plan” vlada da se građani/ke zatvore i da im se ograniči kretanje. U sličnom maniru predstavljena je i odluka jednog okruga u Velikoj Britaniji da probno uvede šest “saobraćajnih filtera”, dizajniranih da smanje gužve u saobraćaju, učine putovanje autobusima bržim te pješačenje i vožnju biciklom u gradu bezbjednijim. 

Nijedan od ovih planova, nasuprot učestalim dezinformacijama, ne predstavlja nikakvo “zaključavanje” niti ograničavanje ljudskih sloboda. Ako se u obzir uzmu brojne činjenice koje dokazuju da klimatske promjene jesu stvarne i da ne postoji nikakva “zavjera” za oduzimanje ljudskih sloboda, jasno je i da ovakve tvrdnje ne mogu imati uporište. Predlaganje mjera kao što su “klimatsko zaključavanje” ili korištenje proizvoda kreiranih od insekata u prehrani usmjerene su na borbu protiv globalnog problema pogoršavanja efekata koje klimatske promjene imaju na život na Zemlji. 

Pojava ovakvih dezinformacija je česta, a obično nije ni vezana za poseban povod. Zapravo, ovakve teorije zavjere o klimatskim promjenama prisutne su konstantno i globalno. Njihovo se ponovno pojavljivanje, stoga, može očekivati i u budućnosti. 

(Marija Ćosić i Rašid Krupalija, Raskrinkavanje.ba)