Raskrinkavanje.ba

UN ne zagovara legalizaciju pedofilije

Izvještaj koji je Međunarodna komisija pravnika objavila u saradnji s UN-om manipulativno je predstavljen na “zavjerološkim” portalima kao poziv svjetske organizacije da se legalizuje seks s maloljetnicima.

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 17.4.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Izveštaj UN-a poziva na LEGALIZACIJU droge i seksualnih aktivnosti uključujući i PEDOFILIJU

U članku se navodi da izvještaj UN-a od 8.3.2023. godine poziva na dekriminalizaciju seksa između maloljetnika i odraslih. Tvrdnje iz ovog članka prenio je portal Epoha, a objavljene su i na nekoliko Facebook profila i stranica.

Nulta tačka je o izvještaju pisala i u članku 19. aprila, u kojem se tvrdi da UN i Svjetski ekonomski forum (eng. World Economic forum, WEF) “naređuju” vladama u svijetu da legalizuju pedofiliju, silovanje djece i incest. 

A pedofilija nije jedini tabu koji su odlučni da razbiju. Incest je takođe na dnevnom redu WEF-a i oni su odlučni da ga legalizuju u svim zemljama infiltriranim u WEF, počevši od Nemačke.

Prema WEF-u, zakoni protiv incesta krše ljudska prava braće i sestara koji žele da imaju veze i zasnuju porodice, a grupa koju podržava vlada u Nemačkoj sada papagira liniju WEF-a.


Da li UN u svom izvještaju zagovara dekriminalizaciju pedofilije?

U članku Nulte tačke navodi se:

Iako na površini može izgledati relativno nekontroverzno, izveštaj poziva da se seks između odraslih i maloletnika dekriminalizuje, sve dok maloletnici „pristanu“:

U pogledu sprovođenja krivičnog zakona, svaka propisana minimalna starosna granica za pristanak na (sic) pol mora se primenjivati na nediskriminatorski način. Sprovođenje ne može biti povezano sa polom/polom učesnika ili uzrastom za pristanak na brak. Štaviše, seksualno ponašanje koje uključuje osobe ispod minimalne starosne granice propisane u zemlji za pristanak na seks može biti sporazumno, u stvari, ako nije po zakonu. U tom kontekstu, sprovođenje krivičnog zakona treba da odražava prava i sposobnost lica mlađih od 18 godina da donose odluke o upuštanju u sporazumno seksualno ponašanje i njihovo pravo da budu saslušani u stvarima koje ih se tiču.

U skladu sa svojim razvojnim kapacitetima i progresivnom autonomijom, osobe mlađe od 18 godina treba da učestvuju u odlukama koje se na njih odnose, uzimajući u obzir njihovu starost, zrelost i najbolje interese, i sa posebnom pažnjom na garancije nediskriminacije.

Povod za tvrdnje koje iznosi Nulta tačka jeste izvještaj koji je 8.3.2023. godine objavila nevladina organizacija Međunarodna komisija pravnika u saradnji s UNAIDS-om i Uredom visokog predstavnika za ljudska prava. Izvještaj je objavljen pod nazivom “Osmomartovski principi za ljudskopravaški pristup krivičnom pravu koje propisuje ponašanje povezano sa seksom, reprodukcijom, upotrebom droga, HIV-om, beskućništvom i siromaštvom”. Dio izvještaja koji je citiran u članku Nulte tačke je autentičan. Međutim, njegovo tumačenje je manipulativno. 

Tvrdnjama da UN zagovara dekriminalizaciju pedofilije bavio se i naš partnerski fact-checking portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi 20.4.2023.

Povodom “zavjeroloških” tvrdnji o izvještaju Međunarodne komisije pravnika oglasio se glasnogovornik Generalnog sekretara UN-a i naveo sljedeće:

Mogu vam reći da je izvještaj koji je objavila Međunarodna komisija pravnika u martu nedavno pogrešno predstavljen na brojnim web stranicama. Nije pozivao na dekriminalizaciju seksa sa djecom niti je tražio ukidanje starosne granice za pristanak. U izvještaju Međunarodne komisije pravnika postavljeni su pravni principi za usmjeravanje primjene međunarodnog zakona o ljudskim pravima na krivično pravo u nizu pitanja. U primjeni zakona prepoznato je da krivične sankcije protiv adolescenata slične dobi za sporazumnu neeksploatatorsku seksualnu aktivnost nisu primjerene. Isto tako, prepoznato je da adolescente ne treba sprečavati da pristupe zdravstvenim uslugama koje ih štite. UN je odlučan u borbi protiv seksualne eksploatacije djece, zastupaju stav da su seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece zločin i podržavaju zemlje u zaštiti djece.

I Međunarodna komisija pravnika (eng. International Commission of Jurors, ICJ) je 20. aprila objavila saopštenje u kojem demantuje da izvještaj zagovara dekriminalizaciju seksualnih odnosa između odraslih osoba i djece:

Osmomartovska načela ne pozivaju na dekriminalizaciju seksa sa djecom niti pozivaju na ukidanje nacionalne propisane minimalne starosne granice za pristanak na seks. Zaista, ICJ naglašava da države imaju jasnu obavezu prema međunarodnom pravu da zaštite djecu od svih oblika zlostavljanja, kao što je seksualno zlostavljanje, uključujući i kriminalizaciju takvog ponašanja.

U izvještaju se ni na jednom mjestu ne predlaže da se ukine starosna granica za pristanak na seksualnu aktivnost niti da se legalizuje pedofilija. Incest se također ne spominje ni jednom u izvještaju, suprotno tvrdnjama iz članka Nulte tačke od 19. aprila. Problematizovani dio izvještaja odnosi se na adolescente koji međusobno stupaju u dobrovoljne seksualne odnose.

Uostalom, Međunarodna komisija pravnika je nevladina organizacija koja nema nadležnost ili mogućnost da “naređuje” bilo šta institucijama u bilo kojoj državi. 

Ujedinjene nacije su nebrojeno mnogo puta do sada istakle važnost borbe protiv seksualnog zlostavljanja i eksploatacije djece (1, 2, 3). Tvrdnje da zagovaraju dekriminalizaciju seksa između djece i odraslih zasnovane su na manipulativnom predstavljanju pasusa iz spomenutog izvještaja.


Zagovara li Svjetski ekonomski forum legalizaciju pedofilije i incesta?

Svjetski ekonomski forum je međunarodna neprofitna organizacija koja je redovna meta teoretičara/ki zavjere na društvenim mrežama. WEF nema nadležnosti ili mogućnost da upravlja institucijama bilo koje države, ali se njegovom djelovanju često pripisuju tajni, zlonamjerni ciljevi, a predsjednik i osnivač ove organizacije Klaus Schwab u mnogobrojnim “zavjerološkim” pričama igra ulogu glavnog zlikovca.

Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama da Svjetski ekonomski forum zagovara legalizaciju pedofilije u analizi od 19.1.2023. godine. Nedavno smo se bavili i izmišljenom podrškom WEF-a legalizaciji seksa sa životinjama (link).

Kako smo već objasnili, ne postoje dokazi da je Svjetski ekonomski forum ikada zagovarao dekriminalizaciju pedofilije ili o njoj govorio u pozitivnom svjetlu. Izjava da je pedofilija “dar prirode”, koja je na društvenim mrežama i u člancima pojedinih medija pripisana Klausu Schwabu, potpuno je izmišljena.

Dakle, ne postoje dokazi da je WEF, ili iko povezan s tom organizacijom, promovisao pedofiliju ili zagovarao njenu legalizaciju.

Pretraga riječi “incest” na web stranici WEF-a ne daje rezultate koji pokazuju da ova organizacija zagovara legalizaciju ili na bilo koji način podržava incest. Google pretraga također nije pokazala nikakve kredibilne izvještaje ili saopštenja koja bi ukazala na to.

Shodno činjenicama, tvrdnju da izvještaj UN-a poziva na “dekriminalizaciju seksa između odraslih i djece”, objavljenu na portalu Nulta tačka, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da WEF zagovara legalizaciju incesta i pedofilije.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Napomena

26.4.2023.

Tvrdnja da UN-ov izvještaj zagovara “dekriminalizaciju seksa sa maloljetnicima” objavljena je i u člancima portala Narod (1, 2), Sott (1) i U ime obitelji (1, 2). Shodno činjenicama, tvrdnje iznesene u ovim člancima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.04.2023

Nulta tačka: Svetski Ekonomski Forum i UN doslovno naređuju vladama da legalizuju seks sa decom

Svetski ekonomski forum u saradnji sa Ujedinjenim nacijama upravo je pozvao na dekriminalizaciju silovanja dece i pedofilije širom sveta. Globalističk...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 17.04.2023

Nulta tačka: Izveštaj UN-a poziva na LEGALIZACIJU droge i seksualnih aktivnosti uključujući i PEDOFILIJU

U novom izveštaju Ujedinjenih nacija poziva se na globalnu dekriminalizaciju svih oblika upotrebe droga i seksualne aktivnosti.

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 18.04.2023

Epoha: Izvješće UN-a poziva na legalizaciju droga i seksualnih aktivnosti, uključujući pedofiliju

Novo izvješće Ujedinjenih naroda poziva na globalnu dekriminalizaciju svih oblika uporabe droga i seksualnih aktivnosti.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.04.2023

Narod.hr: Kakva su to tijela UN-a koja žele dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima? Doznajemo detalje

Kako smo nedavno pisali, dokument Ujedinjenih naroda (UN) objavljen na Međunarodni dan žena poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.04.2023

Narod.hr: UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima, prostitucije, droge i pobačaja

Nedavni dokument Ujedinjenih naroda poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno s prostitucijom, uporabom droga i pobačajem. Naime, međ...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.04.2023

SOTT: UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima, prostitucije, droge i pobačaja

Nedavni dokument Ujedinjenih naroda poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno s prostitucijom, uporabom droga i pobačajem. Naime, međ...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 20.04.2023

U ime obitelji: UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima, prostitucije, droge i pobačaja

Nedavni dokument Ujedinjenih naroda poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno s prostitucijom, uporabom droga i pobačajem. Naime, međ...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.04.2023

U ime obitelji: Kakva su to tijela UN-a koja žele dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima? Doznajemo detalje

Kako smo nedavno pisali, dokument Ujedinjenih naroda (UN) objavljen na Međunarodni dan žena poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti