Raskrinkavanje.ba

Vakcinacija djece u Torontu kao prilika za manipulativno izvještavanje

Facebook profili i “zavjerološki” portali manipulativno su predstavili proces vakcinacije protiv Covid-19 u Torontu, gdje je u toku vakcinacija djece starije od 12 godina.

Na Facebook profilu Ana Dzunic III je 25.5.2021. godine objavljen status o vakcinaciji djece starije od 12 godina u kanadskom gradu Toronto. U statusu se tvrdi da su djeca, bez znanja roditelja, sladoledom “namamljena” da se vakcinišu:

Jel se sećate kad smo bili mali pa nas roditelji savetuju da ne uzimamo slatkiše od nepoznatih osoba pošto mogu da budu pedofili ili dileri droge? E sada pedofilska sekta i farmakodileri mame vašu decu sladoledom da im malo modifikuju gene i sterilišu ih naravno bez vašeg znanja. 

"Mreža Univerziteta za zdravlje u Ontariju udružuje se s organizatorima zajednice kako bi djeci isporučili vakcine protiv Pfizera na skočnom događaju o vakcinama na Trgu Nathan Phillips ove nedjelje - a djecu se potiče da to čine čak i bez dozvole roditelja.

Tekst u statusu preuzet je iz članka portala Humans Are Free. Link na članak je podijeljen u statusu, kao i screenshotovi automatskog prevoda naslova i uvoda članka sa engleskog:

Nedugo zatim je na istom profilu objavljen i svojevrsni nastavak priče o vakcinaciji u Torontu, sa videosnimkom na kojem se vide redovi za vakcinaciju u tom gradu. U ovoj objavi podijeljen je i link na ranije spomenuti status:

Kanada.. Besplatan sladoled za decu koja prime covid vakcine.. I ne treba vam pristanak roditelja ako ste stariji od 12god.. Roditelji čak ne moraju ni da znaju..

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=174191684636914&id=100061382495975

Činjenica da je sladoled bio nuđen na vakcinalnom punktu u Torontu, gdje su se, pored odraslih, mogla vakcinisati i sva djeca starija od 12 godina, nije promakla ni “zavjerološkim” portalima iz regije. Portal Logično je prvi objavio članak o “mamljenju” djece, 27.5.2021. godine. Zatim su to uradili Dokumentarac, Srbin (.info) i Pravda. Naslov članka na portalu Logično glasio je ovako:

Mobilna klinika nudi djeci besplatan sladoled ako prime Covid vakcinu, nije potrebna dozvola roditelja

Osim tvrdnji sličnih onoj da se vakcinacija obavlja bez dozvole roditelja, u člancima navedenih portala navodi se da djeca primaju “Pfizerovu eksperimentalnu mRNK terapiju ‘vakcinom’”, te da je policija “sprečavala roditelje da intervenišu” na mjestu vakcinacije:

Djeca u Kanadi od 12 godina dobijaju besplatan sladoled ako prime Pfizerovu eksperimentalnu mRNK terapiju „vakcinom“, bez roditeljskog odobrenja.

Mobilna klinika za vakcine u Kanadi djeci nudi besplatan sladoled u zamjenu za vakcinisanje, i nije potrebna dozvola roditelja. Policija čuva mjesto kako bi spriječila roditelje da intervenišu.

Ove tvrdnje su potom objavljene i na nekolicini drugih Facebook profila.  

 

Šta su činjenice?

Kanadska federalna zdravstvena agencija Health Canada je 5.5.2021. odobrila upotrebu vakcine Pfizer/BioNTech za djecu od 12 godina, kao i onu stariju. 

Na zvaničnoj stranici grada Toronto je 21.5.2021. objavljeno saopštenje u kojem je navedeno da će grad u nedjelju (23.5.2021), u saradnji sa bolnicom University Health Network, organizovati privremenu kliniku za vakcinaciju, ili vakcinacijski punkt, u gradskoj vijećnici. 

U saopštenju je navedeno da je punkt otvoren i za vakcinaciju djece od 12 godina i onu stariju:

Klinika je otvorena za sve stanovnike Toronta u dobi od 12 godina i više kojima je potrebna prva doza vakcine. Osobe koje su napunile 12 godina do 23. maja mogu primiti vakcinu. Kao dio Toronto Sprint strategije za poboljšanje pristupa onima kojima je vakcina najpotrebnija, prioritetni pristup imat će ljudi iz najpogođenijih područja Toronta, ali svi su dobrodošli. Za ovu privremenu kliniku nije potrebna najava.

Poziv za vakcinaciju objavljen je 21.5.2021. u obliku postera i na Twitter profilu mreže bolnica University Health Network, na kojem je navedeno da će se dijeliti sladoledi na vakcinacijskom punktu. Nigdje na posteru nije navedeno da je sladoled samo za djecu - štaviše, naglašava se da su dobrodošle cijele porodice, te se uz sladoled najavljuju i muzički nastupi uživo. Iz poziva se može vidjeti da je planirana vakcinacija namijenjena stanovnicima Toronta, te da će prednost imati stanovnici, radnici koji ne mogu raditi od kuće i djeca starija od 12 godina iz dijelova grada koji su najteže pogođeni pandemijom. Na posteru se naglašava i da su dobrodošle i osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, kao i radnici migranti. 

Poster objavljen na Twitter profilu University Health Network, na kome piše “Besplatan sladoled i DJ uživo. Porodice dobrodošle.”

Kada su u pitanju tvrdnje o “dozvoli roditelja” za vakcinaciju djece, glasnogovornica odjeljenja za javno zdravlje grada Toronta, dr. Vinita Dubey, za Associated Press je rekla da, prema Zakonu o pristanku na zdravstvene usluge u pokrajini Ontario, ne postoji propisana minimalna dob za pristanak za vakcinaciju:

Prema zakonu o pristanku na zdravstvene usluge [Ontario’s Health Care Consent Act], ne postoji minimalna dob za davanje pristanka za vakcinisanje, kaže glasnogovornica Odjeljenja za javno zdravstvo Toronta dr. Viniti Dubey.

Ovo, pak, ne znači da zdravstveni radnici vrše imunizaciju djece bez ikakvih dodatnih pitanja. U odgovoru za AP, glasnogovornica mreže bolnica University Health Network Gillian Howard rekla je sljedeće:

"Svako ko se vakciniše biva podvrgnut postupku pristanka od kliničkog osoblja i ukoliko postoji bilo kakva naznaka da neko - bez obzira na dob - nije razumio postupak pristanka, neće biti vakcinisan", istakla je Howard. 

Doktorica Dubey je za AP objasnila u kojim slučajevima se traži pristanak roditelja ili staratelja:

"To znači da zdravstveni radnik koji daje vakcinu mora procijeniti da li su mlade osobe sposobne razumjeti njihovu odluku", rekla je Dubey. "Ako pojedinac nije sposoban dati pristanak na primanje vakcine, trebat će mu pristanak zamjenskog donositelja odluke, poput roditelja ili zakonskog staratelja." 

Dakle, prema važećim propisima, ne postoji dobna granica za pristanak na vakcinaciju u Ontariju u kojem je, kao i u cijeloj Kanadi, vakcina Pfizer/BioNTech odobrena za starije od 12 godina. No medicinski radnici su prije izdavanja vakcine svakako morali provjeriti da li su djeca u stanju razumjeti odluku o vakcinaciji. Ovi detalji izostavljeni su u analiziranim člancima i objavama na društvenim mrežama, pa se stiče dojam da je vakcinacija protiv Covid-19 izuzetak i da se od roditelja nije tražio pristanak. S druge strane, kako navodi AP, besplatan sladoled bio je tek poticaj da se što više Kanađana vakciniše. 

Suprotno tvrdnjama da je policija roditeljima zabranjivala prilazak punktu i mogućnost intervenisanja, Howard je za AP kazala da nije primijećeno da su djeca dolazila bez pratnje roditelja, a da je policija bila prisutna zapravo zbog protesta protiv vakcinacije koji su se dešavali uporedo sa programom vakcinacije:

Gillian Howard, glasnogovornica mreže University Health Network, rekla je da osoblje klinike nije uočilo slučajeve da se djeca vakcinišu bez prisustva člana porodice.

U protestima je učestvovala samo nekolicina demonstranata. Howard je rekla da je policija bila prisutna zbog prijetnji upućenih klinici.

Djeca u prisustvu roditelja mogu se vidjeti i na videosnimku objavljenom na Facebook profilu Ana Dzunic III. 

Kako je naveo kanadski CBC, tog dana je podijeljeno 2.500 doza vakcine, a troje antivakcinacijskih demonstranata je uhapšeno i potom pušteno.

Kada je riječ o tvrdnjama da mRNA vakcine mogu modifikovati gene, izazvati sterilnost ili da je, pak, riječ o “eksperimentalnim terapijama”, one su više puta opovrgnute. O tome se može pročitati više u analizama na linkovima ispod:

Tvrdnju da je policija u blizini vakcinalnog punkta u Torontu “čuvala mjesto kako bi spriječila roditelje da intervenišu” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Policija je osiguravala punkt zbog antivakcinacijskih demonstranata i upućenih prijetnji. 

Tvrdnje da mRNA vakcine modifikuju genom, izazivaju sterilitet i da su to eksperimentalne terapije, koje smo već ranije ocijenili kao lažnu vijest, u analiziranim člancima i objavama na društvenim mrežama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

S druge strane, informacija da su se uz vakcinalni punkt dijeli sladoledi, kao poticaj da se što više građana vakciniše, predstavljena je manipulativno, kao da se radi o “mamcu” za djecu da se vakcinišu bez dozvole roditelja. Ove tvrdnje stoga ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 25.05.2021

Facebook profili i stranice: Facebook progil Ana Dzunic III Jel se sećate kad smo bili mali

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.05.2021

Logično: Mobilna klinika nudi djeci besplatan sladoled ako prime Covid vakcinu, nije potrebna dozvola roditelja

Djeca u Kanadi od 12 godina dobijaju besplatan sladoled ako prime Pfizerovu eksperimentalnu mRNK terapiju „vakcinom“, bez roditeljskog odobrenja.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 28.05.2021

Dokumentarac.com: Mobilna klinika djeci nudi besplatan sladoled ako prime cjep:vo protiv C0VIDA-19, nije potrebna dozvola roditelja

Djeca u Kanadi od 12 godina dobijaju besplatan sladoled ako prime Pfizerovu eksperimentalnu mRNK terapiju „injekcijom“, bez roditeljskog odobrenja.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.05.2021

Srbin: Мобилна клиника нуди деци бесплатан сладолед за вакцину, не треба дозвола родитеља

Деца у Канади од 12. године добијају бесплатан сладолед ако приме Фајзерову експерименталну мРНК терапију „вакцином“, без одобрења родитеља!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 28.05.2021

Pravda: Mobilna klinika nudi deci besplatan sladoled za vakcinu, ne treba dozvola roditelja

Deca u Kanadi od 12. godine dobijaju besplatan sladoled ako prime Fajzerovu eksperimentalnu mRNK terapiju „vakcinom“, bez odobrenja roditelja!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti