Viralne dezinformacije o pandemiji kanadskog patologa Rogera Hodkinsona

Pojedine dezinformacije o pandemiji bolesti Covid-19 ne gube “popularnost” gotovo od njenog samog početka. Kanadski patolog Roger Hodkinson iznosi niz takvih tvrdnji u viralnom videosnimku. Ove tvrdnje su do sada u više navrata ocijenjene kao netačne.

Na Facebook stranici Branko Dragaš je 26. januara 2022. godine objavljen videosnimak u kom kanadski patolog Roger Hodkinson iznosi niz tvrdnji o pandemiji bolesti Covid-19.

Hodkinson na snimku iznosi nekoliko odranije potvrđenih dezinformacija o pandemiji bolesti Covid-19. Pandemiju, tako, naziva “hrpom laži”, “horor-predstavom” i “čistom propagandom”. Za samu bolest Covid-19, Hodkinson tvrdi da je “teška sezonska gripa”, te da antipandemijske mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, fizičko distanciranje i lockdown, ne djeluju. Takođe, u svom obraćanju navodi i niz netačnosti o PCR testovima. 

Snimak je do vremena pisanja ove analize pregledalo više od 15.000 korisnika/ca Facebooka. Isti snimak objavljen je 25. avgusta 2021. godine i na Facebook profilu Tanja Topalovic, gdje ga je pregledalo više od 407.000 korisnika/ca, a podijeljen je preko 30.000 puta. 

Prvu objavu ovog snimka sa prevodom na naš jezik pronašli smo na web stranici Odysee, gdje je postavljen 24. avgusta 2021. godine. Objava na ovoj stranici naslovljena je: “Tri važne poruke dr. Hodkinsona | „Sve je to bila hrpa laži!“

Šta Roger Hodkinson tvrdi?

Snimak u kom govori Hodkinson objavljen je 7. avgusta 2021. godine na platformi Bitchute. Pronašli smo niz Facebook objava istog snimka sa prevodom na različite jezike (1, 2, 3, 4).

U videosnimku u trajanju od nešto više od četiri minuta, Hodkinson iznosi nekoliko dezinformacija, te navodi da je pandemija Covid-19 zapravo “hrpa laži” i “čista propaganda”, kao i da je navodno riječ o “teškoj sezonskoj gripi”. 

Ovo nije ništa drugo nego teška sezonska gripa sa blago povećanim rizikom za starije osobe sa komorbiditetima. 

Pandemiju Covid-19 Hodkinson naziva i “pandemijom straha”, te tvrdi da je “strah namjerno pokrenut kroz dva glavna faktora”. Kao pomenute faktore ističe PCR test i “efikasno gušenje bilo kojeg kontra-narativa”. 

PCR-test stvara preko 95% lažno pozitivnih rezultata kod savršeno zdravih ljudi, i prikazuje grafikone u jutarnjim novinama, gdje se ti lažno pozitivni rezultati nazivaju “slučajevi”. Oni to nisu! Lažu vas! 

Nadalje, u snimku tvrdi i da je strah navodno postao izgovor za provođenje “smiješnih, potpuno proizvoljnih naredbi, koji nemaju konsenzus o efikasnosti u medicinskoj literaturi”. 

Govorim o maskama, socijalnom distanciranju, zabranama putovanja i zatvaranjima. Nisu mogli funkcionirati, nisu funkcionirali, niti će funkcionirati! Dakle, moja treća poruka je jednostavno ova (čitajte mi sa usana): 3.) Ništa ne funkcionira! … osim efikasne profilakse vitaminom D i ranog liječenja sa protokolom dr. McCullougha. 

Hodkinson opisuje vakcinaciju protiv Covid-19 kao “vladinu tiraniju”, te iznosi teoriju zavjere prema kojoj je američki epidemiolog Anthony Fauci “stvorio Covid-19”. 

“Flip-Flop-Fauci” stvorio je COVID-19, kada je njegova dobit funkcionalnih istraživanja pobjegla iz laboratorija u Wuhanu. Ne biste trebali biti prisiljeni staviti svoj život i život svog djeteta na kocku primanjem vakcine,  samo da biste riješili problem koji je on stvorio… To je vladina tiranija i neopisivo uvredljivo! Zato, zaboga, ne dozvolite im da vas uplaše, da biste primili vakcinu! Recite im da zaustave vakcinacije! 

Hodkinson je i ranije javno iznosio gotovo iste dezinformacije. Tako je niz platformi za provjeru činjenica pisao o njegovim neutemeljenim tvrdnjama, iznesenim u sličnom govoru. U novembru i decembru 2020. godine su o ovom govoru pisali AFP, Snopes, Associated Press te naš partnerski portal iz Hrvatske Faktograf

O tvrdnjama iz pomenutog videosnimka Rogera Hodkinsona pisao je i fact-checking portal Logically, 24. avgusta 2021. godine. 

Da li je bolest Covid-19 “samo teška sezonska gripa”?

Tvrdnja da bolest Covid-19 “ nije ništa drugo nego teška sezonska gripa sa blago povećanim rizikom za starije osobe sa komorbiditetima” nema uporište u činjenicama. Iako među simptomima ove dvije bolesti ima određenih sličnosti, među njima postoje i značajne razlike. Procjenjuje se da je smrtnost od bolesti Covid-19 značajno veća (vjerovatno 10 i više puta) od smrtnosti uzrokovane gripom, navodi se na sajtu Univerziteta “Johns Hopkins” Medicine. 

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje bude zabilježeno između 290.000 i 650.000 smrti povezanih sa virusom gripa u svijetu. Sa druge strane, prema podacima SZO-a, koji obuhvataju period do 3. februara 2022. godine, odnosno oko dvije godine trajanja pandemije bolesti Covid-19, u svijetu je od ove bolesti umrlo 5.693.824 ljudi. 

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija

Dakle, uzevši u obzir smrtnost, bolest Covid-19 značajno je opasnija od gripe.

Da li PCR test daje “preko 95% lažno pozitivnih rezultata”?

Hodkinson u snimku navodi i da PCR test, trenutno najpouzdanije sredstvo dijagnostifikovanja infekcije virusom SARS-CoV-2, daje “preko 95% lažno pozitivnih rezultata”

Kako Logically navodi, ovom tvrdnjom bavio se irski portal za provjeru činjenica The Journal.ie, u analizi iz decembra 2020. godine. 

Prema provjeri činjenica koju je uradio The Journal.ie, cifra od 97 procenata (ili 95 procenata) za lažne pozitivne rezultate potiče od nerazumijevanja kako PCR testovi funkcionišu. Dr. Cillian de Gascun, direktor Nacionalne referentne laboratorije za viruse u UCD-u [Univerzitetski koledž Dablin], rekao je za The Journal.ie da je prava stopa lažno pozitivnih između 0,1 i 0,2 procenta. PCR testovi su veoma priznati u naučnoj zajednici. Kao što je dr Dr. Cillian de Gascun rekao, „naučni konsenzus je da su PCR testovi trenutno najbolja opcija za praćenje javnog zdravlja“.

Dakle, PCR testovi jesu pouzdano dijagnostičko sredstvo, a tvrdnja da daju 95% “lažno pozitivnih rezultata” daleko je od realnosti.

Da li antipandemijske mjere djeluju?

Tvrdnjama o navodnoj neefikasnosti mjera za suzbijanje širenja bolesti Covid-19, Raskrinkavanje se bavilo u analizi od 1. februara 2022. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi detaljno objašnjava, zaštitne maske za lice pokazale su se kao efikasno sredstvo zaštite u pandemiji. Nauka ih preporučuje kao sredstvo suzbijanja širenja zaraze virusom SARS-CoV-2. Kako navode iz Univerziteta “Johns Hopkins” Medicine, zaštitne maske doprinose sprečavanju širenja zaraze bolešću Covid-19. Isto se navodi i na stranici medicinske institucije Mayo Clinic.

U nizu studija, navodi se u pomenutoj analizi Raskrinkavanja, potvrđeno je da držanje fizičke distance među pojedincima/kama smanjuje mogućnost njihove zaraze (1, 2, 3). Studija objavljena 22. septembra 2021. godine u medicinskom časopisu PLOS ONE ispitivala je uticaj politike fizičkog distanciranja na ponašanje i širenje epidemije u Njemačkoj. Fizička distanca je pokazala, navodi se u studiji, značajne efekte:

U poređenju sa referentnim pokazateljima bez društvenog distanciranja, u roku od tri sedmice, politikom distanciranja je izbjegnuto 84% potencijalnih slučajeva Covid-19 (bodovna procjena: 499,3K) i 66% potencijalnih smrtnih slučajeva (5,4K).

Jasno je, dakle, da mjere držanja fizičke distance imaju značajne efekte na smanjenje širenja zaraze virusom SARS-CoV-2. 

Da li je vitamin D efikasno sredstvo borbe protiv Covid-19?

Tvrdnjama o učinkovitosti D-vitamina u prevenciji i liječenju bolesti Covid-19, Raskrinkavanje se bavilo u analizi iz novembra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, na internet-stranici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje navodi se da ne postoji dovoljno dokaza da bi se vitamin D preporučio za liječenje Covid-19, ali ni protiv. 

Povodom tvrdnji o liječenju Covid-19 vitaminom D, Raskrinkavanje je kontaktiralo biologinju i naučnu novinarku Jelenu Kalinić. Kako je ona naglasila, studije o korištenju vitamina D u ove svrhe još uvijek nisu dovoljno jasne, te nije naučno tvrditi da postoje jaki dokazi da vitamin D može biti preventiva ili pomoć kod liječenja Covid-19. Naime, kako navodi, različite studije koristile su različite količine vitamina D i nisu davale informacije o stanju Covid-19 pacijenata/kinja (da li su imali/e deficit vitamina D ili ne), stoga ih je teško porediti i potrebna su daljnja ispitivanja.

Nadalje, kako se u pomenutoj analizi objašnjava, prekomjeren unos ovog vitamina može rezultirati i trovanjem. To se, između ostalog, navodi i u studiji u kojoj je istraživano da li deficijencija D-vitamina može pogoršati težinu bolesti Covid-19, objavljenoj u julu 2020.

Pored vitamina D, Hodkinson kao efikasnu metodu liječenja navodi i protokol doktora McCullougha. McCollough, zamjenik načelnika interne medicine u medicinskom centru Univerziteta Baylor u Dallasu, u Teksasu, o hidroksiklorokinu kao navodnom lijeku za Covid-19 pisao je u novembru 2020. godine. Kako Logically u svojoj analizi ističe, naučna zajednica diskreditovala je McCulloughov protokol za liječenje Covid-19. 

“McCullough je tvrdio da je hidroksiklorokin efikasan tretman u najranijim fazama infekcije kada se koristi sa cinkom, vitaminom D, vitaminom C i koktelom drugih lijekova, iako za to nema dokaza”, navodi Logically. 

Neutemeljenost tvrdnji o liječenju bolesti Covid-19 koje je iznio McCullough detaljno je objašnjena i u analizi činjenica koju je u julu 2020. godine objavio portal Fact Check. 

Tvrdnjom da je američki epidemiolog Anthony Fauci “stvorio Covid-19” ranije se bavila platforma za provjeru činjenica Politifact u analizi iz februara 2021. godine. Ova tvrdnja zasnovana je na navodu da je Fauci finansirao istraživanje tokom kog je “stvoren Covid-19”. Naime, Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je dio Nacionalnih zdravstvenih instituta, državne agencije koja je finansirala istraživanje provođeno u Wuhanu. Kako Politifact zaključuje, tvrdnje da je Covid-19 stvoren tokom tog istraživanja posve su neutemeljene.

Tvrdnju da je Covid-19 “ništa drugo nego teška sezonska gripa” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da PCR test “stvara preko 95% lažno pozitivnih rezultata”, kao i navodima da mjere suzbijanja pandemije Covid-19, nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance ne djeluju. 

Navod da je “efikasna profilaksa vitaminom D” pouzdan način liječenja Covid-19 ocjenjujemo kao dezinformaciju, dok tvrdnji o protokolu liječenja doktora McCullougha, zasnovanoj na korištenju lijeka hidroksiklorokin, dajemo ocjenu lažna vijest. Obje pomenute tvrdnje ocjenjujemo kao pseudonauku

Tvrdnju da je Anthony Fauci “stvorio Covid-19” ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 21. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni prilog Al Jazeere: U Kataru nisu uhapšeni navijači iz Ukrajine zbog nacizma

Nekoliko medija objavilo je da su u Kataru uhapšena tri navijača iz Ukrajin...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Greška
Zašto potrošačke korpe u zemljama regije nisu uporedive?

Mediji i korisnici/e društvenih mreža dijele poređenje iznosa zarade i potr...

Greška
Lažna vijest
Selektivno predstavljanje članka: The Washington Post nije “priznao” da su vakcine neučinkovite ili opasne

Korisnici/e društvenih mreža dijele isječke iz članka američkog The Washing...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me