Raskrinkavanje.ba

“Vještačka jaja” u viralnom snimku su igračke za djecu

Na Facebooku se dijeli videosnimak za koji se implicitno tvrdi da prikazuje vještačka jaja za ishranu ljudi. U pitanju je snimak proizvodnje dječijih igračaka.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Korisnici/e Facebooka još od 2019. godine objavljuju videosnimak koji navodno prikazuje proizvodnju vještačkih jaja za konzumaciju. Na snimku se vide osobe koje sipaju bijelu supstancu u prozirne plastične posude u obliku jajeta da bi dobile nešto što liči na kuvano jaje.

Jedan od najranijih primjera takve objave koji smo pronašli na ovoj društvenoj mreži možete pogledati na linku ovdje. Samo s ovog Facebook profila videosnimak je podijeljen 4.700 puta. 

Pronašli smo ga u jednoj objavi na privatnom Facebooku profilu iz aprila 2023. godine. Snimak je objavljen na još jednom Facebook profilu 11.7.2023. godine i do vremena pisanja ove analize ostvario je 1.371 interakciju. Snimak je objavljen uz opis:

Poslije vjestackog mesa evo i vjestackih jaja, kazu da trebamo jesti insekte!

Šta zaista prikazuje videosnimak?

Prema rezultatima obrnute Google pretrage kadrova, očito je da se snimak dijeli na društvenim mrežama od 2017. godine s tvrdnjama o “vještačkim jajima” na različitim jezicima. Na snimku se zapravo vidi proizvodnja igračaka.

Platforma za provjeru činjenica The Logical Indian je u analizi objavljenoj 6.3.2023. godine pisala da se videosnimak dijelio uz opise da je riječ o vještačkim jajima koja se prodaju u marketima. Tražeći činjenice o snimku, fact-checkeri ove platforme saznali su da su tvrdnje o vještačkim jajima na snimku raskrinkane u Kini 2017. godine.   

U članku koji je objavio (kineski) Soho navedeno je: “Službeni mikroblog ogranka Jiangning opštinskog biroa za javnu sigurnost Nanjing opovrgao je glasine, rekavši da se zapravo radi o videosnimku pravljenja realističnih jaja igračaka, a ne o ‘lažnim jajima koja idu u prodaju kao prava jaja’”. U članku je pojašnjeno da viralni snimak prikazuje promotivne scene pravljenja igračaka nalik jajima za djecu.”

Newsroom post i Factly takođe su potvrdili da su u pitanju igračke, a ne vještačka jaja koja bi se prodavala kao prehrambeni proizvod.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o teoriji zavjere prema kojoj “elite” pokušavaju da nametnu ishranu insektima i sintetičkim mesom (1, 2, 3).

Budući da se analizirani snimak dijeli godinama i nije moguće utvrditi ko ga je prvi objavio, tvrdnju da prikazuje proizvodnju vještačkih jaja za ljudsku ishranu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.07.2023

Facebook profili i stranice: Treći Svetski Brat

Poslije vjestackog mesa evo i vjestackih jaja, kazu da trebamo jesti insekte!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti