Raskrinkavanje.ba

“Zavjerološka” transfobija: Marilyn Monroe nije bila transrodna žena

Na društvenim mrežama kruži video u kojem se predstavljaju “dokazi” da je američka glumica Marilyn Monroe bila transrodna žena, odnosno da je rođena kao muškarac. Ova netačna tvrdnja dio je teorije zavjere o rasprostranjenoj transrodnosti u visokim krugovima.

Foto: Shutterstock

Na Facebook profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše 9. februara 2024. godine objavljen je četrnaestominutni videosnimak u kojem se prezentuju “dokazi” da je pokojna američka glumica Marilyn Monroe zapravo rođena kao muškarac. Video je objavljen uz opis:

VRLO ZANIMLjIV VIDEO......‼️
👉👉Merilin MONRO.......‼️
Sex ikona, sex bomba.......da li je ONA ustvari bila ON......❓❓
👉 Vidite i sami kako ove poznate ličnosti "svoju" decu vaspitavaju, ako su devojčice ide programska šema kao da su dečaci i obrnuto....
👉Na tim ranijim poznatim ličnostima je veća šansa da se to primeti nego danas jer danas je estetika na znatno višem nivou plus šminka koja čuda pravi....
....a i verovatno su hormonske terapije na višem nivou....
👉Bitno je samo da ih prebace pre puberteta i onda uz filovanje hormonskim terapijama koje traju celi život jer ukoliko prestane ono što su bili postaje dominantno....

Marylin Monroe Dječak

U videosnimku na engleskom jeziku, sa titlovima na našem, iznosi se niz “dokaza” da je Marilyn Monroe rođena kao muškarac, odnosno proučava se konstrukcija njenog lica i tijela, uz tvrdnju da je riječ o “muškom” licu i “muškom” tijelu. Video sadrži niz fotografija na kojima je prikazana ova glumica, kako prije, tako i poslije plastičnih operacija koje je imala, ali i niz fotošopiranih fotografija, vjerovatno ubačenih u pokušaju da se “potkrijepi” ova apsurdna tvrdnja. Kroz čitav video koriste se uvredljivi izrazi za transrodne osobe. 

Do datuma pisanja ove analize objava na profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše ostvarila je stotine reakcija, komentara i dijeljenja. 

Tvrdnja da je Marilyn Monroe “bila muškarac” dijelila se i na drugim Facebook profilima, a objavljena je na nekim portalima iz regiona (1, 2). 

Ikona dvadesetog vijeka

Marilyn Monroe rođena je 1. juna 1926. godine u Los Angelesu kao Norma Jean Mortenson. Njena majka patila je od psihičkih problema i često je bila hospitalizovana, a Norma Jean odrasla je u čak 12 hraniteljskih porodica te je neko vrijeme provela i u sirotištu. Godine 1942. udala se za kolegu iz fabrike aviodijelova, ali se razvela po završetku Drugog svjetskog rata. Postala je uspješan model nakon što je 1944. godine uslikana kako radi u fabrici, a 1946. godine potpisala je ugovor sa produkcijskom kompanijom Twentieth Century Fox i preuzela umjetničko ime Marilyn Monroe. Tokom ‘50-ih godina prošlog vijeka Monroe je izgradila vrlo uspješnu glumačku karijeru, tumačeći uloge u poznatim filmovima, poput “Muškarci više vole plavuše” i “Neki to vole vruće”, te postala svojevrsna ikona svog vremena.

Monroe se udavala još dva puta – za poznatog igrača bejzbola Joea DeMaggia 1954. godine te za scenaristu Arthura Millera 1956. Od njega se razvela 1961. godine. Monroe je preminula 1962. godine u svom domu, u 36. godini, od predoziranja tabletama za spavanje. Iako su decenijama postojale spekulacije o prirodi njene smrti, vjeruje se da je u pitanju bilo samoubistvo.

Prilično je lako provjeriti da je Marilyn Monroe rođena kao žena. Prije svega, fotografije njenog rodnog lista, odnosno kopije njenog rodnog lista, javno su dostupne. Kopije su pronađene u domu njenog biološkog oca Edwarda Mortensona nakon njegove smrti 1981. godine. Uslikali su ih novinari/ke koji/e su pisali/e članak o njegovoj smrti (link).

Kako se vidi na fotografiji kopije rodnog lista koji je originalno izdat 5. juna 1926. godine, a kopiran i certificiran u oktobru 1955. godine, Norma Jean Mortenson rođena je kao djevojčica, od majke Gladys Monroe i oca Edwarda Mortensona u Los Angelesu. 

Monroe nije imala djecu, ali se vjeruje da je bila trudna nekoliko puta i da su ove trudnoće prekinute spontano. Decenijama nakon njene smrti, na bazi simptoma sa kojima se nosila za života i problemima sa plodnošću, smatra se da je Monroe imala teški oblik endometrioze, hroničnog oboljenja zbog kojeg tkivo nalik onom koje oblaže matericu raste na drugim organima, najčešće jajnicima i jajovodima (1, 2). Ove informacije jasno pokazuju da se Monroe rodila kao žena, s obzirom na to da samo osobe sa ženskim reproduktivnim organima mogu biti trudne te da endometrioza pogađa gotovo isključivo njih.

Fotošopirane slike, nepoznavanje ljudskog tijela i transfobija

U snimku objavljenom na profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše “proučavaju” se fotografije Marilyn Monroe, uz tvrdnje da prikazuju muškarca. Tvrdi se da oblik njene vilice, dužina njenih udova i njena Adamova jabučica dokazuju da je riječ o transrodnoj ženi, odnosno osobi koja se rodila kao muškarac. Priložena je čak i fotografija iz djetinjstva Monroe, uz neumjesnu tvrdnju da na njoj “izgleda kao dječak”.

 

Marylin Monroe Djecak 2

Foto: Screenshoti iz videa – navodni dokazi da je Monroe bila transrodna osoba

Popularno vjerovanje da samo muškarci imaju tzv. Adamovu jabučicu je netačno. Svaka osoba, bez obzira na spol, ima ovu “lopticu” na grlu, napravljenu od hrskavice, kako bi zaštitila govornu kutiju. Svi je imaju, i ona i kod muškaraca i žena raste u toku puberteta. Ipak, tipično je vidljivija kod muškaraca. Relativna vidljivost Adamove jabučice kod Marilyn Monroe zasigurno ne dokazuje da je rođena kao muškarac. Mnoge žene imaju izraženiju Adamovu jabučicu.

Osim toga, ostale “procjene” njenog izgleda su subjektivne i apsurdne. Djeluje gotovo suvišno naglašavati da su različite osobe različito građene i imaju sebi svojstvenu facijalnu i tjelesnu konstrukciju, te da je nemoguće odrediti nečiji spol isključivo po obliku njihove vilice, jagodica ili dužine udova. Stoga je “analiza” predstavljena u ovom videu krajnje besmislena. Na kraju videa autor tvrdi da je “glavni dokaz” za njegove tvrdnje snimak Marilyn Monroe kako pleše, jer se, prema njegovom mišljenju, “kreće kao muškarac”.

Osim prikazanih fotografija, u videu su priložene i fotošopirane slike. Naprimjer, u osmoj minuti videa prikazana je fotografija “trudnoće” Marilyn Monroe, uz opasku da je jasno vidljivo da se radi o “lažiranom” trudničkom stomaku te da je vjerovatno riječ o jastuku ubačenom ispod odjeće. Ipak, fotografija nije autentična. Obrnutom pretragom fotografije pronašli smo njenu izvornu verziju, uslikanu 1954. godine, koja se prodaje na Amazonu. Usporedbom je jasno da je “trudnički stomak” dodat u photoshopu ili nekom drugom alatu za manipulaciju fotografijama.

 

Marylin Monroe Djecak 3

Gore: Fotošopirana slika iz videa sa društvenih mreža; Dolje: Originalna fotografija

Tvrdnja da je Marilyn Monroe bila transrodna žena je netačna, ali i zlonamjerna, i dio je šire teorije zavjere o rasprostranjenoj transrodnosti u krugovima poznatih, posebno u Hollywoodu. Raskrinkavanje se i ranije bavilo apsurdnim teorijama zavjere da su slavne žene zapravo transrodne osobe, u analizama ovdje, ovdje i ovdje.

Ovakve tvrdnje su transfobne i mizogine, uglavnom kroz posramljivanja žena zbog njihovog izgleda, koji, prema autorima ovakvih objava, nije dovoljno “ženstven”, pa stoga one i nisu “prave žene”. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Marilyn Monroe bila transrodna žena, odnosno da je rođena kao muškarac, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Napomena

1.4.2024. Nakon objave ove analize, Red portal ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.02.2021

Red portal: Merilin Monro je bila muškarac? 😱

Dovedeno u pitanje kog je pola uzor holivudske ženske seksepilnosti

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Teorija zavjere 14.02.2024

Facebook profili i stranice: Marilyn Monroe je muškarac

-

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti