Zračni jastuci za slučaj gubitka svijesti zbog maske su izmišljotina

Tvrdnje o tome da zaštitne maske ograničavaju unos kisika, na Facebooku su ilustrovane videom demonstracije rada prsluka sa zračnim jastucima, koji navodno služi da ublaži pad usljed gubitka svijesti zbog nošenja maske.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija;

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III 22.5.2021. godine objavljen je videosnimak na kojem muškarac demonstrira upotrebu prsluka sa zračnim jastucima. Zbog činjenice da demonstrator na videu nosi masku, u objavi se konstatuje da se radi o zračnim jastucima za  ublažavanje pada u slučaju gubitka svijesti zbog nošenja maske:

PAZITE OVO - - - - - -  ZA LJUBITELJE MASKI!!!!!
Ako ostanes bez vazduha (kiseonika) dok nosiš masku preko glave i ako se ONESVESTIŠ ima REŠENJE - AIR BAG tj VAZDUŠNI JASTUCI!!!!!
gledajte, DELITE!!!!

Objava je u vrijeme pisanja ove analize imala skoro 230 interakcija, a video je zabilježio preko 2.300 pregleda. 

Šta se pokazuje u videu?

Videosnimak, manipulativno iskorišten u objavi Facebook profila Kraljevic Marko III, objavljen je na YouTube kanalu Engineering and architecture 11.11.2020. godine, s naslovom u kojem se objašnjava da je riječ o zračnim jastucima za odrasle.

Zračni jastuk za starije osobe

Ovaj video je 16.5.2021. objavljen i na TikTok profilu dk_diesel, zabilježivši preko 5,1 milion pregleda. I ova objava je imala naslov kao i video na YouTubeu. 
 

Lijevo: Screenshot viralnog videa sa TikToka; desno: Screenshot videa sa YouTube kanala Engineering and architecture

Na osnovu vremena objave videa na YouTubeu, može se zaključiti da je snimljen u toku pandemije bolesti Covid-19, te da je epidemiološka situacija uvjetovala da demonstrator nosi zaštitnu masku. Nigdje nije navedeno da je demonstrator pokazivao upotrebu prsluka za zračnim jastucima u slučaju da osoba izgubi svijest zbog nošenja maske.   

Još u 2019. godini se govorilo o kineskoj kompaniji koja je napravila zračne jastuke za ublažavanje pada starijih osoba i sprečavanje povreda. Tada je o ovome pisao Euronews, u članku objavljenom 13.6.2019. godine.

Kompanija iz Kine dizajnirala pojas za napuhavanje koji štiti starije ukoliko padnu.

Pojas radi poput zračnih jastuka u automobilima, koje je ova kompanija nekad izrađivala, prije nego što je uvidjela priliku u potrošačkim potrebama sve starijeg stanovništva Kine. 

Videoreportažu o istom izumu objavio je i list South China Morning Post 19.4.2021. godine, na zvaničnom YouTube kanalu

Ni u jednom od ovih medijskih izvještaja ne navodi se da je namjena zračnih jastuka sprečavanje povreda usljed gubitka svijesti zbog nošenja maski. 

 

Gubitak svijesti i nošenje maski?

Tvrdnja da su zračni jastuci rješenje za slučaj gubitka svijesti zbog nošenja maske zasnovana je na višestruko opovrgnutoj tezi da maske ograničavaju unos kisika. Nošenje običnih zaštitnih maski, koje je u BiH i dalje obavezno (link, link) u zatvorenim prostorima, ne dovodi do smanjenog unosa kisika i, posljedično, hipoksije, o čemu smo pisali u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4).

Dugotrajno nošenje običnih zaštitnih maski svakako nije ugodno iskustvo, no kako je navedeno na stranici Intermountain Healthcare, koja se pozabavila demistifikovanjem mitova vezanih za nošenje maski još u junu 2020. godine, nelagoda, odnosno osjećaj otežanog disanja tokom nošenja maske, ne dolazi zbog nedostatka kisika:

MIT: Neću moći disati dok nosim masku

ČINJENICA: Desetljećima nosimo maske u zdravstvu. Hirurzi koji masku nose duže vrijeme - ponekad 10 ili 12 sati - ne padaju u nesvijest u operacionoj sali, niti se truju od ugljendioksida. Osjećaj otežanog disanja s maskom, koji mnogi imaju, nije povezan s unosom kisika. Ako imate problema s tjeskobom dok nosite masku, preporučujemo vježbanje, prvo kratko vrijeme [nošenja] i polako povećanje trajanja [nošenja maske]. Što više nosite masku, to je manje primijetite.

Ovo se odnosi na obične zaštitne maske koje se preporučuju opštoj populaciji. N95 maske, koje viđamo kod medicinskih radnika, zaista mogu dovesti do smanjenja unosa kisika, s obzirom na njihovu filtrirajuću sposobnost. Međutim, ove maske se ne preporučuju opštoj populaciji, niti jednu takvu nosi demonstrator u videu. 

Na pitanje da li je moguće izgubiti svijest zbog predugog nošenja maski, doktor Stavros G. Christoudias je za NJ Advance Media odgovorio (1.7.2020.) da, iako moguće, to zavisi od brojnih faktora:

Pitanje: Možete li izgubiti svijest zbog predugog nošenja maske?

Odgovor: Moguće je, ali to zavisi od brojnih faktora. Oni uključuju model maske, kao i lične faktore rizika, poput već postojećih stanja koja mogu uticati na sposobnost osobe koja nosu masku da diše, uključujući pretilost i emfizem pluća. Međutim, osobe s ovim problemima trebale bi i dalje nositi maske dok su vani, zbog činjenice da su osjetljivije na zarazu koronavirusom.

Dakle, iako teoretski može doći do gubitka svijesti usljed nošenja maski, do toga ne dolazi zbog toga što obična maska ograničava unos kisika. Nelagoda i posljedični gubitak svijesti zavise od vrste maske (N95), određenih faktora rizika (tjeskoba, pretilost, problemi sa plućima) i drugih uslova. Zbog toga tvrdnju da maske izazivaju gubitak svijesti usljed nedostatka kisika ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ova tvrdnja počiva na više puta opovrgnutoj tezi da obična maska, tj. maska koju demonstrator nosi u videu, dovodi do ograničenog unosa kisika. Zbog toga ovoj objavi dajemo i ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Osim toga, na videosnimku se ne prikazuje upotreba zračnih jastuka koji služe “kao rješenje” kada osoba padne u nesvijest zbog nošenja maske. Na snimku se demonstrira rad prsluka sa zračnim jastucima namijenjenih starijim ljudima uopšte. Video je snimljen u pandemijskim uslovima, pa je zbog toga demonstrator nosio masku. Zbog manipulativnog karaktera ove objave, dajemo joj i ocjenu dezinformacija

 

(Amar Karađuz i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 02. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bosna i Hercegovina nije počela proizvodnju borbenog drona

Na anonimnom YouTube kanalu objavljen je video u kojem se bez ikakvih dokaz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Video “medijske propagande o mikročipovanju” manipulativna je kompilacija snimaka iz “zavjerološke kuhinje”

Teorija zavjere o “čipovanju” ljudi prisutna je od kada i sama tehnologija...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Dezinformacija
Tvrdnje njemačkog doktora o “jako čestim” krvnim ugrušcima nakon vakcinacije nemaju utemeljenje u stvarnosti

U kratkom videu koji se dijelio na društvenim mrežama i pojedinim portalima...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me