Antivakcinacijske manipulacije brojevima iz evropskog sistema za prijave sumnji na nuspojave lijekova

Portal Istinom protiv laži, na kojem se objavljuju lažne vijesti o vakcinama protiv Covid-19, periodično prikazuje podatke EudraVigilance sistema kao brojeve potvrđenih smrtnih slučajeva usljed imunizacije u Evropi. Riječ je o manipulativnom tumačenju prijavljenih sumnji na nuspojave nakon vakcinacije.

Na portalu Istinom protiv laži je 19.9.2021. objavljen članak s naslovom:

EU/ Nakon Covid uboda: 24.526 smrtnih slučajeva, 2.317,495 ozlijeđenih, od toga 1.126,86 teško!

U članku ovog portala, čije je netačne tvrdnje Raskrinkavanje do sada ocijenilo u 14 analiza, navodi se i da bi broj smrtnih slučajeva nakon primanja Covid-19 vakcine mogao biti i veći.

(...) Baza podataka Europske unije o sumnjivim izvješćima o reakciji na droge je EudraVigilance, prijavljuje 24.526 smrtnih slučajeva i 2.317.495 ozljeda, nakon injekcija COVID-19.
Pretplatnik vijesti o utjecaju na zdravlje iz Europe podsjetio nas je da je ova baza podataka koja se održava u EudraVigilanceu namijenjena samo zemljama Europe koje su dio Europske unije (EU), koja obuhvaća 27 zemalja. A broj zemalja je u Europi veći, ali za njih podatke nemamo. Dakle, ovi podaci NE odražavaju cijelu Europu. Stvarni broj u Europi koji je prijavljen kao mrtav ili ozlijeđen nakon uboda cjepivom protiv Covida 19 bio bi mnogo veći od onoga što ovdje objavljujemo. (...)

Članak je opremljen slikom na kojoj je prikazan broj navodnih smrtnih slučajeva i “povreda” uzrokovanih vakcinacijom protiv Covid-19, s ispisanim tekstom na engleskom jeziku.

Istinom protiv laži periodično objavljuje članke o navodnim smrtnim slučajevima uzrokovanim vakcinacijom protiv Covid-19 u Evropi. Tako su objavljena još tri članaka, jedan u maju i dva u julu (1, 2) ove godine. 

Ovi članci su opremljeni screenshotovima brojeva navodno umrlih i ozlijeđenih nakon primanja vakcina protiv Covid-19. Takođe, u svim člancima se nalaze i tabele na engleskom jeziku, u kojima su navodne smrti i povrede razvrstane prema vrsti vakcine protiv Covid-19.

Izvor slika i grafika na kojima je vidljiv logo sistema EudraVigilance, s brojevima navodno umrlih i ozlijeđenih lica nakon vakcinacije protiv Covid-19, jeste sajt s engleskog govornog područja Health Impact News, što je navedeno u nekim člancima portala Istinom protiv laži. 

Health Impact News objavljuje brojne antivakcinacijske tvrdnje. Članak objavljen na ovom portalu 14.9.2021. preveden je i objavljen na portalu Istinom protiv laži 19.9.2021.

Šta su činjenice?

EudraVigilance je sistem za upravljanje i analizu informacija o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove koji su odobreni ili se proučavaju u kliničkim ispitivanjima u Evropskom ekonomskom prostoru (European Economic Area - EEA). Ovim sistemom upravlja Evropska agencija za lijekove (EMA). 

Ovaj sistem zapravo prikuplja podatke iz zemalja članica Evropskog ekonomskog prostora, kojih je 30, a ne 27. Tačno je da EU ima 27 članica, ali Evropski ekonomski prostor, osim zemalja članica, čine i Island, Lihtenštajn i Norveška. 

Kako se navodi na EudraVigilance stranici, ona predstavlja podatke o slučajevima "sumnji na neželjene efekte" koji "nisu nužno povezani s lijekom ili njime uzrokovani".

Informacije o sumnji na neželjene efekte ne treba tumačiti kao znak da lijek ili aktivna supstanca izazivaju zapaženi efekat ili da nisu bezbjedni za upotrebu. Samo detaljna evaluacija i naučna procjena svih dostupnih podataka omogućava izvođenje čvrstih zaključaka o prednostima i rizicima lijeka.

Dakle, preko EudraVigilance sistema prijavljuju se slučajevi sumnje na eventualne neželjene efekte vezane za neki lijek ili medicinsko sredstvo, među kojima su i vakcine protiv Covid-19 odobrene u Evropskoj uniji. Ipak, ovi slučajevi nisu nužno povezani sa samom imunizacijom, budući da prijave ne podliježu provjeri prije nego dospiju u sistem EudraVigilance. 

Prijave koje budu dio ovog sistema, zapravo, može podnijeti svako u sistemu svoje zemlje, što znači da ga je moguće i namjerno zloupotrijebiti navođenjem podataka koji nisu nužno tačni. EudraVigilance objedinjuje podatke prikupljene u nacionalnim sistemima, ponovo bez prethodne provjere njihove autentičnosti. 

Da bi se podaci obuhvaćeni EudraVigilance sistemom smatrali u potpunosti tačnim, neophodno je da se izvrši evaluacija prijavljenih slučajeva sumnji na neželjene efekte.

Ove informacije nisu navedene u članku portala Istinom protiv laži, te je u ovom slučaju riječ o manipulativnom prikazivanju podataka prikupljenih preko ove baze, što ide u prilog antivakcinacijskom narativu. Na ovaj se način navodni rizik od imunizacije protiv Covid-19 prikazuje većim nego što jeste, što može imati stvarnog efekta na odvijanje ovog procesa, a time i na dalji razvoj pandemije.

O tome kako se sistem EudraVigilance zloupotrebljava na ovaj način, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4). 

Slike i grafike sa sajta Health News Impact o brojevima navodnih smrtnih slučajeva i slučajeva raznih povreda usljed primanja vakcine protiv Covid-19 analizirali su i PolitFact, Health Feedback, Associated Press i drugi fact-checking sajtovi.

Predstavljanje podataka o prijavljenim sumnjama na nuspojave vakcina protiv Covid-19, preuzetih iz EudraVigilance sistema, kao statističkih podataka o potvrđenim smrtima i teškim nuspojavama prouzrokovanim vakcinacijom ocjenjujemo kao dezinformaciju

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da EudraVigilance prikuplja podatke samo iz 27 članica EU, budući da ovaj sistem predstavlja podatke iz 30 zemalja Evropskog ekonomskog prostora.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me