Segmenti kontakt-emisije splitske televizije se i dalje dijele kao “argumenti” protiv vakcinacije

Protivnici vakcinacije iskoristili su još jedno javljanje anonimne gledateljice u kontakt-emisiju “Bez pardona” kao “dokaz” da su vakcine protiv Covid-19 štetne.

Na Facebook profilu Vesna Korbar je 8.8.2021. godine objavljen isječak iz televizijske kontakt-emisije “Bez pardona”, koja se emituje na hrvatskoj TV Jadran, sa sljedećim opisom:

Jel zna netko kako se  zove ova gospodja koja je ubo upitala, cesto cujem da se javlja u emisiju i izvrsna je !

 

Do vremena pisanja ove analize, isječak iz televizijske emisije podijeljen je 2.100 puta. Imao je 129 komentara, 700 interakcija i zabilježio je 52.000 prikazivanja.

U prvom dijelu snimka, anonimna gledateljica je prilikom telefonskog uključenja u emisiju uživo izjavila da je Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila da je 13.860 ljudi umrlo, a više od milion ih ima “fizička oštećenja” zbog imunizacije protiv Covid-19. 

(...) Evo na stranici Europske medicinske agencije došli su novi podaci za 5.6.2021. godine. 13.867 mrtvih, i 1.354.336 fizički oštećenih od Covid-19 cjepiva. (...)

Potom je izjavila i da je fudbaler Christian Eriksen, koji je doživio srčani udar na terenu u junu ove godine, primio vakcinu protiv Covid-19 te da se informacije o tome “cenzurišu”. Takođe je navela da je i fudbaler Artur Vidal hospitalizovan nakon primanja vakcine protiv Covid-19.

(...) Evo imali ste prigodu svi vidjeti danskog igrača Kristijana Eriksena, koji igra za talijanski klub InterMilan i koji nikad sa srcem nije imao problem i bio je jedan od najspremnijih igrača. Glavni sportski liječnik i kardiolog tog talijanskog tima potvrdio je na talijanskoj radio postaji da je Eriksen primio cjepivo 31. svibnja da bi danas sve vijesti to demantirale, da to nije istina. Ne samo da su ignorirali njegovog liječnika nego i njegovog kolegu Artura Vidala koji se cijepio kad i on i sutradan je Vidal bio hospitaliziran i još kasnije je bio pozitivan na Covid-19. To ste sve mogli vidjet, osim preko društvenih mreža, talijanskih vijesti i na portalu gveijs [nerazumljivo] media i na HLTV-u, House life TV ali evo kad sam jučer ušla na taj url piše eror, page not found, u prijevodu, stranica nije pronađena. Mislim ova cenzura je postala presmiješna, vi možete izbrisat vijesti ali ne možete izbrisat screenshot sa mog mobitela, i mobitela milijun drugih ljudi. 

Gledateljica je završila svoje uključenje u emisiju nesuvislim opaskama o G7 samitu i izgledu ministra zdravlja u Vladi Hrvatske Vilija Beroša, te navodima o niskoj stopi smrtnosti od Covid-19 na svjetskom nivou. Prema njenim riječima, ona iznosi 0.03%. Ovaj navod nije potkrijepljen bilo kakvim izvorom.

(...) Stopa preživljavanja od Covid-19 na svjetskoj razini je 99.97%. Kada taj procenat oduzmete od 100% dobijete stopu smrtnosti na svjetskoj razini koja iznosi 0.03% pa ja vas pitam da je šansa da sutra padne kiša 0.03% hoćete li nositi kišobran?

Pretragom smo pronašli ovaj i još jedan isječak iz kontakt-emisije “Bez pardona”, montirane u jedan videosnimak i objavljene na Facebook profilu Eduard Kratohvil 13.8.2021. godine. Snimak je objavljen uz status:

_Ovo su dva video isječka sa TELEVIZIJE JADRAN, iz emisije BEZ PARDONA,._Možda ste propustili pogledati pa sam izabrao dvije zanimljive priče za Vas._ poslušajte._

U prvom dijelu ovog snimka, riječ je o istom isječku koji je objavljen na Facebook profilu Vesna Korbar. U drugom dijelu videosnimka, anonimna gledateljica iznosi netačne tvrdnje o Covid-19, posebno o vakcinama protiv ove bolesti. 

Drugi isječak počinje izjavom gledateljice da nju i njenu porodicu mogu vakcinisati “samo u hladnu ruku”, te navodima u kojima sugeriše da su vakcine protiv Covid-19 nesigurne za trudnice. Između ostalog, gledateljica je svoje snažne antivakcinacijske stavove poredila s patriotizmom, te čak opravdavala prijetnje smrću političaru iz Hrvatske koji podržava vakcinaciju.

Taj je isječak Raskrinkavanje analiziralo 17.7.2021, a analizu pročitajte na linku ispod.

Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 su sigurne i ne izazivaju prekid trudnoće

Javljanje anonimne žene u emisiji “Bez pardona” na TV Jadran postalo je vir...

Lažna vijest Dezinformacija 17.07.2021

Šta su činjenice?

Splitska TV Jadran emituje kontakt-emisiju “Bez pardona” ponedjeljkom, srijedom i petkom, u sklopu koje se razgovara o aktuelnim temama. Tokom emisije, gledaoci imaju priliku telefonski se uključiti te podijeliti svoja mišljenja o tim temama. 

Isječak objavljen na profilu Vesna Korbar preuzet je iz emisije koja je na zvanični YouTube kanal TV Jadran postavljena 15.6.2021. godine. Dio emisije u trajanju od dvije minute i 57 sekundi, koji je iskorišten kao isječak, može se pogledati od 6. minute.

Osim analize iz jula, Raskrinkavanje je i u junu analiziralo jedan isječak iz emisije TV Jadran. Isječak iz emisije emitovane u maju 2021. bio je predmetom analize Raskrinkavanja, koju smo objavili 4.6.2021. godine. U toj analizi, ustanovili smo da je gledateljica u programu uživo iznijela niz netačnih tvrdnji o virusu SARS-CoV-2 i bolesti Covid-19. Kompletna analiza dostupna je na ovom linku.

Na početku videosnimka cijele emisije vidljivo je i upozorenje gledaocima koji se uključuju u program da se suzdrže od govora mržnje i netačnih i neprovjerenih navoda. Taj dio snimka nije prikazan u navedenim isječcima.

U isječku koji analiziramo, gledateljica je izjavila da su na stranici EMA-e 5.6.2021. “stigli podaci” o 13.867 mrtvih i 1.354.336 “fizički oštećenih” od vakcina protiv Covid-19.

Pretragom zvanične stranice EMA-e takve podatke nismo pronašli. U sekciji “latest updates” nije bilo nikakvih objava 5.6.2021.

Pretražili smo i sekciju “latest news”, u kojoj takođe ne postoji nikakvo saopštenje ni izvještaj s navedenim brojevima. Ni pretraga ključnih riječi i broja 13.867 takođe nije dala rezultate. Dakle, niti je EMA na svojoj zvaničnoj stranici objavila da je 13.867 lica umrlo zbog vakcine protiv Covid-19 niti su evropski ili svjetski mediji izvijestili o tome. 

Objavu o navodnih 13.867 smrtnih slučajeva zbog vakcina protiv Covid-19 pronašli smo na sajtu Health News Impact, u članku objavljenom 7.6.2021. godine. Na slici priloženoj u tekstu, navode se ovi brojevi, zaključno sa 5.6.2021, što odgovara navodima anonimne gledateljice. Ovaj sajt izvor je različitih dezinformacija o vakcinama, o čemu je pisao i AFP u analizi objavljenoj 15.6.2021. godine.

Kako je i i na slici navedeno, izvor ovih podataka je EudraVigilance sistem. EudraVigilance je “sistem za upravljanje i analizu informacija o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove koji su odobreni ili se proučavaju u kliničkim ispitivanjima u Evropskom ekonomskom prostoru (European Economic Area - EEA).” Ovim sistemom upravlja Evropska agencija za lijekove.

Kako se navodi na samoj EudraVigilance stranici, ona obuhvata slučajeve “sumnji na neželjene efekte” koji “nisu nužno povezani ili uzrokovani lijekom.” 

Dakle, preko EudraVigilance sistema prijavljuju se slučajevi sumnje na eventualne neželjene efekte vezane za neki lijek ili medicinsko sredstvo, među kojima su i vakcine protiv Covid-19 odobrene u Evropskoj uniji. Ipak, ovi slučajevi nisu nužno povezani sa samom imunizacijom, budući da same prijave ne podliježu provjeri prije registrovanja u sistemu EudraVigilance. 

Prijave koje na kraju uđu u ovaj sistem, zapravo, može podnijeti svako u sistemu svoje zemlje, što znači da je takav sistem moguće i namjerno zloupotrijebiti, navodeći podatke koji nisu nužno tačni. EudraVigilance objedinjuje podatke prikupljene u nacionalnim sistemima, bez prethodne provjere njihove autentičnosti. Da bi se podaci obuhvaćeni EudraVigilance sistemom smatrali u potpunosti tačnim, neophodno je da se izvrši evaluacija prijavljenih slučajeva sumnji na neželjene efekte. 

Podaci ovog sistema se često zloupotrebljavaju u antivkacinalnim krugovima, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.

Danski fudbaler Christian Eriksen srušio se na terenu, ostavši bez svijesti u 42. minuti utakmice između Danske i Finske, koja je odigrana u prvom kolu grupne faze Evropskog prvenstva. Kako su kasnije rekli iz medicinskog tima danske reprezentacije, Eriksen je pretrpio srčani udar. 

Istog dana, na društvenim mrežama su se proširile glasine da je danski fudbaler bio vakcinisan, te da je to razlog njegovog kolapsa. Eriksen nije bio vakcinisan protiv Covid-19, a detaljnije o tome kako je ta lažna vijest predstavljena na društvenim mrežama i u nekim medijima čitajte u analizi ispod:

Lažna vijest
Danski fudbaler Christian Eriksen nije vakcinisan, kako se tvrdi na društvenim mrežama

Nakon što je fudbaler Christian Eriksen doživio srčani udar na utakmici izm...

Lažna vijest 15.06.2021

U vezi s tvrdnjom da je Vidal primljen u bolnicu nakon vakcinacije protiv Covid-19, ona jeste djelimično tačna. Vidal se jeste vakcinisao 28.7.2021, dakle, ne istog dana kada i Eriksen, i jeste primljen u bolnicu, ali zbog problema s krajnicima.

O ovoj temi pisao je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske, u analizi objavljenoj 17.8.2021. godine, navodeći da nije jasno šta je prouzrokovalo upalu krajnika koju je Vidal dobio ubrzo nakon vakcinacije.

Što se tiče Eriksenovog kolege Vidala, on je cijepljen 28., ne 31. svibnja i hospitaliziran je zbog upale krajnika (Reuters). Tri dana nakon cijepljenja i nakon što je primljen u bolnicu ustanovilo se da ima i Covid. Međutim, njegovo cijepljenje nema nikakve veze s Eriksenom. Vidal je cjepivo primio u rodnom Čileu, u bolnici San Carlos de Apoquindo UC Christus. To proizlazi iz fotografije koju je objavio na Instagramu.
Kako proizvođači cjepiva navode da se značajniji imunitet protiv Covida stječe dva tjedna nakon primanja druge doze, nije jasno što upala krajnika dokazuje u ovom slučaju. Osim toga, svojim je pratiteljima čileanski nogometaš na Instagramu poručio: “Ozdravit ću brzo… I, molim vas, tko god je u prigodi da se cijepi – neka se cijepi

Kada su u pitanju navodi da je stopa smrtnosti od Covid-19 na svjetskom nivou 0.03%, kako je to izračunala anonimna gledateljica emisije “Bez pardona”, potrebno je istaći da stručnjaci širom svijeta još uvijek pokušavaju dati jedinstven izračun stope smrtnosti.

Do tačne stope smrtnosti dolazi se uspoređivanjem broja smrtnih slučajeva s ukupnim brojem infekcija, a taj nazivnik ostaje nepoznat jer je teško izračunati tačan broj asimptomatskih slučajeva, o čemu je nešto detaljnije pisao Radio Slobodna Evropa u septembru 2020. godine, pozivajući se na Reuters.

Kako Radio Slobodna Evropa navodi, dva su načina mjerenja stope smrtnosti - udio smrtnih slučajeva među svim zaraženim osobama i omjer smrtnih slučajeva u odnosu na potvrđene slučajeve.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pojašnjava da postoje dva mjerenja. 
Prvo je omjer smrtnosti od infekcije (IFR), koji procjenjuje udio smrtnih slučajeva među svim zaraženim osobama. Međutim, da bi ovaj broj mogao tačno izmjeriti morao bi se znati tačan broj infekcija i tačan broj umrlih zbog ove bolesti.
Drugi je omjer smrtnosti slučajeva (CFR), koji procjenjuje udio smrtnih slučajeva među potvrđenim slučajevima. Prema okvirnim računicama koje se razlikuju od zemlje do zemlje, udio preminulih među potvrđenim slučajevima se kreće od 0,1 posto do 25 posto.

Na stranici univerziteta “Johns Hopkins” dostupan je pregled stope smrtnosti po zemljama koje su najviše pogođene pandemijom Covid-19. U tabeli ispod, koja je preuzeta sa stranice ovog univerziteta i zadnji put ažurirana 16.8.2021, vidljivo je da na 100 potvrđenih slučajeva Meksiko ima stopu smrtnosti od 8%, te je prvi u tabeli, dok Tajland zauzima posljednje mjesto sa 0.8%.

I na stranici “Johns Hopkins” univerziteta navodi se da različiti faktori utiču na računanje stope smrtnosti od Covid-19. Veći broj testiranja znači i veće otkrivanje blagih slučajeva, što će u konačnici dati manji broj stope smrtnosti. U zemljama sa starijim stanovništvom, stopa smrtnosti će biti veća, a tu su i drugi faktori, kao što su karakteristike zdravstvenog sistema. Sve ovo, u konačnici, otežava posve jasan izračun stope smrtnosti od Covid-19 na svjetskom nivou. 

Uprkos svemu, čak i u zemljama s niskim izračunatim stopama, smrtnost je daleko veća od 0.03%, kako je navela anonimna gledateljica emisije “Bez pardona”.

Prema podacima platforme Worldometers, u svijetu je do 16.8.2021. godine zabilježeno 208.171.675 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je prijavljeno 4.378.459 smrtnih slučajeva.

 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju anonimne gledateljice u isječku emisije “Bez pardona” o tome da je, prema podacima EMA agencije, 13.867 ljudi umrlo i 1.354.336 bilo “fizički oštećeno” zbog vakcina protiv Covid-19, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ti brojevi su preuzeti iz sistema EudraVigilance, kojim upravlja EMA i koji prikuplja prijavljene sumnje u moguće nuspojave u EU. Ove prijave tek trebaju proći proces verifikacije.

Insinuaciju da je nogometaš Christian Eriksen doživio srčani udar zbog vakcine protiv Covid-19 ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, budući da smo već analizirali ovu tvrdnju i ustanovili da Eriksen nije primio vakcinu protiv ove bolesti prije nego je imao srčani udar.

Tvrdnje da je Artur Vidal vakcinisan u isto vrijeme kada i Eriksen te da je završio u bolnici zbog toga, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Vidal je vakcinisan dva dana prije Eriksena i njegova hospitalizacija zbog upale krajnika nije bila u vezi s imunizacijom.

Tvrdnju da je stopa smrtnosti od Covid-19 na svjetskom nivou 0.03% ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku, budući da anonimna gledateljica iznosi netačne podatke, bez zvaničnih izvora, i predstavlja ih kao utemeljene u nauci.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me