Zloupotrebe sistema za prijave sumnji na nuspojave lijekova u EU

Izvještavajući o podacima prikupljenim preko EudraVigilance sistema u vezi s navodnim nuspojavama vakcina protiv Covid-19, jedan srbijanski portal izostavio je informaciju da je riječ o prijavljenim sumnjama na neželjene efekte koji nisu nužno povezani s vakcinama ili uzrokovani njima.

Na portalu Nulta tačka je 22.8.2021. godine objavljen članak s naslovom:

OVO SE NE MOŽE SAKRITI: EU PRIJAVILA 1.9 MILIONA NUSPOJAVA I 20.595 SMRTNIH SLUČAJEVA IZAZVANIH VAKCINOM

U uvodnom dijelu članka, autorica navodi kako se informacije iz naslova pokušavaju diskreditovati, te za to optužuje "medijske proveravače činjenica".

Medijski “proveravači činjenica” pokušavaju da diskredituju ove informacije govoreći da ne postoje strogi zahtevi za izveštavanje i da svaki slučaj nije “verifikovan”.

Potom se navodi kako je do sada prijavljeno 65.000 smrtnih slučajeva u EU i SAD-u, koji su izazvani vakcinama. Uz te brojeve, navodi se i da bi taj broj mogao biti veći, iako nije pojašnjeno na osnovu čega su izneseni takvi podaci.

Kombinovani prijavljeni smrtni slučajevi izazvani vakcinama između EU-a i SAD-a trenutno su oko 65.000. Ako ovo predstavlja samo 10% ukupnih smrtnih slučajeva, tada bi ukupan broj mogao iznositi čak 650.000 a to se odnosi samo na dva relativno mala geografska područja planete.

Nazivajući vakcine genskom terapijom, što je učestao termin za vakcine protiv Covid-19 na ovom portalu (1), u članku se navodi da smrtni slučajevi u vezi s njima nisu slučajni, te da je na djelu globalni genocid koji sprovode veliki "farmaceutski tehnokrati". Prilično nejasno i neprecizno se navodi i "Veliki reset", koji navodno promoviše Svjetski ekonomski forum.

Ovo nije samo slučajna posledica genske terapije koja je projurila kroz razvojni proces. Da je to slučaj, sve vakcine  mRNA protiv covid-a, bile bi prekinute nakon čak 100 smrtnih slučajeva. Ovo se sada kvalifikuje kao potpuni globalni genocid od strane velikih farmaceutskih tehnokrata, uz put do “Velikog Reseta” koji je promoviše Svetski ekonomski forum.

Autorica se potom poziva na podatke EudraVigilance sistema, te navodi kako je prijavljeno 20.595 smrtnih slučajeva zbog vakcinacije protiv Covid-19, i to za četiri različita proizvođača vakcina. I u ovom dijelu članka izražava se sumnja u "stvarne brojeve" korištenjem argumentacije da EudraVigilance prikuplja podatke samo zemalja članica EU, te se na osnovu toga tvrdi da bi broj smrtnih slučajeva i nuspojava u Evropi mogao biti daleko veći.

Baza podataka Evropske unije o sumnjivim reakcijama na lekove je EudraVigilance, a oni sada prijavljuju 20.595 smrtnih slučajeva i 1.960.607 nuspojava nakon mRNA injekcija. (...)

Health Impact News o uticaju na zdravlje iz Evrope podsetio nas je da se ova baza podataka koja se vodi u EudraVigilance samo za zemlje Evrope koje su deo Evropske unije (EU), koja se sastoji od 27 zemalja.

Ukupan broj zemalja u Evropi je mnogo veći, gotovo dvostruko veći, i broji ih oko 50. (Postoje neke razlike u mišljenjima o tome koje su zemlje tehnički deo Evrope.)

Koliko god ovi brojevi bili visoki, oni NE odražavaju celu Evropu. Stvarni broj u Evropi koji je prijavljen mrtvim ili pretrpeo nuspojave usled vakcine protiv COVID-19 bio bi mnogo veći od onog što ovde izveštavamo. (....)

Do trenutka pisanja analize, članak portala Nulta tačka ostvario je 1.233 interakcije na Facebooku.

Članak je originalno objavljen 2.8.2021. na engleskom jeziku, na stranici Health Impact News, na kojoj se objavljuju brojne antivakcinacijske tvrdnje.

Kako funkcioniše EudraVigilance sistem?

EudraVigilance je "sistem za upravljanje i analizu informacija o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove koji su odobreni ili se proučavaju u kliničkim ispitivanjima u Evropskom ekonomskom prostoru (European Economic Area - EEA)". Ovim sistemom upravlja Evropska agencija za lijekove (EMA). 

Netačna je, dakle, prije svega, tvrdnja o tome da EudraVigilance prikuplja podatke "samo za zemlje Evrope koje su deo Evropske unije (EU), koja se sastoji od 27 zemalja". Ovaj sistem zapravo prikuplja podatke iz zemalja članica Evropskog ekonomskog prostora, kojih je 30, a ne 27. Tačno je da EU ima 27 članica, ali su dodatno Island, Lihtenštajn i Norveška zemlje koje nisu dio EU, ali jesu dio Evropskog ekonomskog prostora.

Kako se navodi na samoj EudraVigilance stranici, ona obuhvata slučajeve "sumnji na neželjene efekte" koji "nisu nužno povezani s lijekom ili njime uzrokovani".

Informacije o sumnji na neželjene efekte ne treba tumačiti kao znak da lijek ili aktivna supstanca izazivaju zapaženi efekat ili da nisu bezbjedni za upotrebu. Samo detaljna evaluacija i naučna procjena svih dostupnih podataka omogućava izvođenje čvrstih zaključaka o prednostima i rizicima lijeka.

Dakle, preko EudraVigilance sistema prijavljuju se slučajevi sumnje na eventualne neželjene efekte vezane za neki lijek ili medicinsko sredstvo, među kojima su i vakcine protiv Covid-19 odobrene u Evropskoj uniji. Ipak, ovi slučajevi nisu nužno povezani sa samom imunizacijom, budući da prijave ne podliježu provjeri prije registrovanja u sistemu EudraVigilance. 

Prijave koje budu dio ovog sistema, zapravo, može podnijeti svako u sistemu svoje zemlje, što znači da ga je moguće i namjerno zloupotrijebiti navođenjem podataka koji nisu nužno tačni. EudraVigilance objedinjuje podatke prikupljene u nacionalnim sistemima, ponovo bez prethodne provjere njihove autentičnosti. 

Da bi se podaci obuhvaćeni EudraVigilance sistemom smatrali u potpunosti tačnim, neophodno je da se izvrši evaluacija prijavljenih slučajeva sumnji na neželjene efekte.

Gotovo identično djeluje i sistem koji prikuplja prijave sumnji na neželjene efekte medicinskih sredstava u Sjedinjenim Američkim Državama VAERS. O slučajevima manipulativnog predstavljanja podataka iz ovog sistema, Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz maja 2021. godine, koju možete pročitati ovdje

Ove informacije, ipak, nisu navedene u članku na portalu Nulta tačka. Manipulativno prikazivanje podataka prikupljenih preko ove i drugih baza podataka korišćenih za nadzor prijava navodnih slučajeva neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 ide u prilog antivakcinacijskom narativu, iako suštinski nije tačno. 

Na taj način se navodni rizik od imunizacije protiv Covid-19 prikazuje većim nego što jeste, što može imati stvarnog efekta na odvijanje ovog procesa, a time i na dalji razvoj pandemije.

To znači da je netačan i dio tvrdnje iz naslova o tome da je “EU prijavila” bilo šta, budući da su, kako smo naveli, sumnje na nuspojave prijavljivali građani/ke, a ne sama Evropska unija. 

U vezi s tvrdnjom da medijski "proveravači činjenica" pokušavaju da diskredituju ove informacije", kako je u uvodnom dijelu članka navedeno, potrebno je istaći da cilj rada platformi za fact-cheking, to jest provjeru činjenica, nije diskreditacija informacija, kako autorica neosnovano tumači taj rad, nego upravo provjera tačnosti. 

Jesu li vakcine "genska terapija" i šta je "Veliki reset"?

O tome da su vakcine protiv Covid-19 navodno "genska terapija" Raskrinkavanje je pisalo u više analiza. Osim Mile Alekčković, jedne od "poznatijih" teoretičarki zavjere, iste ili slične tvrdnje zastupali su i "zavjerolozi" Vernon Coleman, Judy Mikovits i Steven Hotze, o čemu možete pročitati u analizama ispod.

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka 15.01.2021

Lažna vijest
Zvijezde “Plandemije” promovišu besmislice da su mRNA vakcine “medicinski uređaji”

Tvrdnju da mRNA vakcine nisu vakcine nego “medicinski uređaji” koji ćeliju...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 22.02.2021

Lažna vijest
Medicinskim radnicima koji provode imunizaciju protiv Covid-19 neće biti “suđeno kao ratnim zločincima”

Vernon Coleman, antivakser i zavjerolog, objavio je videosnimak u kojem izn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 29.03.2021

Inicijativa koja nosi naziv "Veliki reset" zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu koji razmatra moguće načine oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19. Naziv ovog dokumenta su veoma brzo preuzeli/e teoretičari/ke zavjere, koji/e su mu pripisivali posve drugačiju suštinu. 

"Veliki reset" usmjeren je, dakle, na prevazilaženje negativnih posljedica koje pandemija bolesti Covid-19 ostavlja na ekonomije pogođenih zemalja, te nema veze s navodnim planiranjem pandemije ni sa "globalnim genocidom". Detaljnije o teorijama zavjere vezanim za "Veliki reset" čitajte na ovom linku.

Dodatno, i sam termin "globalni genocid" je često korišten u različitim teorijama zavjere kako o pandemiji Covid-19, tako i o vakcinama protiv ove bolesti, o čemu smo pisali na ovom linku.

Shodno činjenicama, tvrdnje da je "EU prijavila" navedeni broj smrtnih slučajeva i nuspojava zbog vakcinacije protiv Covid-19 ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnju da ovaj sistem uključuje samo "zemlje Evrope koje su deo Evropske unije (EU), koja se sastoji od 27 zemalja" ocjenjujemo kao lažnu vijest

Predstavljanje podataka iz ovog sistema o prijavljenim sumnjama na nuspojave, koje su navodno uzrokovane vakcinom protiv Covid-19 ,kao konačnih statističkih podataka o potvrđenim nuspojavama ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnje o tome da su vakcine "genska terapija" ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, budući da se radi o neutemeljenim navodima koje smo više puta ocjenjivali.

Tvrdnju o tome da je na djelu globalni genocid, kao "put ka Velikom resetu", ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 31. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me