Raskrinkavanje.ba

Balkania Info: Izmišljena stradanja neimenovanih političara i pjevača

Anonimni portal Balkania Info nastavlja praksu objavljivanja izmišljenih vijesti o saobraćajnim nesrećama u kojima navodno stradaju neimenovane javne ličnosti.

Foto: Freepik

Raskrinkavanje je do sada u više navrata pisalo o portalima koji, s ciljem ostvarivanja većeg broja posjeta, a posljedično i zarade, objavljuju potpuno izmišljene vijesti o poznatim ličnostima. Jedan primjer takvih medija jeste portal Balkania Info.

Riječ je o anonimnom portalu koji nema impresum, a identitet vlasnika/ca stranice je sakriven, pa je nemoguće saznati ko su njegovi/e urednici/e, vlasnici/e i novinari/ke. Članke objavljene na ovom portalu dijeli 16 različitih Facebook stranica, dok zvanična stranica ne postoji. O ovoj “farmi portala” pisali smo u analizi iz novembra 2021. godine.

Ovaj portal u kontinuitetu objavljuje izmišljene vijesti o saobraćajnim nesrećama i smrtima javnih ličnosti te o eksplicitnim snimcima poznatih, o čemu smo pisali o nekoliko analiza (link, link, link).

Jedna od uobičajenih verzija lažnih vijesti na ovom portalu jesu one o saobraćajnim nesrećama u kojima stradaju poznati/e. Riječ je, po pravilu, o kratkim člancima, koji se sastoje od svega nekoliko rečenica. Ime i prezime poznate osobe koja je navodno stradala ne navodi se, a članak obično sadrži i snimak koji se, ustvari, ne odnosi na opisani događaj.

Po identičnom modelu, portal Balkania Info je u decembru objavio nekoliko “vijesti” o saobraćajnim nesrećama u kojima su navodno stradali “poznati političar” ili ”šef republike”.

U teškoj saobracajnoj nesreći večeras nastradao šef države koji je bio… u (5.12.2022)

Za Vas danas nažalost imamo veoma tužnu vijest koja je nas sve pogodila kao grom iz vedra neba. Narod i region su u žalosti i nevjerici da je nastradao naš predsjednik. Nesreća se dogodila kada se vraćao sa puta. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

 U teškoj saobracajnoj nesreći nastradao glavn politič…i koji je bio sa (9.12.2022.)

Za Vas danas nažalost imamo veoma tužnu vijest koja je nas sve pogodila kao grom iz vedra neba. Narod i region su u žalosti i nevjerici da je nastradao naš političar. Nesreća se dogodila kada se vraćao sa puta. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

U teškoj saobracajnoj nesreći nastradao šef republik koji je bio danas (11.12.2022)

Za Vas danas nažalost imamo veoma tužnu vijest koja je nas sve pogodila kao grom iz vedra neba. Narod i region su u žalosti i nevjerici da je nastradao naš predsjednik. Nesreća se dogodila kada se vraćao sa puta. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

Navedeni članci su na Facebooku dijeljeni uz nešto drugačije naslove. Tako je, naprimjer, “vijest” da je nastradao “glavni političar” na Facebooku objavljena uz naslov “Tragedija u saobraćajnoj nesreći POGINUO PREDSJEDNIK naše države, region u šoku”.

U člancima nije navedeno ime i prezime stradalog predsjednika ili političara. Svi članci sadrže i snimke za koje se tvrdi da prikazuju “mjesto nesreće”, ali se radi o starim snimcima, od kojih neki ni ne prikazuju bilo kakvu saobraćajnu nesreću. Vijest o stradanju “glavnog političara”, recimo, sadrži snimak saobraćajne nesreće koja se u avgustu 2018. godine dogodila u naselju Šumarice u Srbiji, dok je u člancima o stradanju “šefa države” objavljen snimak fizičkog obračuna dvije osobe.

Tokom decembra na stranici su objavljeni i “izvještaji” o navodnim saobraćajnim nesrećama u kojima su stradali neimenovani pjevači: 

Poznati pjevač doživio veliku nesreć, tuga do neba za sve ljude (9.12.2022)

Za Vas danas imamo nažalost veoma tužnu vijest koja će Vas sve šokirati. Na magistralnom putu danas je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Land Rover kojeg je vozio poznati folk pjevač. Pogledajte snimak sa lica mjesta:

Težak udes kod BG-a, nastradao je naš jedan od najveći pjevačkih legendi (11.12.2022)

Policija je hitno izašla na lice mesta. Legenda je poginula, a dve su teško povređene u stravičnom udesu koji se danas desio na magistralnom putu Zaječar-Paraćin, nedaleko od sela. Svi su u velikom šoku. Pogledajte o kome se radi:

Prvi članak o poznatom pjevaču koji je doživio “veliku nesreću” na Facebooku je dijeljen s fotografijom pjevača Enesa Begovića i naslovom:  “ŠOK: Veliki GUBITAK za sve, danas je objavljena tužna vijest za poularnog BH pjevača”.

 

I ovi članci sadrže navodne videosnimke “s lica mjesta”. Jedan od njih je pomenuti snimak saobraćajne nesreće iz 2018, na drugom se samo vidi snimak vožnje autoputem. Osim što ponavlja videosnimke, portal Balkania Info često ponavlja i identične ili skoro identične “vijesti” o stradanju neimenovanih pjevača/ica ili političara/ki, mijenjajući samo naslove. 

Članci slični navedenim bili su predmet naše analize iz februara ove godine, kada smo uočili i da ova stranica preuzima dijelove starih izvještaja o saobraćajnim nesrećama koje se jesu desile. Tako rečenica o saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu “u kojoj je učestvovao Land Rover kojeg je vozio poznati folk pjevač” potiče iz medijskih izvještaja o nesreći koja se dogodila 6.9.2015. godine, a u kojoj je lakše povrede zadobio pjevač Šerif Konjević. 

S druge strane, detalji iz vijesti o stradanju “pjevačke legende” (povrijeđene dvije osobe,  nesreća se desila na magistralnom putu Zaječar – Paraćin, nedaleko od sela) najvjerovatnije potiču iz medijskih izvještaja o nesreći koja se 2021. godine dogodila kod sela Zvezdan, u kojoj je život izgubila jedna osoba, dok su dvije povrijeđene. 

Budući da je riječ o potpuno izmišljenim vijestima, svi analizirani članci portala Balkania Info dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke