Raskrinkavanje.ba

Farma Facebook stranica za klikove: Balkania Info

Anonimni portal Balkania Info svoje sadržaje na Facebook dijeli preko 16 različitih stranica na ovoj društvenoj mreži iako nijedna nije zvanična stranica ovog portala. Ovo je jedan od najzastupljenijih načina na koji mnogobrojni anonimni portali čiji sadržaj nema informativnu vrijednost pokušavaju ostvariti profit.

Anonimni portali sa objavama dezinformativnog sadržaja ili preciznije rečeno, sadržaja bez ikakve informativne vrijednosti, se često koriste različitim strategijama kako bi povećali broj posjeta na svojim stranicama.

U toj borbi za “klik više” ističe se strategija koju je Raskrinkavanje prepoznalo i definisalo kao farme portala, odnosno farme klikova. Farme portala su mreže više međusobno povezanih web stranica sličnog ili istog izgleda, naziva i/ili sadržaja, sa više Facebook stranica koje dijele linkove svih uvezanih portala. Sa druge strane, farme klikova su grupe koje čine desetine, ponekad i stotine Facebook stranica na kojima se dijele linkovi jednog portala. 

Facebook  je  društvena mreža s dominantnim prisustvom domaće publike pa ne čudi činjenica da se biznis model farmi oslanja ponajviše na Facebook stranice. Sadržaji koje anonimni portali objavljuju na ovoj društvenoj mreži se dijele na nizu, najčešće različitih stranica koje nemaju očiglednu poveznicu sa portalima. 

Suština takvog metoda je ta da se putem društvene mreže sa izuzetno velikim brojem korisnika/ca, u ovom slučaju Facebooka, dođe do najvećeg mogućeg broja klikova na sadržaje koje plasiraju anonimni portali. Krajnji cilj jeste povećanje zarade od reklama kojima su takvi portali skoro u potpunosti pokriveni, a koja se obračunava upravo na osnovu broja klikova. 

Po pravilu, anonimni portali koji čine ovakve mreže, iza čijih sadržaja ne stoji novinarska redakcija, objavljuju veliki broj tekstova koji nemaju informativnu vrijednost. Ponekad je u pitanju preuzimanje objava iz drugih medija koji se opreme klikbejt naslovima sa izmišljenim tvrdnjama, a nekad su to sasvim izmišljene “vijesti”.

Detaljnu analizu Raskrinkavanja o tome kako funkcionišu farme portala, iz 2018. godine, možete pročitati na ovom linku. O pojedinačnim primjerima Raskrinkavanje je pisalo u više analiza gdje je detaljnije objašnjeno funkcionisanje farmi nastalih, između ostalih, oko portala  Balkanski magazin, A2 vijesti, Sarajevo grad, Novi i Današnje

U proteklom periodu, Raskrinkavanje je nekoliko puta pisalo o dezinformativnom sadržaju portala Balkania Info, a u međuvremenu je ustanovljeno da i oko ovog anonimnog portala postoji farma klikova.

U ovoj analizi ćemo detaljnije objasniti principe djelovanja portala Balkania Info i sa njim uvezanih Facebook stranica.

Činjenice o portalu Balkania Info:

Na stranici portala Balkania Info (.net) ne postoji sekcija “Impressum”. Podaci o vlasništvu, te bilo kakvom autorstvu ili kontakt informacijama na njemu nisu dostupni.

Whois online alat, između ostalih, omogućava pretragu i istraživanje vlasničkih podataka o domenama. U slučaju portala Balkania info, te informacije, međutim, nisu dostupne. 

Domena Balkania Info je registrovana 2015. godine, ali podaci o vlasnicima su sakriveni. 

Kakav sadržaj se objavljuje na ovom portalu?

Raskrinkavanje je u više navrata analiziralo članke ovog portala. U suštini se, u većini slučajeva, radi o posve izmišljenim vijestima koje su opremljene i senzacionalističkim naslovima iako, sve zajedno, ne daje nikakvu informativnu vrijednost.

Portal Balkania Info koristi različite strategije i teme, poput izmišljanja tragičnih događaja u kojima su navodno stradale poznate ličnosti ili lažnih obećanja eksplicitnog sadržaja. U naslovima takvih članaka se često najavljuje i video o navodnom događaju, ali nakon klika na takvu vijest, čitatelje/ke dočeka videosnimak koji uopšte nije povezan sa temom o kojoj članak govori.

U najvećem broju slučajeva članke portala Balkania Info Raskrinkavanje je ocjenjivalo kao lažnu vijesti i kao klikbejt. Analize u kojima su ocijenjeni članci portal Balkania Info čitajte u nastavku.

Portal Balkania Info nema ni dostupnu arhivu svih objava, te je teško ustanoviti koliko se tekstova objavi dnevno na ovom portalu.

U rubrikama “vijesti”, “estrada”, “sport”, “scitech”, “zabava”, “zanimljivosti”, “zdravlje i veze” i “download” primjetno je da neke nisu ažurirane, odnosno da u njima nije bilo objava od prošle godine. Ni početna strana ovog portala također nije redovno ažurirana, te se na njoj nalaze objave čak iz 2016. godine.

Međutim, iako se pogledom na portal zbog starih članaka stiče utisak da se na njemu sadržaj ne objavljuje redovno, Facebook stranice koje dijele njegove linkove daju potpuno drugačiju sliku. 

Na kojim sve Facebook stranicama Balkania Info dijeli svoje objave?

Na društvenoj mreži Facebook ne postoji zvanična stranica, odnosno stranica sa istim imenom kao i portal, na kojoj se dijeli sadržaj ovog portala. Na samom portalu, također, nije linkana nikakva Facebook stranica.

Takva praksa, u kojoj anonimni portal nema Facebook stranicu istovjetnog imena je česta. To, svakako, ne znači da se sadržaj portala ne dijeli na ovoj društvenoj mreži.

Objave portala Balkania Info se na ovoj društvenoj mreži dijele na 16 Facebook stranica. Te stranice, naizgled, nemaju nikakvu međusobnu povezanost, niti vezu sa portalom.

Riječ je o stranicama čiji nazivi čak ne sugerišu ni da se radi o izvorima koji dijele, bar deklarativno, informativan sadržaj: Dnevna Doza Zezanja, Orginalno.org, Mile Kitic - Paklene godine 2011, Vratiće se Rode, Josipa Karimović, Domace dame su najbolje, FC Chelsea Balkan, Južni Vetar, Šaban Šaulić Zauvek legenda 1951-2019, Radiša Trajković Djani, Svi smo uz Darka Lazića, Jašar Ahmedovski, Uživo muzika sa Balkana, Zgodne Balkanke, Vrele dame - HOT Balkanke i Brother StorieS.

Ukupno, ovih 16 Facebook stranica u trenutku pisanja analize ima 192.870 pratitelja/ki.  Stranice sa najvećim brojem lajkova su Južni vetar sa 43.573, potom Orginalno.org sa 31.462, te Dnevna Doza Zezanja sa 21.108.

Facebook stranice, njih 16, nastajale su u različito vrijeme. U sekciji “transparentnost stranice” Facebook stranice Dnevna Doza Zezanja navodi se da je osnovana 3.5.2020. godine, te da ima tri administratora/ice, jedno lice iz BiH, dok su dva iz Hrvatske. Stranica uglavnom objavljuje šaljive fotografije i linkove sa portala Balkania Info.

Mile Kitic - Paklene godine 2011, kreirana je 14. jula 2011. godine i administriraju je dva lica iz BiH, dva iz Hrvatske, te po jedno iz Slovenije i Njemačke. Ova stranica ostvarila je 18.573 lajkova.

Stranica Šaban Šaulić Zauvek legenda 1951-2019, sa 4.823 lajkova je osnovana 9.6.2018. i administriraju je po dvije osobe iz BiH i iz Hrvatske. Facebook stranica Radiša Trajković Djani, sa 9.748 lajkova, osnovana je 18.9.2016. i također ima po dva administratora/ice iz BiH i Hrvatske. 

Facebook stranica Svi smo uz Darka Lazića kreirana je 25.10.2018. godine, te ju također administriraju po dva lica iz BiH i Hrvatske. Do trenutka pisanja ove analize, stranica broji 11.422 lajkova.

Stranica Jašar Ahmedovski koju prati 3.800 korisnika/ca nema podatke o transparentnosti stranice. 

Navedene Facebook stranice koriste imena poznatih pjevača narodne i folk muzike, iako nije riječ o njihovim zvaničnim stranicama. Linkovi portal Balkania Info su trenutno primarni i gotovo jedini sadržaj koji se objavljuje na njima, mada je ranije objavljivan i sadržaj vezan za navedene javne ličnosti. 

Vratiće se Rode je stranica sa 7.776 lajkova, koja je kreirana 3.6.2020. godine i koju administriraju po jedno lice iz BiH i dva iz Hrvatske. Facebook stranica Josipa Karimović sa 6.600 lajkova osnovana je 13.4.2017. godine, te nema podataka o administratorima/cama. Domace dame su najbolje, stranica koja je osnovana 10.4.2013. godine, ima po dva administratora/ice iz BiH i Hrvatske, te broji 10.784 lajkova.

Stranica FC Chelsea Balkan nema dostupne podatke o transparentnosti, o tome kada je kreirana i iz kojih zemalja su njeni administratori/ce. Dostupan je podatak da ju prati 9.100 korisnika/ca Facebooka. Iako stranica nosi naziv po engleskom fudbalskom klubu, sadržaj koji se najčešće na njoj dijeli su linkovi portala Balkania Info, dok se povremeno objavljuje i sadržaj vezan za sam klub. 

Stranice Uživo muzika sa Balkana, Brothers Stories i Vrele dame - HOT Balkanke nemaju dostupne podatke o transparentnosti. Stranica Zgodne Balkanke koja ima 5.208 lajkova kreirana je u septembru 2018. godine, a ima dva administratora/ice iz BiH i jedno lice iz Hrvatske.

Facebook stranica Južni Vetar je kreirana 11.3.2020. godine i ima jednog administratora/icu iz BiH i dva iz Hrvatske. Navedena Facebook stranica Južni Vetar nije zvanična stranica istoimene serije i filma srbijanske produkcije, iako koristi identičan naslov. U odjeljku “o stranici” je naznačeno da je “Stranica posvećena filmu i seriji "Južni Vetar". Uz linkove portala Balkania Info, na ovoj stranici se povremeno objavljuje i sadržaj vezan za navedenu seriju, najčešće u obliku fotografija. 

Facebook stranica Orginalno.org je kreirana 4.12.2015. godine i ima po dva administratora/ice iz BiH i Hrvatske. U njenom opisu dostupan je link istoimenog portala Orginalno.org koji trenutno nije u funkciji. Iako nosi naziv portala Orginalno.org, čiji link se nalazi i u njenom opisu, na ovoj stranici se sada isključivo dijele linkovi drugog portala - Balkania Info. 

Sadržaj portala Orginalno, koji je vrlo sličan sadržaju portala Balkania Info, a čiji se sadržaj dijelio na ovoj Facebook stranici do ljeta 2021. godine, Raskrinkavanje je ocijenilo 117 puta. Orginalno se koristio praksom izmišljanja vijesti o smrtnim tragedijama o čemu smo pisali u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4) ali i izmišljanjem tužnih vijesti, o čemu smo također pisali (1).

Osim na Facebook stranici Orginalno.org, u prethodnom periodu su se i na ranije pomenutoj Facebook stranici Južni Vetar također dijelili linkovi portala Orginalno, sa manipulativnim objavama o seriji i filmu Južni vetar.

O tome kako je portal Orginalno koristio lažne vijesti o Južnom vetru čitajte u analizi na ovom linku. Pored toga, sadržaj portala Orginalno se dijelio na još 12 stranica na kojima se sada dijeli sadržaj portala Balkania info: Dnevna doza zezanja, Mile Kitic - Paklene godine 2011, Domace dame su najbolje, Radiša Trajković Djani, Svi smo uz Darka Lazića, FC Chelsea BalkanŠaban Šaulić Zauvek legenda 1951-2019, Jašar Ahmedovski, Vrele dame - HOT balkanke, Zgodne Balkanke, Uživo muzika sa Balkana i Brothers Stories.

Jedan od zaključaka koji se nameće nakon navedenih činjenica, jeste taj da portal Balkania Info ima istog vlasnika/cu koji je vodio i portal Orginalno.org. Nakon što je portal Orginalno.org ugašen, pokrenut je Balkania Info, koji je preuzeo Facebook stranice koje je koristio i Orginalno, ali i kreirao/kupio nove. Drugi mogući zaključak je taj da je vlasnik/ca portala Orginalno.org, nakon što je isti ugašen, Facebook stranice prodao drugom licu - vlasniku/ci portala Balkania Info.

Upravo ovo je standardna strategija vlasnika/ca anonimnih portala - stalno kreiranje novih portala i kupoprodaja Facebook stranica. 

Kako je vidljivo iz podataka o transparentnosti, sve ove Facebook stranice nastajale su u različito vrijeme i sa različitom svrhom, a onda su u nekom trenutku postajale stranice ove farme klikova. Nijedna od navedenih Facebook stranica u svom opisu nema nikakvu poveznicu s ovim portalom. 

Ovaj biznis model, koji podrazumijeva zaradu na osnovu klikova na sadržaj bez ikakve informativne vrijednosti, samo je jedan od načina na koji takozvane farme portala i klikova pokušavaju ostvariti veću posjećenost.

Kako prepoznati i prijaviti ovakve manipulativne pojave?

O tome kako prepoznati ovakve i druge lažne medije, te kako se odbraniti od manipulacija i prevara, čitajte na našem portalu posvećenom medijskoj pismenosti:

 

 

Ovakvi  biznis modeli nanose štetu kako stvarnim autorima/cama sadržaja koje anonimni portali samo kopiraju na svoje stranice, tako i krajnjim korisnicima/ama i čitateljima/kama koji dolaze do takvih sadržaja.

Ukoliko uočite Facebook stranice koje djeluju na opisani način, takve primjere nam možete prijaviti putem opcije “prijavite članak” na našem portalu, ili nam poslati poruku na zvaničnu Facebook stranicu Raskrinkavanja koja je dostupna na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)