Farma klikova: A2 vijesti, jedna rečenica po članku i 390.977 pratitelja/ki

Potpuno anonimni portal A2 vijesti svoje članke, koje uglavnom čini jedino naslov, dijeli na šest naizgled nepovezanih stranica na društvenoj mreži Facebook. Ovo je jedan od najzastupljenijih načina na koji anonimni portali, čiji članci nemaju nikakvu informativnu vrijednost, pokušavaju ostvariti profit.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata analiziralo način rada jednog dijela ogromnog broja farmi portala i klikova, s fokusom na tehnikama koje koriste kako bi privukli što više čitatelja/ki na svoje stranice: od izmišljanja vijesti i tragedija vezanih za poznate ličnosti (1, 2, 3), preko klikbejt sadržaja zabavnog karaktera (3), do portala koji koriste više od 100 Facebook stranica za dijeljenje svog sadržaja (4, 5). 

Farme portala predstavljaju mreže međusobno povezanih web i Facebook stranica koje linkaju jedne na druge, iza čijih sadržaja ne stoji nikakva novinarska redakcija, a koji objavljuju veliki broj “članaka” bez stvarne informativne vrijednosti, članaka preuzetih iz drugih medija uz klikbejt naslove te u potpunosti izmišljene vijesti. Opširnije o ovom fenomenu čitajte u analizama OVDJE i OVDJE

Tako smo pronašli i portal A2 vijesti čiju većinu članaka čine samo naslov, odnosno jedna rečenica koja je i naslov i jedini sadržaj tih “tekstova”. O sadržaju i principu rada portala A2 vijesti, Raskrinkavanje je pisalo u analizi Anonimni portal sa “vijestima” kojima je naslov jedini sadržaj, objavljenoj 14.9.2021, a u kojoj možete pročitati kako izgleda 251 članak objavljen u periodu od devet dana na navedenom portalu. 

U ovom tekstu donosimo analizu samog portala, njegovog vlasništva, načina rada i povezanih stranica na društvenim mrežama. 

Šta znamo o portalu A2 vijesti?

Kako smo naveli u ranije pomenutoj analizi, riječ je o potpuno anonimnom portalu. Na njemu ne postoji rubrika “impressum” u kojoj bi se našli podaci o vlasničkoj i uredničkoj strukturi. Na početnoj, istovremeno i jedinoj stranici ovog portala, ne postoje zapravo ni nikakve kategorije ili rubrike koje su uobičajene na portalima kao ni kontakt-forma ili bilo kakvi drugi podaci.

U gornjem dijelu stranice vidljiv je jedino naziv i slogan, dok se u donjem dijelu nalaze linkovi posljednjih objavljenih članaka i pretraga. Sve zajedno puno više liči na blog bez ikakvih kategorija ili rubrika, nego na informativni portal koji u nazivu sadrži riječ “vijesti”.

Na servisu WHOIS nema javno dostupnih podataka o vlasništvu nad ovom domenom. S obzirom na to da je portal u potpunosti anoniman, pretraživanje ovakvih podataka je jedini mogući način dolaska do informacija o vlasništvu. Korištenje WHOIS alata omogućava da se, ukoliko nisu namjerno sakriveni, saznaju vlasnički podaci o nekoj domeni. Pretragom domene A2 vijesti vidljivo je, međutim, da je prvi put registrovana 12.9.2020. godine, ali i to da su podaci o stvarnim vlasnicima/ama sakriveni posredstvom Dynatod kompanije iz Kalifornije.

Koje Facebook stranice koristi portal A2?

Budući da je Facebook društvena mreža s dominantnim prisustvom publike kod nas, ne čudi da biznis farmi portala počiva upravo na Facebook stranicama. 

Sadržaji objavljeni na anonimnim portalima dijele se na ovoj društvenoj mreži najčešće na nizu različitih stranica, bez jasne poveznice sa samim portalom. Svrha takvog modela rada jeste upravo dolazak do najvećeg mogućeg broja klikova, odnosno do što je moguće više potencijalnih čitatelja/ki i pratitelja/ki takvih Facebook stranica.

Na društvenoj mreži Facebook ne postoji zvanična i istoimena stranica na kojoj se dijeli sadržaj portala A2 vijesti, no to ne znači da se sadržaj ne dijeli nikako.

Objave s ovog portala se učestalo dijele na nekoliko Facebook stranica: Haris Medunjanin, BH Zmajevi, Nogometne Gluposti, Slučajevi, Omerovca & Minkica Fanovi te Italijanska Serie A, kako pokazuju podaci Facebookovog alata CrowdTangle.


Facebook stranica Haris Medunjanin, koju prati 97.925 korisnika/ca, kreirana je 10.7.2009. godine i riječ je o stranici koja ima verifikaciju (plava kvačica). U opisu stranice dostupan je i link Instagram profila ovog nogometaša iz BiH, međutim, on ne otvara nikakav postojeći profil na ovoj mreži. Najčešće dijeljen sadržaj na ovoj stranici u posljednje vrijeme su linkovi s portala A2 vijesti. Kako je navedeno u u dijelu “transparentnost stranice”, njeni administratori/ce su iz nekoliko zemalja: Sjeverne Makedonije (4), Austrije (2), Njemačke (2), BiH (1), Danske (1), Srbije (1).

BH Zmajevi je stranica kreirana 29.2.2009. godine i ima 78.263 korisnika/ca koji su je lajkali. Kako je vidljivo na stranici, njeni administratori/ce su također iz nekoliko zemalja: Sjeverne Makedonije (3), Austrije (1), Njemačke (2), BiH (2). Kada je tek kreirana, stranica je imala ime BIH NA SP 2010, koje je 2016. promijenjeno u BIH NA SP 2018, a od 2017. nosi trenutni naziv, BH Zmajevi.

Nogometne gluposti je stranica kreirana 29.5.2013. godine i ima 39.447 lajkova te jednog/u administratora/icu iz BiH.

Stranica Slučajevi je kreirana 4.4.2019. godine i ima 80.000 pratitelja/ki. U trenutku kreiranja, stranica se zvala Slučajevi X, da bi 28.4.2020. ime bilo promijenjeno u Slučajevi, bez podataka o administratorima/cama stranice.

Facebook stranica Omerovca & Minkica Fanovi kreirana je 15.12.2019. godine i ima 96.047 lajkova. Napravljena je kao fan page popularnog istoimenog youtubera, kako je i navedeno u njenom opisu. Stranicu administriraju četiri osobe iz BiH, a kako je vidljivo u sekciji “transparentnost stranice”, kreirana je s imenom Omerovca & Minkica te je preimenovana u sadašnji naziv 24.1.2019.

Italijanska Serie A je stranica kreirana 24.10.2013. godine i trenutno ima 78.935 lajkova. 

Ukupno, sadržaj ovog portala dijeli se na šest Facebook stranica koje prati 390.977 korisnika/ca ove društvene mreže.

Kako je vidljivo iz podataka o transparentnosti, sve ove Facebook stranice nastajale su u različito vrijeme s različitom svrhom, a onda su u nekom trenutku postajale stranice ove farme klikova. Nijedna od navedenih Facebook stranica u svom opisu nema nikakvu poveznicu s ovim portalom.

Ovaj biznis model, koji podrazumijeva zaradu na osnovu klikova na članke koji ne donose nikakve informacije, pa čak ni tekst, nego se sastoje samo od jedne rečenice u naslovu, samo je jedan od načina na koji funkcionišu takozvane farme portala. 

Kako prepoznati ovakve i druge lažne medije i kako se odbraniti od manipulacija i prevara, čitajte na našem dijelu portala posvećenom medijskoj pismenosti:

Neregulisanost online prostora omogućava fenomenima poput farmi portala i s njima uvezanih Facebook stranica da cvjetaju i svojim vlasnicima/ama donose veliku zaradu. Ovi biznis modeli nanose štetu kako stvarnim autorima/kama sadržaja koje anonimni portali samo kopiraju na svoje stranice, tako i krajnjim korisnicima/cama i čitateljima/kama koji dolaze to takvih sadržaja.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 22. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me