Raskrinkavanje.ba

Balkania info: Izmišljene pogibije neimenovanih poznatih ličnosti

Anonimni portal Balkania info privlači klikove čitatelja/ki objavljivanjem senzacionalističkih naslova u kojima se tvrdi da su poginuli neimenovani predsjednik, pjevač, političar ili glumac. Ipak, čitatelji/ke neće saznati o kome je riječ kad otvore članak, budući da se ta izmišljena informacija ni ne navodi.

Jedna od brojnih strategija kojima se anonimni portal Balkania info koristi u privlačenju čitatelja/ki je objavljivanje članaka o navodnim smrtima neimenovanih poznatih ličnosti. Na ovom portalu tako se često objavljuju članci u čijim se naslovima navodi da je poginuo ili ubijen “predsjednik naše države”, “poznati pjevač”, “naša legenda”, “naš političar” ili “glumac”. U ovim člancima, ipak, ne navodi se ko je nastradao. 

Od početka 2022. godine do vremena pisanja ove analize, pronašli smo 14 ovakvih članaka na portalu Balkania info. Osnovni princip kojim se koristi ovaj portal počiva na objavljivanju senzacionalističkih naslova o navodnoj smrti neimenovane poznate ličnosti, dok se u članku ne navode gotovo nikakve informacije o samoj “nesreći”. U člancima se objavljuju i posve nepovezani videosnimci. 

Naslovi i dijeljenje na Facebooku

Portal Balkania info nema zvaničnu Facebook stranicu, ali svoje sadržaje dijeli na najmanje 16 različitih stranica na ovoj mreži. Raskrinkavanje se farmom Facebook stranica koje ovaj portal koristi bavilo u analizi iz novembra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Formiranje i korištenje farmi Facebook stranica jedna je od najčešćih strategija kojom različiti anonimni portali sakupljaju klikove čitatelja/ki. O primjerima postojanja farmi portala, te farmi klikova na Facebooku, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Jedna od specifičnosti djelovanja farme Facebook stranica povezanih sa portalom Balkania info jeste to što naslovi članaka podijeljenih na Facebooku nisu isti kao naslovi kojima su članci opremljeni. Tako je, recimo, članak objavljen 24. januara 2022. godine naslovljen:

U teškoj saobračajnoj nesreći kod Bijeljine…

U objavi na Facebook stranici Radiša Trajković Djani, na kojoj je, između ostalog, podijeljen ovaj članak 28. januara 2022, naslov glasi:

U teškoj saobračajnoj nesreći kod Bijeljine POGINU0 naš popularni pjevač

Isto je i sa člankom koji je na portalu Balkania info objavljen 25. januara 2022. godine, uz naslov:

U teškoj saobracajnoj nesreći šef nastradao koji je bio g

U Facebook objavi od 31. januara na stranici Orginalno.org, sa druge strane, umjesto “šef” navodi se “predsjednik naše države”, te se tvrdi da su “proglašena 3 dana žalosti”. 

Tragedija u saobračajnoj nesreći P0GINU0 PREDSJEDNIK naše države, proglašena 3 dana žalosti

Neki od naslova članaka na portalu Balkania info glase:

U centru grada, nastradao folker svi tuguju (2.1.2022)

Šok: Ubijn glumac kojeg su svi voljeli, svi žale i pate (2.1.2022)

U teškoj saobracajnoj nesreći nastradao naš pjevač najpopularniji (15.1.2022)

Težak udes kod BG-a, nastradao naš najveći… (22.1.2022)

Dakle, naslovi članaka portala Balkania info čitateljima/kama ne otkrivaju mnogo, te ih podstiču da članke otvore kako bi saznali/e o kome se radi.

Sadržaj članaka portala Balkania info

Kada članak otvore, čitatelji/ke neće saznati ništa novo. U njima se, zapravo, ne navodi nikakva cjelovita informacija koja bi objasnila ko je navodno nastradao. Članci uglavnom imaju identičan ili veoma sličan sadržaj, koji se sastoji od nekoliko rečenica i videosnimka.

Tekst koji je ispisan u značajnom broju članaka (1, 2, 3) glasi:

Za Vas danas imamo nažalost veoma tužnu vijest koja će Vas sve šokirati. Na magistralnom putu danas je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Land Rover kojeg je vozio poznati folk pjevač. Pogledajte snimak sa lica mjesta:

Rečenica o saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu “u kojoj je učestvovao Land Rover kojeg je vozio poznati folk pjevač” zapravo potiče iz medijskih izvještaja o nesreći koja se dogodila 6.9.2015. godine, a u kojoj je lakše povrede zadobio pjevač Šerif Konjević. Tada se u člancima brojnih domaćih portala našla identična rečenica, uz dodatne detalje, poput imena pjevača i saobraćajnice na kojoj se nesreća desila. 

Na magistralnom putu M5 Jajce-Donji Vakuf u mjestu Bravnice danas je oko 13.30 sati došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Land Rover kojeg je vozio poznati folk pjevač Šerif Konjević (57), nastanjen u Minhenu. (Avaz, Kurir

U ovom slučaju je, dakle, portal Balkania info preuzeo dio rečenice iz članaka objavljivanih 2015. godine, izbacivši pri tome sve konkretne informacije koje bi mogle ukazati na to o kojoj nesreći i kom pjevaču je zaista riječ.

U člancima na ovom portalu (1, 2, 3) često se navodi da su o pjevaču, predsjedniku, glumcu, političaru ili osobi nekog drugog zanimanja, i oni su napisani ovako:

Za Vas danas nažalost imamo veoma tužnu vijest koja je nas sve pogodila kao grom iz vedra neba. Narod i region su u žalosti i nevjerici da je nastradao naš pjevač. Nesreća se dogodila kada se vraćao sa puta. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

Ni u ovim člancima se ne donosi kompletna informacija o tome ko je stradao. Isto važi i za još jedan čest “format” članaka (1, 2, 3) na portalu Balkania info:

Za Vas danas imamo veoma tužnu vijest. Sve se dogodilo dans i nikome nije jasno kako je došlo do tragedije u kojoj smo izgubili veliko ime naše glumce. Izgubili smo čovjeka kojeg su svi voljeli. Pogledajte prvi snimak sa lica mjesta nesreće:

Čitatelji/ke neće dobiti nikakvu dodatnu informaciju ni iz snimaka koji su objavljeni u člancima. U člancima se objavljuje jedan od četiri videosnimka koja se ponavljaju na portalu Balkania info. Nijedan od ova četiri snimka nije povezan sa “nesrećom” o kojoj se u člancima govori. 

Jedan od snimaka objavljenih u nekim od članaka (1, 2, 3), koji traje 37 sekundi, nema zvuk i prikazuje mjesto saobraćajne nesreće bez ikakvog dodatnog konteksta.

Slika: Balkania-info.net

Obrnutom pretragom isječaka snimka pronašli smo da on prikazuje saobraćajnu nesreću koja se u avgustu 2018. godine dogodila u naselju Šumarice u Srbiji. Medijski izvještaji o ovoj nesreći ne navode da je u njoj neko smrtno stradao. 

Drugi snimak koji se nalazi u nekoliko članaka portala Balkania info (1, 2, 3) predstavlja medijski prilog u trajanju od nešto više od jednog minuta, koji govori o saobraćajnoj nesreći u kojoj su stradala tri člana porodice Jovanović. Ova nesreća dogodila se u Putnicima kod Rume u Srbiji u aprilu 2019. godine. 

Preostala dva snimka nisu ni na koji način povezana sa saobraćajnim nesrećama. Jedan od njih, objavljen u nizu članaka (1, 2), traje 27 sekundi i prikazuje fizički sukob između više osoba. Drugi, koji se takođe našao u nekoliko članaka na portalu Balkania info (1, 2, 3), traje oko jednog minuta i nejasno prikazuje nekoliko ljudi u prirodi. Ni na jednom snimku se ne govori našim jezikom.

Dakle, snimci koji se objavljuju u člancima portala Balkania info nemaju veze sa sadržajem članaka, te ne predstavljaju nikakav “dokaz” za tvrdnje da je stradao poznati pjevač, političar, predsjednik ili glumac. 

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o dezinformativnim praksama kojima se koristi portal Balkania info, u nekoliko analiza (1, 2, 3).  

Shodno činjenicama, navedenim člancima portala Balkania info, u kojima se tvrdi da je poginuo ili ubijen “predsjednik naše države”, “poznati pjevač”, “naša legenda”, “naš političar” ili “glumac”, dajemo ocjenu lažna vijest

Naslove ovih članaka ocjenjujemo i kao klikbejt

(Emir Zulejhić i Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 02.01.2022

Balkania Info: U centru grada, nastradao folker svi tuguju

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 27.01.2022

Balkania Info: Poznati pjevač doživio veoma tešku s.n

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 11.01.2022

Balkania Info: Poznati pjevač doživio veoma tešku…

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 22.01.2022

Balkania Info: Tuga do neba, izgubili smo legendu najveću

  • Klikbejt
  • Lažna vijest