Bolnice od čokolade i kuće od marmelade

Brojni portali su prenijeli izmišljenu priču o medicinskoj sestri iz Zenice i njenoj “zaradi u Njemačkoj”. Članci su ilustrovani slikom dvije žene od kojih nijedna nije medicinska sestra iz Zenice.

Ocijenjeni članci
Onlinenovine Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Alfica Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Alternativa Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Aktuelne Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Lajkaj Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Super Čarobni Svijet Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Nove-Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Svijet žene Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Svijet--zanimljivosti Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Stazom zdravlja Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Zabavne informacije Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Klix fun Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Bambuca Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Uvijek u toku Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Online igraonica Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Lajkaj Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Lajkaj Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Novi Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ekskluziva.online Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Radio Balkan Seher Mahala Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Sve za zdravlje Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Recepti i Zdravlje Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Brzi kolači Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Udruženje građana Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Saznaj više Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Novi Vicevi Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Glamur Press Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Novi Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Sve za vas (.site) Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Info Magazin Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Infosvijet Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Recept za sve Prenošenje lažnih vijesti; InfoUSK Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Jannah news Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Novosti dnevne Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Srbija 24h (website) Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Balkan-live (.site) Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; O svemu Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama;

Na anonimnom portalu Alternativa online je 13.12.2018. objavljen članak pod naslovom:

ZIVIM U NJEMACKOJ I ZARADIM SVAKI MJESEC PREKO 5 HILJADA EURA A RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA,KUPILA SAM STAN I AUTO ZA 6 MJESECI U BOSNI SAM MOGLA SANJAT SAMO O TOME

U članku se navodno prilaže izjava djevojke iz Zenice koja živi u Njemačkoj:

Jedna naša čitateljka je poslala dopis u kojem priča o svom iskustvu i boravku u Njemačkoj.
"ja sam dugo godina žvjela u Zenici,od samog svog rođenja.Život tamo nije neki bogati,radila sam u pekari za platu 600 km i tako preživljavala.Ja od te plate nisam uspjela ništa da uštedi,.svu platu sam čim bih dobila odmah bih razpodijelila,platila bih režije,malo hrane i ništa meni ne bih ostalo da imam za uštedu. Nakon te borbe,muke,ja sam odlučila da idem položiti certifikat u Doboju,kako bih mogla da počnem da radim u Njemačkoj kao medicinska sestra.Ja sam pročitla oglas u kojem je pisalo da im fali medicinskih sestara.Za 6 mjeseci boravka u Njemačkoj ja sam uspjela zaraditi za jedan stan manji,ali i auto koje sam u potpunosti otplatila. Moram reći da je ovjde život jako bolji i uslovi za rad su puno bolji.Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja ali situacija tamo je loša,ljudi nemaju dobre prihode i svi se bore za svoju egzistenciju…”

Tvrdnje iz naslova koje govore o visini plate ne nalaze se u samom tekstu. Međutim, jasno je da plata medicinske sestre na početku karijere ne može biti “preko 5 hiljada eura” kako se navodi u tekstu. U potrazi za informacijama o visini plate medicinskih sestara u Njemačkoj na nekoliko različitih portala (1, 2, 3) smo pronašli gotovo iste podatke - prosječna plata medicinskih sestara iznosi oko 2.200 - 2.500 eura. Na ovom LINKU možete pogledati i tabelu sa prosječnom platom medicinskih sestara po gradovima.

Sve i da je informacija o plati od preko 5.000 eura tačna, i dalje je nemoguće sa tom platom za 6 mjeseci uštedjeti dovoljno novca za kupovinu stana i automobila. Za 30.000 eura je jednostavno nemoguće preživjeti pola godine, te kupiti stan i auto (bilo koje veličine i starosti).

U svim člancima koji donose navodnu ispovijest nalazi se i fotografija.

Međutim, ni jedna od djevojaka sa fotografije nije “anonimna djevojka iz Zenice” koja je navodno podijelila svoju ispovijest. Fotografija je preuzeta sa stranice Večernjih novosti, gdje je objavljena 2015. godine, kao ilustracija članka koji govori o organizaciji “Reintegracija” iz Novog Pazara, odnosno centaru za učenje njemačkog jezika. U članku je navedeno da se na fotografiji se nalaze Belma i Dražena iz Priboja.

Obzirom na sve navede činjenice, članak na portalu Aktuelne vijesti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Obzirom da su iskorištene stvarne fotografije koje su predstavljene u pogrešnom, izmišljenom kontekstu, članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama. Svi članci koji su prenijeli tekst sa navedenog portala, dobili su ocjenu prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

Napomena

Širenje ovog članka zabilježeno je i nakon objave ove analize. Novi članci su pridruženi ovoj analizi i ocijenjeni kao prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama. 

10.12.2020: Nakon ove analize Raskrinkavanja objavljene u januaru 2019. godine, iste tvrdnje objavili su: Lajkaj, Ekskluziva online, RADIO BALKAN SEHER MAHALA, Sve za zdravlje, Recepti i zdravlje, Udruženje građana, Saznaj vise, Novi Vicevi, Glamur Press, te Novi u dva navrata. Svi novi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

5.5.2021: Anonimni portal Jannah news je 18.4.2021. objavio članak sa ovim tvrdnjama. Podaci alata CrowdTangle pokazuju nam da je u samo četiri dana ovaj članak na Facebooku podijeljen više od 500 puta.

Ponovljenom pretragom smo netačne tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi pronašli u člancima portala Info USK, Recept za sve, Infosvijet, Espreso, Info magazine i Sve za vas. Ti članci su pridruženi ovoj analizi, te ih također ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

13.8.2021. Identične tvrdnje o medicinskoj sestri iz Zenice koja navodno u Njemačkoj zarađuje preko 5.000 eura mjesečno, opet su aktualizirane u maju, junu i avgustu 2021. godine. Pronašli smo ih u člancima portala Novosti dnevne, O svemu, Srbija 24h novosti i Balkan - live. Svi navedeni članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i manipilisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me