Raskrinkavanje.ba

Da li su se stvarno potukli Alen i Tifa?

Malo šta ilustruje brzinu kojom se prenose neprovjerene vijesti, kao širenje ničim potkrijepljene vijesti o fizičkom obračunu između dvojice bivših članova benda “Bijelo dugme”, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife.

Vijest da su se Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa potukli nakon koncerta u Budvi, koju je originalno objavio podgorički portal „Vijesti“, u roku od 48 sati prenio je veliki broj medija iz regiona, iako ista nije bila potkrijepljena ničim osim “nezvaničnim saznanjem”. Ovog puta to nisu uradili samo mediji za koje je već utvrđeno da su lažni, kao što to često zna biti slučaj sa sličnim vijestima, već i mnogi mainstream mediji.

 

Sve je počelo tako što su crnogorske “Vijesti” 1. januara 2018. u 10:45h objavile vijest o navodnoj tuči, naslovljenu “Alen i Tifa se potukli nakon koncerta u Budvi?” - sa upitnikom na kraju.

 

„Kako nezvanično saznaju "Vijesti", na kraju novogodišnjeg koncerta došlo je i do fizičkog obračuna njih dvojice u bekstejdžu“.

Navodno je prvo došlo do verbalnog sukoba, a potom i do odgurivanja, što je kulminiralo i fizičkim obračunom dvojice pjevača.

Prema pisanju portala, do sukoba je došlo jer je Vojičić navodno zamjerio Islamoviću što je otpjevao dionicu pjesme namijenjenu njemu. Na kraju članka stoji da je, prema riječima svjedoka, “deblji kraj” izvukao Tifa, dok se Goran Bregović, koji je bio prisutan, nije mješao u sukob između dva pjevača.

 

Jedini dokaz koji je pružen za ovu tvrdnju jesu navodi neimenovanih “svjedoka”, koji nisu potkrijepljeni nikakvim konkretnim izvorima, niti fotografijama ili bilo kakvim dokazima. U samom članku nije navedeno ni to da li su akteri, u ovom slučaju Islamović i Vojičić, kontaktirani povodom navedenih tvrdnji.

 

Članak je, zatim, bez ikakve provjere prenesem u nekoliko desetina medija u regionu.

Blic je imao i "follow-up" članak objavljen 1. januara 2018. u 20:50, međutim ni u ovom članku se ne navodi ništa što bi moglo proći kao dokaz za takvu tvrdnju. List se poziva na "izvor Blica sa lica mesta" i nudi više detalja o samom incidentu, ali i dalje se ne može reći da je riječ o vjerodostojnom izvoru s obzriom na prirodu izjave. Smatramo da članak u Blicu još uvijek ne pruža provjerljive dokaze o tome da je do fizičkog obračuna uistinu i došlo.

Dan nakon što je vijest objavljena, Alen Islamović demantovao je ove navode i u kratkoj izjavi za „Avaz“ rekao:

 „Nema od toga ništa. Sve je to šuplja“.

Telegraf je jedan od medija koji je zatržio da čuje i drugu stranu. U članku 1. januara, ovaj medij prenosi:


“S druge strane, menadžer Bijelog dugmeta tvrdi da sukoba nije bilo. - “Bilo je 30 ljudi na bini. Kad su silazili, Tifa je zapeo i nehotice gurnuo Alena. Nisu se potukli, slučajno su se okrznuli. Posle su sedeli u kafiću skupa, nikakvog sukoba nije bilo”, rekao je Adis Gojak.

 

“Faktor” je također 2. januara objavio demantij ove vijesti:

“Nije bilo nikakve tuče ni sukoba. Sve je krenulo nakon pisanja medija u Crnoj Gori, a onda su tu vijest preuzimali i dodavali mediji iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, onako kako im je odgovaralo. Sa Alenom sam u dobrim odnosima, između nas nema rivaliteta. Ponovo ćemo zajedno biti na bini u Amsterdamu 24. marta”, rekao je Tifa.

 

Vijest o navodnom sukobu dobila je svoje mjesto čak i u Dnevniku “Nove TV”, te na portalu N1 televizije gdje, kao ni u prethodnim izvještavanjima, nisu pruženi nikakvi izvori niti dokazi, niti su akteri kontaktirani.

Posljedice

Na portalu “Vijesti” članak je do trenutka ovog pisanja ima 36603 pregleda, te više od hiljadu Facebook shareova sa stranice portala. Ovakva brzina širenja vijesti pokazuje da mediji mogu imati vrlo opipljiv ekonomski motiv da produciraju vijesti koje ne ispunjavaju profesionalne standarde, ako će time povećati broj klikova na stranicu. Ukoliko oni sami nisu izvor takvih vijesti, iskušenje je još veće. Vrlo je vjerovatno da većina medija i urednika koji su prenijeli ovaj članak, ne bi prvi objavili takvu vijest bez dodatnih provjera. No, onog trenutka kada već bila objavljena, nisu našli za shodno da je dodatno provjere, jer je ekonomski motiv bio važniji.

Do sada su se o ovoj vijesti oglasili Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa , te njihov menadžer Adis Gojak. Sva trojica su jednodušno demantovali navod da je došlo do bilo kakvog verbalnog ili fizičkog obračuna između dvojice pjevača. Kontaktirali smo i medij koji je originalno objavio vijest, te u trenutku objavljivanja još uvijek čekamo njihov odgovor, kako bismo utvrdili da li se radilo o lažnoj vijesti.

 

Dodatne informacije:

U ovoj analizi ni jedan članak nije dobio ocjenu, jer u trenutku kada je pisana nismo našli definitivnu potvrdu da li je vijest tačna ili netačna. Razlog tome je što ni jedan mediji koji je vijest prenio nije pružio nikakav dokaz da se ovaj dogašaj odigrao, dok su sami akteri, kao i njihov menadžer, demantovali da je došlo do incidenta. 

"Raskrinkavanje" je analizom skrenulo pažnju na veliki broj prenošenja ove tvrdnje bez dokaza i provjere. 

Magazin "Skandal" objavio je danas, 10. januara, snimak incidenta, koji potvrđuje izvještaje da je nakon koncerta došlo do sukoba. Isti snimak nam je proslijedila i redakcija "Vijesti", medija koji je prvobitno bjavio ovu vijest. Napominjemo da smo "Vijesti" kontaktirali prije pisanja analize, ali do danas nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Snimak koji je naknadno objavljen ne mijenja činjenice i stavove iznesene u ovoj analizi. I dalje smatramo da je iznošenje i prenošenje ovakve tvrdnje bez ikakvih dokaza ili izjava koje istu mogu dokazati, bilo neetično i neprofesionalno. 

Informacije dodate 10.01.2018.

 

Pogledajte originalne članke
01.01.2018

Vijesti Me: Alen i Tifa se potukli nakon koncerta u Budvi?

Navodno je prvo došlo do verbalnog sukoba, a potom i do odgurivanja, što je kulminiralo i fizičkim obračunom dvojice pjevača.

01.01.2018

Buka: Alen i Tifa se potukli nakon koncerta u Budvi?

Navodno je prvo došlo do verbalnog sukoba, a potom i do odgurivanja, što je kulminiralo i fizičkim obračunom dvojice pjevača

01.01.2018

24 sata info: Tifa i Alen Islamović potukli su se nakon koncerta u Budvi?

Već dugo se šuška o netrpeljivosti između Islamovića i Vojičića, kao i o neslaganju unutar Bijelog dugmeta. Legendarni bend je za doček 2018. u Budvi...

01.01.2018

Avaz: Tifa i Alen Islamović se potukli nakon koncerta u Budvi

Netrpeljivost dvojice pjevača Bijelog Dugmeta, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, bila je očigledna i na dočeku Nove godine u Budvi.

01.01.2018

Blic: SKANDAL U BUDVI Alen Islamović i Tifa se potukli na dočeku 2018. godine?

Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa navodno su se posvađali, a potom i potukli na koncertu u Budvi koji su sinoć održali povodom dočeka 2018. godine.

01.01.2018

Faktor: Alen i Tifa se potukli nakon koncerta u Budvi?

Netrpeljivost dvojice pjevača Bijelog Dugmeta, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, bila je očigledna i na dočeku Nove godine u Budvi.

01.01.2018

Hayat: ALEN I TIFA SE POTUKLI NAKON KONCERTA U BUDVI?

Netrpeljivost dvojice pjevača Bijelog Dugmeta, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, bila je očigledna i na dočeku Nove godine u Budvi.

01.01.2018

Ekskluziva: SKANDAL U BUDVI: Alen Islamović i Tifa se potukli na dočeku 2018. godine?

Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa navodno su se posvađali, a potom i potukli na koncertu u Budvi koji su sinoć održali povodom dočeka 2018. godine....

01.01.2018

Kurir: SKANDAL U BUDVI: Alen i Tifa se potukli na novogodišnjem nastupu?

Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa u novogodišnjoj noći nastupili su u Budvi, gde je došlo do skandala između njih.

01.01.2018

Slobodna Bosna: OBRAČUN PJEVAČA BIJELOG DUGMETA: Alen Islamović i Tifa se potukli nakon novogodišnjeg koncerta?

Alen Islamović svojevremeno je izjavio da mu vokalno ne mogu parirati niti Bebek niti Tifa.

01.01.2018

RTV BN: Skandal u Budvi: Pjevači se potukli

"Bijelo dugme" priredio je nezaboravan doček građanima i gostima Budve, ali je, kako pišu crnogorski mediji, na kraju njihovog nastupa došlo do incide...

01.01.2018

Nezavisne: Potukli se Alen i Tifa na dočeku nove godine u Budvi 193 Dijeljenje

"Bijelo dugme" priredio je nezaboravan doček građanima i gostima Budve, ali je, kako pišu crnogorski mediji, na kraju njihovog nastupa došlo do incide...

01.01.2018

Alo: SKANDAL! Alen i Tifa se potukli na dočeku u Budvi?!

Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa posvađali su se na koncertu u Budvi koji su sinoć održali povodom dočeka 2018. godine.

01.01.2018

Haber: Alen i Tifa se potukli nakon koncerta u Budvi?

Kako nezvanično saznaju crnogorske “Vijesti“, na kraju novogodišnjeg koncerta došlo je i do fizičkog obračuna njih dvojice u backstageu…