Dnevna doza kvazimedicinskih savjeta

Veliki dio sadržaja na portalu Dnevna doza čine recepti za “lijekove” koje čitatelji/ke mogu pripraviti iz vlastitog doma. Tvrdi se da ovakvi recepti liječe razne bolesti, iako se ne baziraju na naučnim istraživanjima ili mišljenjima stručnjaka/inja.

Anonimni portal Dnevna doza učestalo objavljuje članke koji sadrže recepte za različite biljne preparate koji, kako se navodi u naslovima i tekstovima, “liječe” razna oboljenja, kao što je bol u koljenu, propadanje zglobova i kostiju, pa i rak.

Iako govore o temama iz oblasti medicine, ovi se članci ne pozivaju na rezultate naučnih istraživanja niti na mišljenja reputabilnih stručnjaka/inja, te bivaju “ukrašeni” senzacionalističkim naslovima i obećanjima kako se jednostavnim receptima možete izliječiti i od najtežih bolesti. 

Neke od netačnih tvrdnji koje je u člancima objavio portal Dnevna doza Raskrinkavanje je ocijenilo u svojim prethodnim analizama, a pronašli smo i niz novih. 


“Soda bikarbona liječi rak”

Među dobro poznatim dezinformacijama o zdravlju su i tvrdnje o ljekovitosti sode bikarbone, objavljene na ovom portalu 28.4.2021.:

KOMBINACIJA KOJA ĆE VAS IZNENADITI: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se za tren (RECEPT)

U članku se tvrdi da kombinacija meda i sode bikarbone “odlično liječi” organizam od malignih bolesti, te da su stručnjaci potvrdili da je ovaj lijek “10.000 puta bolji od standardnih lijekova”.

Efikasnost ovog “lijeka” leži u tome, kako se navodi, što ova kombinacija može neutralizirati ćelije raka.

Tvrdnje o efikasnosti sode bikarbone i meda u borbi protiv raka neumorno se šire na internetu već neko vrijeme. Ipak, činjenica je da nema naučnih dokaza za tvrdnju da soda bikarbona može spriječiti rak, niti se ona preporučuje za “liječenje raka”. Postoje različita istraživanja koja su ispitivala takve mogućnosti, ali još uvijek nema bilo kakvog naučno potvrđenog tretmana koji bi odgovarao senzacionalističkim tvrdnjama o učinkovitosti “lijekova” za maligne bolesti koji bi se mogli pripremiti u vlastitoj kuhinji. Čak je i potencijalno korištenje sode bikarbone kao “pomoćne terapije” predmet polemike u medicinskim krugovima, s obzirom na to da ne postoje temeljnija klinička ispitivanja koja bi potvrdila da ovakva terapija povećava efikasnost konvencionalnih tretmana malignih oboljenja, o čemu detaljnije možete čitati na linku ispod:

Lažna vijest
Rak se ne liječi miješanjem meda i sode bikarbone

Soda bikarbona je jedna od omiljenih supstanci koja se predstavlja kao “mag...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 07.12.2020

 

“Korijen maslačka liječi rak”

Osim meda i sode bikarbone, korijen maslačka se također navodi kao učinkovit “lijek” u borbi protiv raka. U članku objavljenom 26.4.2021. tvrdi se da se korijen maslačka koristi kao lijek protiv raka te da je efikasniji od hemoterapije, jer, za razliku od nje, ne uništava zdrave ćelije.

Autor/ica članka se poziva na istraživanje Zavoda za hemiju i biohemiju Univerziteta Windsor u Kanadi.

Istina je da je Univerzitet Windsor proveo nekoliko istraživanja koja su ispitivala utjecaj ekstrakta korijena maslačka na kancerogene ćelije. Međutim, u medijskim izvještajima i objavama na društvenim mrežama obećavajući rezultati ovih studija su znatno preuveličani. Ispitivanje učinkovitosti ekstrakta korijena maslačka u borbi protiv raka još uvijek je u ranoj fazi, stoga su navodi da se radi o nekom “čarobnom lijeku” obmanjujući, što tvrdi i Caroline Hamm, klinička direktorica Windsor grupe za istraživanje raka. Više o ovoj temi možete pročitati na linku ispod:

Manipulisanje činjenicama
Istina o maslačku i raku: Obećavajuća istraživanja, ali ništa više od toga

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bo...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 09.05.2018


Čudesni savjeti doktora Neumivakina

Raskrinkavanje je u analizi iz marta 2021. godine pisalo i o doktoru Ivanu Petroviču Neumivakinu, čije je savjete moguće pronaći u članku koji je objavljen 26.4.2021. na portalu Dnevna doza, uz napomenu da ih treba pratiti ukoliko želite da “izbjegnete rak”, stavljenu u naslov.

U članku se iznosi čitav niz neutemeljenih tvrdnji, poput onih da “bolest ne postoji”, da treba biti “prijatelj sa virusima”, da se hrana ne može probaviti ako se popije makar i jedan gutljaj vode tokom obroka te da djeca “često imaju tumore mozga” zbog upotrebe mobilnih telefona. “Savjeti” za postizanje zdravlja uključuju jednako besmislene preporuke, poput ispijanja “struktuirane vode” ili udisanja vodikovog peroksida kao prevencije gripe.

Većina “savjeta” u članku je prilično benigna - više kretanja, pravilno disanje ili ispijanje prokuhane vode svakako ne mogu nanijeti nikakvu štetu. Za razliku od toga, “terapija” vodikovim peroksidom, koju Neumivakin nudi u svojim “lječilištima” koja je osnovao u Rusiji, može biti i opasna, kako je pojašnjeno u našoj analizi: 

Lažna vijest
Unutarnja upotreba vodikovog peroksida neće ubiti ni viruse ni ćelije raka, ali može izazvati zdravstvene probleme

Internetom se dijele pseudonaučni “savjeti” ruskog doktora Ivana Petroviča...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere Ispravljeno 19.03.2021


Šta se još “liječi” na portalu Dnevna doza?

U naslovu članka objavljenog na portalu Dnevna doza 28.4.2021. godine navodi se:

BOL U KOLJENU NESTAJE ZA SAMO 1 DAN: Sve što vam treba je jaje i so! (RECEPT)

U članku stoji da preparat koji se sastoji od dva žumanca i dvije kašike soli uklanja bol u koljenu ukoliko se stavi na pamučnu maramicu i privije uz koljeno elastičnim zavojem.

Objašnjeno je i djelovanje ovog “lijeka”:

Bol uslovljen upalom koljena može se ublažiti sa magnezijumom koji se nalazi u soli. A žumance sadrži mnoge proteine i minerale koji mogu ojačati vaša tkiva, ligamente i kosti.

Ovom temom bavio se fact-checking portal Africa Check u analizi iz februara 2021. godine. Za potrebe analize kontaktirali su Chikea Anibezea, profesora anatomije na nigerijskom Enugu državnom univerzitetu, koji je tvrdnje odbacio kao besmislene:

“Nedavno sam nabasao na tu tvrdnju, ali sam je jednostavno ignorirao. To za mene nema smisla”, rekao je za Africa Check Chike Anibeze, profesor anatomije na nigerijskom Medicinskom fakultetu Univerziteta Enugu.

Anibeze je rekao da nije vidio nijedno istraživanje bolova u zglobovima koji se liječe žumanjkom i Epsomovom soli.

„Ti sastojci ne utječu na bol u koljenu ili zglobovima. Moj savjet svima koji se bore protiv ove boli je da posjete liječnika. Liječnik će morati utvrditi uzrok boli prije propisivanja liječenja."

Dakle, nema naučnih dokaza da je preparat od jaja i soli učinkovit pri uklanjanju boli u koljenu - koja može imati razne uzroke, te bi se, shodno njima, trebala i liječiti u svakom pojedinačnom slučaju. 

Slični “recepti” su objavljeni u još dva članka u kojima se obećava “liječenje” bolova u koljenu. U članku objavljenom 28.4.2021. se navodi da je jabukovo sirće lijek pomoću kojeg će bol u koljenu nestati. U članku objavljenom na portalu Healthline 25.6.2018. godine navodi se da još uvijek ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da jabukovo sirće može biti efikasan lijek za ovu i slične zdravstvene poteškoće.

U članku objavljenom 26.4.2021. godine navodi se da konzumiranjem smjese koja se pravi od kurkume, maslinovog ulja i bibera možete “izbjeći rak”. Članak se referira na riječi američke doktorice Carolyn Anderson. 

Anderson, koja je očna hirurginja, jeste pisala o mogućim ljekovitim efektima kurkume u borbi protiv raka na svom blogu 2011. godine, naglasivši na početku kako nam ipak “ništa ne može garantovati da nećemo dobiti rak”. No, lični blog doktorice specijalizirane za očnu hirurgiju sasvim sigurno ne može služiti kao relevantan izvor informacija o efikasnosti kurkume u borbi protiv raka.

Na web stranici Cancer research UK navodi se da se provode istraživanja o efikasnosti kurkume kod prevencije i liječenja raka, ali su takva istraživanja još uvijek u ranim fazama i reputabilne organizacije za istraživanje raka još uvijek ne potvrđuju efikasnost kurkume u liječenju ove bolesti.

Nekoliko istraživanja ispitivalo je može li kurkuma biti lijek protiv raka. To je dalo neke obećavajuće rezultate.
Jedno od njih bilo je međunarodno laboratorijsko istraživanje ćelija karcinoma crijeva iz 2013. godine. Razmatrali su efekte kombinovanog liječenja kurkumom i hemoterapijom. Istraživači su zaključili da bi kombinirani tretman mogao biti bolji od same hemoterapije.
(...)

Potrebno nam je više kliničkih ispitivanja na ljudima prije nego što shvatimo koliko dobro kurkuma djeluje kao lijek za rak.

(...)

Mnoge web stranice promoviraju kurkumu kao lijek za rak. Ali nijedna ugledna naučna organizacija za borbu protiv raka ne podržava nijednu od ovih tvrdnji.

Opasni i dezinformativni članci koji se objavljuju na portalu Dnevna doza dopunjeni su i obmanjujućim, senzacionalističkim naslovima koji čitateljima uglavnom obećavaju da će riješiti ozbiljne zdravstvene probleme različitim smjesama čiji su sastojci namirnice.

Tako je 28.4.2021. godine na ovom portalu objavljen članak pod naslovom:

PRIZNATI KARDIOHIRURG SAVJETUJE: „Da biste imali pritisak 120/80, pijte na prazan stomak 2 sata prije jela…

U samom članku se nigdje ne spominje “priznati kardiohirurg”, te ne postoji nikakva indikacija da su učinkovitost ovog recepta zaista priznali stručnjaci.

Slični klikbejt naslovi “krase” i druge članke na portalu Dnevna doza.

PITAT ĆE STAROST GDJE JE BILA PAMET: Samo JEDAN sastojak je dovoljan da zaustavi propadanje zglobova i hrskavice!

Ova biljka liječi sve bolesti: Jedna od najzdravijih biljaka na svijetu!

SPASILA MU JE U ŽIVOT: Ova biljka uništava ćelija raka U KORIJENU, ali su to skrivali od nas

ZALUDIO SVIJET I IZNENADIO DOKTORE: Liječi bolna koljena i regeneriše kosti i zglobove odmah!

Svi naslovi u sebi sadrže tvrdnje kojih u tekstu nema, kao što je ona da je jedan sastojak dovoljan da zaustavi propadanje zglobova i hrskavice, koji se u tekstu ne navodi; tvrdnja da se čudesna biljka koja uništava ćelije raka “skrivala od nas”, što se u tekstu uopšte ne spominje; ili tvrdnja da je neko “zaludio svijet i iznenadio doktore” u naslovu članka u kojem se navode tri recepta koja navodno pomažu kod bolnih koljena i u kojem se ne spominju “iznenađeni doktori”.

Iako zamisao da ozbiljne zdravstvene probleme možemo otkloniti jednostavnim receptom koji možemo napraviti u sopstvenoj kuhinji zvuči primamljivo, važno je prisjetiti se da ne postoje “univerzalne dijagnoze” koje bi opravdale ovakve “recepte”, uz činjenicu da je i samo njihovo porijeklo nepoznato i da je u većini slučajeva potpuno nejasno na osnovu čega se iznose tvrdnje o efikasnosti ovakvih pripravaka. 

Osim što je vrlo mala šansa da su takvi “recepti” zaista uspješni u liječenju bolesti ili njihovih simptoma, savjeti koji se objavljuju na anonimnom portalu, te koji se ne pozivaju na relevantna naučna otkrića i ne uključuju mišljenja stručnjaka/inja, mogu biti opasna po zdravlje čitatelja/ki. 

Najefikasniji i najsigurniji  način za rješavanje zdravstvenih problema jeste odlazak kod medicinskog stručnjaka/inje koji će uspostaviti dijagnozu i propisati terapiju u skladu sa istom.

Ovakvi i slični članci kruže internetom već godinama kako po anonimnim portalima, tako i po rubrikama stvarnih medija koje se bave “zdravljem i ljepotom”, “wellnessom” i sličnim. 

Nijedan od članaka na stranici Dnevna doza koje smo analizirali nije originalan, već se radi o uobičajenom copy/paste metodu “proizvodnje” sadržaja koji koriste anonimni portali. Pored toga, ove smo tvrdnje našli i na nizu drugih portala.

Shodno tome, originalne verzije članaka u kojima je objavljena tvrdnja da jaja i so liječe bol u koljenu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Originalnu verziju članka u kojem se iznosi tvrdnja da med i soda bikarbona liječe rak ocijenili smo kao lažnu vijest u našoj prethodnoj analizi.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo tvrdnjama da korijen maslačka liječi rak, da mješavina kurkume, bibera i maslinovog ulja sprečava obolijevanje od raka, kao i da jabukovo sirće liječi bol u koljenu.

Ocjenu klikbejt dajemo tvrdnjama da je “priznati kardiohirurg” preporučio recept koji se u članku Dnevne doze navodi kao “lijek” za visok pritisak, da je samo jedan sastojak dovoljan da zaustavi propadanje hrskavice, da jedna biljka liječi sve bolesti, da je neimenovana osoba “zaludjela svijet i iznenadila doktore”, te da se “krilo od nas” da je korijen maslačka lijek za rak.

Svim tvrdnjama iznesenim u spomenutim člancima dajemo ocjenu pseudonauka.

Napomena:

13.5.2021:Nakon objavljivanja ove analize portal Pozitiva ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 18.5.2021.Nakon objavljivanja ove analize, portali Novi portal i Zdravlje.life ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.5.2023.

Nakon objave ove analize, portal Stil ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

5.10.2023. 

Članci portala Kutaknet, Šta ima inače, Ženskica, Zdravlje priroda, Prirodno zdravlje1, Priroda za zdravlje i Zdravlje i kuhinja koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 11. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me