Facebook prevare: Lažna nagradna igra s biciklima

Na Facebooku se dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje navodno poklanjaju 300 bicikala. Stvarni cilj jeste navesti korisnike/ce na aktiviranje pretplatničke usluge.

Foto: teksomolika/Freepik/


Na Facebooku su se u januaru 2023. godine pojavile tri stranice pod imenom E Bike Fans i na sve tri su objavljene navodne nagradne igre u kojima se od korisnica/ka traži da ispune set koraka ukoliko žele da osvoje jedan od 300 bicikala.

Mi iz E-Bike tima sa zadovoljstvom objavljujemo da poklanjamo 300 BESPLATNIH bicikala koji nisu prodani zbog manjih ogrebotina i manjih oštećenja. Svi bicikli rade perfektno. Stoga ćemo ga nasumično poslati ljudima koji komentarišu i dijele naše objave. "Molim vas komentarišite ""hvala"". Uradite to sada za sreću!

Objave s Facebook stranica E Bike Fans od 10, 14. i 15. januara (1, 2, 3, 4) ukupno su ostvarile 1.989 interakcija do vremena pisanja ove analize. U svim objavama korištene su fotografije bicikala iz magacina i trgovina u kojima se prodaju.

Nakon što korisnici/e ostave komentar ispod objave, u nekim slučajevima s ovih stranica dobijaju odgovor u kom se od njih traži da se registruju na linku koji je navodno ostavljen u komentarima. U drugim slučajevima može se vidjeti da su sa stranice dobili/e odgovor u privatnoj poruci.

Osim navodne nagrade igre, jedine objave na analiziranim Facebook stranicama jesu ilustrativne naslovne fotografije. Stranice nemaju dostupne sekcije “Page Transparency”, odnosno podatke o tome kada su registrovane, kao ni podatke o tome ko su administratori/ce stranica.

Link koji administrator/ica navedenih stranica ostavi u komentarima na “nagradnim igrama” vodi na stranicu na domeni “sites.google” na kojoj postoji polje predviđeno za navodnu registraciju za preuzimanje nagrade. “Klikom” na polje “registriraj se ovdje” korisnici/e se preusmjeravaju na stranicu koja nudi izbor mobilnog operatera.

U dnu ove stranice sitnim slovima napisano je da se radi o pretplatničkoj usluzi za pristup igricama koja košta 6 KM sedmično i naplaćuje se sve dok korisnik/ca ne zatraži obustavu usluge putem SMS-a. 

Dakle, ove Facebook stranice obmanom pokušavaju doći do što većeg broja pretplatnika/ca kojima se umjesto nagrade isporučuje uvećan iznos računa za telefonske usluge.

Lažne nagradne igre poput ove ustvari su vrlo čest oblik prevara na internetu na koje je Raskrinkavanje upozoravalo i u ranijim analizama (1, 2, 3, 4). Lažne Facebook stranice i profile moguće je prijaviti direktno na društvenoj mreži Facebook kako bi što prije bile uklonjene. Detaljna uputstva kako to učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Stranicu koja se učita nakon “klika” u komentaru ispod objave lažne nagrade igre moguće je prijaviti. Stranice na domeni “sites.google” moguće je prijaviti tako što na linku ovdje unesete URL stranice, nakon čega će Google izvršiti neophodne provjere.
Shodno navedenim činjenicama, objave lažnih nagradnih igara na Facebook stranicama E Bike Fans ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 20. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me