Raskrinkavanje.ba

Infosrpska: otkrivanje novih dubina neljudskosti

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Infosrpska” nastavlja sa kreiranjem članaka koji kombinuju mnoge oblike medijskih manipulacija, a ovaj put je tema otac stradalog Davida Dragičevića, čija smrt je još uvijek neriješen sličaj.

Na medijsku scenu Bosne i Hercegovine u julu mjesecu ove godine stigao je online medij pod imenom „Infosrpska“. Portal bez ikakvih javno dostupnih podataka, odnosno bez vlasnika, urednika i novinara, u proteklih je nekoliko mjeseci služio isključivo kao platforma za dezinformacije i teorije zavjere koje su sastavni dio naracije partije na vlasti u Republici Srpskoj, SNSD-a.

“Raskrinkavanje” se ovim portalom bavilo već više puta, i to u analizi “„Infosrpska“: Dezinformacije pod lupom” čija je tema bila teorija zavjere, a u čijem su se središtu našli bosanskohercegovačka organizacija za monitoring izbora „Pod lupom“, te u analizi “„Inforsrpska“ – platforma za proizvodnju i distribuciju teorija zavjere” u kojoj smo analizirali članak čija je direktna meta bio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i njihov glavni i odgovornog urednik, Dino Jahić. Ono posebno zanimljivo za ovaj članak drugi članak je činjenica da je istog dana, 21. augusta optužbe iznesene u tekstu „Infosrpska“ na konferenciji za medije prijeteći iznio i Milorad Dodik. “Medijski linč u dvije slike” i “Davor Dragičević nije “nestao”” također su analize čija je tema portal “Infosrpska”.

Ovaj put, meta portala “Info Srpska” ponovo je bio otac stradalog Davida Dragičevića, Davod Dragičević. Članak objavljen 16. septembra nosi naslov:

„HEROJ NA SMRTI SVOGA SINA“

Suština članka, koji je objavljen bez potpisa, je zapravo pokušaj „atentata na karakter“ Davora Dragićevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg proglašava izdajnikom i stranim plaćenikom, čiji je konačni cilj destabilizacija entiteta Republika Srpska i rušenje aktuelne vlasti.

„Međutim, otac nastradalog mladića odlučio se da pravdu traži na ulici i samo nekoliko dana nakon tragične smrti svoga sina pristao da svoju tragediju i uspomene na sina instrumentalizuju strane službe, da se skup i ovaj tragični događaj ispolitizuju, a Davor Dragičević da uspomenu na svog sina čak unovči, stavljajući je u službu stranih službi za destabilizaciju Republike Srpske i rušenje aktuelne vlasti.“

Da bi se ovaj pasus definisao, trebamo se poslužiti izrekom Winstona Churchilla o Rusiji kao „zagonetki zamotanoj u misteriju unutar enigme“. Identičnom logikom, dakle, za ovaj pasus bi se moglo reći da je laž zamotana u dezinformaciju unutar teorije zavjere. Drugim riječima, ničim potkrijepljeni, izmišljeni, navodi o instrumentalizaciji vlastitog mrtvog sina za račun sveprisutnih tajnih službi, unovčavanje njegove smrti, sa krajnjim ciljem rušenja vlasti u entitetu RS su jedno od rijetkih mjesta gdje se laž, teorija zavjere i dezinformacija sreću sa teškim oblikom nečovječnosti.

„Nema sumnje da je  Davor Dragičević, otac tragično nastradalog mladića Davida, najveći manipulator sopstvene tragedije koju je čak dobro i unovčio. Uostalom, da se ne lažemo, zar Davor Dragičević junak ulice, zvijezda trgova, mesija, govornik, “osvajač slobode” nažalost  nije postao heroj na smrti svoga sina?“

Ponovo, objaviti ovakvo nešto, bez zrna dokaza, zapravo bez bilo kakvog zanimanja za istinu i činjenice nema više nikakve veze čak ni sa lažnim vijestima. Riječ je otvorenom linču. Autor/i se uopšte ne obaziru na činjenice, oni ih zapravo i ne zanimaju. Informacije su nebitne. Bitna je samo priča.

Kada ga na primjer Senad Hadžifejzović, na sarajevskoj  Fejs tv, koja pripada grupi koja potpaljuje medijsku vatru u slučaju David Dragičević , na početku emisije pita: Kako ste?, Davor odgovara : “Odlično sam” Bez trunke emocije, uredno ošišan, obrijan, dotjeran!? Tu se odao. Izletjelo mu. Sve ostalo što je govorio bilo je naštrebano. On na TV nastupa kao komandant neke paravojne formacije, najavljuje revoluciju, objavljuje rat državi, optužuje, prijeti, proziva, u zavisnosti od scenarija koga dobija na dnevnim nivou. Kaže da zločinci nemaju vjeru ni naciju, a odmah potom kaže da su mu sina ubili Srbi, pravoslavci!?!

Da bi sve bilo u skladu s pričom, zato je potreban i pristojan vanjski neprijatelj. U pravilu su to pored stranih službi i „mediji iz Federacije“. Na stranu komentarisanje izgleda Davora Dragićevića, koji se očito ne uklapa u sliku ucviljenog roditelja koja bi bila prihvatljiva autoru/ima članka. Valjda nije dovoljno kukavan.

No ono što svakom normalnom čovjeku mora zaparati uši je izjava na Fejs televiziji, a i prije toga, da će sada, prvi put nakon pet  mjeseci, ići sinu Davidu na grob i da  mu  donosi dunje iz dvorišta.!? Nakon pet mjeseci prvi put na grob sinu!!?? Šta reći? Sa najdubljim pijetetom se pitamo kako je otac mogao da ne ode na grob svom sinu pet mjeseci i šta je radio i šta ga je to sprečavalo? To sa dunjama mu je preporučeno da naglasi iako se dobro vidi da i u tom momentu taj  čovjek nema emociju kad priča i radi samo šablonski. Na kraju zar nam mangupi iz stranih obaještajnih redova upotpunjenih liderima opozicije u Republici Srpskoj, preko svog portparola Davora Dragičevića, koji je svoju tragediju stavio u službu drugih, ne  najavljuju  revoluciju i to baš 5. oktobra. Zato što Srbi dobro znaju šta se tada desilo u Srbiji.

Malo je riječi kojima se ovaj pasus zapravo može opisati. Držati pridike ocu o tome koji je pravi način da žali za sinom zapravo predstavlja potpuno nove dubine neljudskosti. Čak i za anonimni portal i nepotpisani članak. I to je zapravo suština ovog članka. Neljudski napad na čovjeka koji traži ono što mu je Ustavom i zakonima ove zemlje garantovano: komadić pravde za ubijenog sina. Vrijedi dodati da ovo nije prvi članak na portalu „Infosrpska“ kojim se grupa „Pravda za Davida“ želi prikazati kao grupa huligana, čiji su ciljevi sve osim da se sazna istina o smrti Davida Dragićevića. Ovo su neki od članaka, odnosno naslova članaka koji se bave Dragićevićem i pokretom „Pravda za Davida“: „NOVE UVREDE DAVORA DRAGIČEVIĆA NA RAČUN DODIKA I LUKAČA“ (RTRS),  „EVO KO I KAKO KORISTI TRAGIČNU SMRT DAVIDA DRAGIČEVIĆA ZA DESTABILIZACIJU RS“ (Gorovi Srbija), „ŠTA SE KRIJE IZA SVAKODNEVNIH OKUPLJANJA NA TRGU KRAJINE?“ (RTRS), “PRAVDA ZA DAVIDA”: POTRAGA ZA ISTINOM ILI BORBA ZA IZBORE?!“ (RTRS), „KO I KAKO KORISTI TRAGIČNU SMRT MLADIĆA ZA DESTABILIZACIJU SRPSKE“ (Srna).

Naslove, ali i sadržaj ovih tekstova ostavljaju vrlo malo sumnje u to za čiji interes „Infosrpska“ proizvodi silne dezinformacije i teorije zavjere kada je u pitanju porodica ubijenog Davida i grupa „Pravda za Davida“.

Zbog ničim potkrijepljenih navoda koji su predstavljeni kao činjenice, članak dobija ocjenu lažna vijest. Zbog neistinitih i neprovjerljivih opisa pojave, događaja i osobe, članak dobija ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.10.2018

RTRS: INFOSRPSKA.BA: HEROЈ NA SMRTI SVOGA SINA - Ko je Davor Dragičević

Ne postoji čovjek u Republici Srpskoj koga nije potresla smrt Davida Dragičevića, dvadeset jednogodišnjeg mladića iz Banjaluke koji je tragično izgubi...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.10.2018

Srna: "INFOSRPSKA": HEROJ NA SMRTI SVOGA SINA

BANjALUKA, 16. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ne postoji čovjek u Republici Srpskoj koga nije potresla smrt Davida Dragičevića, dvadesetjednogodišnjeg mladića iz...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.10.2018

Infosrpska: HEROJ NA SMRTI SVOGA SINA

Ko je Davor Dragičević

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest