Izmišljeni/e doktori/ce preporučuju kupovinu lažnog lijeka protiv parazita

Na web stranicama koje imitiraju izgled informativnih portala i blogova objavljuju se “intervjui” s izmišljenim doktorima/cama koji/e “preporučuju” lažni lijek protiv parazita.

Foto: Shutterstock

Lažni intervjui s doktorima/cama koji/e ne postoje i koji/e “preporučuju” različite preparate kao lijekove pojavljuju se na web stranicama koje imitiraju izgled kredibilnih izvora. Ove web stranice imaju samo jednu funkciju – prodaja preparata koji se lažno predstavljaju lijekovima. 

O praksi zloupotrebe identiteta stvarnih doktora/ica i izmišljenih stručnjaka/inja za potrebe prodaje lažnih lijekova Raskrinkavanje je i ranije pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4, 5). 

Navodni lijek protiv parazita Parazol preporučilo je sedam izmišljenih doktora/ica u lažnim intervjuima na stranicama koje se predstavljaju kredibilnim. Na stranici koja podsjeća na medicinski blog Medicinska grupa objavljen je lažni intervju s “direktorom Infektivnog odjeljenja”, gospodinom Mehićem, koji promoviše “lijek” protiv parazita Parazol.

Google pretraga nije dala rezultate koji bi potvrdili da postoji “doktor Mehić, direktor Infektivnog odjeljenja”. No, obrnutom pretragom fotografija lako je utvrditi da je fotografija na kojoj je navodno dr. Mehić korištena kao ilustracija na stranicama nekoliko medicinskih ustanova (1, 2, 3). Zapravo je riječ o stock fotografiji s platforme Shutterstock. 

Ista fotografija objavljena je i u lažnom intervju s “dr. Horvatom” na stranici koja se predstavlja kao Medicinska grupa.

Prodaju Parazola podsticao je i “Dr. Jovica Marčetić” u lažnom intervjuu objavljenom na još jednoj stranici koja podsjeća na kredibilan medij. Predstavljen je kao “docent, doktor medicine, direktor Naučno-istraživačkog instituta za medicinsku parazitologiju i tropsku medicinu” koji ima “preko 30 naučnih radova u oblasti molekularne parazitologije”. No, Google pretraga njegovog imena ne daje nikakve rezultate. Osim toga, u BiH, kao ni u zemljama u susjedstvu, ne postoji “naučno-istraživački institut za medicinsku parazitologiju i tropsku medicinu”. 

U svrhu prodaje lažnog lijeka Parazol, na stranici koja se predstavlja kao Medical News objavljen je lažni intervju s “doktoricom Lucijom Knežević”. 

Obrnuta pretraga fotografije “doktorice Knežević” ustvari pokazuje da je na fotografiji ruska onkologinja Viktorija Vladimirovna Dvorničenko, čije su fotografije i u drugim državama zloupotrebljavane za potrebe promocije i prodaje različitih preparata koji su predstavljani kao lijekovi, o čemu su pisali portali za provjeru činjenica (1, 2, 3).

Isti proizvod predstavljen kao lijek preporučuje i “doktorica Mirjana Kostić” u lažnom intervjuu objavljenom na stranici Zdravi način života. Kostić je predstavljena kao “profesor Znanstveno-istraživačkog instituta Parazol i tropske medicine” s “više od 30 radova o molekularnom Parazolu, specijalizira se za molekularnu dijagnostiku lajšmanijaze”.

Google pretraga ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da ova doktorica postoji. Jedan od rezultata jeste identičan lažni intervju objavljen na stranici Zdravi način života. Iako je sadržaj lažnog intervjua isti, “doktorica” u ovom “intervjuu” preporučuje preparat protiv parazita Wortex.

No, fotografija za koju se tvrdi da prikazuje doktoricu Kostić ustvari je stock fotografija s platforme Shutterstock. 

Parazol preporučuje i “dr. Mate Lovrinović” u lažnom intervjuu objavljenom u augustu 2021. godine na stranici koja imitira informativni portal ABC news. Predstavljen je kao “šef Centra za istraživanje parazita”. 

Na stranici koja oponaša informativni portal ABC news objavljen je i lažni intervju s “doktorom Martinom Hršakom” Fotografija ovog “doktora”, koji također preporučuje Parazol kao lijek protiv parazita, ustvari je stock fotografija s platforme Vista create.

Parazol nije lijek i ne nalazi se na spisku lijekova Agencije za lijekove BiH. To je, ustvari, pripravak koji dolazi u obliku čaja, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi iz februara 2023.  

Shodno navedenom, izmišljenim intervjuima iz ove analize dajemo ocjenu lažna vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 24. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vlad...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Dezinformacija
Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savje...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravs...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me