Još laži na “Istinom protiv laži”

Na portalu “Istinom protiv laži” objavljen je autorski članak sa kompilacijom netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19. Još jednom podsjećamo šta su činjenice o njima.

Ocijenjeni članci
Istinom protiv laži Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere;

Na portalu Istinom protiv laži 31.10. objavljen je članak u kojem je iznesen niz netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19. Članak je opremljen naslovom

Vi koji nosite maske, direktno ste odgovorni za sve odluke koje je donio i koje će donositi paradržavni stožer!

Kao autor teksta potpisan je Ivica Luka Vrkić, glavni urednih portala, a sam članak je pročitan preko 55.000 puta. 

Autor započinje teksta već uvriježenom pričom u “zavjerološkim” krugovima, da je nošenje maski dio nekog “većeg plana” kojeg sprovodi “paradržavni stožer”:

Ja sam zapalio svoju masku, nisam se pokorio paradržavnom stožeru ni nakon što me je Plenkovićev DORH optužio, a gremijeva sutkinja, zbog govora istine i rada za javno dobro, osudila na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje dvije godine. Zapalite i vi svoju masku! Jer ničemu ne služi. A jako je štetna. Odnijela je i jedan mladi život. Što se zna. Maska služi samo paradržavnom stožeru koji nam svima radi o glavi.

Nije jasno na koji “mladi život” misli autor teksta, jer ne postoji zabilježen slučaj da je neko umro zbog nošenja maske. U medijima se jesu pojavljivali slični navodi, koji su, naravno, bili netačni - s obzirom da nošenje maske ne može nikoga ubiti. 

O jednoj takvoj dezinformaciji da je troje djece u Njemačkoj umrlo zbog nošenja maski je pisao i Reuters u analizi 6.10.2020., no Reutersov tim nije pronašao nijedan dokaz o ovim tvrdnjama. 

Kriv si ti, ti, ti.. svi vi koji nosite maske, krivi ste za ovo što nam se događa danas i za ono sto će nam se događati sutra

Autor spominje da je na navodnu opasnost “upozorio i David Icke”, te citira njegovu tvrdnju da se nošenjem maske udiše ugljendioksid kojeg ispuštamo i da se ne unosi dovoljno kiseonika:

Upozorio je i David Ike: „Guraju prvi cilj i ukoliko nema otpora prelaze na sljedeći cilj koji guraju, i ako nema otpora prelazi na sljedeći, slijedeći.... To je proces koji vidimo od kada je sve ovo počelo. Stalno guraju dalje. Oni najave da će biti obvezno nošenje maski. Ali čekaj tko ste vi? To je protivno nauci, protiv nauke koja ukazuje na opasnosti nošenja maske. Država nije uradila procjenu rizika kod svakodnevnog nošenja maske, ništa nisu uradili! A što radite kada nosite masku? Udišete vlastiti ugljični dioksid što je jako opasno, i ne unosite dovoljno kisika. 

Davidu Ickeu posvetili smo četiri analize tokom pandemije bolesti Covid-19. Njegova tvrdnja da udišemo vlastiti ugljendioksid tokom nošenja maske nije tačna, kao što nije tačno ni da ne unosimo dovoljno kiseonika. O tome je pisala Svjetska zdravstvena organizacija u sekciji “Razotkrivanje mitova”, gdje je navela slične informacije:

ČINJENICA: Dugotrajno nošenje medicinske maske* na pravilan način NE IZAZIVA intoksikaciju ugljen-dioksidom niti deficijenciju kisika

Dugotrajno nošenje medicinske maske može izazvati neugodnosti. Međutim, to ne dovodi do intoksikacije ugljen-dioksidom, niti uzrokuje smanjenje unosa kisika.

Prilikom nošenja medicinske maske, vodite računa da je pravilno pričvršena, tako da omogućava normalno disanje. Nemojte koristiti jednokratnu masku više puta i uvijek je promijenite čim se ovlaži. 

Detaljnije o ovome možete pročitati u našoj analizi:

Lažna vijest
Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 04.07.2020

Dalje se u članku Istinom protiv laži tvrdi da je ove tvrdnje potvrdio predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović:

Ike-ove riječi potvrdio je i predsjednik Zoran Milanović: „ Nošenje maske je cirkus, a uloga paradržavnog stožera farsa“.

Milanović je 29.7.2020. na press konferenciji održanoj u Rijeci odgovorio na “prozivke” premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića. Tom prilikom, Milanović je kritikovao rad Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali nije izgovorio ono što mu je pripisao ovaj portal. 

Radi se o manipulativnom spajanju dvije različite izjave - jedne o odlukama stožera, te druge o  sankcijama tokom vanrednog stanja. Maske uopšte nije spomenuo (snimak je dostupan na ovom linku). 

Ovdje odluku o mjerama koje će trajati još neko vrijeme mora donositi politika, ne struka, jer za ovo više nema struke. Ovo postaje farsa najobičnija gdje se pod krinkom struke ustvari pogoduje pojedinačnim sitnim dnevnim interesima ovog ili onog pajdaša i zastupnika, to ne valja. Ali sve se to da promijeniti u Saboru.

(...)

"Ponavljam, bit ću grintavac, davno sam prošao stvari kroz koje on prolazi, možda ga to frustrira. Ovo je moja dužnost. Moramo voditi računa da Sabor pokriva sve stvari koje zadiru u ljudska prava, ovo nije proglašenje ratnog stanja, mi živimo u izvanrednom stanju koje nije na odgovarajući pravni i politički način sankcionirano. To je sve skupa mali cirkus. Trebamo imati jasno podvučenu crtu tko može donositi zabrane", rekao je Milanović.

Dalje se u članku tvrdi da nedostatak kiseonika, zbog nošenja maski, sprječava razvoj mozga:

Upozorila je i dr. Margarite Griesz-Brisson: „Uskratiti kisik mozgu djeteta ili adolescenta ili ga ograničiti na bilo koji način, ne samo da je opasan za njihovo zdravlje, već je apsolutno zločin protiv djeteta i adolescenta. I za to odgovorni moraju kazneno odgovarati. Nedostatak kisika inhibira razvoj mozga, a šteta koja je nastala NE MOŽE se poništiti.“

O ovome je pisao Reutersov tim za provjeru činjenica 21.10.2020. Reuters se u ovoj analizi referiše na studiju iz jula ove godine, koja je ispitala da li maske za lice sprječavaju prodiranje kiseonika u pluća. Rezultat studije bio je da se takvo nešto ne dešava, pa samim time ne može ni doći do “sprječavanja razvoja mozga” izazvanog nedostatkom kiseonika:

Testirali su efekat nošenja hirurške maske na razmjeni gasova - postupak kojim tijelo dodaje kiseonik u krv, dok izbacuje ugljendioksid - kod 15 zdravih ljekara/ki i 15 vojnih veterana/ki sa teško oštećenim plućima, tokom brze šetnje od šest minuta na ravnoj, tvrdoj podlozi. Nivoi kiseonika i ugljen dioksida u krvi mjereni su prije i nakon šetnje. Ni zdravi ljekari/ke ni pacijenti/ce sa oboljelim plućima nisu pokazali veće promjene u mjerenjima izmjene gasova nakon šetnje ili do 30 minuta kasnije.

Neugodnost zbog nošenja maski vjerovatno nije posljedica ponovnog udisanja ugljendioksida i smanjenja nivoa kiseonika, navode istraživači/ce u časopisu Thorax. Prije se radi o tome da maske mogu stvoriti nelagodu iritirajući osjetljive nerve lica, zagrijavajući udahnuti zrak ili izazivajući osjećaj klaustrofobije. Takva nelagoda ne bi trebala biti razlog za brigu o sigurnosti nošenja maski, rekli su istraživači/ce, jer bi to moglo negativno uticati na prakse koje “dokazano pomažu javnom zdravlju”. 

Autor teksta zatim prelazi na tvrdnju da PCR testovi nisu pouzdani, te da je taj test napravljen za laboratorijske upotrebe, radije nego za dijagnosticiranje virusa:

Krivi ste što se testirate iako znate da PCR testovi nisu pouzdani

To tvrde i sami proizvođači testa. Ne postoji test koji može točno detektirati SARS Cov2 virus. Oni samo detektiraju fragmente virusa i ćelije koji čine dio našeg mikrobioma. Kod ljudi koji se testiraju biti će sve više pozitivnih, oko 90% što je i cilj. Zato su sada započeli sa testiranjem djece. PCR – test je izumljen za laboratorijske potrebe, a ne za dijagnostiku otkrivanja virusnih oboljenja. To zna svaki liječnik opće prakse i svatko tko pročita uputstvo za upotrebu na paketiću. Mafijaši su ga programirali tako da u 80% ispitanika daje pozitivne rezultate. I po tome prevarantski stožer objavljuje broj zaraženih i umrlih od Covida-19.

Tvrdnju da je Kary Mullis, izumitelj PCR testa, rekao da se njime ne može dijagnosticirati zaraza, od početka pandemije su širili mnogi teoretičari zavjera. Ipak nigdje nije zabilježeno da je Mullis to zaista rekao. 

Naprotiv, Mullis je u svom patentu iz 1986. godine jasno naveo da se PCR koristi za dijagnostiku zaraznih bolesti. O neistinitosti navoda iz gore spomenute tvrdnje kao i detaljima Mullisovog patenta Faktograf je pisao u julu 2020. godine, a tu analizu možete pročitati ovdje. I drugi su fact-checkeri nedavno demantirali slične navode o Mullisu (AAP, FullFact).

Tvrdnja da PCR test pokazuje pozitivan rezultat tako što “detektuje fragmente virusa i ćelije koji čine dio našeg mikrobioma” širila se i kao tvrdnja da PCR test pokazuje pozitivan rezultat na “64 vrste bakterija, gljivica, virusa”. O ovome je pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica Istinomjer, koji je citirao izjavu Damira Marjanovića, doktora bioloških nauka i redovnog profesora na Internationalnom Burch Univerzitetu i Univerzitetu u Sarajevu, koji objašnjava:

Prvi put čujem za ovakvu informaciju i nisam nigdje u literaturi mogao pronaći taj konkretan podatak!!! Naime, kada bi bio tačan, onda bi sve PCR analize koje se sprovode već desetljećima u procesu detekcije pojedinih virusa izgubile smisao! Nadalje, onda bi svi rezultati PCR analiza u detekciji SARS CoV 2 virusa bili besmisleni, a svi koji su ikada testirani bi mogli tužiti proizvođače i naučnike koji su kreirali ove hemikalije jer su lagali o specifičnosti testa! 

Detaljnije o PCR testovima pisali smo u analizi:

Lažna vijest
Press konferencija Mile Alečković: Viralna riznica dezinformacija

Video snimak javnog nastupa Mile Alečković, Milana Bosike, Stefana Karganov...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere 06.11.2020

Pored ovih tvrdnji, autor spominje i izjavu doktora Mikea Yeadona koji je rekao da su Covid-19 testovi “nepouzdani”, te da su “gotovo svi davali lažne pozitivne rezultate”:

Dr. Mike Yeadon: "Pandemija je gotova! Drugi val se trebao uvesti na osnovu lažno pozitivnih COVID testova!' Bivši glavni direktor farmaceutskog giganta Pfizer znanstvenik dr. Yeadon kaže da ne postoji znanost koja bi sugerirala da bi se trebao dogoditi drugi val. „Planirali su ga uvesti na temelju lažno pozitivnih rezultata „novih slučajeva“ inherentno nepouzdanih COVID testova. Polovica ili čak "gotovo svi" testovi za COVID davali su lažni pozitivni rezultat. Prag imuniteta stada mogao biti mnogo niži nego što se prije mislilo, a možda je već dostignut u mnogim zemljama“.

Ovdje se takođe radi o netačnoj tvrdnji, o čemu smo detaljnije pisali u analizi:

Lažna vijest
PCR test jeste namijenjen detektovanju virusa i nauka ga nije “odbacila” niti “priznala debakl”

U članku na portalu Logično, specijalistica interne medicine Lidija Gajski...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno Demantirano 05.10.2020

Autor dalje citira penzionisanog italijanskog doktora Roberta Petrellu, koji je dao prilično fantastična “tumačenja” naziva nove bolesti:

Dr. Roberto Petrella: "Ne testirajte se, to je jedini način da se spasite. Covid19 znači program masovnog istrebljenja. Covid-19 je skraćenica za „potvrda o identifikaciji cijepljenja“ sa vještačkom inteligencijom. A broj 19 je godina kada je kreiran. Covid nije ime virusa. To je ime međunarodnog plana za kontrolu i smanjenje populacije. Razvijalo se posljednjih nekoliko desetljeća, a krenulo u realizaciju ove, 2020. Ono što reaktivira virus je oslabljeni imunitet prethodnim cjepivima. Ono što nam sad žele ubrizgati su najgora cjepiva do sada. To je bukvalno ulazak u pakao sa ciljem masovne depopulacije, većom od 80% populacije."

Covid-19 zaista i nije ime virusa. O tome je pisala i SZO u izvještaju o novom koronavirusu gdje objašnjavju da je Covid-19 bolest koju uzrokuje virus SARS-CoV-2. Riječi “Covid” je akronim od riječi “korona”, “bolest” i “virus”:

Covid-19 je bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2, a skraćenica dolazi iz anglosaksonskog imena gdje “CO” znači korona (corona), “VI” znači virus, a “D” znači bolest (disease). Brojka “19” označava 2019. godinu kada je bolest zabilježena, kako se objašnjava na stranici Svjetske zdravstvene organizacije. SARS pak označava “teški akutni respiratorni sindrom” (severe acute respiratory syndrome), pa ime virusa SARS-CoV-2 označava “teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2”.

Tvrdnje da je Covid-19 “plan za depopulaciju”, te da naziv ove bolesti - iz ko zna kojih razloga - daje nagoveštaj za otkrivanje takvog skrivenog plana, analizirali smo više puta:

Lažna vijest
Ne, COVID-19 nije skraćenica za “potvrdu o identifikaciji vakcinacije”, niti označava “program masovnog istrebljenja”

Na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekoliko portala objavljen je v...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 10.09.2020

Lažna vijest
Bill Gates nije "najavio depopulaciju", niti ga je Indija "tužila zbog vakcina" - i to se već godinama zna

Ranije objavljivani netačni navodi o Billu Gatesu ponovo su počeli cirkulis...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Demantirano 25.04.2020

Lažna vijest
Viralna objava o UN Agendi 21/2030 ipak jeste teorija zavjere

Na različitim Facebook stranicama objavljuju se navodni “ciljevi misije uje...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 20.05.2020

Autor dalje citira bugarskog doktora Stojana Aleksova, koji je rekao da europski patolozi nisu identificirali antitijela za Covid-19, te da od Covid-19 niko nije umro. Pored toga, ovaj doktor iznio je i netačnu informaciju da SZO ne dopušta odbukciju:

Dr. Stojan Aleksov: "Kod „bolesnih od tzv. „COVIDA 19“, europski patolozi nisu identificirali nikakva antitijela specifična za COVID 19! Dakle, nemoguće je napraviti cjepivo za nepostojeći virus! Od koronavirusa nitko nije umro! WHO je najbolja kriminalna medicinska organizacija!" „WHO ne želi da napravimo obdukcije. Nije mi jasno zašto WHO ne želi da napravimo obdukcije kad trebamo dokazati koja je snaga virusa“. 

O njegovim tvrdnjama da za virus SARS-CoV-2 “ne postoje antitijela”, da “niko nije umro od koronavirusa”, da “nikada nije bio izoliran”, te da je na preminulima od COVID-a “zabranjena obdukcija”, pisao je Faktograf u analizi od 14.7.2020. 

Faktograf u prenosi stavove Europskog društva za patologiju (ESP):

“Kao što je spomenuto u dva ESP-ova webinara (8. svibnja i 25. lipnja 2020.) na tu temu, upečatljivi nalazi obdukcije zabilježeni u plućima i drugim organima pacijenata s Covidom-19 neobjašnjivi su kao učinak bilo koje prethodno postojeće bolesti i podržavaju novi koronavirus (SARS-CoV-2) kao uzrok smrti u tim slučajevima.

U skladu s tim, obdukcijske studije pacijenata sa Covidom-19 pokazale su prisutnost novog koronavirusa (SARS-CoV-2) u raznim tkivima, uglavnom u plućima i na unutrašnjoj sluznici krvnih žila (endotel). Postoje dokazi o specifičnoj koagulopatiji povezanoj s Covidom-19 koja može uzrokovati smrtonosnu tromboemboliju”, komentirali su iz ESP-a.

Pored toga, naveli su i da antitijela postoje i da ih “patolozi koriste kako bi dokazali prisutnost virusa u tijelesnim tkivima pomoću imunohistokemije i imunofluorescencije:

 “Druge tehnike (poput in situ hibridizacije i RT-PCR) mogu otkriti virusnu RNK u tkivima. Uz to, elektronska mikroskopija uredno omogućuje vizualizaciju virusa okrunjenog “šiljkom” (otuda i naziv koronavirus) u oboljelim organima. Slike koronavirusa koje su promatrali patolozi u ljudskim tkivima mogu se vidjeti u člancima M. Ackerman i suradnici (NEJM 2020), I. Colmenero i suradnici (Brit J Dermatol 2020), V.G. Puelles i suradnici (NEJM 2020) i Z. Varga i suradnici (Lancet 2020), između ostalih”, naveli su iz ESP-a, dodavši da ovim odgovorima ukratko rezimiraju službeno stajalište ESP-a, “koje nije odgovorno za tvrdnje i mišljenja svojih pojedinačnih članova”.

Dalje, netačno je i da je SZO zabranila obdukcije tijela pacijenata preminulih od Covid-19. To je za Raskrinkavanje potvrđeno od europske kancelarije SZO. Njihov odgovor, te detaljnu analizu sličnih tvrdnji, možete pročitati ovdje:

Lažna vijest
Ne, Svjetska zdravstvena organizacija nije zabranila obdukciju preminulih COVID-19 pacijenata

Skoro mjesec dana raznim portalima kruži tvrdnja da je Svjetska zdravstvena...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 28.07.2020

Nije tačno ni da se vakcinom protiv Covid-19 žele promijeniti geni:

Europski patolozi nisu identificirali antitijela specifična za SARS-CoV-2, pa je prema tome nemoguće stvoriti cjepivo protiv nepostojećeg virusa SARS-CoV2 koji uzrokuje COVID. Manjak dokazanih protutijela na COVID daljnji su dokaz da virus uistinu ne postoji

Reagirao je i Dr. Wolfang Wodarg: „NE dajte se cijepiti protiv korone! Cjepivom vam žele promijeniti gene. „Odavno postoje genetski modificirane, manipulirane biljke i životinje, od kojih se proizvodi GMO hrana. A sada se i čovjeka želi genetski manipulirati, promijeniti, kao i biljke i životinje. Dr. Wodarg ističe to, da su se Zeleni i drugi ljevičari, inače žestoko protivili GMO hrani i genetskom modificiranju biljaka, međutim, sada se ti isti Zeleni ne protive planiranom genetskom modificiranju ljudi, već podržavaju i reklamiraju 

O ovome je pisao Reuters 18.5.2020:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), DNK vakcina “uključuje direktno uvođenje plazmida u odgovarajuća tkiva koja sadrže sekvencu DNK, koja kodira antigen(e) protiv kojeg se traži imunološki odgovor, a oslanja se na proizvodnju ciljnih antigena unutar tijela.” (ovdje)

To znači da, za razliku od raširenijih “konvencionalnih” vakcina (ovdje) koje koriste čitav patogen ili fragment, DNK vakcina uključuje ubrizgavanje malog dijela genetskog koda virusa (DNK ili RNK) za poticanje imunološkog odgovora kod pacijenata koji nisu inficirani (ovdje).

Ovaj postupak ne stvara genetski modificiran organizam, kojeg Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization - FOA) definiše kao “organizam u koji je jedan ili više gena (nazvanih transgeni) uneseno u njegov genetski materijal iz drugog organizma korištenjem tehnologije rekombinantne DNK”. (ovdje)

Kako je za Reuters pojasnio Mark Lynas iz “Saveza za nauku” Cornell Univerziteta, tvrdnja da se vakcinom može genetski modifikovati ljudska DNK je antivakcinacijski mit:  

“Genetska modifikacija uključivala bi umetanje strane DNK u jezgru ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade. Vakcine djeluju tako što treniraju imunološki sistem da prepozna patogen kada pokušava zaraziti tijelo - ovo se uglavnom radi injekcijom virusnih antigena ili oslabljenih živih virusa koji stimuliraju imunološki odgovor tako što proizvode antitijela.”

Lynas je dodao: “DNK [u DNK vakcinama] se ne integriše u jezgro ćelije, tako da ovo nije genetska modifikacija - ako se ćelije podijele, uključivat će samo vašu prirodnu DNK. Ali  ovaj pristup obećava puno za Covid, jer se može vrlo brzo povećati i vrlo je svestran - lako je sintetički proizvesti DNK sekvence koje odgovaraju traženim dijelovima genetskog koda virusa.”

Konačno, nema nikakve osnove ni u tvrdnji da postoji bilo kakav “cilj pandemije”, jer se ne radi o planiranom događaju:  

Utorak, 3 svibanj 2016. Nicolas Rockefeller: „Krajnji cilj je da svima na ovom svijetu bude ugrađen čip za identifikaciju putem radio frekvencije (RFID čip) i da sav novac bude na tim čipovima, a ako se netko pobuni ili nam se usprotivi jednostavno mu isključimo čip!“

Teorije zavjere o “čipiranju” ljudi nisu nove i recikliraju se s vremena na vrijeme, a sa COVID-19 pandemijom su ponovo “aktuelizirane”. Portal That’s No Nonsense, u članku iz septembra 2016. godine, piše o ovoj pojavi koja se iznova vraća:

Ako vam se tvrdnja da će Amerikanci biti uskoro mikročipovani do nekog datuma čini odnekud poznatom, to nije iznenađujuće. Ovo nije prvi put da pišemo o tome. Ranije varijacije ove prevare sežu godinama unazad. Nakon uvođenja Obamacare [program zdravstvene zaštite u SAD], na internetu se širila teorija zavjere da će zakon o novoj reformi zdravstvenog sistema zahtijevati da se svi građani SAD-a mikročipuju do marta 2012. godine.

Ali nije stalo s tim. Nedugo zatim, skoro identične verzije su se širile godinama, dok se samo mijenjao “datum roka”, mart 2013. godine a potom mart 2014. godine.

2014. godine, glasina se malo promijenila, i tada je američka vlada navodno “gurala” ebola krizu kao paravan za stavljanje RFID čipova u vakcine protiv ebole, koje bi primio svaki stanovnik SAD-a, a procedura je navodno trebala biti obavljena u 2014. godine.

Nebuloza se proširila čak i u Evropi. Prema jednoj varijaciji ove teorije zavjere, sve bebe rođene u Evropi trebale su biti mikročipirane do maja 2014. godine.

Suvišno je govoriti da se nijedna od ovih glasina nije pokazala ni kao približno tačna.

O neutemeljenim tvrdnjama o “čipovanju” smo također već pisali u analizi:

Teorija zavjere
Ne stvara se svjetska vlada koja će nam kontrolisati novac preko čipova

Porodica Rockefeller planira da napravi jednu globalnu vladu, čipuje sve lj...

Teorija zavjere Neprovjereno 25.05.2020

Ocjene:

Tvrdnjama koje smo već ranije ocjenjivali u našim analizama, poput tvrdnji da nošenjem maski udišemo vlasiti ugljen dioksid, da su testovi za Covid-19 “nepouzdani” i da daju “lažne pozitivne rezultate”, te da je Covid-19 “program masovnog istrebljenja” i program za “masovnu depopulaciju”, dajemo ocjenu lažna vijest i teorija zavjere

Tvrdnju da je predsjednik Zoran Milanović izjavio da je “nošenje maske cirkus, a uloga paradržavnog stožera farsa” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, obzirom da se radi o manipulativnom spajanju dvije različite izjave u jednu. Ista tvrdnja dobija i ocjenu lažna vijest obzirom da Milanović maske nije ni spomenuo.

Tvrdnju da nošenje maski “inhibira razvoj mozga” također ocjenjujemo kao lažnu vijest, obzirom da maske ne sprječavaju prodiranje kiseonika u pluća, pa samim time ne mogu ni spriječiti razvoj mozga.

Ocjenu lažna vijest i teorija zavjere dajemo tvrdnjama da niko nije umro od bolesti Covid-19, kao ni da europski patolozi nisu identificirali antitijela na Covid-19.

Istu ocjenu dobija i tvrdnja da se vakcinom protiv Covid-19 želi promijeniti DNK, obzirom da takvo nešto nije moguće. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 10. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me