Lažna panika zbog hormonske terapije: Transfobija i dezinformacije na portalu Logično

Portal Logično objavio je članak koji sadrži niz netačnih tvrdnji o lijeku Lupron koji se koristi kao blokator puberteta kod transrodne djece.

Foto: Freepik

Na portalu Logično 14.6.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Iste kemikalije koje su korištene za kemijsko kastriranje pedofila sada se dijele djeci, kako bi postala ”trans” 

U članku se govori o Lupronu, lijeku koji se koristi kao blokator puberteta kod transrodnih osoba, pri čemu se iznosi niz netačnih i manipulativnih tvrdnji o njegovoj primjeni, svrsi i štetnosti. Riječ je o prevodu članka koji je prethodno objavljen na engleskom jeziku. Njegov izvor je stranica Western Journal, koja je, kao i njen osnivač, republikanski lobist/aktivist Floyd Brown, poznata po objavljivanju teorija zavjere i lažnih vijesti koje targetiraju političke neistomišljenike i promiču ekstremno desničarske narative. Detaljnije o ovoj stranici pisali smo u analizi iz avgusta 2019. godine, a netačne tvrdnje potekle s ovog portala ocjenjivali/e smo i u drugim analizama.  

Lupron se ne propisuje djeci kako bi ih “pretvorio u transrodne”

U članku objavljenom na portalu Logično iznosi se tvrdnja da je riječ o “koktelu” koji doktori djeci propisuju kako bi ih “pretvorili u transrodne”, pri čemu se implicira da se ovaj tretman djeci nameće protiv njihove volje. 

 Mnogi ljudi toga nisu svjesni, ali farmaceutski kokteli koje “liječnici” sada propisuju djeci, kako bi ih pretvorili u “transrodne”, isti su oni kojima kazneno-pravni sustav kažnjava pedofile kako bi ih kemijski kastrirao.

Lupron (leuprolid acetat), agonist hormona koji oslobađa gonadotropin, jedna je od kemikalija izbora za “trans” djecu, ne bi li ih se natjeralo da prepoznaju svoje ”stvarno ja”.

Tvrdnja da se leuprolid acetat “dijeli djeci”, ili da im se propisuje “kako bi ih pretvorili u “transrodne”, nije tačna.

Obratili smo se za komentar Delili Hasanbegović Vukas iz Sarajevskog otvorenog centra, koja je objasnila da blokatori hormona ne “pretvaraju” djecu u transrodne, kako navodi Logično u svom članku.

Osobe ne postaju transrodne, već se takve rađaju, niti ih bilo šta može “pretvoriti” u transrodne, kao što predmetni internet-članak kaže. Transrodne osobe u određenom periodu svog života (najčešće u ranoj adolescenciji) spoznaju da su transrodne, tj. da se njihov rodni identitet, doživljaj vlastitog roda, ne podudara sa spolom koji im je pripisan pri rođenju. To stanje medicina klasificira kao rodnu inkongruenciju, vezano za spolno i reproduktivno zdravlje, nepodudarnost doživljaja i izražavanja roda i spola.

Prilagodba spola je proces koji se još naziva tranzicijom, a koji je potreban trans osobama kako bi prilagodile svoje primarne i sekundarne spolne karakteristike doživljaju roda. Ovaj proces im je neophodan radi ostvarivanja zdravstvene dobrobiti. U tom procesu, jedan od stadija je i endokrinološka, tj. hormonska terapija, koja ima svoje specifičnosti za trans žene i trans muškarce, kao i za različite dobne skupine, počev od djece, preko adolescenata do odrasle dobi. Određenim hormonima blokira se razvoj biološkog spola i potiče razvoj u rodu koji osoba osjeća i živi. Ove lijekove doktori propisuju na volju samih trans osoba, nikako protiv da bi prisilno nekoga “pretvorili” u suprotan spol/rod. Trans osobe spremno i svjesno ulaze u proces tranzicije, čemu prethodni psihološko savjetovanje i psihijatrijska evaluacija, kako bi se utvrdilo da osoba zbilja osjeća rodnu inkongruenciju, a psihološka podrška traje kroz cijeli proces tranzicije.

Dakle, osobe koje ulaze u proces tranzicije već su transrodne te su netačne tvrdnje portala Logično o razlozima prepisivanja ovog lijeka koji je dio hormonske terapije.

Blokatori puberteta su lijekovi koji sprečavaju tijelo da proizvodi hormone koji uzrokuju fizičke promjene tokom puberteta, kao što su razvoj grudi, razvoj dlaka na licu, pojava menstruacije, tako što blokiraju hormone testosteron i estrogen.

Kako je objašnjeno u članku portala Medical News Today, postoje dvije vrste blokatora puberteta: histrelin acetat i leuprolide acetat, koji se zapravo spominje u članku portala Logično.

Na stranici klinike Mayo objašnjeno je da se Leuprolide (koji se prodaje i pod imenom Lupron u Sjedinjenim Američkim Državama) koristi za liječenje brojnih zdravstvenih problema, uključujući anemiju uzrokovanu krvarenjem iz leiomioma materice (fibroidni tumori u maternici), uznapredovani ili kasni stadij raka prostate, centralni prerani pubertet i bol uslijed endometrioze.

Kada se redovno daje muškarcima, Leuprolid smanjuje nivoe testosterona. Smanjenje količine testosterona u tijelu pomaže u liječenju raka prostate.

Kada se redovno daje ženama, Leuprolid smanjuje nivoe estrogena. Smanjenje količine estrogena u tijelu pomaže u liječenju endometrioze. Leuprolid će također smanjiti tumore u maternici, što smanjuje vaginalno krvarenje i pomaže u prevenciji anemije.

Kada se redovno daje dječacima i djevojčicama koji imaju rani pubertet, Leuprolid usporava razvoj genitalnog područja kod oba spola. Leuprolid će također usporiti razvoj grudi kod djevojčica. Ovaj lijek odgodit će pubertet samo dok ga dijete i dalje prima.

Upotrebu ovog lijeka u navedenim slučajevima odobrila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Lijek se, međutim, koristi i “off label” (odobreni lijek koristi se za neodobrenu upotrebu) u liječenju rodne disforije kod transrodne djece. 

Primjena blokatora puberteta kod transrodnih mladih osoba proučava se još od kasnih 80-ih. Politifact u analizi iz aprila 2022. godine navodi da Američko medicinsko udruženje, Društvo endokrinologa i Svjetska profesionalna asocijacija za zdravlje transrodnih osoba podržavaju upotrebu ovih tretmana za djecu koja uz konsultaciju ljekara/ke odluče odgoditi pubertet.

Na stranici Američke psihijatrijske asocijacije (APA) navodi se da se rodna disforija odnosi na “psihološke poteškoće koje osoba osjeća zbog nepodudarnosti između spola koji joj je dodijeljen rođenjem i svog rodnog identiteta”. APA također navodi da rodna disforija često počinje u djetinjstvu, no kod nekih se osoba javlja nakon puberteta ili mnogo kasnije. Na stranici Američke psihijatrijske asocijacije navode se i specifični kriteriji za dijagnozu rodne disforije prema petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje.

Obratili smo se za komentar doc. dr. sc. Katji Dumić Kubat, specijalistkinji pedijatrije i subspecijalistkinji pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije s Klinike za pedijatriju KBC Zagreb. Dr. Dumić Kubat objasnila nam je upotrebu lijeka u slučajevima rodne disforije (odgovor dodajemo 2.9.2022. jer je zaprimljen nakon objave analize):

 GnRH agonisti/analozi (leuprorelin, goserelin, buserelin, triptorelin) su neurohormoni koji blokiraju receptor za gonadotropin otpuštajući hormon (GnRH) i tako onemogućuju izlučivanje gonadotropina (LH i FSH) te, posljedično, izlučivanje spolnih hormona – estrogena iz jajnika i testosterona iz testisa. Navedeni lijekovi primjenjuju se kod osoba s rodnom disforijom u pubertetu i adolescenciji, a s ciljem zaustavljanja razvoja spolnih obilježja koja nisu u skladu sa željenim spolom. Istraživanja pokazuju da se primjenom hormona za zaustavljanje pubertetskog razvoja bitno ublažavaju negativne socijalne te emocionalne posljedice rodne disforije. Primjena GnRH agonista u svrhu supresije pubertetskog razvoja započinje isključivo u osoba sa zadovoljenim kriterijima poremećaja rodnog identiteta koje su ušle u pubertet (najmanje stupanj 2 pubertetskog razvoja prema Tanneru) te nemaju psihijatrijskog ili bilo kakvog drugog komorbiditeta koji bi interferirao s dijagnostičkim i/ili terapijskim postupcima. Tijekom primjene GnRH agonista multidisciplinarni tim koji skrbi za osobe s rodnom disforijom provodi neophodnu psihosocijalnu podršku. Učinak GnRH agonista je reverzibilan, tj. ubrzo nakon prestanka primjene, prestaje njihov učinak.

Lijek Lupron, dakle, zaustavlja razvoj sekundarnih spolnih karakteristika. Na ovaj se način, kako je objašnjeno na stranici klinike Mayo, djeci i roditeljima obezbjeđuje vrijeme kako bi mogli utvrditi da li je rodni identitet djeteta trajan i u skladu s tim razmišljati o budućim psihološkim, medicinskim, razvojnim, socijalnim i pravnim pitanjima. Pobrojani su i kriteriji koji se moraju ispuniti prilikom upotrebe blokatora puberteta te se navodi da, u slučaju da dijete nema dovoljno godina za medicinski pristanak, roditelji ili staratelji moraju dati podršku i pristanak za liječenje:

Koji su kriteriji za upotrebu blokatora puberteta?

Kako bi započelo s korištenjem blokatora, dijete mora:

- pokazati dugotrajan i intenzivan obrazac rodne nekonformnosti ili rodne disforije
- imati rodnu disforiju koja je počela ili se pogoršala na početku puberteta
- riješiti sve psihološke, medicinske ili socijalne probleme koji bi mogli ometati liječenje
- ući u ranu fazu puberteta
- dati informirani pristanak.

Izuzetno, kada dijete nije navršilo dovoljno godina za medicinski pristanak, roditelji ili drugi staratelji ili njegovatelji moraju dati pristanak na liječenje i podržati adolescenta u procesu liječenja.

Šta se dešava kada se prestanu uzimati blokatori puberteta?

Upotreba analoga GnRH zaustavlja pubertet, dajući vrijeme da se utvrdi da li je rodni identitet djeteta dugotrajan. Također daje djeci i njihovim porodicama vrijeme za planiranje i razmišljanje o psihološkim, medicinskim, razvojnim, socijalnim i pravnim pitanjima koja su pred njima.

Ako adolescent odluči prestati uzimati analoge GnRH, pubertet će se nastaviti, kao i normalan razvoj fizičkih i emocionalnih pubertetskih promjena.

 

Efekti blokatora puberteta nisu trajni niti se oni mogu koristiti beskonačno 

 

U članku se na nekoliko mjesta iznose insinuacije ili tvrdnje da su efekti uzimanja lijeka Lupron trajni te se čitatelji/ke dovode u zabludu da njegovo uzimanje kod trans djece može trajati neograničeno.

Klinika Mayo kaže da Lupron pomaže transrodnoj i “rodno raznolikoj” djeci kako bi postigla svoje trans ciljeve, nazivajući to “velikim korakom”. Ono što zdravstveni djelatnik sa sjedištem u Minnesoti ne kaže, međutim, jest da su pedofili zauvijek dobivali Lupron; a učinci su trajni.

Kako god ovo gledali, Lupron je uvijek štetan za djecu, jer mijenja njihovu prirodnu  biologiju. I ova promjena je trajna, unatoč onome što tvrde oni koji forsiraju trans agendu.

(...)

“Cijela poanta je prisiliti njihova tijela da umjetno ostanu u pred-pubertetskom stanju. Ako ništa drugo, The Daily Wire je podcijenio opasnosti uključene u ovu praksu, usredotočujući se više na nuspojavu nego na primarni učinak, što je samo po sebi dovoljno užasno.”

Kako navodi Politifact, profesionalne medicinske organizacije ne preporučuju upotrebu blokatora puberteta za djecu koja nisu dostigla pubertet, koji obično počinje između 10. i 12. godine. Hormonski tretman za feminizaciju ili maskulinizaciju tijela obično se ne razmatra sve dok pacijenti ne napune najmanje 16 godina, a operacija promjene spola u Sjedinjenim Američkim Državama uglavnom je dostupna samo osobama starosti 18 godina i više. Na stranici klinike Mayo objašnjeno je da upotreba blokatora puberteta ima ograničeno trajanje te da može biti prekinuta u bilo kojem trenutku ukoliko dijete ne želi da ide u proces tranzicije. 

Dok većina djece uzima lijekove nekoliko godina, svako dijete je drugačije. Nakon suzbijanja puberteta na nekoliko godina, vaše dijete može odlučiti da prekine terapiju blokade puberteta ili da nastavi s drugim hormonskim tretmanima.

Sagovornici PolitiFacta također ističu da se blokatori puberteta ne mogu koristiti beskonačno i da efekti njihovog uzimanja nisu trajni.

U svakom slučaju, stručnjaci zaključuju da su efekti blokatora puberteta zaista reverzibilni.

U smjernicama klinike Mayo navodi se da bi za poništavanje nekih promjena uzrokovanih blokatorima puberteta mogla biti potrebna operacija, ali se također navodi da se pubertet može nastaviti nakon što se prestane s uzimanjem lijekova.


Blokatori puberteta i hemijska kastracija 

 

Budući da suzbijaju proizvodnju spolnih hormona, blokatori hormona koriste se ponegdje i za hemijsku kastraciju seksualnih prestupnika. AP u članku iz 2019. navodi da najmanje sedam država u SAD-u ima zakone koji propisuju hemijsku kastraciju u nekom obliku, no ona se rijetko koristi čak i u državama koje to dozvoljavaju. Takva primjena zabilježena je i izvan Sjedinjenih Američkih Država.  

No, tvrdnja da ovi medikamenti imaju trajne efekte nije tačna ni u slučaju ovakve primjene. Kako se navodi u članku portala Healthline, kada se prestane s uzimanjem lijeka, proizvodnja hormona vraća se u normalu. Ističe se da su efekti generalno reverzibilni, no ako se lijekovi uzimaju dugo vremena, neke nuspojave mogu se nastaviti.

 

Da li Lupron donosi ozbiljan rizik od smrti?

 

Izostavljajući važne informacije o lijeku i njegovoj upotrebi, a manipulativnim dovođenjem u vezu upotrebe lijeka kod transrodne djece i seksualnih prijestupnika, portal Logično nastoji zastrašiti čitatelje/ke kada je riječ o posljedicama upotrebe lijeka. Dodatno, u članku se iznose i netačne tvrdnje o štetnosti lijeka, pri čemu se netačno interpretira sadržaj članka NBC news-a iz 2019, u kojem su takve tvrdnje ocijenjene netačnim i manipulativnim.

Ispostavilo se da Lupron dolazi s ozbiljnim rizikom od smrti, kao što je već spomenuto. O tome se naširoko izvještavalo oko 2019. sve dok ljevičarski medij NBC News nije odlučio da se radi o “lažnim vijestima vezanim uz lijekove”.

Ljevičari se nesnosno trude oko toga da Lupron ubrizgaju u što više dječjih tijela. Drugim riječima, istraživanja, koja razotkrivaju lijek kao opasan, jednostavno se moraju cenzurirati.

“Razmislite o tome što NBC radi ovdje”, kaže Matt Walsh, tvorac novog dokumentarnog filma pod nazivom “Što je žena?”

“Oni brane korištenje ovog potencijalno opasnog lijeka među fizički zdravom djecom na temelju toga da je stvarno dizajniran za upotrebu na smrtno bolesnim muškarcima.”

“Ne brinite, kaže NBC, Lupron samo kemijski kastrira djecu. Većina ljudi koji umiru od toga su odrasle osobe. Naravno, mi zapravo ne poznajemo sve rizike koji su svojstveni suzbijanju normalnog rasta i razvoja djece koja su zbunjena oko svog spola, ali to ih vjerojatno ne ubija, koliko znamo, u ovom trenutku. Ovo je argument NBC-a.”

NBC news je u septembru 2019. objavio članak pod nazivom “Viralna lažna vijest povezala zdravstvenu zaštitu trans osoba sa 'hiljadama' smrtnih slučajeva” (A viral fake news story linked trans health care to 'thousands' of deaths).

NBC news se u ovom članku osvrnuo na tvrdnje iznesene u članku portala LifeSiteNews, objavljenog pod naslovom “Hiljade smrtnih slučajeva povezanih s lijekovima koji se koriste kao blokatori puberteta kod rodno zbunjene djece” (Thousands of deaths linked to drugs used as puberty blockers for gender-confused kids).

LifeSiteNews pozvao se na statistiku američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), tvrdeći da je ova agencija “za period od 2004. do 2019. izlistala više od 41.000 nuspojava povezanih s lijekom Leuprolidom, što uključuje i Lupron i slične lijekove koje koriste rodne klinike. Gotovo 26.000 njih klasifikovani su kao ‘ozbiljni slučajevi’, što je uključivalo i više od 6.000 smrti.” Slične tvrdnje objavio je i Christian post, čiji članak NBC news također spominje, navodeći da se odnose na period od 1984. godine do 30. juna 2019. godine. 

The Christian Post je naknadno u članak uvrstio odgovor američke Agencije za hranu i lijekove iz kojeg je jasno da je riječ o podacima iz FDA Sistema za prijavu neželjenih događaja (FAERS). To se može vidjeti i na slici objavljenoj u članku, a na kojoj se vide brojevi koji se spominju u tekstu.

Riječ je o bazi podataka koja sadrži prijave neželjenih događaja nakon uzimanja lijeka, prijave grešaka u liječenju i žalbe na kvalitet proizvoda. Prijave mogu podnijeti zdravstveni/e radnici/e, korisnici/e i proizvođači lijeka.

Na stranici FDA navode se i nedostaci ove baze podataka. Između ostalog, objašnjeno je da nije riječ o potvrđenim nuspojavama lijekova, već o evidentiranju svih prijava koje FDA zaprimi:

Prvo, ne može se sa sigurnošću reći da je prijavljeni događaj (neželjeni događaj ili greška u liječenju) nastao zbog proizvoda. FDA ne zahtijeva da se dokaže uzročno-posljedična veza između proizvoda i događaja, a prijave ne sadrže uvijek dovoljno detalja da bi se događaj pravilno evaluirao. Nadalje, FDA ne prima prijave za svaki neželjeni događaj ili grešku u liječenju koja se pojavi kod proizvoda. Mnogi faktori mogu uticati na to da li će događaj biti prijavljen, kao što je vrijeme kada je proizvod bio na tržištu i interesovanje javnosti za događaj. Postoje i duple prijave, gdje su istu prijavu podnijeli korisnik i proizvođač. Stoga se podaci FAERS-a ne mogu koristiti za izračunavanje učestalosti neželjenog događaja ili greške u liječenju u populaciji SAD-a.

Iz ovog se objašnjenja može zaključiti da se radi o sličnim zloupotrebama kakve smo već viđali kod Sistema prijava neželjenih reakcija na vakcine (VAERS) u SAD-u i EudraVigilance u EU, o kojima smo pisali više puta. 

NBC news je, pak, kontaktirao Joshuu Safera, profesora medicine i izvršnog direktora Centra za transrodnu medicinu i hirurgiju u bolnici Mt. Sinai, upitom za komentar navoda o tome da je ovaj lijek povezan sa smrtnim slučajevima. Safer je potvrdio da se radi o neadekvatnoj interpretaciji podataka iz ove baze, ali i objasnio da je vjerojatno riječ o onkološkim pacijentima koji primaju blokatore hormona u borbi protiv tumora osjetljivih na hormone, kakav je tumor prostate, te da su to najčešće terminalno bolesni pacijenti. 

Rak prostate pogoršava se prisustvom određenih hormona, pa se ljudima koji se bore protiv ove bolesti ponekad daju blokatori hormona – blokatori puberteta – kako bi se usporilo napredovanje raka.

“Mislim da su oni samo ušli u bazu podataka FDA i pogledali izvještaje”, rekao je Safer. “Tu nema nikakve studije, tamo se nalazi samo hrpa različitih izvještaja, pa je problem u tome što čak i ne znate da li su te smrti povezane s medikamentom s kojim se navodno povezuje.”

Mnogo je vjerojatnije, rekao je Safer, da se 6.370 smrtnih slučajeva tokom četiri decenije koje se u FDA bazi izlistavaju kao povezane s ovim lijekom odnosilo na pacijente terminalno oboljele od raka, kojima je Lupron propisan kao palijativni, a ne kurativni tretman.

"Ne bi ga ni koristili da nije postojao rizik od smrti", rekao je Safer o upotrebi lijeka kod pacijenata s rakom prostate.

Palijativna njega fokusirana je na ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života osoba koje se nalaze u posljednjim stadijima neizlječivih bolesti. Kako se navodi na stranici Američkog društva za rak, palijativna njega pomaže pacijentima i njegovateljima da upravljaju simptomima raka i nuspojavama liječenja raka i da “ljudima s ozbiljnim bolestima pomogne da žive najbolje što mogu, najduže što mogu”. 

U članku portala Logično se, dalje, NBC newsu pripisuju navodi koji nisu sadržani u tekstu. NBC news u svom članku nigdje ne kaže da ne treba brinuti, jer “Lupron samo kemijski kastrira djecu, dok većina ljudi koji umiru od toga su odrasle osobe”. 

Netačne su i interpretacije da ovaj medij zagovara ili opravdava upotrebu lijeka među fizički zdravom djecom “na osnovu toga što je stvarno dizajniran za upotrebu među smrtno bolesnim muškarcima.” Činjenica je da je ovaj lijek FDA odobrila za liječenje kod oboljelih od tumora prostate, no njega je ista agencija odobrila i za liječenje prijevremenog puberteta kod djece. NBC news u svom članku nigdje ne navodi da je lijek "dizajniran za upotrebu kod smrtno bolesnih muškaraca". Radi se o netačnoj i manipulativnoj interpretaciji objašnjenja koje je dr. Safer dao u vezi s FDA bazom podataka i činjenicom da se lijek često prepisuje pacijentima koji se nalaze u terminalnoj fazi raka prostate.

U članku portala Logično navodi se da nema studija o dugoročnim učincima uzimanja blokatora puberteta te da će posljedice njegove upotrebe biti katastrofalne. Činjenica je da su mnoge stvari, kada je riječ o upotrebi blokatora puberteta i dugoročnim mogućim neželjenim efektima, i dalje nepoznanica. O tome je pisao BBC u članku iz 2021. godine. Ipak, predviđanja da će posljedice upotrebe lijeka biti katastrofalne neutemeljena su. Na stranici Dječije bolnice St. Louis navodi se da većina stručnjaka/inja smatra da su blokatori puberteta sigurni. Neki izvori (1, 2) kao moguće rijetke neželjene događaje upotrebe lijeka Lupron kod oboljelih od raka prostate navode i srčani udar, iznenadnu smrt ili moždani udar, no oni se ne navode kao mogući neželjeni događaji kada je riječ o upotrebi kod tretiranja preranog puberteta. Tvrdnja da se “djeci dijeli lijek koji dolazi sa ozbiljnim rizikom od smrti”, bazirana na pogrešnom tumačenju FDA baze podataka, nije tačna.

Tvrdnje portala Logično o primjeni, djelovanju i okolnostima upotrebe lijeka Lupron – da se “dijeli djeci, kako bi postala ‘trans’”, da ima trajne efekte i neograničenu primjenu te da djecu dovodi u ozbiljan rizik od smrti – ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Ocjenu lažna vijest dajemo i izmišljenim navodima pripisanim članku NBC newsa (“Ne brinite, Lupron samo kemijski kastrira djecu. Većina ljudi koji umiru od toga su odrasle osobe”) te tvrdnji da ovaj medij zastupa upotrebu lijeka među fizički zdravom djecom (“na osnovu toga što je stvarno dizajniran za upotrebu među smrtno bolesnim muškarcima”, koji u njemu ne postoje). 


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 01. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me