Nastavak “satirične” priče o napadu medvjeda na NATO vojnike također pretvoren u lažnu vijest

“Satirične” priče o vojnoj vježbi “Brzi odgovor 21” nastavljaju se dijeliti društvenim mrežama bez napomene da je riječ o sadržaju koji nije informativan.

Raskrinkavanje je u analizi iz maja 2021. godine pisalo o izmišljenoj priči u kojoj je medvjed napao NATO vojnike tokom zajedničke vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21“, objavljenoj na satiričnom portalu Bijeljina Njuz. Priču je prenijelo nekoliko portala, bez napomene o kakvom se sadržaju radi, čime je stvoren dojam da je u pitanju prava vijest. 

Podstaknuti uspjehom prve priče, na portalu Bijeljina Njuz su objavili nekoliko “nastavaka”.

Tako je 27.5.2021. godine objavljen članak pod naslovom:

Okončana potraga! NATO vojnici pronađeni na drvetu u vidno dezorjentisanom stanju!

U ovom “nastavku” se navodi:

Nekoliko desetina dronova i dva NATO helikoptera danonoćno su češljali teren na Manjači tragajući za trojicom vojnika koji su nestali nakon napada medvjeda.

Potraga se okončala nakon što je dron opazio medvjeda na drvetu iznad kojeg su tri vojnika grlila stablo u vidno iznemoglom i dezorjentisanom stanju. Oni su proveli čitava 4 dana u krošnji drveta na oko 36 km od mjesta nestanka.

Izuzetna fizička sprema i sabranost vojnika došli su do izražaja jer su preživjeli jedući koru od drveta i granje bez lišća. Prema prognozama, jedan sat ih je dijelio od sigurne smrti jer je medo bio nadomak prvog vojnika.

Ipak, potraga je mogla imati tragičan kraj jer se medvjed ugledavši pristiglu pomoć zaletio i prevrnuo oklopno vozilo u kojem pukom srećom niko nije stradao.

Ovu “satiričnu” priču prenijeli su portali Istok i Trebinje, bez naznake da se radi o izmišljenoj priči. 

“Saga” o medvjedu i NATO vojnicima nastavila se 29.5, kada je na portalu Bijeljina Njuz objavljen članak pod nazivom:

Bajden odlikovao vojnike koji su preživjeli napad medvjeda na Manjači!

U članku se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u Bijeloj kući odlikovao vojnike koji su preživjeli susret sa medvjedom na Manjači.

Portal Leutar prenio je ovaj članak uz jasnu napomenu da je riječ o satiri, dok su portali Istok i Hladni prenijeli članak bez napomene.

Seriju članaka o izmišljenom napadu na NATO vojnike, portal Bijeljina Njuz nastavio je 30.5.2021. godine, objavivši članak pod naslovom:

Dodik odlikovao medvjeda sa Manjače ordenom Republike Srpske!

U njemu se navodi:

Dodik je odlikovao medvjeda za velike zasluge u razbijanju neprijateljske NATO vojske.

Svečanom uručenju odlikovanja u Administrativnom centru Vlade Srpske prisustvovali su svi zvaničnici Republike Srpske i Srbije, kao i ambasador Rusije.

U kratkom obraćanju medijima Dodik je kroz smijeh poručio:

– Jestel vidli šta im uradi međed, šta bi bilo da sam na nji pustio seljake. S ponosom mogu reći da raspolažemo sa oko 2.000 registrovanih međeda koji su u svakom trenutku spremni, za 6 dana mogu biti u Berlinu. Obavio sam razgovor sa Vučićem, poklonićemo Srbiji 6 komada i 2 mladunčeta da ih rasporedi na granice.

Na Facebook profilu Ostojića Milislava Branko, kao i na portalu Istok, navodi iz ovog članka objavljeni su 31.5.2021. godine bez ikakve napomene da se ne radi o stvarnom događaju.

Istog dana, članak je prenio i portal Trebinje, uz napomenu da je riječ o satiri.

Satira je književni oblik u kojem se kritički ismijava pojedinac, grupa, država ili vlast. U novinarstvu, satirom se najčešće ismijavaju vijesti ili se koristi parodija koja se prikazuje kao konvencionalna vijest. Iako su satirične vijesti definirane svojom komičnom prirodom, koristeći humor za stvaranje onoga što se naziva "lažnim vijestima", njihov osnovni cilj je osvrt na stvarne ljude, događaje i trendove, često s namjerom da utječu na promjene. 

Ovaj cilj također naglašava ključnu razliku između satirične vijesti i parodije. Parodija koristi humor radi humora, dok satira koristi humor kako bi izrazila društvenu kritiku i/ili promovirala promjene. Politika i aktuelni događaji česta su tema u satiričnim vijestima, iako žanr nije ograničen na njih, navodi se web stranici Univerziteta Južne Karoline.

Priča o napadu medvjeda na Manjači nije bila jedina koja je tematizovala vježbu “Brzi odgovor 21” na portalu Bijeljina Njuz. Ovaj portal je 25.5.2021. objavio članak pod naslovom:

Sramotno! Američki vojnici na Glamoču iz zabave ubili 6 divljih konja!

U članku se navodi: 

Kako nam javljaju očevici sa lica mjesta, nekoliko pripadnika oružanih snaga SAD-a je iz zabave opkolilo krdo divljih konja koji daju posebnu ljepotu ovom kraju, te snajperima usmrtili najmanje 6 konja, dok je nekoliko ranjeno.

Ovo im nije bilo dovoljno, te su se na društvenim mrežama pohvalili svojim trofejima uz opis „Fuck Bosnia“, što je izazvalo oduševljenje tamošnje javnosti.

Na Twitter profilu Bojan Andrejić su 27.5.2021. objavljene informacije iz “satiričnog” članka portala Bijeljina Njuz, bez naznake da nije riječ o stvarnom događaju.

I drugi Twitter korisnici su ovu izmišljenu priču shvatili ozbiljno, te su burno reagovali:

.Nerijetko se dešava da se satirični članci prenose bez napomene da se radi o satiri, čime se čitatelji/ke navode na zaključak da je riječ o stvarnim vijestima. O ovoj pojavi Raskrinkavanje je pisalo u više navrata. Detaljnije pročitajte na linkovima ispod:

Lažna vijest
Neoznačena satira kao lažna vijest: Nije tačno da “Ožujsko traži ožalošćene”

Brojni informativni portali prenijeli su tekst sa satiričnog portala bez na...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 29.03.2021

Lažna vijest
Od satire do vijesti - opet

Satirična vijest iz 2015. godine o djevojčici koja je zatrudnila od vakcine...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 23.04.2019

Lažna vijest
Satira o “lažnom svešteniku” pretvorena u lažnu vijest

Satirični članak portala Bijeljina Njuz prenijeli su brojni mediji, a samo...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 21.05.2021

Članke na portalu Istok ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da su objave portala Bijeljina Njuz prenijeli bez napomene da je riječ o satiri. Sva prenošenja ovih članaka, bez napomene, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu lažna vijest dajemo i objavi na Twitter profilu Bojan Andrejic, s obzirom da ni ona ne sadrži napomenu o satiri, kao i objavi na Facebook profilu Ostojića Milisava Branko.

Člancima na portalima Leutar i Trebinje dajemo ocjenu satira, s obzirom na to da sadrže napomenu o kakvom se sadržaju radi.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 01. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me