Ne, Ronaldo ne pretvara svoje hotele u bolnice za koronavirus 

Svijet je još jednom, po ko zna koji put, obišla potpuno izmišljena vijest o humanom gestu Cristiana Ronalda.

Veliki broj medija u svijetu i regionu objavio je vijest koja govori o tome da “Ronaldo svoje hotele pretvara u bolnice”. Na našem govornom području, priču je među prvima objavio portal Sport sport, 15. marta u jutarnjim satima:

Humanitarni potez godine: Ronaldo svoje hotele pretvara u bolnice za liječenje koronavirusa

Dalje se u članku tvrdi da je Ronaldo odlučio i pokriti troškove rada medicinskog i hotelskog osoblja:

Ova zaraza trenutno hara Evropom i odnijela je brojene živote, posebice u Italiji i Španiji. Državnim vlastima svaka pomoć u otklanjanju ovog problema dobro je došla, a Ronaldo je odlučio učestvovati u tome.
Dobro je poznato da napadač Juventusa ima lanac hotela u nekoliko evropskih država kao što su Portugal, Francuska ili Španija, a sada će sve te hotele pretvoriti u bolnice u kojima će se liječiti oni koji su zaraženi koronavirusom.
Da stvar postane još humanitarnija, Ronaldo je lično odlučio plaćati doktore i ostalo osoblje u tim hotelima, prenosi španska Marca.

Članak objavljen na stranici lista Marca, koji je naveden kao izvor informacije, na zvaničnom Twitter profilu ovog medija podijeljen je više od 7.000 puta. 

Ista vijest je objavljena i na zvaničnoj stranici fudbalskog kluba Juventus. 

Marca, ipak, nije originalni izvor ove dezinformacije.

“Vijest” je, naime, potekla sa Facebook stranice Arena Desportiva, a u članku Marce postojao je i screenshot objave navedene stranice. Ista stranica je i na nekim drugim portalima navedena kao izvor informacije.

 

Pretvara li Ronaldo stvarno svoje hotele u bolnice?

Originalni članak na portalu španske Marce više ne postoji. Informacija o pretvaranju hotela u bolnice je objavljena i na zvaničnoj stranici fudbalskog kluba Juventus, koji je prvobitni članak uredio i u njega uvrstio informaciju o tome da je originalni članak sa Marce uklonjen. 

Sa druge strane, kako je utvrdio portal India TV News, ovu vijest na Twitteru je demantovao i novinar Kristof Terreur.

Prijavljeno kao lažna vijest u Portugalu, a u međuvremenu je i Marca (koja je učinila vijest viralnom) izbrisala članak

Vijest o pretvaranju hotela u bolnice je obrisana i sa Facebook stranice koja ju je među prvima objavila. Također, na istoj stranici je naknadno objavljeno i saopštenje u kojem se objašnjava da je vijest lažna i da je njen izvor bila osoba po imenu Paula Carvalho, koja je, kako je navedeno, ovoj stranici dala pogrešnu informaciju koju je dobila od drugih osoba:

 


U gotovo svim člancima navedeno je i to da je “Ronaldo svjetski poznat humanitarac koji je u nekoliko navrata pomagao narodima širom svijeta kada ih je zadesila neka vrsta katastrofe”.

Kako je Raskrinkavanje već ranije pisalo, vijesti koje su u nekoliko godina unazad donosile priče o humanim potezima Cristiana Ronalda, većinom nisu bile tačne. Neke od tvrdnji za koje smo ustanovili da nisu istinite su o tome da je Ronaldo donirao 1.5 miliona dolara djeci u Palestini, da je donirao zlatnu kopačku djeci Gaze, te da je donirao 3 aviona za gašenje požara u Australiji. 

Lažna vijest
Ronaldo nije donirao 1.5 miliona eura djeci Palestine

Desetine portala diljem svijeta objavilo je vijest koja govori da je Cristi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano 20.05.2019

Lažna vijest
Ronaldo nije poslao 3 aviona za gašenje požara u Amazoniji

Nije istinita informacija koja je sa društvenih mreža završila na portalu “...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 01.09.2019

Lažna vijest
Ronaldo nije donirao zlatnu kopačku djeci Gaze

Priča o tome da je Cristiano Ronaldo prodao zlatnu kopačku i da je dobijeni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno Demantirano 19.12.2019

Na portalu Klix je 15. marta, nakon inicijalne dezinformacije, objavljen članak u kojem se navodi da vijest ipak lažna:

Ronaldo ipak nije pretvorio hotele u bolnice, ugledna Marca izbrisala vijest
U tekstu je stajalo i da je Ronaldo odlučio pokriti sve troškove, uključujući i plate liječnika i bolničkog osoblja, ali se nažalost ispostavilo da je vijest lažna.
Marca je vijest nedavno obrisala i s portala i s društvenih mreža što je dovoljan znak da je vijest bila netačna.

Do trenutka objave ove analize, vijest su demantirali i HRT, Gol, Haber, Pogled, Bljesak i Hayat, dok su portali Sport i Magazin plus obrisali svoje članke. 

U skladu sa činjenicama, tvrdnju da Ronaldo hotele pretvara u bolnice ocjenjujemo kao lažnu vijest. Obzirom da je vijest prenesena sa portala španskog lista Marca, sve članke na našem govornom području ocjenjujemo kao grešku. Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je i sve portale koji su na našem govornom području objavili ovu lažnu vijest. Svi portali koji objave ili su objavili ispravke netačne informacije, ili uklone članak sa netačnim informacijama, u skladu sa metodologijom Raskrinkavanja će dobiti ocjenu demantirano. 

Napomena:

28.8.2023: Članak portala Stil koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga. Ovaj članak je ispravljen te mu je dodata i ocjena ispravljeno. 

6.10.2023. Članci portala Grude, Princip, HINA, RTV Slobomir, Mondo, Alternativna televizija, Klix,  Narod, Nezavisne, Vijesti, Centralna, N1,  Faktor, Nove novosti, Radio televizija Srbije, Sportska revija, Hrvatska danas, Insajder, Sport1,  Novosti,  Magazin plus,  Sportcom, Slobodna Bosna, Banjaluka, Pogled, Index, CDM, Republika, Radiotelevizija Herceg-Bosne, SC sport, Tuzlanski info portal, HRT, Haber, Ljubuški,  koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su  povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba) 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me