Raskrinkavanje.ba

Nenad Čanak nije uhapšen u Ukrajini kao ruski špijun

Članak o navodnom hapšenju Nenada Čanka, objavljen na satiričnom portalu, podstakao je širenje lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Foto: Wikimedia

Korisnici/e društvenih mreža Facebook i Twitter proteklih dana dijelili/e su tvrdnje da je Nenad Čanak, srbijanski političar koji je u posjeti Ukrajini, uhapšen u toj zemlji pod optužbama da je ruski špijun.

Ista tvrdnja objavljena je i u članku na portalu Borba 13.6.2022. godine, koji je u međuvremenu izbrisan:

Zicer tvrdi: Čanak uhapšen u Ukrajini kao ruski špijun! – Nepoznata njegova dalja sudbina!

U članku je stajalo:

Čanak je jutros oko 10 časova prešao ukrajinsku granicu i potom se zaputio ka Kijevu, kako bi se uverio iz prve ruke u kakvoj je situaciji ta zemlja.

Međutim, već negde oko 14 časova ukrajinska policija je uhapsila Čanka i njegovu pratnju.

Iako se Čanak u Srbiji predstavlja, kao prijatelj Ukrajine i neko ko ne voli Putina, ukrajinski elektronski mediji su izvestili, da je Nenad Čanak ruski agent i da za to imaju pouzdane dokaze.

U pojedinim objavama na društvenim mrežama tvrdi se da je Čanak uhapšen bez navođenja izvora (1, 2, 3), dok je u nekima podijeljen i screenshot članka objavljenog na portalu Zicer (1,2). Najstarija objava s ovim tvrdnjama koju smo pronašli na društvenim mrežama podijeljena je na Facebook profilu Mirko S. Labovic 11.6.2022.


Šta su činjenice?

Nenad Čanak, predsjednik srbijanske političke stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), otputovao je u Ukrajinu 9.6.2022. godine kako bi se “iz prve ruke uvjerio kakva je situacija u toj zemlji”. 

Vijest o Čankovom putovanju poslužila je kao povod satiričnom portalu Zicer da 9. juna objavi članak u kojem piše da je Čanak uhapšen u Ukrajini pod optužbama da je ruski špijun. Članak je satirične prirode, kao i ostali sadržaji na ovom portalu.

Satira je kritika određenih pojava, osoba ili postupaka kroz humor i kao takva može biti književna ili govorna forma. Satirični sadržaji koji se pojavljuju u medijima često su zasnovani na izmišljenim vijestima koje se koriste da se naglasi pojava koja se ismijava i na taj se način izloži kritici.

Kako se navodi na web stranici Medijska pismenost koju uređuje Raskrinkavanje, kvalitetni satirični portali duhovitošću sadržaja koji proizvode, nazivom stranice, dizajnom, ali i vidljivom napomenom da stranica objavljuje satiru, uglavnom vrlo jasno stavljaju do znanja da sadržaji koje objavljuju nisu stvarne vijesti. U slučajevima kada neki ili svi ovi elementi nisu dovoljno eksplicitni, satirični sadržaji se lako mogu pogrešno prepoznati kao medijske informacije kako od čitatelja/ki tako i od drugih portala koji ih preuzimaju i objavljuju kao stvarne vijesti.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o slučajevima prenošenja satiričnih članaka kao stvarnih vijesti u analizama koje možete pročitati na linkovima ispod:

Nejasno je da li su korisnici/e društvenih mreža koji/e su objavili screenshot članka s portala Zicer, u kojem piše da je Čanak uhapšen u Ukrajini, kao i portal Borba koji ga je prenio bez napomene o satiri, bili/e svjesni da je riječ o satiričnom sadržaju.

Članci objavljeni na Ziceru i ranije su podsticali širenje lažnih vijesti kako na društvenim mrežama tako i u medijima.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Nenad Čanak uhapšen u Ukrajini pod optužbama za špijunažu, bez jasne napomene da je riječ o satiri, na društvenim mrežama prvobitno objavljenu na profilu Mirko S. Labovic, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Pogledajte originalne članke