Nespretna fotomontaža: Američka vojska nije napala Italiju “COVID-19 kapsulama”

Manipulisana fotografija odbačene kapsule sa natpisom “protokol za istrebljenje - COVID-19”, ovih se dana širi društvenim mrežama u regionu.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na Facebooku se ovih dana dijeli fotografija predmeta u obliku kapsule sa sljedećim natpisom:

Protokol za istrebljenje COVID-19
Vojska SAD
Destinacija Italija

Ovom, očito izmanipulisanom fotografijom, nepoznati autor sugeriše da je COVID-19 kreiran od strane američke vojske u okviru izmišljenog "protokola za istrebljenje", te je u tu svrhu raširen po Italiji - zemlji u kojoj je zbog pandemije novog koronavirusa dosad umrlo preko 32 hiljade ljudi.

O ovoj foto-manipulaciji, koja se našem govornom području širila i pod lažnim upozorenjem da "ovu sliku masovno briše Facebook", pisao je i naš partnerski portal Faktograf.

Sporna fotomontaža prvo se pojavila na društvenim mrežama u Italiji uz tvrdnje da je "kapsula s virusom" pronađena "na izvorištu u blizini lokacije gdje se virus u Italiji prvi put pojavio", te da su ovi "spremnici virusa bacani iz aviona u izoliranim područjima kako bi nas sve potrovali".

Ova nespretno izmanipulisana fotografija koja se u maju pojavila i na privatnim Facebook profilima u BiH, brzo je dospjela do italijanskih fact-checkera koji su još u aprilu objavili da se radi o montiranoj fotografiji, kao i da su tvrdnje da je virus vještački napravljen - netačne.

Naime, prema pisanju portala Giornalettismo, očigledni znak da se radi o neuspjeloj fotomontaži je činjenica da natpisi na kapsuli nisu zakrivljeni u skladu s njenim oblikom, dok se druge nelogičnosti mogu otkriti i iz sadržaja ovog natpisa. Kako navodi Bufale, također italijanska platforma za provjeru činjenica, jedna od najuočljivijih nelogičnosti se krije u tvrdnji da kapsula “sadrži COVID-19”:

Zašto bi ova kapsula sadržavala bolest COVID-19, ako znamo da je naziv patogena SARS-CoV-2? COVID-19 je bolest i to je isto kao da ste rekli da imate punu kutiju dijabetesa ili teglu glavobolje.

Tvrdnja da je virus stvoren vještački jedna je od najraširenijih teorija zavjere vezanih uz pandemiju COVID-19. Od same pojave virusa, u decembru 2019. do danas, medijskim prostorom kruži niz dezinformacija o navodnom vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2. 

To su netačne tvrdnje da je virus "kreiran u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju", da je "dio kineskog programa za razvoj biološkog oružja", ili da su ga u Wuhan “ubacili britanski agenti” ali i druge slične tvrdnje o porijeklu virusa o kojima je Raskrinkavanje od početka pandemije pisalo više puta.

Facebook objave ove loše montirane fotografije “kapsule sa bolešću” dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 20. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Amir Zukić nije rekao da “dobro zna ko je kriv” za njegovu zabranu ulaska u SAD

Nakon što je američki državni sekretar sekretar Mike Pompeo objavio da je b...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljs...

Lažna vijest Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me