Raskrinkavanje.ba

Niti je Hemohilf lijek, niti ga je Nestorović stvorio i promovisao

U izmišljenom intervjuu, Branimir Nestorović navodno promoviše Hemohilf, “lijek” za hemeroide koji je sam stvorio. Niti je Hemohilf lijek, niti ga je stvorio Nestorović, niti se takav intervjuu ikada desio.

Foto: Freepik

Navodni intervju s Branimirom Nestorovićem u kom on promoviše  “lijek” protiv hemoroida Hemohilf objavljen je 6.12.2022. godine. Tekst je na stranici globalko.shop, koja izgleda kao portal pod nazivom KRR, objavljen s naslovom:

Senzacija! Profesor Nestorović je pronašao način kako zauvijek izliječiti hemoroide za samo dvije nedjelje!

Nestorović u tekstu navodno govori o ozbiljnosti problema i zdravstvenih komplikacija koje mogu izazvati hemoroidi u današnjici, uključujući i rak debelog crijeva. On navodno tvrdi da “apoteke prodaju razne vrste lijekova, kako na recept, tako i bez recepta, ali nijedan od njih ne pomaže kako treba”. Navodi se i da je Nestorović zajedno a “grupom vodećih svjetskih stručnjaka” stvorio jedinstveni lijek koji na sveobuhvatan način pomaže u borbi protiv hemoroida”.

Navodni lijek zove se Hemohilf, tvrdi se da liječi hemoroide u samo 14 dana, kao i da je razvijen uz finansijsku i informativnu pomoć Ministarstva zdravlja BiH. U članku se također tvrdi da je navodno pokrenut i projekat “Bosna i Hercegovina bez hemoroida”, kog finansijski podržava upravo Ministarstvo zdravlja BiH. U tekstu se dalje spominje da je “lijek” prošao testiranje i da je 150 ispitanika, s različitim stadijima hemoroida, probalo ovaj preparat i da su svi bili u potpunosti izliječeni.

U članku se navodi da “lijek” nije dostupan u apotekama te da ga je moguće nabaviti samo putem “naše zvanične veb stranice” uz 50% popusta. Na kraju teksta nalazi se i formular za naručivanje proizvoda.