Raskrinkavanje.ba

Novo negiranje genocida u Srebrenici na regionalnoj ispostavi ruskog državnog medija

U kolumni objavljenoj na portalu RT Balkan, Aleksandar Pavić govori o podršci Novopazaraca/ki narodu Palestine, ali i negira genocid u Srebrenici opisujući ga kao “medijsku laž”.

Foto: Freepik

Na portalu regionalnog izdanja ruskog državnog medija Russia Today, RT Balkan,  4.11.2023. godine objavljena je kolumna politologa Aleksandra Pavića pod nazivom:

Novopazarski otpor zapadnom licemerju

Pavić u kolumni iznosi svoj osvrt na ponašanje i stavove Zapada u kontekstu eskalacije nasilja između Izraela i Palestine te pozdravlja građane/ke Novog Pazara zbog podrške koju javno pružaju palestinskom narodu za vrijeme izraelskih napada na Pojas Gaze. U kolumni se citiraju izjave Novopazaraca/ki koji/e pozivaju na ujedinjenje i solidarnost između muslimana i pravoslavnih kršćana te veličaju “slobodarsku Rusiju”.

Međutim, nakon samo nekoliko pasusa, Pavić počinje iznositi i činjenično netačne tvrdnje o genocidu u Srebrenici te opisuje genocid, kao i druge ratne zločine izvršene u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata ‘90-ih, kao “zapadne laži”.

Zašto bi Srbija ikada više prihvatala bilo kakvu zapadnu neokolonijalnu politiku na našim prostorima, zasnovanu na fantastičnim medijskim lažima koje su na račun Srba, Srbije i Republike Srpske zapadni mediji lansirali tokom građanskih ratova u bivšoj SFRJ tokom 1990-ih?

I nije samo reč o tome što su te optužbe lažne, već i o tome da današnji Zapad, na primeru Gaze i zločinačkog tretmana Palestinaca uopšte, pokazuje spremnost ne samo da ćuti već i da aktivno podržava istinske zločine nad civilima, istinske ratne zločine, istinsko etničko čišćenje.

Čak i da se desio "genocid" u Srebrenici po zapadnoj verziji – a nije… Čak i da su Srbi pokušali da proteraju sve kosovske Arbanase sa teritorije Kosova i Metohije – a nisu…

Današnja suštinski nekritička zapadna podrška nemilosrdnom uništavanju civilnih ciljeva – ljudskih i materijalnih – oduzima pravo Zapadu za sva vremena da morališe bilo kome u svetu na temu genocida – ili bilo čega drugog.
(...)
Bitan, možda i najbitniji deo zapadne politike pritiskanja i gušenja Republike Srpske zasnovan je na laži o srebreničkom "genocidu". Isto važi za Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji. Oni žele da nam nametnu laž kao istinu, da bismo prihvatili njihove laži o nama samima i (konačno, što se njih tiče) njihovu permanentnu ulogu naših tutora na putu za "bolji život" koji, poslovično, samo što nije. (A da li je taj "bolji život" vredan naše internalizacije njihovih laži o nama, i našeg ćutanja na istinske genocide iza kojih stoji Zapad?)

Kolumna Aleksandra Pavića prenesena je i na portalima Iskra i Srbin (.info).


Genocid u Srebrenici sudski je dokazana činjenica, a ne medijska zapadna laž

Negiranje genocida u Srebrenici fenomen je koji je prisutan u Bosni i Hercegovini i regionu već decenijama. Negatorski narativ potkrijepljen je nizom netačnih tvrdnji o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u našem “prebunking” serijalu “Rasvjetljavanje” u julu ove godine. Analize iz serijala možete pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Kako je objašnjeno u analizi od 6.7.2023. godine, preko 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom muškaraca i dječaka, ubijeno je u okolini Srebrenice nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad ovim gradom u julu 1995. godine. VRS je kontrolu nad gradom preuzeo 11.7.1995. godine u operaciji pod imenom “Krivaja 95”, koja je bila dio šireg plana za eliminaciju bošnjačkog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa, zabilježenog u dokumentu pod nazivom “Direktiva 7”, objašnjeno je u publikaciji “Hronologija jednog genocida”

Presude kojima se zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid donesene su u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine. Više od 50 osoba do sada je osuđeno za zločine u Srebrenici, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici, sedam uključuje presude za genocid.

U analizi Raskrinkavanja objašnjeno je:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je, van razumne sumnje, da je Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine ubila između 7 i 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, da je većina njih ubijena u masovnim egzekucijama, da se ubistva nisu desila impulsivno, već da su bila rezultat isplanirane i koordinisane operacije, te da su ona bila čin genocida. Sud je zločin okvalifikovao kao genocid na osnovu dokaza koji jasno pokazuju da je VRS sistematično pogubila hiljade muškaraca i prisilno premjestila oko 25.000 ljudi, znajući da će to dovesti do nestanka bošnjačke populacije s područja Srebrenice. Namjera da se bošnjačko stanovništvo u Srebrenici uništi, prema mišljenju Suda, ogledala se i u činjenici da su uništeni bošnjački domovi i centralna džamija. Sud, je dakle, na osnovu dokaza zaključio da je VRS ubila vojno sposobne muškarce s namjerom da uništi zajednicu Bošnjaka u Srebrenici.

Da je u mnogobrojnim sudskim postupcima izneseno niz materijalnih dokaza na kojima su presude o genocidu zasnovane, objašnjeno je u članku BIRN-a od 29.7.2021. godine:

U jednoj od najvećih presuda, kojom su osuđeni članovi Glavnog štaba VRS-a, Drinskog korpusa, Zvorničke brigade i MUP-a RS-a u predmetu “Popović i ostali”, saslušano je ili su na drugi način uvedeni iskazi 315 svjedoka te je predočeno više od 5.300 materijalnih dokaza.

Više od 180 svjedoka je saslušano tokom suđenja Zdravku Tolimiru, bivšem komandantu za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS-a koji je zbog genocida osuđen na doživotnu kaznu zatvora, te je predočeno oko 3.500 materijalnih dokaza.

Sudski postupci u Haagu su u prosjeku trajali po četiri godine, sa izuzetkom Karadžića i Mladića, koji su u konačnici, osim za genocid, osuđeni i za druge zločine počinjene u ostalim gradovima i općinama u BiH.

Tokom svog obraćanja na godišnjicu genocida 11. jula ove godine, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Theodor Meron je kazao da su činjenice utvrđene u Haagu “toliko blizu pojmu naučno utvrđenog stanja koliko je to ljudski moguće”.

“Svaki zaključak je donesen van razumne sumnje a donijeli su ga iskusni pravnici sa svih strana svijeta. Poslije nedavnog izricanja drugostepene presude u predmetu ‘Mladić’, genocid u Srebrenici sada je kao takav potvrdilo čak 34 sudija iz 29 zemalja na pet različitih kontinenata”, rekao je Meron, koji je naglasio kako su činjenice mukotrpno istraživane, rigorozno provjeravane te potvrđene u brojnim predmetima u kojima se došlo do zaključka da se u Srebrenici desio genocid, “što je zaključak do kojeg je došao i Međunarodni sud pravde”.

Da je u Srebrenici ‘95. počinjen genocid je činjenica koja je, dakle, dokazana u više navrata, na više sudova i na osnovu hiljada materijalnih dokaza i stotina svjedočanstava, a ne “lažna optužba”, kako se navodi u članku objavljenom na RT-u.


Licemjerno o licemjerju

Kolumna Aleksandra Pavića govori i o dešavanjima na Bliskom istoku u jeku najveće eskalacije nasilja između Izraela i Palestine u proteklih nekoliko decenija.

Naime, palestinska militantna grupa Hamas je 7.10. 2023. godine izvršila iznenadne napade na izraelskoj teritoriji u kojima su ubijene stotine izraelskih vojnika i civila, a oteto više od 200. Izrael je objavio rat Hamasu i započeo totalnu blokadu te zračne i kopnene napade na Pojas Gaze. Do sada je, prema tvrdnjama administracije u Gazi, u ovim napadima ubijeno preko 10.000 Palestinaca/ki, od čega više od 4.000 djece. Na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra ubijena/e su 163 Palestinaca/ke

Međunarodne organizacije za ljudska prava već sedmicama iznose izvještaje o ratnim zločinima u Gazi, dokumentujući neselektivno bombardovanje koje rezultira velikim brojevima civilnih žrtava, targetiranje civilne infrastrukture i korištenje međunarodno zabranjenih bombi s bijelim fosforom (1, 2). UN-ova Nezavisna međunarodna istražna komisija o okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jeruzalem i Izrael, saopštila je da su ratni zločini počinjeni i od Hamasa i od Izraela, opisujući izraelsku blokadu Gaze kao “kolektivno kažnjavanje”. Novinari/ke, pravnici/e, organizacije za ljudska prava i UN-ovi eksperti upozoravaju na zločine protiv čovječnosti i potencijalni genocid u Gazi (1, 2, 3, 4, 5).

Američki predsjednik Joe Biden obećao je “nepokolebljivu podršku” Izraelu 10. oktobra, a Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je 2. novembra 14,5 milijardi američkih dolara vojne pomoći ovoj zemlji. Odluka, pak, i dalje nije prošla proceduru koja je potrebna da bi se ona implementirala, te postoje neslaganja između Republikanske i Demokratske stranke u vezi s ovim paketom pomoći. Poruke podrške Izraelu mogle su se čuti i iz Evropske unije i Velike Britanije u danima nakon Hamasovog napada (1, 2, 3). Mnogobrojne zapadne zemlje glasale su protiv rezolucije za humanitarni prekid vatre u Gazi na sjednici Generalne skupštine UN-a 28.oktobra ili su bile suzdržane.

Način na koji su se zapadne zemlje postavile u odnosu na sukob između Izraela i Palestine podstaknuo je mnogobrojne kritike i optužbe za licemjerje i primjenjivanje duplih standarda (1, 2).

Upravo takvu kritiku iznosi i Aleksandar Pavić u svojoj kolumni na RT Balkan. Ipak, u svom tekstu punom paradoksa, Pavić iznosi manipulativne tvrdnje i sam čini ono za šta optužuje zapadne zemlje – primjenjuje duple standarde. Prema palestinskim žrtvama odnosi se s empatijom i solidarnošću, dok odbacuje žrtve srebreničkog genocida tvrdeći da on nikada nije ni počinjen. 

Tvrdi da muslimani i pravoslavni kršćani trebaju biti ujedinjeni u borbi protiv zla, istovremeno negirajući zločine nad muslimanima u Bosni.

Citira i potvrđuje izjave o “slobodarskoj” Rusiji koja vodi borbu za civilizaciju i dobro nasuprot Zapada, ignorišući činjenicu da i Rusija trenutno provodi otvorenu agresiju na Ukrajinu i okupira teritoriju te nezavisne i suverene države.

Ovakvim selektivnim prikazivanjem činjenica pokušavaju se zloupotrijebiti senzibiliteti kako stanovnika/ca Novog Pazara, tako i šire javnosti u BiH i Srbiji, za promociju ruskih propagandnih narativa, kao i negatorskog narativa o genocidu u Srebrenici. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da se genocid u Srebrenici nije desio, odnosno da je genocid u Srebrenici laž, prvobitno objavljenu u kolumni na RT Balkan, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 04.11.2023

RT Balkan: Novopazarski otpor zapadnom licemerju

Zašto su muslimani u Novom Pazaru stali na stranu Rusije, i šta muslimani i pravoslavci imaju zajedničko u današnjem svetu

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 04.11.2023

iskra.co: Александар Павић: Новопазарски отпор западном лицемерју

“Оно што ја видим је да цео свет се поларизује на зло и на добро, а бољи део света на челу је са слободарском Русијом, казао је недавно за РТ Балкан С...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.11.2023

Srbin: Aleksandar Pavić: Novopazarski otpor zapadnom licemerju

Zašto su muslimani u Novom Pazaru stali na stranu Rusije, i šta muslimani i pravoslavci imaju zajedničko u današnjem svetu

  • Prenošenje lažnih vijesti