“Rasvjetljavanje”: Ko su izvori dezinformacija o genocidu u Srebrenici?

Ova analiza je označena kao: Analize

U okviru “prebunking” serijala “Rasvjetljavanje”, Raskrinkavanje donosi analizu izvora koji šire različite dezinformacije i manipulativne narative o genocidu u Srebrenici.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U periodu od 1. maja 2021. do 30. aprila 2022. godine u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regiona zabilježena su čak 693 primjera negiranja genocida u Srebrenici. Dezinformacije i manipulativni narativi o genocidu u Srebrenici javljaju se najčešće pred obilježavanje godišnjice genocida, 11. jula. 

U okviru “prebunking” serijala “Rasvjetljavanje” ukazali smo na dezinformacije o Srebrenici koje se najčešće šire u javnom prostoru. U istom smo serijalu pisali i o tome šta su poznate i sudski utvrđene činjenice u vezi s događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine. 

Kako je u ranijim tekstovima u ovom serijalu istaknuto, različite dezinformacije i manipulativni narativi vezani za genocid u Srebrenici mogu se jasno povezati s određenim izvorima. Tako, recimo, dezinformacije koje se koriste za “dokazivanje” netačnog narativa da se u Srebrenici navodno nije dogodio genocid u velikom broju slučajeva dolaze od izvora iz Republike Srpske i susjedne Srbije. Kako pokazuju istraživanja (1, 2, 3), većina negatora genocida u Srebrenici zapravo obnaša neku javnu funkciju, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da u negiranju genocida direktno učestvuju javni emiteri.

Negiranje genocida kao zvanični politički stav

Političari/ke i nositelji/ke značajnih javnih funkcija u Republici Srpskoj genocid negiraju kontinuirano i učestalo. Naš partnerski portal Istinomjer, koji se bavi analizom izjava nositelja/ki javnih funkcija, u više je navrata ocijenio dezinformacije vezane za genocid u Srebrenici, potekle od političara/ki iz RS (1, 2, 3, 4, 5).

Taj narativ promovišu najviši/e zvaničnici/e Republike Srpske, poput aktuelnog predsjednika ovog entiteta i nekadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika (1, 2, 3). Podupirući ovaj narativ, dezinformacije o genocidu u Srebrenici šire i brojni/e drugi/e prominentni/e akteri/ke iz Srbije. Kako se navodi u dokumentu “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2022” Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, među najčešćim negatorima genocida u protekloj godini nalaze se predsjednik RS Milorad Dodik, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Miodrag Linta. Na visokom mjestu na listi je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

“Milorad Dodik se i u prethodnom izvještaju pojavljuje kao akter koji je najčešće negirao genocid u Srebrenici (link, strana 19), a slični su i medijski izvori u kojima se redovno, to jest kontinuirano, susreću ovakvi narativi”, kaže Tijana Cvjetićanin, urednica Raskrinkavanja, koja je radila na izvještaju o negiranju genocida za 2021. godinu.

Genocid u Srebrenici, prema pomenutom izvještaju, negirale su i pojedine javne ličnosti, institucije, zvaničnici/e izvršne i zakonodavne vlasti, sudstva, vojske, kao i religijske ustanove.  

Uz političare/ke iz Republike Srpske i Srbije, genocid u Srebrenici negiraju i njima politički bliski ruski/e zvaničnici/e. Genocid je, tako, negirala i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, nazvavši ga “produkcijom”.

Koja je uloga medija u širenju ovog narativa?

Ovakav narativ, zasnovan na dezinformacijama, u velikoj mjeri šire i mediji iz Republike Srpske i Srbije. Među medijima iz Republike Srpske u kojima se često, otvoreno ili implicitno negira genocid nalaze se i javni emiter Radio-televizija Republike Srpske i novinska agencija Srna.

Kako se u izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari za 2022. godinu objašnjava, uloga medija razmatrana je iz perspektive njihovog djelovanja kao negatora genocida i kao platforme za širenje takvog narativa. 

“Javni radio-televizijski servis Republike Srpske (RTRS) poslužio je kao platforma u 50 slučajeva negiranja, a kao negator se pojavljuje u 10 slučajeva. Javna novinska agencija „SRNA” je u 42 slučaja poslužila kao platforma, a u 5 slučajeva i sama je bila negator”, navodi se u pomenutom izvještaju.

To, takođe, ukazuje na činjenicu da je negiranje genocida svojevrstan dio zvanične politike vlasti u entitetu Republika Srpska. 

Pojedini mediji iz susjedne Srbije genocid takođe negiraju otvoreno, koristeći se pri tome brojnim dezinformacijama, kao i teorijama zavjere o tome da je on “insceniran”, “lažan” ili da su za njega zapravo odgovorni NATO ili neke zemlje Zapada. U najvećem broju slučajeva riječ je o tabloidima koji su bliski vladajućem režimu u Srbiji. Budući da je, kako je ranije navedeno, jedan od prominentnih negatora genocida upravo Aleksandar Vučić, ne čudi i način na koji ovi mediji izvještaju o Srebrenici. Mediji iz Srbije, zapravo, čine većinu liste najčešćih negatora genocida, koju je u Izvještaju objavio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.  

Foto: Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2022.

Slični nalazi, kada je riječ o izvorima koji, uprkos sudski utvrđenim činjenicama, negiraju genocid u Srebrenici, istaknuti su i u “Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici” iz 2021. godine Memorijalnog centra.

Vrijedi istaći i da se na visokom mjestu kao medij koji služi kao platforma ili sam negira da je genocid počinjen u oba izvještaja nalazi i Sputnik, novinska agencija u vlasništvu Ruske Federacije. To, s pomenutim primjerima dezinformacija koje dolaze od zvaničnih ruskih izvora, ukazuje na to da ova država u tom dijelu podržava političke narative Republike Srpske i Srbije. 

Odakle dolaze druge dezinformacije o genocidu?

Kako smo već istakli u prethodnim analizama (1, 2, 3), drugi primjeri dezinformacija koje se šire o genocidu u Srebrenici uglavnom su nastajali sporadično, motivisani nastojanjem medija da prikupe što veći broj klikova na svojim stranicama. Pojedini mediji i akteri/ke, često oni iz Federacije Bosne i Hercegovine, u nekoliko su navrata objavljivali netačne tvrdnje o tome da su određene ličnosti, uključujući i neke od kojih se tako nešto ne bi očekivalo s obzirom na njihove političke stavove i retoriku, priznale da je u Srebrenici počinjen genocid. 

Tako su u više navrata objavljivane dezinformacije o tome da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin “priznao genocid” u BiH (1, 2, 3). Ovu tvrdnju prenosili su i političari iz BiH, poput aktuelnog predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, ali i nekih od najpoznatijih medija, poput Al Jazeere, Klixa, Oslobođenja i Dnevnog avaza. U februaru 2022. godine više od 40 medija, gotovo isključivo iz Federacije BiH, objavilo je ovu tvrdnju.

“Priznanje” genocida pripisano je i poznatom teniseru iz Srbije Novaku Đokoviću. U ovom slučaju, dezinformacija je objavljena na nekoliko portala, dominantno anonimnih. Ipak, i uz tek nekolicinu objava, privukla je veliku pažnju javnosti. 

U sličnom maniru, desetine medija u regionu objavile su “vijesti” da su fudbaleri Danijel Subašić i Luka Modrić igranje nekih utakmica posvetili “majkama i Bošnjacima Srebrenice” (1, 2). Iako se to nije desilo, pojedini mediji istrajali su u prenošenju ove dezinformacije, pa se ona našla na stranicama velikog broja medija iz BiH i regiona. 

Dezinformacije o genocidu u Srebrenici, dakle, dolaze iz različitih izvora, zavisno od toga kom narativu služi njihovo širenje. Dok se s jedne strane javnost dezinformiše negatorskim narativima o tome da genocid u Srebrenici nije ni počinjen, s druge se “priznanje” ovog zločina pripisuje pojedincima koji to javno nisu učinili. Prvo je, pak, znatno učestalije. 

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 07. 07. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me