Od tweeta do članka: Navodi o skrivenim kamerama u smještaju rezervisanom putem Airbnba nisu bili tačni

Mnogi portali iz regije prenijeli su tvrdnje Twitter korisnice da je pronašla skrivene kamere u smještaju koji je iznajmila putem Airbnba. Policija je negirala njene navode.

Foto: Flickr

Na portalu Index 13.6.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Turistkinje unajmile stan na Airbnb-ju pa shvatile da ih snimaju: Kamere su i u tušu

U članku se navodi:

TWITTEROM se širi objava jedne korisnice koja tvrdi da su ona i njezina prijateljica unajmile stan preko Airbnb-ja, a nakon što su došle, shvatile su da ih cijelo vrijeme snimaju kamere. Tviterašica tvrdi da je u stanu bilo više od deset kamera koje su bile postavljene čak i u tušu.

"OPREZNO REZERVIRAJTE AIRBNB-jeve! Moja prijateljica i ja smo nedavno boravile u stanu u Philadelphiji s preko 10 skrivenih kamera po cijeloj kući. Uključujući tuševe i spavaće sobe. Neke su bile zakamuflirane u sustave za prskanje, ali su imali objektiv kamere.
(...)
Dodala je da se obratila policiji nakon što se vlasnici stana nisu javljali.

"Želim znati što je s tim snimkama i tko to koristi. Ne javljaju se ni policija ni vlasnici stana", dodala je.

Vijest o navodnom pronalasku kamera u apartmanu iznajmljenom putem Airbnba u naredna dva dana prenijeli su mnogi portali iz regije, a pojedini su svoje članke opremili senzacionalističkim naslovima.

"IZNAJMILA SAM STAN, PA NAŠLA KAMERE SVUDA - ČAK I U TUŠU"! Žena doživela horor, gazda ISPARIO, sada ga traži policija! (Mondo.rs)

"BILE SU PO CELOJ KUĆI": Iznajmljeni stan preplavljen KAMERAMA, žene ostale ZATEČENE - postavljene i OVDE! (VIDEO) (Espresso)

"Bile su čak i u tušu": Iznajmljeni Airbnb stan preplavljen kamerama, vlasnik nestao FOTO/VIDEO (B92)

Tvrdnje Twitter korisnice su u ovim nalsovima predstavljene kao činjenice i bez ikakvog otklona (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Članci o navodnom incidentu s tajnim kamerama pozivaju se na tweet korisnice Foxtaughtyou, koji je u međuvremenu obrisan.

Kako je objašnjeno u člancima objavljenim na portalima iz regije, korisnica je rezervisala smještaj preko stranice Airbnb za svoj boravak u gradu Philadelphia u SAD-u i tvrdila da je pronašla skrivene kamere u smještaju, o čemu je obavijestila policiju i Airbnb. U člancima se ne spominje da policija traži vlasnika smještaja niti da je nestao, kako se sugeriše u naslovima na pojedinim portalima. 

U članku portala Mondo se, recimo, samo navodi da djevojke nisu mogle dobiti vlasnika na telefon neposredno nakon što su posumnjale da su u smještaju postavljene kamere.

Tvrdnje spomenute Twitter korisnice privukle su veliku pažnju na društvenim mrežama, a o njima su izvještavali i mediji u svijetu.

Airbnb je američka kompanija koja se bavi izdavanjem smještaja u preko 100.000 gradova širom svijeta. Riječ je o online platformi koja spaja ljude koji žele da izdaju svoj smještaj s osobama koje traže smještaj.

Airbnb svojim domaćinima dozvoljava da imaju kamere u javnim prostorima i zajedničkim prostorijama, poput dvorišta i prilaza, ukoliko su gosti obaviješteni o tome. Nije dozvoljeno postavljati kamere u privatnim prostorijama, poput spavaće sobe i kupatila, ili postavljati bilo kakve nadzorne uređaje o kojima gosti nisu obaviješteni. Uprkos tome, dešavali su se slučajevi u kojima su domaćini postavili tajne kamere u smještaju.

Ovo, pak, nije bio jedan od tih slučajeva.

Naime, kako je izvijestio portal Philly Voice u članku od 15.6.2022. godine, policija je pregledala smještaj i nije pronašla nikakve skrivene kamere u njemu:

Policija u Philadelphiji nije pronašla dokaze o tajnim kamerama na gradskom imanju iznajmljenom putem Airbnba za koji je korisnica Twittera tvrdila da je prepun skrivenih uređaja za snimanje, kamufliranih da izgledaju kao prskalice na plafonu, rekli su istražitelji i zvaničnik popularne web stranice za iznajmljivanje smještaja.

Nakon posjete kući u utorak, policija nije otkrila skrivene kamere na imanju, kako je žena navela u viralnom tweetu u nedjelju navečer. Portparol policije dao je za Philly Voiceu ovu izjavu u srijedu:

“Jedinica za specijalne žrtve sprovela je istragu o tvrdnjama o skrivenim uređajima za snimanje unutar sobe na Airbnbu. Kasnije je otkriveno da se radi o sistemu prskalica. Ovaj incident je sada završen i zatvoren."

Nakon što se ispostavilo da u smještaju ipak nije bilo kamera, Foxtaughtyou je izbrisala originalni tweet i nekoliko puta apelovala na druge Twitter korisnike/ce da joj prestanu slati poruke.

Mediji na našem govornom području izvještavali su o ovom slučaju 13. i 14. juna, prije nego je filadelfijska policija objavila saopštenje. Nijedan portal nije objavio rezultate policijske istrage koja je pokazala da u smještaju nije bilo skrivenih kamera.

Tvrdnjama da su u smještaju rezervisanom putem Airbnba bile postavljene skrivene kamere dajemo ocjenu greška, s obzirom na to da u vrijeme objave nisu bile dostupne informacije o rezultatima istrage.

Naslove članaka u kojima se tvrdi da je vlasnik stana nestao i da policija traga za njim ocjenjujemo i kao klikbejt, jer se te tvrdnje u člancima ne spominju.

Napomena

28.6.2022.

Nakon objave ove analize, portali Nova.rs i Espreso ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

29.6.2022.

Nakon objave ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

7.3.2023.

Nakon objave ove analize, portal Mondo ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 27. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me