Raskrinkavanje.ba

Papa nije ovlastio SEF da ponovo napiše Bibliju s “provjerenim činjenicama”

Pojedini portali preuzeli su tekst stranice poznate po objavljivanju neistina koja je bez ikakvog utemeljenja ustvrdila da je papa Franjo povjerio Svjetskom ekonomskom forumu pisanje nove Biblije.

Foto: Doidam10, Freepik

Na portalu Nulta tačka 25. decembra 2023. godine objavljen je tekst o navodnom projektu ažuriranja Biblije “provjerenim činjenicama” koji je papa Franjo povjerio Svjetskom ekonomskom forumu (SEF). Naslov teksta glasi: 

Papa Franja ovlastio Svetski ekonomski forum da ponovo napiše Bibliju sa „proverenim činjenicama“

U tekstu se navodi da je ovu informaciju dao “insajder” SEF-a te da papa želi da nova verzija Biblije bude “više politička”, a “manje o Bogu”. 

Papa Franja je Svetskom ekonomskom forumu dao ovlašćenje da napišu Bibliju, prema insajderu WEF-a koji otkriva da papa želi da nova verzija Biblije sa „proverenim činjenicama“ bude daleko više politička, sa centralnim mestom za prirodu, a daleko manje o Bogu.

Nulta tačka tvrdi da je papa Franjo izjavio i da je osnivač SEF-a Klaus Schwab važniji od Isusa: 

Papa Franja je već izjavio da je Klaus Švab važniji od Isusa Hrista i sada je odlučan da demontira hrišćanstvo iznutra i zameni Božju reč demonskom vizijom globalne elite.

U tekstu se spominju uobičajeni “zavjerenici” i teme koje su obrađivali u svojim javnim nastupima ili teorije zavjere s kojim se povezuju. Ističu se izraelski historičar i filozof Yuval Noah Harari, koji je govorio o vještačkoj inteligenciji, zatim osnivač Fonda otvoreno društvo George Soros te američki političari Bill i Hillary Clinton, predstavljeni kao globalistička elita koja je navodno orkestrirala da se Franjo postavi na papinski položaj. 

Ažurirana “globalistička” Biblija navodno donosi globalističku duhovnost, koja se kosi s postojećom religijom, pa se navodni čin dopunjavanja Biblije činjenicama smatra “uništavanjem religije iznutra”.

Ali to nisu samo ormari. Globalna elita shvata da njihova mračna duhovnost može uspeti samo u svetu bez religije. Zato su odlučili da unište glavne svetske religije iznutra.

Tvrdnje iz ovog teksta prenijeli su portali Epoha i Provjeri, a podijelilo ih je i nekoliko korisnika/ca Facebooka (1, 2, 3). 

Šta su činjenice?

Tvrdnje iz članka portala Nulta tačka preuzete su iz teksta objavljenog 24. decembra 2023. godine na stranici The People’s Voice, poznatoj po objavljivanju dezinformacija i tekstova o nepostojećim zavjerama. Jedan od izraženih fokusa ove stranice jesu i teorije zavjere o Svjetskom ekonomskom forumu i njegovom osnivaču Klausu Schwabu, o čemu možete čitati ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Analizom tvrdnji da je papa povjerio Svjetskom ekonomskom forumu ponovno pisanje Biblije na osnovu provjerenih činjenica bavili su se strani fact-checking portali USA Today i Logically. USA Today navodi da ne postoje kredibilni novinarski tekstovi koji sadrže informaciju da je papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, dao bilo kakve izjave o tome da SEF ponovo piše Bibliju. Google pretraga ključnih riječi na engleskom jeziku od kredibilnih rezultata uključuje jedino tekstove fact-checking portala u kojima je takva tvrdnja opovrgnuta. 

Glasnogovornik SEF-a Yann Zopf je za USA Today kazao da ova organizacija nije uključena u neku takvu inicijativu: 

“Mogu potvrditi da su ove tvrdnje lažne”, rekao je Zopf u e-mailu.

Dodatno, na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, kao i na stranici Svete Stolice, vrhovne vlasti Katoličke crkve, ne mogu se pronaći navodi o dozvoli za SEF da ponovo napiše Bibliju. 

Tvrdnje slične onim iz članka Nulte tačke objavljene su na našem govornom području još u junu 2023. godine. Portal Epoha je tada, preuzevši tekst sa stranice The People’s Voice, ustvrdio da je SEF naredio zabranu Biblije i izdavanje nove verzije s provjerenim činjenicama. U analizi koju je uradio portal Faktograf ove su tvrdnje označene kao netačne. 

Netačna je i tvrdnja da je papa kazao da je Klaus Schwab važniji od Isusa Hrista. Tu smo tvrdnju ocijenili kao lažnu vijest u analizi iz decembra 2023. godine. U ovom slučaju izvor za izmišljenu izjavu također je bila stranica The People’s Voice, a prenio ju je i portal Nulta tačka. 

Shodno navedenom, najraniju objavu tvrdnje na našem jeziku da je papa ovlastio SEF da ponovo napiše Bibliju zasnovanu na provjerenim činjenicama ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave te tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Istu ocjenu dajemo tvrdnji da je papa Franjo kazao da je Klaus Schwab važniji od Isusa Hrista. 

Ocjenu teorija zavjere dajemo navodima da “svjetska elita” pokušava uništiti religije iznutra zarad uspostavljanja vlastite “mračne duhovnosti”, uz implikacije da se to odvija tajno, pa je potrebno da insajder SEF-a “otkrije” šta se dešava. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.12.2023

Provjeri (.hr): Papa Franjo i nova verzija Biblije

Čiji slugan?

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.12.2023

Epoha: Papa Franjo ovlastio Svjetski ekonomski forum da preprave Bibliju s ‘provjerenim činjenicama’

Papa Franjo dao je Svjetskom ekonomskom forumu ovlasti da napiše Bibliju, prema insajderu WEF-a koji otkriva da Papa želi da nova verzija Biblije s “p...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.12.2023

Nulta tačka: Papa Franja ovlastio Svetski ekonomski forum da ponovo napiše Bibliju sa „proverenim činjenicama“

Papa Franja je Svetskom ekonomskom forumu dao ovlašćenje da napišu Bibliju, prema insajderu WEF-a koji otkriva da papa želi da nova verzija Biblije s...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest