Raskrinkavanje.ba

SEF ne zabranjuje prirodno začeće niti planira uzgajati bebe u laboratoriju 

Lažne tvrdnje da Svjetski ekonomski forum (SEF) zabranjuje prirodno začeće i da će do 2030. godine sve bebe morati biti začete u laboratorijima potječu s nekredibilnog portala The People's Voice i dio su teorija zavjere o “Novom svjetskom poretku”.

Na portalu Istinom protiv laži 9. juna 2023. godine objavljen je članak pod naslovom u kom se tvrdi da “WEF zabranjuje prirodno začeće”:

WEF zabranjuje prirodno začeće: Sve bebe moraju biti uzgojene u laboratoriju do 2030!

Navodi se kako Svjetski ekonomski forum navodno smatra da će čovječanstvo biti bolje opremljeno za suočavanje s izazovima “ako se nerođena djeca podvrgnu uređivanju gena”. Tvrdi se i da je SEF razvijao umjetne maternice kako bi ostvario svoj navodni cilj:

WEF postavlja temelje za preuzimanje svakog aspekta naših života. Nezadovoljna uređivanjem gena svih koji su se prijavili za eksperimentalni ubod mRNA, globalna elita sada prijeti da će urediti gene naše djece – prije nego što se uopće rode.
Kako bi počinili ovaj zločin protiv čovječanstva, WEF je razvijao umjetne maternice koje će moći razviti fetus izvan majčinog tijela.

Dalje se navodi da bi, zahvaljujući ovom otkriću, “uzgoj ljudskih beba u laboratoriju” mogao postati stvarnost za samo pet godina. Ovo predviđanje bazirano je na priči o tome da su istraživači u Japanu na korak do umjetnog stvaranja ljudskih spermija i jajašaca u laboratoriju, koja bi mogla biti razvijena u umjetnoj maternici bez potrebe za ljudskom spolnom reprodukcijom. Navedeno je i to da japanski naučnik s Univerziteta Kyushu, profesor Katsuhiko Hayashi, koji je izvršio testiranja na miševima, smatra da ih dijeli samo pet godina od repliciranja rezultata na ljudima.

Ove planove, navodi se u nastavku, pokreće navodno “desna ruka Klausa Schwaba, Yuval Noah Harari”. U tekstu se prenose i Hararijeve izjave o tome da će samo nekolicina ljudi na planeti imati sreću da preživi navodno veliku depopulaciju. Tvrdi se kako Harari i njegovi prijatelji oživljavaju eugeniku jer žele kontrolu i “žele nas genetski nesposobne za otpor”, te se navodi:

Priznali su da im je namjera uskratiti nam sve, jesti kukce kao hranu, boraviti u zatvorenim prostorima i biti desenzibilizirani uređajima za virtualnu stvarnost i farmaceutskim lijekovima. U ovoj budućnosti, globalna država će posjedovati sve. Čak će nas posjedovati. Provedba ovog plana već je u tijeku.

Slične tvrdnje objavljene su i u člancima na portalima Nulta tačka i Srbin info, a dijeljene su i na Facebooku (1, 2, 3)

Zabranjuje li SEF prirodno začeće? 

Članak objavljen na portalu Istinom protiv laži prevod je teksta s portala The People's Voice, gdje je objavljen na engleskom jeziku 8. juna 2023. godine. The People's Voice ranije se zvao NewsPunch, a prije toga YourNewsWire. Riječ je o stranici koja od početka postojanja objavljuje lažne vijesti i teorije zavjere, koje smo ocijenili u brojnim analizama (1, 2, 3, 4). 

Tvrdnje iz naslova da SEF zabranjuje prirodno začeće u samom se članku uopšte ne spominju niti obrazlažu, niti se za njih nudi bilo kakvo objašnjenje ili izvor. Google pretraga također pokazuje da takva zabrana ne postoji.

Međunarodna neprofitna organizacija Svjetski ekonomski forum odavno ispiriše teoretičare/ke zavjere koji/e oko nje grade različite dezinformativne narative. Raskrinkavanje se i do sada bavilo brojnim analizama u kojima su SEF-u ili njegovom osnivaču Klasu Schwabu pripisivani planovi i ciljevi koji su dio popularnih teorija zavjere (1, 2, 3, 4, 5). SEF je naročito česta meta teorija zavjere o tome da planira da uvodi zabrane ili donosi naredbe suverenim državama. Ipak, ova međunarodna organizacija za takvo nešto nema ovlaštenja te su ovakve tvrdnje potpuno neutemeljene, o čemu smo pisali više puta (1, 2). Na to je ukazao i makedonski portal za provjeru činjenica Vistinomer (.mk) u članku objavljenom 15. juna 2023. godine, u kom se bavio ovom konkretnom tvrdnjom. Tvrdnjama da SEF zabranjuje prirodno začeće ili “pokušava kontrolisati genetski materijal” djece, koje su se širile i na drugim govornim područjima, bavili su se i fact-checking portali Leadstories, Logically, kao i USA Today, koji su također zaključili da takvo nešto nije ni istinito ni moguće.

Logically navodi da nije uspio potvrditi ni tačnost tvrdnje da “SEF smatra da će čovječanstvo biti bolje opremljeno za suočavanje s izazovima ako se nerođena djeca podvrgnu uređivanju gena”. Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je neko iz SEF-a izgovorio takvo nešto.

Dodatno, Yann Zopf, glasnogovornik SEF-a, za Logically je naveo da ova organizacija nije donijela zabranu prirodnog začeća beba. U odgovoru na upit ovog portala, Zopf je napisao da “Svjetski ekonomski forum nikada nije pozivao na zabranu prirodnog začeća”.

Je li SEF “razvio umjetnu maternicu koja će moći razviti fetus izvan majčinog tijela”? 

U članku se tvrdi i da je SEF navodno “razvio umjetnu maternicu”, a da je japanski naučnik koji je na tome radio izjavio kako bi se eksperiment koji je rađen na miševima za pet godina mogao replicirati i na ljudima. 

U članku BBC-a iz marta 2023. navedeno je da je japanski istraživač prof. Katsuhiko Hayashi s Univerziteta u Osaki rekao da je stvorio jajašca od ćelija mužjaka miševa te da je istraživanje, koje je još u ranoj fazi, uključivalo pretvaranje muških XY spolnih hromozoma u ženske XX.

Profesor Hayashi rekao je da bi ova tehnika mogla biti od pomoći neplodnim parovima u kojima žene nisu u stanju proizvesti vlastite jajne ćelije, ali je naglasio da je tehnika još uvijek daleko od toga da bude dostupna kao tretman za neplodnost. Članak o ovom dostignuću objavljen je i u naučnom časopisu Nature 9. marta 2023. godine, gdje je također potcrtano da će eksperiment s miševima imati dug put prije nego što se dokaže mogućnost primjene na ljudima. 

Takve primjene zahtijevat će više od tehničkog usavršavanja biološke metode, rekao je Hayashi, ali i širu društvenu raspravu o etici i implikacijama njihove primjene: “Ne znam može li se ova vrsta tehnologije zaista prilagoditi ljudskom društvu.”

Tačno je, dakle, da su japanski istraživači radili na ovoj temi. Međutim, naučnik koji je radio na istraživanju nije rekao da bi se isti eksperiment za pet godina mogao replicirati i na ljudima. Upravo suprotno tome – rekao je kako “ne zna može li se ova vrsta tehnologije zaista prilagoditi ljudskom društvu”.

Dodatno, nije tačno ni da je Svjetski ekonomski forum “razvio” ovu tehnologiju, kako se tvrdi u članku. U samom se tekstu dodatno navodi i to da ”s obzirom na to tko financira ovaj projekt, vrijedi se zapitati: kako globalna elita misli da izgleda savršeni genski uređeni ljudski primjerak budućnosti”. Iako se to ne tvrdi eksplicitno, jasno je da se navodi na zaključak da je SEF finansirao ovaj projekt. 

Ipak, glasnogovornik SEF-a za USA Today demantovao je i ove tvrdnje i pojasnio da ova organizacija nije finansirala takav projekt:

“To su lažne tvrdnje da se diskredituje važan posao koji Svjetski ekonomski forum radi na ozbiljnim globalnim izazovima”, rekao je za USA Today.

Vakcine, globalna država, privatno vlasništvo…

U članku se dodatno prenosi i značajan broj od ranije poznatih lažnih vijesti i teorija zavjere. Tako su i tvrdnje da je međunarodna organizacija SEF nezadovoljna uređivanjem gena “svih koji su se prijavili za eksperimentalni ubod mRNA” također netačne i manipulativne. U ovom se dijelu zapravo ponavljaju od ranije poznate netačne tvrdnje da mRNA vakcine protiv Covid-19 navodno mijenjaju ljudsku DNK. Genski materijal ne može biti izmijenjen mRNA vakcinom, o čemu smo pisali u analizi iz oktobra 2022. godine, a što je detaljno objašnjeno i u članku portala Vakcine (ba).

Tvrdnje da je SEF “priznao” da ima namjeru “uskratiti nam sve” referišu se na prepoznatljivi citat “nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni zbog toga”, koji je lažno pripisan osnivaču SEF-a Klausu Schwabu u pokušaju građenja narativa da SEF planira da ukine privatno vlasništvo. Ove su tvrdnje zapravo dio teorije zavjere o “Velikom resetu”, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi iz decembra 2020.godine. I tvrdnje o kukcima referenca su na stare lažne vijesti u kojima se tvrdilo da SEF pokušava nametnuti jedenje kukaca. I o ovome je Raskrinkavanje već pisalo u analizi iz septembra 2022. godine.

SEF, tvrdi se također u članku portala Istinom protiv laži, ima namjeru da formira globalnu državu koja će posjedovati sve. To je narativ koji predstavlja jednu od najpoznatijih teorija zavjere, onu o “Novom svjetskom poretku”, o kojoj je Raskrinkavanje također već pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3).

Shodno činjenicama, tvrdnje objavljene na stranici Istinom protiv laži da SEF zabranjuje prirodno začeće i da sve bebe moraju biti uzgojene u laboratoriju do 2030. ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

Tvrdnju da je SEF razvio umjetnu maternicu također ocjenjujemo kao lažnu vijest

Dodatno, tvrdnje o mRNA vakcinama, privatnom vlasništvu, jedenju kukaca i globalnoj državi također dobijaju ocjenu teorija zavjere.

Sva prenošenja istih tvrdnji na drugim portalima, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i teoriju zavjere.

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.06.2023

Facebook profili i stranice: Vještački 💩- nar švaB ❗

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.06.2023

Facebook profili i stranice: JEDITE GOVNA PIZDA VAM MAT💥ERINA

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.06.2023

Nulta tačka: Svetski ekonomski forum hoće da zabrani prirodno začeće: Sve bebe moraju biti uzgajane u laboratoriji od 2030

Širi se tiranija. Globalne elite na Svetskom ekonomskom forumu sada preduzimaju korake da kontrolišu genetski materijal svakog deteta koje se rodi na...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.06.2023

Srbin: Светски економски форум: Све бебе морају бити узгајане у лабораторији од 2030.

Шири се тиранија. Глобалне елите на Светском економском форуму сада предузимају кораке да контролишу генетски материјал сваког детета које се роди на...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.06.2023

Istinom protiv laži (.info): WEF zabranjuje prirodno začeće: Sve bebe moraju biti uzgojene u laboratoriju do 2030!

Ovo je golo grabljenje moći od strane neizabranih elita. Odlučni su steći kontrolu nad svakim aspektom vašeg života, uključujući genetiku vaše nerođen...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 11.06.2023

Facebook profili i stranice: WEF Bans Natural Conception: All Babies Must Be Lab-Grown by 2030

The tyranny is spreading. The global elites at the World Economic Forum are now making moves to control the genetic material of every child who is bor...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.06.2023

Facebook profili i stranice: Mislim ipak, malo morgen!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti