Raskrinkavanje.ba

Sting nije govorio o “Novom svjetskom poretku”

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je popularni pjevač Sting na jednom koncertu govorio o “Novom svjetskom poretku” kao prijetnji modernoj demokratiji. Sting je, ipak, govorio o invaziji na Ukrajinu, a ne o ovoj teoriji zavjere.

Foto: Piotr Drabik, Wikimedia Commons

U objavi od 7. septembra 2022. na jednom Facebook profilu citiran je govor pjevača Stinga o prijetnjama demokratiji. U uvodu se tvrdi da je pjevač govorio o “Novom svjetskom poretku” (New World Order). 

New World Order = novonormalno = smrt ljudskog roda.
DEMOKRACIJA JE NAPADNUTA U SVAKOJ ZEMLJI SVIJETA!♠️

Glazbenik Gordon Matthew Thomas Sumner, poznatiji kao Sting, nedavno se uživo obratio svojoj publici:
“Demokracija je pod napadom. Napadnuta je u svakoj zemlji svijeta. Alternativa demokraciji je noćna mora i zatvor za um.
Alternativa je tiranija, a svaka tiranija temelji se na laži. Što je veća tiranija, veća je laž.
Svatko tko se ne slaže s tiraninom riskira zatvor, mučenje i smrt. Ali to je ono što moramo učiniti, svi mi.
Moramo obraniti svoje pravo govoriti istinu. Ako progutamo laž, laž će nas pojesti.
Laž se boji istine. Ovu bitku ne smijemo izgubiti.
U slučaju da niste primijetili; Trenutno doživljavamo gubitak demokracije kakvu poznajemo.
Čovječanstvo doslovno dočekuje tiraniju koja napreduje u svakom kutku svijeta.
Većina ljudi postavlja se previše kukavički, a da bi nešto učinila povodom toga i pretvaraju se da je sve u redu.
Ako se nastavimo pretvarati da se ništa ne događa, čovječanstvo čekaju vrlo teška vremena.”
~Sting

Do vremena pisanja ove analize objava je podijeljena 112 puta. Objavu istog sadržaja pronašli smo na još jednom Facebook profilu. 

O čemu je Sting zapravo govorio?

Pjevač Gordon Matthew Thomas Sumner , poznatiji kao Sting, zaista je izgovorio navedene riječi. Ipak, nije govorio o “Novom svjetskom poretku”, već o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Sting je 30. jula 2022. održao koncert u Varšavi u Poljskoj. Tokom koncerta osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini i istakao da ruska invazija predstavlja napad na modernu demokratiju. 

Snimak dijela koncerta u kom Sting govori o Ukrajini i demokratiji objavljen je, između ostalog, 31.7.2022. na YouTube kanalu Freszowaty. Sting na snimku govori na engleskom jeziku, a na scenu je pozvao glumca i aktivistu Macieja Stuhra, koji je njegove riječi prevodio na poljski. 

Kako se na samom početku snimka može čuti, Sting govori da “želi reći nekoliko riječi o Ukrajini”. Riječi koje se navode u pomenutim Facebook objavama on izgovora od 57. sekunde snimka.

U objavi se navodi dio njegovog govora, dok su neki dijelovi izostavljeni. Između ostalog, u Facebook objavama nedostaje dio u kom Sting izgovara: “Rat u Ukrajini je apsurd, zasnovan na laži.” 

Snimak u kom Sting izgovara posljednje tri rečenice iz Facebook objava nismo uspjeli pronaći. 

Da je Sting govorio o Ukrajini, potvrđuje i to da su brojni svjetski mediji prenijeli riječi koje je izgovorio na koncertu, ističući upravo da je tema njegovog govora bila invazija na Ukrajinu (1, 2, 3).

Napredna Google pretraga kombinacije riječi “Sting” i fraze “Novi svjetski poredak” ne daje rezultate koji bi potvrdili da je pjevač ikada javno govorio o ovoj teoriji zavjere. 

Šta je “Novi svjetski poredak”?

Teorija zavjere o “Novom svjetskom poretku” planetarno je popularna, a bazira se na ideji da postoji grupa moćnika/ca koja želi preuzeti kontrolu nad cijelim svijetom i uspostaviti jednu autoritarnu vladu/državu. Takva država imala bi, prema tvrdnjama zagovornika/ca ove teorije zavjere, sve elemente moderne nacionalne države (jedna valuta, jedna vojska itd). Ovakve tvrdnje, naravno, posve su neutemeljene. 

Raskrinkavanje je o tvrdnjama u kojima se “Novi svjetski poredak” neosnovano povezuje s ratom u Ukrajini pisalo u analizi iz aprila 2022. godine, koju možete pročitati ovdje. Teorija zavjere o “Novom svjetskom poretku” bila je predmet i brojnih drugih analiza Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4). 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Sting na koncertu govorio o “Novom svjetskom poretku” kao prijetnji modernoj demokratiji, kao i manipulativno izostavljanje dijela govora iz kog je jasno o čemu se zapravo govori, ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 07.09.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Sting

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija