Raskrinkavanje.ba

Papa Franjo nije rekao da je Klaus Schwab važniji od Isusa

Nekoliko portala i korisnika/ca društvenih mreža objavilo je netačnu tvrdnju da je papa Franjo proglasio osnivača Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba “važnijom figurom” od Isusa.

Foto: Catholic Church England and Wales, Flickr

Na portalu Istinom protiv laži 13. oktobra 2023. godine objavljen je članak u kom se navode izjave pripisane katoličkom papi Franji. Članak je naslovljen:

Papa Franjo: 'Klaus Schwab je 'važniji' od Isusa Krista'/ VIDEO

U članku se tvrdi da je papa istakao da “čovječanstvo mora vjerovati osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schwabu”, koji je “važnija figura” od Isusa.

Svijet je ušao u mračna i olujna vremena, smatra papa Franjo koji kaže da čovječanstvo mora vjerovati osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schwabu koji je čovjek s planom vratiti prirodi njenu primatnu poziciju u svjetskom poretku.
Prema riječima pape Franje, Klaus Schwab se pojavio kao "važnija figura" od Isusa Krista u sadašnjoj eri jer Isus želi spasiti duše, a Schwab razumije da nam je potrebno manje duša.

U članku je priložen i snimak objavljen na nalogu The People's Voice na platformi Rumble te link članka objavljenog 13.10.2023. na portalu The People's Voice. Sadržaj članka objavljenog na portalu Istinom protiv laži prevod je ovog članka objavljenog na engleskom jeziku. Snimak objavljen na platformi Rumble prikazuje muškarca koji čita članak portala The People's Voice. 

Tvrdnje da je papa rekao da je Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, važniji od Isusa objavljene su tokom oktobra i novembra 2023. godine i na portalima Srbin, Nulta tačka i Hrvatski fokus te brojnim Facebook profilima i stranicama (1, 2, 3, 4). U nekim od objava na Facebooku naveden je i isti snimak kao i u članku portala Istinom protiv laži, uz umetnut prevod na naš jezik.

Šta su činjenice?

Portal The People's Voice, na kom je originalno objavljena tvrdnja o tome da je papa Schwaba proglasio važnijim od Isusa, čest je izvor dezinformacija, o čijim je prenošenjima tvrdnji Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3). U nizu analiza riječ je bila upravo o izmišljenim izjavama pape Franje (1, 2) te dezinformacija o Svjetskom ekonomskom forumu i njegovom osnivaču Klausu Schwabu (1, 2, 3). 

Na naslovnoj fotografiji snimka, koji je objavio The People's Voice, a prenijeli domaći portali i korisnici/e društvenih mreža, vidi se i slika navodne objave s društvene mreže X s naloga pape Franje. Prema slici, na ovom nalogu objavljena je sljedeća rečenica: “Klaus Schwab je put, istina i život”. 

Screenshot 2023 12 14 145923

Foto: Screenshot, The People's Voice

Ipak, u vrijeme pisanja ove analize ovakva objava nije bila dostupna na ovom nalogu. Pretraga ove rečenice na engleskom jeziku takođe ne daje rezultate kojim bi se potvrdilo njeno postojanje. 

Navodnu izjavu pape Franje o Schwabu analizirale su druge platforme za provjeru činjenica u svijetu i regionu, među kojima su Lead Stories, Raskrinkavanje iz Crne Gore i Istinomer iz Srbije. Kako je i u ovim analizama zaključeno, ne postoje nikakvi dokazi da je papa zaista izjavio ono što mu se pripisuje. 

Pretraga tvrdnje da je papa Franjo proglasio Klausa Schwaba važnijim od Isusa Krista na engleskom jeziku ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je iko kredibilan izvijestio o takvoj izjavi. Jedini rezultati koji se mogu pronaći jesu prenošenja pomenutog članka portala The People's Voice. Isto je i s navodnom izjavom o tome da “Isus želi spasiti duše, a Schwab razumije da nam je potrebno manje duša”. Pretraga imena i prezimena Klaus Schwab na zvaničnoj stranici Vatikana takođe nema rezultata iz kojih bi se zaključilo da je papa ikada izgovorio takvo nešto. 

Navodi o tome da Schwab “razumije da nam je potrebno manje duša” dio su narativa teorije zavjere o depopulaciji stanovništva, koja se često pripisuje upravo Svjetskom ekonomskom forumu i njegovom osnivaču. Raskrinkavanje je u više analiza pisalo o ovakvim tvrdnjama, istaknuvši da za njih ne postoji nikakvo utemeljenje (1, 2, 3, 4). 

Shodno navedenom, članak portala Istinom protiv laži u kom je prvi put na našem jeziku objavljena tvrdnja da je papa Franjo rekao da je Klaus Schwab važniji od Isusa ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 13.10.2023

Nulta tačka: Papa Franja kaže da su planovi Klausa Švaba vredniji od samog Hrišćanstva

Svet je ušao u mračna i olujna vremena, prema rečima pape Franje koji kaže da čovečanstvo mora da veruje osnivaču Svetskog ekonomskog foruma Klausu Šv...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.11.2023

Hrvatski fokus: Papa Franjo: Moramo vjerovati Klausu Schwabu!

Svijet je ušao u mračna i olujna vremena, smatra papa Franjo koji kaže da čovječanstvo mora vjerovati osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schw...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.10.2023

Srbin: Papa Franja kaže da su planovi Klausa Švaba vredniji od samog Hrišćanstva

Svet je ušao u mračna i olujna vremena, prema rečima pape Franje koji kaže da čovečanstvo mora da veruje osnivaču Svetskog ekonomskog foruma Klausu Šv...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 13.10.2023

Istinom protiv laži: Papa Franjo: 'Klaus Schwab je 'važniji' od Isusa Krista'/ VIDEO

Papa je naredio svojim slugama u Vatikanu da proglase da je Lucifer Bog Katoličke Crkve. Tako je, prema izopačenom umu pape Franje, Lucifer otac Isusa...

  • Lažna vijest