Raskrinkavanje.ba

Postrojenje vještačkih materica je koncept, ne stvarni projekat

Videosnimak o konceptu vještačkih materica objavljen je na Facebooku bez objašnjenja da je riječ o ideji jednog producenta, uz netačne tvrdnje da je ova “teorija zavjere” sada stvarnost.

Foto: Screenshot/YouTube/EctoLife: The World’s First Artificial Womb Facility

Na Facebook profilu Marko Kraljević Znate Koji 14.12.2022. godine objavljen je videosnimak sa sljedećim opisom:

Ovo je do juče bila teorija zavere takođe....‼️
Odavno to s0t0njare imaju na raspolaganju....‼️
Zaigrali su se....
 

U trominutnom videosnimku riječ je o Ecto Lifeu, navodno prvom postrojenju vještačkih materica u svijetu. Navodi se da je ovo rješenje kojim bi parovi sa sterilitetom bili biološki roditelji svojoj djeci, a njime bi se riješila i druga pitanja, poput niske stope nataliteta. Takvo postrojenje navodno ima 75 potpuno moderno opremljenih laboratorija. Svaka od tih laboratorija podržava više od 400 vještačkih materica za uzgoj djece.  

Videosnimak s profila Kraljević Marko Znate Koji do objave ove analize zabilježio je 21.000 prikaza, 520 reakcija, 127 komentara i 414 dijeljenja.

Identičan videosnimak objavljen je nekoliko dana ranije, 11.12.2022. godine, na Telegram kanalu Istina, gdje je ostvario 11.900 pregleda do vremena pisanja ove analize. Na ovom Telegram kanalu opis trominutnog videosnimka je precizniji te se navodi da vakcine i 4G i 5G mreža izazivaju sterilitet, što je dio “agende” prema kojoj u budućnosti ne bi bilo prirodnog začeća.

Ovo je bolesno ... jel vidite kuda svet ide? Zato tzv. "vakcine", 4G i 5G meža izaziva i sterilitet, jer je sastavni deo njihove agende da u doglednoj budućnosti više ne bude prirodnog začeća i prirodnog porođaja. Proizvodiće nas u epruvetama, a odgajati u tim plastičnim akvarijumima! To je bolesno! Već sada nas smatraju stokom, robovima i biorobotima, a tek posle ovoga ... mogu samo da zamislim! Ovde čovek ne mora da bude futorolog da bi shvatio namere tih globalista!

Šta su činjenice?

Pretraga screenshotova iz videosnimka pokazuje da se zapravo radi o isječku iz snimka koji je objavljen 9.12.2022. godine na YouTube kanalu Hashem Al-Ghaili. Video je objavljen pod naslovom “EctoLife: Prvo postrojenje umjetnih maternica u svijetu” (engl. EctoLife: The World’s First Artificial Womb Facility).

U opisu ovog YouTube kanala navodi se da njime upravlja Hashem Al-Ghaili i da mu je cilj dijeljenje videosadržaja o nauci i tehnologiji, od kojih su neki autorski.

Hashem Al-Ghaili je producent, režiser i naučni komunikator sa sjedištem u Berlinu. Po zanimanju molekularni biolog, Hashem koristi svoje znanje i strast za naukom kako bi obrazovao javnost putem društvenih medija i videosadržaja, navedeno je na njegovoj web stranici.

Reuters je u tekstu objavljenom 22.12.2022. godine analizirao tvrdnje da isječak prikazuje stvarni sistem vještačkih materica, koje su se dijelile engleskim govornim područjem. Autor originalnog videosnimka čiji je isječak preuzet potvrdio je za ovaj medij da je u pitanju koncept koji ne postoji u stvarnosti.

Reuters je kontaktirao Al-Ghailija koji je potvrdio da objekat Ecto Life “trenutno ne postoji”.
“Ovo je koncept, a ne kompanija u stvarnom životu”, rekao je Al-Ghaili u e-mailu.

U istoj analizi Reuters navodi kako su naučnici proučavali mogućnosti razvoja života van materice.

Dakle, isječak iz videosnimka koji podsjeća na nešto iz naučnofantastičnog djela predstavljen je netačno kao nešto što se već dešava. Dodatno, na Telegram kanalu Istina takav isječak “obogaćen je” i neutemeljenim navodima o agendi prema kojoj 4G i 5G mreža i vakcine izazivaju sterilitet.

O tome da je 5G mreža, kao i 4G mreža, štetna na način da “zračenje” uzrokuje različite tegobe Raskrinkavanje je pisalo u brojnim analizama, svaki put s istim zaključcima – da ni 4G ni 5G mreža ne uzrokuju oboljenja niti škode ljudima na takav način (1, 2, 3, 4).

Na isti su način i vakcine (protiv Covid-19) česta meta raznih dezinformacija – od toga da izazivaju bolest, mutacije virusa do toga da utiču na plodnost. I o tim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u više navrata, svaki put s identičnim zaključkom da nema dokaza da vakcine škode ljudima na opisane načine (1, 2).

Sama tvrdnja iz opisa kanala Istina o tome da postoji “agenda” da u doglednoj budućnosti više ne bude prirodnog začeća i prirodnog porođaja, a da su dio te “agende” 4G i 5G mreža i vakcine, spada u domen teorija zavjere.

Shodno navedenim činjenicama, objavu videoisječka na profilu Marko Kraljević Znate Koji ocjenjujemo kao lažnu vijest budući da se navodi da sistem odavno postoji, a zapravo se radi o konceptu koji ne postoji u stvarnom životu. Tvrdnje iz navedene objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Tvrdnju da videoisječak dokazuje postojanje agende da u doglednoj budućnosti više ne bude prirodnog začeća i prirodnog porođaja iz opisa s Telegram kanala Istina ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

25.8.2023.

Snimak imaginarnog postrojenja vještačkih maternica EctoLife opet je objavljen na Facebooku 17.8.2023. godine, uz tvrdnju da prikazuje “budućnost koja dolazi”. Snimak je zabilježio više od pola miliona pregleda, a podijeljen je gotovo tri hiljade puta. Ovu Facebook objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da implicira da je riječ o stvarnom projektu koji će biti u primjeni i nema objašnjenja da se radi tek o koncept

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 14.12.2022

Facebook profili i stranice: Marko Kraljivć Znate Koji vještačke materice

Ovo je do juče bila teorija zavere takođe....‼️ Odavno to s0t0njare imaju na raspolaganju....‼️ Zaigrali su se....

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 17.08.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Postrojenje vještačkih materica

  • Manipulisanje činjenicama