Pregled sedmice: Crni petak, Ronaldo, ANP, ISIL, zemljotresi i paljenje Kur’ana

Lažne nagradne igre i krađe podataka i dalje su aktuelne, a u prethodnoj sedmici pisali smo o lažnoj stranici Croatia Airlines aviokompanije putem koje se kradu podaci korisnika. Pisali smo i o lažnom tweetu Emira Suljagića zbog kojeg se oglasilo nekoliko medija, političara i organizacija u Srbiji, uključujući i Ministarstvo odbrane te zemlje. Ponovo je postala aktuelna lažna vijest o navodnim donacijama Ronalda djeci Palestine, ali su anonimni portali manipulacijama ispratili i aktuelne društveno-političe teme, od povratka boraca ISIL-a, preko ANP-a i zemljotresa, pa sve do “crnog petka”.

Desetine portala diljem svijeta objavilo je vijest koja govori da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura (ili dolara) djeci Palestine. Na adresu Raskrinkavanja čitatelji su proslijedili linkove novih prenošenja ove lažne vijesti o kojoj je Raskrinkavanje već pisalo u maju ove godine. Cijelu analizu čitajte na ovom linku.

Tema o mogućem izručenju lica za koje se sumnja da su učestvovala u borbama na strani takozvane Islamske države, ISIL, poslužila je kao klikbejt. Portal Slobodna Bosna je naime u članku objavljenom 11.11.2019. izvještavajući o tome da su vlasti Turske najavile proces deportacije uhapšenih boraca ISIL-a u zemlje čiji su državljani, koristio naslov koji čitatelje/ke navodi na zaključak da će u tekstu saznati koliko se to navodnih boraca ISIL-a vraća u Bosnu i Hercegovinu. Opširnije čitajte u analizi na ovom linku.

U naslovima članka koje su preuzeli iz drugih medija, Slobodna Bosna i još nekoliko anonimnih portala najavili su i odgovor na pitanje “Ko je natjerao Dodika da pristane na ANP”. Prilikom preuzimanja članka sa portala Radio Slobodna Evropa, navedeni portali zapravo su promijenili originalni naslov učinivši ga senzacionalisitčkim i dezinformativnim. Radio Slobodna Evropa u svom članku donosi izjave nekoliko sagovornika, međutim ni u jednom trenutku se u tekstu Program reformi ne naziva ANP-om, niti se tekst generalno bavi pitanjem “ko je je izvršio presudni pritisak”. Cijelu analizu čitajte na ovom linku.

Jedan od naših čitalaca prijavio nam je putem Facebooka web stranicu koja se predstavlja kao avio-kompanija “Croatia Airlines”. Pokušaj krađe podataka prerušen je u “nagradnu igru” koja obećava dvije besplatne avionske karte kompanije “Croatia Airlines”.  Opširnije o ovoj prevari čitajte na ovom linku.

Snažni zemljotresi u Albaniji na mnogim portalima iskorišteni su za senzacionalističke naslove u kojima se neosnovano najavljuju novi zemljotresi i "haos". Koji su portali u pitanju i kakve su naslove koristili, čitajte na ovom linku.

Čitatelji su nam prijalivili da je na društvenim mrežama ponovo aktuelna netačna priča koja govori o tome da “crni petak” potječe još iz robovlasničkog vremena, kada su se petkom na trgovima prodavali robovi. Zašto “crni petak” nema nikakvu historijsku poveznicu sa robovlasništvom i kako je stvarno nastao pojam "crni petak", čitajte u analizi na ovom inku.

Lažni tweet Emira Suljagića prvi put se pojavio u komentaru anonimnog Twitter profila, odakle je, bez ikakve provjere ili kontaktiranja njegovog navodnog autora, prenesen od strane dvadesetak medija i online portala. "Traljavo" montirana slika tweeta bila je dovoljno dobra i za novinsku agenciju Tanjug, ali i za Ministarstvo odbrane Republike Srbije, koji su izmišljenu izjavu predstavili kao činjenicu. Opširnije čitajte u analizi na ovom linku.

Čitatelj Raskrinkavanja nam se obratio porukom na Facebooku, u kojoj je poslao link članka objavljenog na portalu Saznajemo, sa upitom da li je vijest istinita. Članak koji nam je proslijeđen objavljen je 29. novembra na portalu Saznajemo, koji je objavio članak u kojem poziva čitatelje da pogledaju “Allahovu kaznu” za spaljivanje Kur’ana koje se desilo u Norveškoj 16. novembra. No, fotografija za koju se tvrdi da prikazuje Larsa Thorsena koji je zapalio Kur’an, nema nikakve veze sa njim i nastala je još prije 7 godina. Kompletnu analizu čitajte na ovom linku.

Brojni domaći portali su tokom oktobra prenosili vijest o tome kako aluminijumska folija može biti korisna za ublažavanje bolova, plasirajući netačnu tvrdnju o istraživanju koje, navodno, podupire jednu od teorija o tome da aluminijumska folija ublažava bol. Odgovor na pitanje da li je istina da aluminijumska folija ublažava bolove, pronađite na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 01. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Slika para koji se ljubi na ulici nije nastala u Beogradu

Nakon nereda koji su se desili nakon protesta građana u Beogradu 8. jula ov...

Lažna vijest
Lažna vijest
Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”

Hiljade korisnika Facebooka je podijelilo video u čijem opisu stoji da prik...

Lažna vijest
Lažna vijest
Portal “Orginalno” nastavlja “ubijati” pjevače i pjevačice

Portal Orginalno je u maju, junu i julu nastavio objavljivati “vijesti” o t...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me