Pregled sedmice: Kamp za migrante i teorije zavjera

U protekloj sedmici prenijeli smo analizu partnerskog portala iz Srbije “Raskrikavanje” o članku “Informera” koji govori o navodnom rušenju Milorada Dodika i Republike Srpske. Pisali smo i o pristrasnom izvještavanju “Dnevnog lista” i cenzuri "RTRS"-a. Na kraju, pomor ptica u Nizozemskoj nema nikakve veze 5G mrežom, a u Bužimu se ne gradi kamp za migrante.

"Raskrikavanje" je 22.5.2019. godine objavilo analizu "Informerovog" članka koji govori o navodnom rušenju Milorada Dodika i ukidanju Republike Srpske. Sve je krenulo sa programom „Tabla“, za koji je USAID u Bosni i Hercegovini nedavno otvorio konkurs, a koji je namijenjen obrazovnom sistemu u BiH. Na "Informeru" je to opisano "rušenje Milorada Dodika i ukidanje Republike Srpske". Koje medijske manipulacije su dovele do takvog zaključka možete pročitati u analizi “Raskrikavanje.rs: Informer i analitičari u strahu od opasnog ‘kritičkog mišljenja’”

"Dnevni list" i "RTRS" su uspjeli u jednom članku da prekrše nekoliko temeljnih pravila profesionalnog izvještavanja. Aferu “Potkivanje” i navode “Žurnala” o korupciji u vrhu tužilaštva, opisali su kao povratak uticaja “bošnjačkog podzemlja” na pravosuđe, dok je RTRS autocenzurisao dio teksta koji je tretirao slučajeve nerazjašnjenih ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića opširnije čitajte u analizi “Dnevni list i RTRS: "Bošnjačko podzemlje" preuzima pravosuđe i ruši Tegeltiju

Dok pojedini portali tvrde da je smrt više od 300 ptica u nizozemskom gradu Hagu uzrokovana testiranjem 5G mreže, u danima kada se pomor dešavao nije testirana ova mreža. Čitava priča je potekla sa stranica koje se bore da zaustave implementaciju 5G mreže. Više o ovome čitajte u analizi “Pomor ptica u Nizozemskoj nije izazvao 5G”.

“Ekskluzivno saznanje” portala “USK INFO” da će Republika Turska graditi kamp za pet hiljada migranata u Bužimu, ipak je samo laž. Izvještavanje o migrantima u našoj zemlji, pored teorija zavjere i dezinformacija, ponekad poprima i oblik “liste želja”. Opširnije o ovoj priči čitajte u analizi “Migranti ne sele u Bužim”.

Analizirajući jednu od epizoda emisije “Paralele” koja se emituje na javnom servisu Federacije BiH, ustanovili smo da je većina tvrdnji i izjava korištenih u toj epizodi pogrešno i manipulativno predstavljena, ili su u potpunosti izmišljene. Opširnije čitajte u analizi "Mladen Marić i paralelna stvarnost na Federalnoj".

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 05. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslov za potpirivanje netrpeljivosti

Portal “Cik Media” nastavlja sa sa modificiranjem naslova za što jači...

Klikbejt
Lažna vijest
Vrtoglava putanja lažne vijesti o “Clintonovim orgijama sa kosovskim djevojčicama”

Samoubistvo Jeffreya Epsteina inspirisalo je brojne teorije zavjere o “stvarnom”...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Klikbejt
Iz legitimne vijesti u morbidni klikbejt

Jedna pogrešna riječ u naslovu od legitimne vijesti može – namjerno ili...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me