PREGLED SEDMICE: Lažni ratovi, nagradne igre i lijekovi na poklon 

U sedmici koja je iza nas opet smo pisali o lažnim nagradnim igrama, senzacionalističkom izvještavanju o požarima u Rusiji, kao i o ksenofobnoj propagandi koja se širi sa portala “Antimigrant”.  

Prije više od godinu dana objavili smo prvi od tri članka o lažnim nagradnim igrama, koje se objavljuju na lažnim Facebook stranicama poznatih kompanija. I dok je većina takvih stranica uklonjena, pronašli smo 14 lažnih stranica sa nagradnim igrama koje i dalje postoje samo sa jednim ciljem - krađa ličnih podataka. Opširnije čitajte u analizi “Lažne nagradne igre i krađa podataka”.

“Raskrinkavanje” je već pisalo o anonimnom portalu “Antimigrant” koji je u potpunosti posvećen širenju mržnje prema migrantima. Ovog puta portal “Antimigrant” prenio je “zavjerološki” članak sa portala “Dnevno.hr” čija je temeljna tvrdnja da su talas migracija sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i južne Azije u Evropu “organizovali masoni”. Opširnije o novom slučaju antimigrantske retorike čitajte u analizi “Dnevno i Antimigrant u paralelnoj stvarnosti: Masoni, Trilateralna komisija i migranti”.

Mnogi mediji su izvijestili o požaru koji je zahvatio rusku regiju Krasnojarsk, gdje je došlo i do požara u skladištu municije. Ipak, pojedini mediji su se odlučili za senzacionalistički pristup izvještavanju, te se u naslovu nije našla informacija o požaru, već insinuacija da je riječ o “ratnom stanju u Rusiji“. Opširnije o ovom klikbejtu čitajte u analizi “Senzacionalističko izvještavanje o požarima u Rusiji”. 

Pored posljedica bolesti sa kojima se bore svakodnevo, oboljeli od multiple skleroze bili su meta i bespotrebne lažne Facebook objave u kojoj se obećava poklanjanje lijeka za ovu autoimunu bolest. Više o ovom slučaju čitajte u analizi “Lažna objava: ne poklanja se lijek ‘Betaferon’”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Klikbejt
Klikbejt o “objavi rata Americi”

Komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji u vezi sa optužnicom proitv H...

Klikbejt
Dezinformacija
Ne, Hrvatska nije omogućila “online vjenčanja”

Nekoliko portala je navelo da je hrvatska vlada “omogućila online vjenčanja...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me