PREGLED SEDMICE: Lažni ratovi, nagradne igre i lijekovi na poklon 

U sedmici koja je iza nas opet smo pisali o lažnim nagradnim igrama, senzacionalističkom izvještavanju o požarima u Rusiji, kao i o ksenofobnoj propagandi koja se širi sa portala “Antimigrant”.  

Prije više od godinu dana objavili smo prvi od tri članka o lažnim nagradnim igrama, koje se objavljuju na lažnim Facebook stranicama poznatih kompanija. I dok je većina takvih stranica uklonjena, pronašli smo 14 lažnih stranica sa nagradnim igrama koje i dalje postoje samo sa jednim ciljem - krađa ličnih podataka. Opširnije čitajte u analizi “Lažne nagradne igre i krađa podataka”.

“Raskrinkavanje” je već pisalo o anonimnom portalu “Antimigrant” koji je u potpunosti posvećen širenju mržnje prema migrantima. Ovog puta portal “Antimigrant” prenio je “zavjerološki” članak sa portala “Dnevno.hr” čija je temeljna tvrdnja da su talas migracija sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i južne Azije u Evropu “organizovali masoni”. Opširnije o novom slučaju antimigrantske retorike čitajte u analizi “Dnevno i Antimigrant u paralelnoj stvarnosti: Masoni, Trilateralna komisija i migranti”.

Mnogi mediji su izvijestili o požaru koji je zahvatio rusku regiju Krasnojarsk, gdje je došlo i do požara u skladištu municije. Ipak, pojedini mediji su se odlučili za senzacionalistički pristup izvještavanju, te se u naslovu nije našla informacija o požaru, već insinuacija da je riječ o “ratnom stanju u Rusiji“. Opširnije o ovom klikbejtu čitajte u analizi “Senzacionalističko izvještavanje o požarima u Rusiji”. 

Pored posljedica bolesti sa kojima se bore svakodnevo, oboljeli od multiple skleroze bili su meta i bespotrebne lažne Facebook objave u kojoj se obećava poklanjanje lijeka za ovu autoimunu bolest. Više o ovom slučaju čitajte u analizi “Lažna objava: ne poklanja se lijek ‘Betaferon’”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me