Raskrinkavanje.ba

Privlačenje “klikova” i “lajkova” izmišljenom smrću Hanke Paldum 

Kombinacija klikbejt-naslova i fotografije u članku anonimnog portala navodi na pogrešan zaključak da je preminula poznata pjevačica Hanka Paldum. Članak se dijelio u Facebook grupama zajedno s fotografijom ove pjevačice. 

Foto: Shutterstock

Na portalu Wallpapsy 27. januara 2024. godine objavljen je članak pod naslovom: 

PREMINULA BOSANSKA LEGENDA…..! Deca se suočila sa UŽASNOM SITUACIJOM kada su je pronašli (FOTO)

Članak je ilustrovan fotografijom pjevačice Hanke Paldum.

Foto: Screenshot 

Suprotno naslovu, u članku nema nikakve informacije o smrti Hanke Paldum niti informacije o ičijoj smrti. Navodi se da je Paldum uživala u “prosperitetnom stažu u muzičkom carstvu” te da je osim “melodijske vještine”, obožavatelje osvajala “njena izuzetna privlačnost”. U nastavku su navedeni njeni biografski podaci – od rođenja u Čajniču do preseljenja u Sarajevo, te detalji iz privatnog života. 

Članak je podijeljen u komentarima u objavama osam Facebook grupa: Balkanska muzika, Dom po mjeri, Prirodno liječenje, Domaći lijekovi, Uredjenje Stanova i dizajn, Prirodni Lijekovi 2, Moj dom i moje dvorište i Slatka Kuhinja. Objava se sastoji od fotografije Hanke Paldum preko koje je ispisan naslov članka. 

Foto: Screenshot objave s Facebooka 

Portal Wallpapsy uglavnom objavljuje članke o estradnim umjetnicima koji su opremljeni senzacionalističkim naslovima. U sekciji “O nama” navedeno je da tim čine “sve domaćice sa prostora bivše Jugoslavije koje nam šalju svoje recepte i slike putem naše KONTAKT forme.”  Wallpapsy nema impresum.

Hanka Paldum reagovala je na objave o njenoj “smrti” na svom Facebook profilu 27. januara 2024, podjelivši screenshot objava iz privatne Facebook grupe Samo narodna muzika. 

Dragi moji prijatelji, po tko zna koji put, medijski ispisana Laz.
Ziva zdrava sretna sa mojima milim i dragima❤️
Upravo smo dobili ovu vijest da kruzi po drustvenim mrezama.
Tuzno, i jadno...sta reci na sve ovo....
Voli Vas Vasa Hanka ❤️

Reakciju su prenijeli brojni mediji na našem govornom području (1, 2, 3, 4, 5). 

O sličnim slučajevima u kojima su anonimni portali izmišljali smrti poznatih Raskrinkavanje je pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3, 4). 

Shodno navedenim činjenicama, opremu članka portala Wallpapsy u kojoj je kombinacijom naslova i fotografije objavljena izmišljena informacija o smrti Hanke Paldum ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt. Iste ocjene dajemo Facebook objavama u kojima je fotografija Hanke Paldum s ispisanim naslovom članka. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 27.01.2024

Wallpapsy: PREMINULA BOSANSKA LEGENDA…..! Deca se suočila sa UŽASNOM SITUACIJOM kada su je pronašli (FOTO)

Poznata pevačica Hanka Paldum uživala je u prosperitetnom stažu u muzičkom carstvu. Ne samo da je slavljena zbog svoje melodijske vještine, već je nje...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 27.01.2024

Facebook profili i stranice: ⬇️ 🔗 LINK U KOMENTARU 🔗 ⬇️

⬇️ 🔗 LINK U KOMENTARU 🔗 ⬇️ PREMINULA BOSANSKA LEGENDA…..! Deca se suočila sa UŽASNOM SITUACIJOM kada su je pronašli (FOTO)

  • Klikbejt
  • Lažna vijest