Raskrinkavanje.ba

Satira o HAARP-u “potrganom” u nevremenu predstavljena kao stvarna vijest

Satirični članak portala Newsbar o nevremenu koje je uništilo antene na “HAARP postrojenju koje izaziva oluje” prenesen je na jednom portalu kao prava vijest, a teoretičari/ke zavjere na društvenim mrežama ovu su satiru shvatili/e ozbiljno.

Foto: Secoy, A, Wikimedia Commons

Na portalu Ordinacija 22. jula 2023. godine objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

U članku se, između ostalog, ističe da je u nedavnom nevremenu koje je pogodilo region uništeno “najveće hrvatsko HAARP postrojenje u Sesvetama”.

Vodeći znanstvenici koji rade u postrojenju nisu mogli sakriti šok i nevjeru kada su shvatili da su antene koje izazivaju nepredvidive vremenske pojave, oluje, tornada i uragane – stradale u jučerašnjoj kataklizmi. Jedan od znanstvenika, koji je želio ostati anoniman zbog tajnog kvadrilateralnog ugovora kojeg je potpisao s Bill Gatesom, Georgeom Sorošom i auto-otpadom Kršo iz Sesveta, izjavio je kako je ovo posljednja stvar koju su očekivali da bi se mogla dogoditi.

-Ako uređaj koji izaziva prirodne katastrofe više nije siguran od prirodnih katastrofa, tko je onda siguran? – zapitao se.

Članak je opremljen fotografijom na kojoj se vide navodno urušene antene. Ista fotografija dijelila se i na Facebooku s ispisanom tvrdnjom o “polomljenim antenama na HAARP postrojenju” (1, 2, 3, 4, 5). 

Prema podacima alata kompanije Meta, CrowdTangle, članak portala Ordinacija ostvario je više od 3.800 interakcija na društvenoj mreži Facebook. 

Šta su činjenice?

Jako nevrijeme, koje je počelo 19. jula 2023. i trajalo nekoliko dana, pogodilo je dijelove Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. U nevremenu je živote izgubilo više osoba, među kojima je i desetogodišnje dijete. 

Nevrijeme je veoma brzo na društvenim mrežama i pojedinim portalima iskorišteno kao “dokaz” za različite teorije zavjere. O tome kako je nevrijeme neutemeljeno dovedeno u vezu sa HAARP-om Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Tvrdnje o “potrganim antenama na HAARP postrojenju koje izaziva oluje” originalno su objavljene na satiričnom portalu Newsbar 20. jula 2023. godine. 

U sekciji “Uvjeti korištenja” na ovom portalu jasno se navodi da je sadržaj na njemu satiričnog karaktera. 

“NewsBar je satirično-humoristični portal. Vijesti koje su objavljene na portalu su izmišljene s ciljem stvaranja satiričko-humorističnog djela te ih stoga ne treba shvaćati ozbiljno. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama ili institucijama je slučajna”, navodi se na ovom portalu. 

“Vijest” o “polomljenim” HAARP antenama je, dakle, satirična. Takvo nešto nije se dogodilo

Portal Ordinacija koji je prenio članak sa portala Newsbar, kao i Facebook profili i stranice koje su objavile iste tvrdnje, u svojim objavama nisu naglasili da je riječ o satiričnom sadržaju. Na portalu Ordinacija navodi se da je izvor “vijesti” portal Newsbar, ali nije uvršten link objave ili samog portala, kako bi čitatelji/ke mogli/e doći do informacije da je riječ o satiri. Iz komentara korisnika/ca ispod objava jasno je da je sadržaj objavljen na portalu Ordinacija shvaćen ozbiljno.

Kako je u pomenutoj i drugim analizama Raskrinkavanja (1, 2, 3) detaljno objašnjeno, HAARP je predajnik visoke snage i frekvencije koji se koristi za proučavanje jonosfere. On, nasuprot tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, ne može kontrolisati vrijeme. Dodatno, ne postoje dokazi da je instaliran u Hrvatskoj

Shodno činjenicama, članak na portalu Newsbar ocjenjujemo kao satiru. Članak portala Ordinacija na kom je “vijest” o uništenju HAARP antena prenesena bez napomene o satiri ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i prvoj takvoj objavi na Facebooku. 

Sve druge objave bez napomene o satiri ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke