Satira o odluci općinskog načelnika da daruje novorođenčad prenesena kao stvarna vijest

Članak tuzlanskog satiričnog portala o odluci načelnika Općine Banovići da daruje djecu koja dobiju njegovo ime prenesen je na drugom portalu bez napomene da je riječ o satiri. Čitatelji/ke su na taj način dezinformisani.

Na portalu Atraktiva (.net) je 16. septembra 2021. godine objavljen članak o navodnoj odluci načelnika Općine Banovići Bege Gutića da novčano daruje novorođenčad koja dobiju njegovo ime.

Bego Gutić: Svako novorođenče kome se nadije ime Bego, ‘na čelo’ dobija 500 KM

U članku se, između ostalog, navodi:

Bego Gutić, načelnik Banovića, donio je odluku da daruje svako novorođenče u Banovićima sa 500 maraka, ako mu se nadije ime Bego. Kako saznajemo, realizacija ove odluke se neće provoditi iz općinskog budžeta, nego lično ‘iz džepa’ načelnika.

Popularnost načelnika Gutića u ovom rudarskom gradiću je sve veća. Međutim, stvarni razlog ovog poteza je sasvim drugi. Naime, sve je manje djece u Bosni koja nose lijepa i tradicionalna imena (Bego, Jusuf, Rahim, Ćerima, Hatidža, Hanifa…). 
(...)
Ako bi ovaj potez Gutića slijedili i druge kolege-načelnici bilo bi više Jasmina, Seada, Edina, Samira, Nusreta, Jusufa, Zudina…

Ovaj članak je na portalu Atraktiva objavljen u rubrici “Vijesti”. Nije naveden izvor u članku. Do vremena pisanja ove analize, članak je ostvario više od 1.400 interakcija na Facebooku. 

Šta su činjenice?

Originalni članak o odluci načelnika Banovića, koji je prenesen na portalu Atraktiva, objavljen je dan ranije, 15.9.2021. godine, na portalu Tuzlaspiegel. U opisu ovog portala jasno se navodi da je riječ o satiričnom portalu koji većinom objavljuje izmišljene vijesti “s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja”. Tuzlaspiegel za sebe navodi da je “prvi tuzlanski satirični portal”. 

Dakle, sadržaji koje ovaj portal objavljuje ne mogu se smatrati vijestima. Njihovo objavljivanje bez adekvatne napomene o kakvom sadržaju je riječ, kao što je bio slučaj s člankom na portalu Atraktiva, rezultira stvaranjem dezinformativnog sadržaja. 

Da nije svima sasvim jasno da je riječ o satiri, potvrđuju i brojni komentari Facebook korisnika/ca ispod objave članka portala Atraktiva. 

Screenshot primjera komentara na objavi članka portala Atraktiva

Raskrinkavanje je o situacijama u kojima se na pojedinim portalima prenose satirični sadržaji bez napomene pisalo u više navrata, a neke od tih analiza možete pročitati u nastavku.

Lažna vijest
Satira shvaćena ozbiljno: Epizoda Novalić i brza cesta između Sarajeva i Goražda

Po ko zna koji put sadržaji satiričnih portala vezani za federalnog premije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira 17.08.2021
 

Lažna vijest
Poruka direktora Pannonice osobama u burkiniju - od satire do lažne vijesti

Pojava da se sadržaji satiričnih portala pretvaraju u stvarne vijesti prili...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Satira 04.08.2021
 

Lažna vijest
Satira o “lažnom svešteniku” pretvorena u lažnu vijest

Satirični članak portala Bijeljina Njuz prenijeli su brojni mediji, a samo...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 21.05.2021
 

Činjenicu da je riječ o satiri, a ne stvarnoj vijesti, potvrđuje i napredna Google pretraga ključnih riječi vezanih za navodnu odluku načelnika Gutića, koja ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da takva odluka postoji. 

Shodno činjenicama, članak portala Tuzlaspiegel ocjenjujemo kao satiru, budući da je na ovom portalu jasno naznačeno da objavljuje takve sadržaje.

Članak portala Atraktiva ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da je satirični sadržaj prenesen bez napomene da se radi o izmišljenoj vijesti ili napomene o njenom izvoru.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 21. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me