Raskrinkavanje.ba

Soda bikarbona ne “alkalizuje” organizam niti je takvo nešto moguće postići ishranom

Od 2017. godine prenosi se članak u kojem se tvrdi da konzumacija sode bikarbone sprečava oboljenja jer “smanjuje kiselost organizma”. U pitanju je mit bez naučne osnove.

Foto: Envato Elements

Jedanaest portala ove je godine prenijelo članak portala Bašta Balkana iz 2017. godine u kojem se govori o “četiri načina” primjene sode bikarbone “u svrhu zdravlja” (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). Portal Novi ove ga je godine objavio tri puta (1, 2, 3). U članku se navodi da soda bikarbona može da se koristi kao sastojak u “energetskom piću”, kao dodatak zelenom čaju za “brži metabolizam”, protiv oboljenja želuca i kao preventiva protiv brojnih bolesti, “pa i onih najtežih”. O korištenju u preventivne svrhe navedeno je:

Napitak u kojem su pomešani voda i soda bikarbona nastaje kada se dve kašike sode sipaju u čašu vode. Ovu mešavinu potrebno je popiti u roku od sat vremena i ponoviti postupak 3 puta dnevno.
Obična voda zamućena sodom bikarbonom ne leči nijednu specifičnu bolest, ali je preventima mnogim oboljenjima. Treba se truditi da telo ostane u alkalnom stanju, a soda bikarbona može pomoći uravnotežavanju nivoa pH u telu, što će sprečiti mnoge bolesti, pa i one najteže, jer je previše kiseline u telu jedan od vodećih uzroka brojnih bolesti.

U članku se navodi i da 1/4 kašičice sode bikarbone dodata u šolju zelenog čaja pomaže kod nastojanja da se smanji tjelesna težina jer mast navodno teže “sagorijeva” u kiseloj sredini.

Soda bikarbona i zeleni čaj za bolji metabolizam
Ovaj napitak će ubrzati metabolizam, a time i pomoći smanjenju telesne težine. Primarna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, kao što su katehin, teanin i kofein, dokazano sagorevaju masti u telu, dok dodatak sode bikarbone daje podršku gubljenju viška masti, jer se u kiseloj sredini one ne mogu dobro sagoreti.
Napitak se pravi tako što se 1/4 kašičice sode bikarbone doda u šolju pripremljenog zelenog čaja, a pije bar jednom dnevno.

Od 2017. godine, kada je originalno objavljen, članak je prenijelo ukupno 59 portala.

Može li soda bikarbona da “alkalizuje” tijelo?

Navodi da soda bikarbona ima “ljekovita”, a nerijetko i “čudotvorna” svojstva, prisutni su u domaćem online prostoru godinama. Brojni su članci, mahom na anonimnim portalima, u kojima se opisuje kako soda bikarbona “liječi” razna oboljenja.

U osnovi ovih navoda jeste ideja da “kiselost”, odnosno povišena pH vrijednost organizma, uzrokuje oboljenja i da soda bikarbona može “alkalizovati” tijelo i izliječiti ili spriječiti bolest.

Skraćenica “pH” označava “potential of Hydrogen” (eng. potencijal hidrogena) i predstavlja mjeru kiselosti vodenih otopina. Skala pH vrijednosti je od 0 do 14, gdje je 7 neutralna vrijednost. Otopina koja ima vrijednost ispod 7 je kisela, dok iznad 7 znači da je u pitanju baza. Soda bikarbona ima pH vrijednost od 8 do 9.

Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić pisala je 1.10.2020. godine o netačnim tvrdnjama da je soda bikarbona lijek jer “alkalizuje organizam”, odnosno smanjuje kiselost organizma, na svom blogu Quantum of Science, u članku “Soda bikarbona i ‘alkalna prehrana’ - opasni mitovi koji ne umiru”.

U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 13.10.2020. godine, u kojoj se pisalo o netačnim tvrdnjama da “alkalna hrana koja je iznad pH vrijednosti virusa može poraziti koronavirus”, navedeno je da je ishranom moguće promijeniti jedno pH vrijednost urina. 

O tome je pisao i Snopes, ugledni američki portal za provjeru činjenica, u analizi objavljenoj 26.3.2020. godine. O nemogućnosti promjene pH vrijednosti tijela ishranom Snopes navodi:

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije tijelo bila je popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmijeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti ishranom jeste pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

Dakle, navod da soda bikarbona pomaže uravnoteženju pH vrijednosti tijela posve je netačan.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 24.5.2022. godine pisalo o netačnim tvrdnjama da su “naučnici dokazali” da soda bikarbona može “spasiti život” ako se konzumira s medom i limunom. U analizi se navodi da je u članku Livescienca, objavljenom 19. januara 2016. godine, objašnjeno da su naučnici na univerzitetu u Utahu u jednoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posljedičnu vezu. 

U tom članku navedeno je mišljenje dr. Michaela Emmetta, šefa interne medicine u Univerzitetskom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone i na uvjerenje da će njeno konzumiranje regulisati pH vrijednost organizma.

Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i liječe rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici. 
(...) 
Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visok krvni pritisak zbog opterećenja natrijem i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emmett. Umjesto toga, kalij bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom ljekara, rekao je.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza detaljno pisalo o tome da su navodi da soda bikarbona liječi različite bolesti zapravo netačni (1, 2, 3).

Tvrdnja da soda bikarbona pomaže pri gubitku težine također nije tačna. O vjerovanju da ova namirnica potiče gubitak težine i činjenicama koje govore suprotno pisao je Medical News u članku objavljenom 25.11.2020. godine. 

Soda bikarbona, poznata i kao natrij bikarbonat, blago je alkalna. Neki ljudi vjeruju da unos alkalnih supstanci potiče gubitak težine.
Međutim, naučna istraživanja nisu pronašla dokaze koji podržavaju ovu teoriju. Tijelo prirodno reguliše svoje pH razine kako bi osiguralo da nije previše kiselo ili alkalno. Ono što osoba jede ima vrlo mali uticaj na ovaj proces.
Stoga je malo vjerovatno da će konzumacija sode bikarbone učiniti tijelo alkalnijim i potaknuti gubitak težine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Bašta Balkana da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Iste ocjene dajemo tvrdnji da soda bikarbona pomaže pri gubitku tjelesne težine jer se masti “teže sagorijevaju” u kiseloj sredini, a ona “alkalizuje” tijelo.
 

Napomena

15.8.2023. godine redakcije portala Put do istine i Novi život dostavili su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno. 16.8.2023. godine i članci redakcija portala Savjezi za deset (.info)  i Alo ocijenjeni su i kao ispravljeno iz istih razloga. 17.8.2023. godine i redakcija portala Dominantni nas je obavijestila o izmjenama članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno.18.8.2023. godine i redakcija portala Nezavisne dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je sada dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

11.10.2023: Članci portala Koreni, Haber, Treća dob Hrvatska, Mega vijesti, Glas Javnosti, Alo, Krstarica, Comka, Tvornica zdrave hrane i Novi koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.21.11.2023. godine portal Novi dostavio je izmijenjene verzije jednog od ocijenjenih članaka kome je dodata ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 23.10.2017

Šta ima inače: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2017

Hercegovina.info: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Mojamodrica: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.11.2022

Domaći kolači: Ako pijete sodu Bikarbonu na ovaj način, riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2017

Nezavisne: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.04.2023

Volimo Kuhati: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ove 4 bolesti

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.10.2021

Glas Javnosti: MAGIČNI PRAH KOJI LEČI: Soda bikarbona kao univerzalni lek za mnoge bolesti (FOTO)

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji leči celi organizam. Primene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.04.2023

Domaći kolači: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2021

Haber: AKO PIJETE SODU BIKARBONU NA OVAJ NAČIN, RJEŠIĆETE SE OVE 4 BOLESTI

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2021

Domaći kolači: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ove 4 bolesti

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.03.2019

Novi: ONA LIJEČI OVE ČETIRI BOLESTI: Pijte SODU BIKARBONU na ovaj način I SPASITE SVOJ ŽIVOT!

Ovo je terapija liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogle stotinama ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.03.2021

Alo: Evo kako da smršate uz zeleni čaj i sodu bikarbonu, a da se rešite još 4 bolesti

Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti ste da preventivno delujete na pojavu bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.10.2021

Alo: MAGIČNI PRAH ZA ČELIČNO ZDRAVLJE Soda bikarbona lek za 4 bolesti – ali samo pod ovim uslovima

Primarna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, kao što su katehin, teanin i kofein, dokazano sagorevaju masti u telu, dok dodatak sode bikarbone d...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2021

Lijek iz prirode: JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2017

072 Info: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam. Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Srbac: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.12.2019

Dominantni: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo

Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Prnjavor: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Mojaderventa: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Brod: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2023

Savjeti za deset: JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!

Soda bikarbona ima nekoliko dobro poznatih primjena, od kojih su mnoge medicinske. Kako pišu Nezavisne, jednostavnim napitcima od ovog gaziranog pića...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.04.2019

Zdravlje i kuhinja: Konzumirajte sodu bikarbonu na ovaj način, i riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2017

Životni magazin: Konzumirajte sodu bikarbonu na ovaj način, i riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2023

Novi: JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 06.10.2019

Zdravlje i kuhinja: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, riješićete se ove 4 bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.03.2019

Moderne žene: Magični prah koji liječi organizam – SODA BIKARBONA

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.03.2021

Vesti-online: Evo kako da smršate uz zeleni čaj i sodu bikarbonu, a da rešite još četiri bolesti

Primene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti st...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2023

Recept za sve: JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.07.2019

Mega Vijesti: Soda bikarbona liječi cijeli organizam, pijte je svaki dan i riješite se svih bolesti

Soda bikarbona je magični prah koji liječi cijeli organizam. Primjene sode bikarbone su značajne za naš organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.03.2021

Balkans Press: Koristite sodu bikarbonu ovako i rešićete se ove 4 bolesti

Primene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti st...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Moja Srpska: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.10.2019

Iskra Islama: AKO PIJETE SODU BIKARBONU NA OVAJ NAČIN, RIJEŠIT ĆETE SE OVE 4 BOLESTI

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.04.2023

Krstarica: Koristite sodu bikarbonu na ovaj način i sprečite 4 opake bolesti

Primene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti st...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Mojabanjaluka: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.01.2017

Naj Zdravlje: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ove 4 bolesti

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Teslić: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.07.2023

Vijesti-21: JESTE LI ZNALI: Soda bikarbona korištena na ovaj način ima nevjerovatna 4 efekta na tijelo, SPAŠAVA!

Poznavaoci značaja sode bikarbone naveli su čak 77 njenih korisnih osobina koje mogu da se naširoko primjene u zdravlju, ljepoti ili u domaćinstvu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.08.2023

Put do istine: SODA BIKARBONA KAO PREVENTIVA: Ima fantastične i nevjerovatno korisne osobine…

Ima fantastične i nevjerovatno korisne osobine…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 19.06.2018

Haber: Soda bikarbona – magični prah koji liječi čak četiri bolesti

Navešćemo četiri primjene sode bikarbone i napitke na njenoj bazi, koje možete napraviti sami kod kuće i tako na potpuno prirodan način riješiti se ne...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.01.2021

Krstarica: Ako sodu bikarbonu pijete na ovaj način, rešićete se četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji leči celo telo.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.01.2017

Lekar info: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ove 4 bolesti

Primene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti st...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.12.2019

Ženskica: Ona leči ove četiri bolesti: Pijte sodu bikarbonu na ovaj način i spasite svoj život

Ovo je terapija liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogle stotinama ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.10.2021

Balkan Plus: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ove 4 bolesti

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.01.2017

Koreni: Ako pijete sodu bikarbonu na ovaj način, rešićete se ovih bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji leči ceo organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.12.2019

Narodni lijek: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri tegobe

Soda bikarbona kao lijek ima magična svojstva koja liječe cijeli organizam. Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zd...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.01.2017

Bašta Balkana: 4 neverovatne primene sode bikarbone u svrhu zdravlja

4 neverovatne primene sode bikarbone u svrhu zdravlja

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 18.12.2019

Ljepota Islama: Ona liječi ove četiri bolesti: Pijete sodu bikarbonu na ovaj način i spasite svoj život

Međutim, bitno je shvatiti da je rak ozbiljna bolest i da se takva terapija obavezno mora raditi pod stručnim nadzorom iskusnog alternativnog liječnik...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2023

Novi Život: 4 tegobe koje liječi soda bikarbona

Soda bikarbona je korisna za brojne zdravstvene tegobe koje liječi, a stručnjaci su naveli čak 77 korisnih osobina koje se mogu primijeniti u zdravlju...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Doboj: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.08.2019

Zdravlje i kuhinja: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri tegobe

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam. Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravl...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2017

Info KS: MOŽE ZNAČAJNO POBOLJŠATI ZDRAVSTVENO STANJE Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.04.2023

Novi: KONZUMIRAJTE SODU BIKARBONU NA OVAJ NAČIN I RIJEŠIT ĆETE SE 4 BOLESTI: Čini čuda

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.01.2017

Cure: Soda bikarbona će izlečiti čak 4 bolesti: Ali samo ako se pije ovako! (RECEPT)

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji leči ceo organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2021

Comka: Još jedan savjet za način korištenja sode bikarbone, a tiču se zdravlja.

Još jedan savjet za način korištenja sode bikarbone, a tiču se zdravlja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.06.2019

Treća dob hrvatska: SODU BIKARBONU izuzetno pomaže kod ovih bolesti!

Primjene sode bikarbone veoma su dobro poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, u mogućnosti s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.06.2021

Moj Šamac: Pijte sodu bikarbonu i riješite se ove četiri bolesti

Za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.03.2022

Tvornica zdrave hrane: Soda bikarbona kao lijek za upalu mjehura, gljivice, refluks i kamen u žuči

Saznajte može li soda bikarbona izliječiti određene bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti