Soda bikarbona ne “alkalizuje” organizam niti je takvo nešto moguće postići ishranom

Od 2017. godine prenosi se članak u kojem se tvrdi da konzumacija sode bikarbone sprečava oboljenja jer “smanjuje kiselost organizma”. U pitanju je mit bez naučne osnove.

Foto: Envato Elements

Jedanaest portala ove je godine prenijelo članak portala Bašta Balkana iz 2017. godine u kojem se govori o “četiri načina” primjene sode bikarbone “u svrhu zdravlja” (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). Portal Novi ove ga je godine objavio tri puta (1, 2, 3). U članku se navodi da soda bikarbona može da se koristi kao sastojak u “energetskom piću”, kao dodatak zelenom čaju za “brži metabolizam”, protiv oboljenja želuca i kao preventiva protiv brojnih bolesti, “pa i onih najtežih”. O korištenju u preventivne svrhe navedeno je:

Napitak u kojem su pomešani voda i soda bikarbona nastaje kada se dve kašike sode sipaju u čašu vode. Ovu mešavinu potrebno je popiti u roku od sat vremena i ponoviti postupak 3 puta dnevno.
Obična voda zamućena sodom bikarbonom ne leči nijednu specifičnu bolest, ali je preventima mnogim oboljenjima. Treba se truditi da telo ostane u alkalnom stanju, a soda bikarbona može pomoći uravnotežavanju nivoa pH u telu, što će sprečiti mnoge bolesti, pa i one najteže, jer je previše kiseline u telu jedan od vodećih uzroka brojnih bolesti.

U članku se navodi i da 1/4 kašičice sode bikarbone dodata u šolju zelenog čaja pomaže kod nastojanja da se smanji tjelesna težina jer mast navodno teže “sagorijeva” u kiseloj sredini.

Soda bikarbona i zeleni čaj za bolji metabolizam
Ovaj napitak će ubrzati metabolizam, a time i pomoći smanjenju telesne težine. Primarna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, kao što su katehin, teanin i kofein, dokazano sagorevaju masti u telu, dok dodatak sode bikarbone daje podršku gubljenju viška masti, jer se u kiseloj sredini one ne mogu dobro sagoreti.
Napitak se pravi tako što se 1/4 kašičice sode bikarbone doda u šolju pripremljenog zelenog čaja, a pije bar jednom dnevno.

Od 2017. godine, kada je originalno objavljen, članak je prenijelo ukupno 59 portala.

Može li soda bikarbona da “alkalizuje” tijelo?

Navodi da soda bikarbona ima “ljekovita”, a nerijetko i “čudotvorna” svojstva, prisutni su u domaćem online prostoru godinama. Brojni su članci, mahom na anonimnim portalima, u kojima se opisuje kako soda bikarbona “liječi” razna oboljenja.

U osnovi ovih navoda jeste ideja da “kiselost”, odnosno povišena pH vrijednost organizma, uzrokuje oboljenja i da soda bikarbona može “alkalizovati” tijelo i izliječiti ili spriječiti bolest.

Skraćenica “pH” označava “potential of Hydrogen” (eng. potencijal hidrogena) i predstavlja mjeru kiselosti vodenih otopina. Skala pH vrijednosti je od 0 do 14, gdje je 7 neutralna vrijednost. Otopina koja ima vrijednost ispod 7 je kisela, dok iznad 7 znači da je u pitanju baza. Soda bikarbona ima pH vrijednost od 8 do 9.

Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić pisala je 1.10.2020. godine o netačnim tvrdnjama da je soda bikarbona lijek jer “alkalizuje organizam”, odnosno smanjuje kiselost organizma, na svom blogu Quantum of Science, u članku “Soda bikarbona i ‘alkalna prehrana’ - opasni mitovi koji ne umiru”.

U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 13.10.2020. godine, u kojoj se pisalo o netačnim tvrdnjama da “alkalna hrana koja je iznad pH vrijednosti virusa može poraziti koronavirus”, navedeno je da je ishranom moguće promijeniti jedno pH vrijednost urina. 

O tome je pisao i Snopes, ugledni američki portal za provjeru činjenica, u analizi objavljenoj 26.3.2020. godine. O nemogućnosti promjene pH vrijednosti tijela ishranom Snopes navodi:

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije tijelo bila je popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmijeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti ishranom jeste pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

Dakle, navod da soda bikarbona pomaže uravnoteženju pH vrijednosti tijela posve je netačan.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 24.5.2022. godine pisalo o netačnim tvrdnjama da su “naučnici dokazali” da soda bikarbona može “spasiti život” ako se konzumira s medom i limunom. U analizi se navodi da je u članku Livescienca, objavljenom 19. januara 2016. godine, objašnjeno da su naučnici na univerzitetu u Utahu u jednoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posljedičnu vezu. 

U tom članku navedeno je mišljenje dr. Michaela Emmetta, šefa interne medicine u Univerzitetskom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone i na uvjerenje da će njeno konzumiranje regulisati pH vrijednost organizma.

Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i liječe rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici. 
(...) 
Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visok krvni pritisak zbog opterećenja natrijem i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emmett. Umjesto toga, kalij bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom ljekara, rekao je.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza detaljno pisalo o tome da su navodi da soda bikarbona liječi različite bolesti zapravo netačni (1, 2, 3).

Tvrdnja da soda bikarbona pomaže pri gubitku težine također nije tačna. O vjerovanju da ova namirnica potiče gubitak težine i činjenicama koje govore suprotno pisao je Medical News u članku objavljenom 25.11.2020. godine. 

Soda bikarbona, poznata i kao natrij bikarbonat, blago je alkalna. Neki ljudi vjeruju da unos alkalnih supstanci potiče gubitak težine.
Međutim, naučna istraživanja nisu pronašla dokaze koji podržavaju ovu teoriju. Tijelo prirodno reguliše svoje pH razine kako bi osiguralo da nije previše kiselo ili alkalno. Ono što osoba jede ima vrlo mali uticaj na ovaj proces.
Stoga je malo vjerovatno da će konzumacija sode bikarbone učiniti tijelo alkalnijim i potaknuti gubitak težine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Bašta Balkana da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Iste ocjene dajemo tvrdnji da soda bikarbona pomaže pri gubitku tjelesne težine jer se masti “teže sagorijevaju” u kiseloj sredini, a ona “alkalizuje” tijelo.
 

Napomena

15.8.2023. godine redakcije portala Put do istine i Novi život dostavili su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno. 16.8.2023. godine i članci redakcija portala Savjezi za deset (.info)  i Alo ocijenjeni su i kao ispravljeno iz istih razloga. 17.8.2023. godine i redakcija portala Dominantni nas je obavijestila o izmjenama članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno.18.8.2023. godine i redakcija portala Nezavisne dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je sada dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 14. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me