Raskrinkavanje.ba

Teorija zavjere o planiranim “fazama pandemije” potiče paniku predviđanjem haosa i vanrednog stanja

Pojedini portali u regionu prenijeli su tvrdnje o “fazama” u kojima se pandemija Covid-19 navodno odvija, pripisane bivšem Pfizerovom zaposleniku Michaelu Yeadonu. Ove tvrdnje prepune su dezinformacija, a “faze” pandemije predstavljaju ništa više nego “zavjerološko” tumačenje nekih događaja u toku pandemije i poticanje panike “predviđanjem” budućih.

Na portalu Istinom protiv laži je 17. novembra 2021. godine objavljen članak u kom se prenose riječi pripisane bivšem zaposleniku kompanije Pfizer Michaelu Yeadonu. On je, navodno, govorio o unaprijed planiranim “fazama” pandemije Covid-19. Članak je opremljen naslovom:

Dr. Mike Yeadon: 'Mi smo na vratima pakla. Osmislili su 6 faza. Približavamo se FAZI 5 - uspostava kaosa i vojnog stanja!'

U članku se iznosi niz netačnih tvrdnji vezanih za pandemiju Covid-19, primarno o vakcinaciji protiv ove bolesti. Članak je pun gramatičkih, pravopisnih i stilskih nelogičnosti i grešaka. Već u uvodnom dijelu, iznosi se od ranije dokazana dezinformacija:

Kada zaposlenici Pfizera istupe da upozore čovječanstvo, razumno je da svi slušamo. Jedan Pfizerov zviždač nedavno se oglasio kako bi razotkrio tvrtku skrivajući činjenicu da koriste pobačene fetalne stanice u ubodima COVID-19. Naravno, Pfizer ne želi da javnost zna za taj sastojak. Vjerska izuzeća bila bi velika!

“Faze” koje se navode u članku poklapaju se sa različitim periodima pandemije, te predstavljaju njihov “zavjerološki” prikaz. U njima se na posve iskrivljen način predstavljaju neki stvarni događaji u toku pandemije i prikazuju se kao “dokaz” za postojanje globalne zavjere. 

Tako se, recimo, za četvrtu fazu tvrdi da podrazumijeva “stvaranje aperthejda cijepljenih/necijepljenih”. U članku se tvrdi da se čovječanstvo sada “približava fazi 5 od 6”. 

Peta faza, za koju se tvrdi da će trajati od novembra 2021. do marta 2022, navodno podrazumijeva “uspostavljanje haosa i vojnog stanja”, te će se odnositi na “drugu fazu digitalne kontrole i zatvaranja ili 'uklanjanja' protivnika”. 

Možemo očekivati ogromnu nestašicu hrane, paralizu našeg gospodarstva, eksploziju nezaposlenosti, više uboda i više ubijanja starih. Ne zaboravite na obavezno cijepljenje za sve! Digitalni identitet za svakoga u obliku QR koda uspostavlja se tijekom 4. faze. Sve to dolazi s više varijanti, demoniziranjem anti-vaxxa i uhićenjem oporbenih vođa. Dr. Yeadon kaže da će se uvesti izvanredno stanje kako bi se porazila oporba.

U zaključku članka navodi se:

Opća poruka dr. Yeadona je da nas naše vlade lažu. Do sada su upozorenja dr. Yeadona bila točna.

Uhićenje izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle, za prijevaru i potpuno zamračenja medija, potvrđuje sve na što dr. Mike Yeadon stalno upozorava.

Njegove strahove dijele i dr. Robert Malone i prof.dr. Luc Montagnier koji tvrde da su cijepljeni prijenosnici, raspršivači i da jedino necijepljeni mogu spasiti planetu.

Članak portala Istinom protiv laži i njegova prenošenja na nizu drugih portala ostvarili su desetine hiljada interakcija na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle. 

Iste tvrdnje pronašli smo i na društvenoj mreži Facebook u različitim formama. Neki/e korisnici/e dijelili/e su ih u formi statusa, dok su neki/e na svoje profile i stranice objavljivali/e screenshote medijskih članaka.  

Odakle potiču tvrdnje o “rasporedu tiranije u fazama pandemije”?

Tvrdnje o “fazama” pandemije objavljene su na našem jeziku u članku od 10. novembra 2021. na portalu PresseTeam Austria. U ovom članku se, ipak, ne nalaze uvodne tvrdnje iz članka portala Istinom protiv laži o korištenju ćelija fetusa u vakcinama proizvođača Pfizer, kao ni niz drugih tvrdnji kojima je ovaj portal “upotpunio” svoj članak. Kao izvor za svoje tvrdnje, PresseTeam Austria navodi Australian national review, portal koji nerijetko objavljuje “zavjerološki” sadržaj (1, 2, 3, 4). Članak o “fazama” je na ovom portalu objavljen 25. oktobra 2021. 

Originalnu objavu u kojoj je Yeadon navodno govorio o “fazama pakla” nismo uspjeli pronaći. Na engleskom jeziku se ove “faze” pominju u unosu na blogu Henry Makow od 23. oktobra 2021. godine. Međutim, u ovom unosu se ne pominje Michael Yeadon. Na fotografiji kojom je unos ilustrovan nalazi se glavni medicinski savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, imunolog Anthony Fauci.

Slika: Screenshot članka sa bloga Henry Makow, 1.12.2021.

Blog na kom je objavljen ovaj unos je “zavjerološkog” karaktera, a Henry Makow je autor poznat po svojoj ediciji knjiga o iluminatima

Sve druge objave na engleskom jeziku koje su dostupne online, počevši sa portalom Truth11, tekst o “fazama” pripisuju Michaelu Yeadonu (1, 2, 3).

Šta je sve netačno u navedenim tvrdnjama?

Tvrdnjama iz članka portala Istinom protiv laži već se bavio naš partnerski fact-checking portal Faktograf iz Hrvatske, u analizi od 22. novembra 2021, koju možete pročitati ovdje

Značajan broj dezinformacija navedenih u članku Raskrinkavanje je već analiziralo. Tvrdnje o “zviždačici” iz kompanije Pfizer, koja je navodno dokazala da ova kompanija “krije” da se u proizvodnji vakcine koriste fetalne ćelije, analizirali smo u tekstu od 29. oktobra 2021. godine. 

Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer ne sadrži ćelije abortiranih fetusa niti se one upotrebljavaju u njihovoj proizvodnji. U slučaju ovih vakcina, fetalne ćelijske linije, izvedene od originalne ćelije uzete iz tkiva abortiranog fetusa u Holandiji 1973, korištene su u testiranju, ne i u proizvodnji ili finalnom proizvodu. Dodatno, kompanija Pfizer nije krila ove informacije. Javnost je sa njima bila upoznata od ranije.

Apokaliptične tvrdnje da “peta faza” donosi “nestašicu hrane, paralizu privrede, eksploziju nezaposlenosti, više uboda i više ubijanja starih” najvećim dijelom su neosnovane, naročito ona o “ubijanju starih”. Budući da nema dokaza da je na djelu neka vrsta “plana” toka pandemije, ovakve tvrdnje ostaju na razini teorija zavjere. 

I tvrdnja da su do sada Yeadonova “upozorenja bila tačna” takođe je neutemeljena. O dezinformacijama koje je Michael Yeadon iznosio tokom pandemije, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2). 

O tvrdnji da je direktor kompanije Pfizer Albert Bourle uhapšen, Raskrinkavanje je takođe pisalo u analizi od 10. novembra 2021, koju možete pročitati ovdje. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, dezinformacija o navodnom hapšenju Bourlea veoma je brzo postala viralna širom svijeta. Ipak, on je bio gost u nekoliko televizijskih emisija istog dana kada je originalni članak o njegovom navodnom hapšenju objavljen, te je bio aktivan na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Raskrinkavanje se bavilo i posljednjom tvrdnjom iz članka, navedenom na fotografijama Luca Montagniera i Roberta Malonea, o tome da vakcinacija navodno uzrokuje stvaranje novih varijanti virusa SARS-CoV-2. Analizu ove fotografije od 30. novembra 2021. godine možete pročitati ovdje. U analizi se navodi:

Tvrdnje da vakcinacija uzrokuje stvaranje novih varijanti virusa SARS-CoV-2 prisutne su već duže vrijeme. Brojne fact-checking platforme su ih opovrgle, pozivajući se na naučne autoritete, ali i na činjenicu da su se četiri od pet varijanti virusa koje izazivaju najviše zabrinutosti pojavile prije početka imunizacije.

Dakle, članak portala Istinom protiv laži prepun je nesuvislih, od ranije dokazanih teorija zavjere i dezinformacija. Tvrdnje se u članku pripisuju Michaelu Yeadonu, ali autentičnost tog navoda nismo uspjeli utvrditi.

Shodno činjenicama, netačne tvrdnje o ćelijama fetusa u vakcinama proizvođača Pfizer, te tvrdnju da su do sada “upozorenja Michaela Yeadona bila tačna”, a koje je na našem jeziku prvi objavio portal Istinom protiv laži, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje o navodnom hapšenju direktora kompanije Pfizer, kao i tvrdnje da vakcinacija uzrokuje stvaranje novih varijanti virusa SARS-CoV-2. 

Sva druga prenošenja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Sve članke u kojima se navode tvrdnje o “fazama” pandemije, kojima se implicira da iza pandemije bolesti Covid-19 i imunizacije stoji neki “plan”, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.11.2021

Balkanska Geopolitika: Бивши челник Фајзера: Смислили су 6 фаза пакла, улазимо у фазу 5, ево шта следи

Бивши потпредседник компаније „Фајзер“ др Мајк Једон открио је шокантне детаље вакцинацији и КОВИДУ-19. Реч је о британском научнику који активно ради...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 17.11.2021

Srbin: Бивши челник Фајзера: Смислили су 6 фаза пакла, улазимо у фазу 5, ево шта следи

Бивши потпредседник компаније "Фајзер" др Мајк Једон открио је шокантне детаље вакцинацији и КОВИДУ-19. Реч је о британском научнику који активно ради...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 17.11.2021

Zvezdane staze: Mi smo na vratima pakla. Osmislili su 6 faza. Približavamo se FAZI 5 - vojno stanje (Dr Majk Jedon)

Iskoristite nestašicu robe i hrane.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.11.2021

Nulta tačka: BIVŠI POTPREDSEDNIK FAJZERA MAJK JEDON: POSTOJI 6 FAZA PAKLA KOJE SU SMISLILI, UPRAVO ULAZIMO U PETU FAZU

Bivši potpredsednik kompanije “Fajzer” dr Majk Jedon otkrio je šokantne detalje vakcinaciji i KOVIDU-19. Reč je o britanskom naučniku koji aktivno rad...

  • Teorija zavjere