Trend na Twitteru izvor za lažnu vijest: Glumica iz serije “Squid Game” nije rekla da je “opsjednuta” Đokovićem

Trend izmišljanja izjava korejske glumice HoYeon Jung na Twitteru rezultirao je i dezinformativnim člancima u nizu medija u regionu. Pozivajući se na tweet s izmišljenom izjavom ove glumice, neki mediji su objavili članke u kojima se tvrdi da je izjavila da joj je teniser Novak Đoković “inspiracija” i da je “opsjednuta” njime.

Na portalu 24 sedam objavljen je 9. oktobra 2021. godine članak o navodnoj izjavi južnokorejske glumice HoYeon Jung o teniseru iz Srbije Novaku Đokoviću. U naslovu članka se citira ova glumica, poznata po ulozi u popularnoj seriji “Squid Game”:

Lepa Korejka obožava Noleta: Dovoljno je da ga vidim ...

Kako se u članku tvrdi, glumica je navodno inspirisana Đokovićem te “ne krije emocije” prema njemu:

Prelepa korejska glumica Hojeon Jung, zvezda veoma popularne serije "Squid Game" na Netfliksu, inspriaciju za posao i život pronalazi gledajući najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

 - On je neko ko je potreban svetu, jer je "GOAT" (Greatest Of All Time - najbolji svih vremena). Kad god ga gledam raspoloženje mi se popravi nabolje - rekla je lepa glumica.

U članku je naveden izvor za ovu tvrdnju, Twitter objava s naloga USB. 

Slika: Screenshot tweeta s profila USB, 14.10.2021. 

HoYeon Jung, zvijezda serije Squid game, otkrila je u nedavnom intervjuu za Vogue Korea da je u poslednje vrijeme opsjednuta teniserom Novakom Đokovićem.

„Mislim da je on neko ko je trenutno potreban svijetu jer je GOAT (the Greatest Of All Time - najveći svih vremena), kad god ga pogledam raspoloženje mi se promijeni na bolje“

Članke koji sadrže istu tvrdnju objavilo je još više od deset medija iz regije, opremivši ih senzacionalističkim naslovima. Tako su neki od naslova glasili: 

Popularna glumica OBOŽAVA NOVAKA: Mnogi su zaljubljeni u nju, a samo svjetski as može da je oraspoloži (Srpska.info)

ŠTA ĆE NA OVO REĆI JELENA: Zvezda popularne južnokorejske serije opsednuta Novakom Đokovićem! (Espreso)

OPSEDNUTA NOLETOM: O čuvenoj glumici sad cela planeta priča, dok ona UZDIŠE ZA SRBINOM! Sve priznala (Srbija danas)

Ceo svet se zaljubio u NJU, a ona je opčinjena Đokovićem: Glumici se jedna stvar dogodi kada gleda Novaka (Objektiv)

Portal Sportske u svom članku navodi da je Jung o tenisu govorila “nedavno na televiziji”, pri čemu se “dotakla i Đokovića”. Ostatak tvrdnje, uključujući i navodni citat njene izjave, ostao je isti.  

Šta su činjenice?

O ovoj temi je već pisao naš partnerski portal iz Srbije Fake news tragač, 11. oktobra 2021. godine, te u svojoj analizi ustvrdio da je riječ o dezinformaciji. 

Glumica HoYeon Jung stekla je popularnost ulogom u seriji “Squid Game”. Intervju koji je dala za Vogue, a u kom je navodno govorila o Đokoviću, objavljen je 7. oktobra 2021. godine na internet-stranici ovog magazina. Jung u intervjuu govori o svojoj modeling karijeri te o prvoj glumačkoj ulozi, onoj u popularnoj seriji “Squid Game”. Tenisera iz Srbije, ipak, nije spominjala. 

U opisu Twitter naloga, koji su domaći mediji koristili kao izvor, stoji: “Nepristojan, neduhovit i toksičan fan tenisa. Đoković, Azarenka, Pavs and Sania.❤️”. 

Slika: Screenshot opisa naloga USB, 14.10.2021.

Objava na koju se mediji pozivaju nastala je 9. oktobra 2021. Na istom nalogu, nešto više od sat kasnije, objavljen je tweet u kom autor objašnjava da je zapravo riječ o šali, to jest o popularnom trendu na Twitteru. Originalna objava je ponovno podijeljena, uz opis:

Ljudi, prestanite da lajkujete.😭😭

To je novi trend na Twitteru. Samo pretražite "HoYeon Jung otkriva" na Twitteru i vidjećete. Svi samo kopiraju druge lol.

Slika: Screenshot tweeta s profila USB, 14.10.2021. 

Dan kasnije, 10. oktobra 2021, na istom nalogu objavljena su još dva tweeta koja potvrđuju da je riječ o šali. U prvom, autor je naveo da je popularnost koju je originalna objava doživjela na Twitteru dokaz da “laž uvijek prevlada istinu”. U drugom, autor je naveo da je “postao poznat” te je podijelio objavu korisnika THE JOKER(S) koja sadrži screenshote analiziranih medijskih članaka iz Srbije, uz opis “Novinarstvo u Srbiji”. 

Slika: Screenshot tweeta s profila USB, 14.10.2021. 

Da je zaista riječ o popularnom trendu na društvenoj mreži Twitter, potvrđuje i niz objava u kojima je Jung navodno izjavila da je “opsjednuta” nekom poznatom osobom, igricom, fiktivnim likom i slično. Pretraga riječi “HoYeon Jung reveals” (HoYeon Jung otkriva) na ovoj društvenoj mreži, u vrijeme pisanja ove analize, iz minuta u minut daje nove rezultate i nove izmišljene izjave. U nekim od najviralnijih objava, Jung je navodno bila “opsjednuta” pjesmama “Whole Lotta Red”, “Almighty So”,  japanskom serijom “Jujutsu Kaisen”, muzičkim albumom “Nudy Land”, videoigricom Metroid Dread, jelom tlayuda (vrsta tortilje) i drugim. O nekim od navodnih izjava glumice pisali su i mediji u svijetu (1, 2). 

Dakle, HoYeon Jung nije govorila o Novaku Đokoviću u svom intervjuu za Vogue. Riječ je o šali koja je dio globalno popularnog Twitter trenda u kom se glumici pripisuju izmišljene izjave. Domaći mediji su tako, bez prethodne provjere, preuzeli jednu od takvih Twitter objava i predstavili je kao stvarnu “vijest”. 

Raskrinkavanje je o situacijama u kojima mediji kao jedini izvor za svoje članke koriste neprovjerene objave s društvene mreže Twitter pisao u više navrata (1, 2, 3). 

Shodno činjenicama, članku portala 24 sedam dajemo ocjenu lažna vijest, dok članci drugih medija koji su prenijeli istu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.  

Napomena:

15.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Alo, Wanted, Srpska.info, Espreso, Srbija danas, Story, Republika, Kuris, Objektiv i Telegraf ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

18.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Blic ispravio je netačne navode u svom tekstu, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 10. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me