Raskrinkavanje.ba

Vakcinacija protiv Covid-19 nije dovela do povećanog broja spontanih pobačaja

Pojedini/e korisnici/e Facebooka podijelili/e su neutemeljene navode američke spisateljice Naomi Wolf da je u posljednje dvije godine, od kada su vakcine protiv Covid-19 dostupne, zabilježen značajan porast spontanih pobačaja.

Foto: Wikimedia

Na Facebook profilu Azra Pašić 9. juna objavljen je videosnimak na engleskom jeziku, u kojem govori “doktorica” Naomi Wolf. Snimak je opisan sljedećim tvrdnjama: 

Je li to slučajnost? 57% svih smrti beba prije rođenja u VAERS-u (američki sistem za prijavu i monitoring nuspojava vakcina) dogodilo se u posljednje dvije godine

Od 1998. do maja ove godine ukupan broj trudnica koje su vakcinisane za sve bolesti, a potom ostale bez beba, iznosio je 6695.

U samo posljednjih nekoliko godina, 3816 beba je umrlo nakon što su njihove majke primile vakcinu protiv COVID-19, što znači da je 57% svih vakcinacija koje su dovele do smrti bebe ili fetusa u posljednje 24 godine dogodilo kada su trudnice počele primati COVID-19. 19 vakcina.

Od ovih 3816 umrlih, 1559 beba je umrlo u prvih deset dana, a 2257 je umrlo od 10. dana nadalje.

Od trudnica koje su imale spontani pobačaj ili su im bebe umrle od drugih fetalnih poremećaja, 20% je izgubilo bebu na dan vakcinacije, a 21% je izgubilo bebu u narednih 9 dana.

"Može li biti slučajnost da žena koja je vakcinisana protiv COVID-19 izgubi bebu i da 41% beba umre u roku od 10 dana od vakcinacije majke?"

A kod nas o ovim stvarima NIKO ne vodi računa! Što li?!?!!

U objavi se sugeriše da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale rast broja spontanih pobačaja posljednjih “nekoliko godina” i da su ovi slučajevi prijavljeni u sistemu VAERS.

Tvrdnja se obrazlaže time da je u periodu od 1998. do 2020. godine VAERS-u prijavljeno 43% od ukupnog broja prijavljenih spontanih pobačaja nakon vakcinacije, dok je 57% slučajeva prijavljeno od 2020. do 2022. godine – u periodu u kojem su vakcine protiv Covid-19 bile dostupne. 

Videosnimak je isječak iz emisije “War Room Pandemic”, koju vodi Steve Bannon, nekadašnji savjetnik i politički strateg bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a koja se emituje na kanalu Real America’s Voice. U njemu Naomi Wolf izgovara tvrdnje koje su na našem jeziku napisane u statusu uz koji je podijeljen. Preuzet je s profila The Vigilant Fox na društvenoj mreži Rumble, gdje je objavljen 9. juna.


Da li je broj spontanih pobačaja porastao nakon početka vakcinacije protiv Covid-19?

Navodi da je broj spontanih pobačaja nakon početka vakcinacije protiv Covid-19 porastao (i da su za to odgovorne ove vakcine) netačni su, navodi Reuters u analizi sličnih tvrdnji, objavljenoj 10.5.2022. godine (primjer na ovom linku).

Fact-checking tim ove novinske agencije kontaktirao je američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), iz kojih im je rečeno da nije zabilježen porast broja prijavljenih slučajeva nakon početka vakcinacije protiv Covid-19 niti bilo kakva indikacija da vakcinacija doprinosi porastu stope spontanih abortusa ili broja mrtvorođene djece.

 "Nismo ustanovili neočekivano ili neobično povećano prijavljivanje bilo kojeg neželjenog događaja kao ni povećane stope prijavljivanja nuspojava tokom trudnoće, uključujući spontani pobačaj ili rađanje mrtve djece nakon vakcinacije protiv Covid-19, u poređenju sa stopama prije vakcinacije", rekao je glasnogovornik CDC-a putem e-pošte.

U odgovoru Reutersu objašnjeno je šta znači da nije došlo do povećanja broja spontanih pobačaja u poređenju sa stopama prije vakcinacije (eng. background rates): 

“To znači da imamo stope spontanih pobačaja i mrtvorođenih koje su slične onima koje smo imali prije pandemije ili koje imamo među trudnicama koje se nisu vakcinisale. Ne vidimo nikakve naznake da vakcinacija povećava stopu ni jednog ni drugog.”

U ovoj analizi podataka iz sistema VAERS nije pronađeno povećano prijavljivanje pobačaja nakon vakcinacije protiv Covid-19, navodi Reuters. U zaključku objavljene studije stoji:

Pregledom izvještaja podnesenih VAERS-u nakon vakcinacije trudnica protiv Covid-19 nisu utvrđeni nikakvi zabrinjavajući obrasci posljedica po majke i novorođenčad. 

Iz CDC-a su naveli i to da su spontani pobačaji (gubitak trudnoće do 20. sedmice od začeća) bili najčešće prijavljeni neželjeni događaji povezani s trudnoćom. Međutim, objašnjeno je da su spontani pobačaji “relativno česti i dešavaju se u do 20% svih trudnoća”.

Studija nastala analizom registra vakcina i trudnoća CDC-a (Covid-19 Vaccine Pregnancy Registry) zaključuje da je rizik za spontani pobačaj nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv Covid-19 oko 13%, što je u skladu s očekivanim stopama prije vakcinacije.  

Dakle, stopa spontanih pobačaja nakon vakcinacije protiv Covid-19 je u granicama očekivanog, što znači da nije došlo do “porasta” broja spontanih pobačaja u posljednje dvije godine zbog vakcinacije. 

Podaci sistema VAERS su u ovom slučaju korišteni manipulativno kako bi se dokazale tvrdnje i narativi da vakcine nisu sigurne, a što je oprečno saznanjima do kojih se dolazi naučnim analizama podataka iz istog sistema. 

Šta je sistem VAERS?

VAERS (eng. Vaccine Adverse Event Reporting System) je naziv američkog sistema izvještavanja o neželjenim događajima vakcina, koji je 1990. godine pokrenut pod upravom CDC-a i američke Administracije za hranu i lijekove (FDA). Riječ je o sistemu ranog upozoravanja čiji je cilj otkriti moguće probleme s vakcinama koje su licencirane u SAD-u. 

Kada je riječ o načinu prikupljanja podataka o neželjenim reakcijama nakon primanja vakcine, sistem je praktično otvoren za sve ljude, tako da pacijenti, članovi porodice, zdravstveni radnici ali i proizvođači vakcina, mogu prijaviti moguću neželjenu reakciju. Prijavljena reakcija ne znači da je ona direktno uzrokovana vakcinom, već prosto da je nastupila u periodu nakon primanja vakcine.

Kako je glasnogovornik CDC-a rekao za Reuters, izvještaji se prije unošenja u sistem ne provjeravaju niti se utvrđuje uzročna veza između vakcinacije i pojave reakcije. 

Dakle, podaci iz sistema VAERS, kojim se barata u analiziranim objavama, ne predstavljaju podatke o slučajevima u kojima je potvrđeno da je vakcinacija protiv Covid-19 imala za posljedicu spontani pobačaj. 

Protivnici/e vakcina često koriste podatke iz ovog i sličnih sistema za rano upozoravanje na sigurnost vakcina za dokazivanje svojih neutemeljenih navoda o štetnosti vakcina. Neke od ranijih primjera zloupotrebe podataka iz ovog sistema možete vidjeti na linkovima ispod:

 

 

 

 

Ko je Naomi Wolf?

Naomi Wolf je američka autorica koja je 90-ih godina prošlog stoljeća bila jedna od vodećih figura trećeg vala feminizima i “ikona” američke Demokratske stranke. Proteklih nekoliko godina, usred akademskog skandala u vezi s njenom knjigom “Outrage: Sex, Censorship and Criminalisation of Love”, Wolf se povezala s ličnostima iz radikalno desničarskih političkih krugova i počela je promovirati teorije zavjere, ponajviše o pandemiji Covid-19. 

Tvrdnju da je došlo do povećanja broja spontanih pobačaja od kada su dostupne vakcine protiv Covid-19, čime se implicira da vakcine uzrokuju spontane pobačaje, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da su vakcinacije u posljednje dvije godine uzrokovale više od polovine svih prekida trudnoća koji su prijavljeni VAERS-u ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 09.06.2022

Facebook profili i stranice: Azra Pašić: Porastao broj spontanih pobačaja od početka vakcinacije protiv Covid-19

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest