Vakcine nemaju metalne komponente koje bi prepoznao detektor za metal

Snimak na kojem muškarac “demonstrira” reakciju detektora za metal na nadlaktici dijeli se na Facebooku uz implikacije da vakcine protiv Covid-19 sadrže metale. Ovakve tvrdnje su u više navrata dokazane kao neutemeljene.

Na Facebook stranici Građansko buđenje je 24. maja 2021. objavljen snimak  muškarca koji detektorom za metal prelazi preko nadlaktice, a detektor proizvodi zvuk koji potvrđuje prisustvo metala. Snimak je objavljen uz opis:

Detektor za metal se oglašava na mjestu uboda nakon primanja vazzine. PODIJELI!

(Zbog algoritama i cenzure smo prinuđeni koristiti sinonime za "injekciju." Hvala na razumijevanju.)

Do vremena pisanja ove analize, snimak je pregledan više od 2.500 puta, a podijelilo ga je 83 korisnika/ca Facebooka. 

Na snimku u trajanju od 24 sekunde, muškarac prelazi detektorom za metal preko svoje ruke, a detektor ispušta zvuk prepoznavanja metala na njegovoj nadlaktici, kao i na šaci na kojoj nosi prsten. Kako se u opisu snimka navodi, muškarac je vakcinisan, čime se implicira da vakcine sadrže metalne dijelove koje detektor može prepoznati.

Šta su činjenice?

Tvrdnje o metalima ili čipovima u vakcinama protiv Covid-19, kao i navodi o magnetnom polju na mjestu vakcinacije, popularne su među teoretičarima/kama zavjere već duže vrijeme. O sličnim tvrdnjama Raskrinkavanje je već pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3).

Detektori za metal funkcionišu tako što “emituju magnetno polje i analiziraju povratne signale” iz okruženja. Magnetno polje koje detektor emituje razlikuje se od onog koje generišu metalni predmeti, što detektoru omogućava da prepozna prisustvo metala. 

Navodi o “magnetizmu” na mjestu primanja vakcine protiv Covid-19 nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti. Za “dokazivanje” ovih navoda ranije su provođeni različiti “eksperimenti”: na mjesto vakcinacije prislanjani su magneti i različiti metalni predmeti koji su, navodno zbog magnetnog polja koje se tu razvilo kao posljedica imunizacije, ostajali na rukama vakcinisanih. Ovakve tvrdnje je, pored Raskrinkavanja, analizirao niz regionalnih i svjetskih fact-checking projekata kao što su Raskrikavanje, Istinomer, AFP, Faktograf, BBC, Snopes, Full Fact i USA Today

U svrhu pisanja ovih i drugih analiza, niz stručnjaka/inja potvrdio je da su navodi o “magnetnim svojstvima” vakcina apsurdni. U analizi AFP-a od 13. maja 2021. godine navodi se izjava Thomasa Hopea, istraživača vakcina i profesora ćelijske i razvojne biologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg, koji objašnjava da u vakcinama zapravo ne postoji ništa s čime bi magnet mogao da stupi u interakciju: “to su proteini i lipidi, soli, voda i hemikalije koji održavaju pH.”

Snopes u analizi od 12. maja 2021. godine ističe:

Edward Hutchinson, predavač u Centru za istraživanje virusa na škotskom Univerzitetu u Glazgovu, rekao nam je:

„Morali biste da umetnete veliki grumen magnetnog materijala ispod kože da biste dobili dejstvo kroz kožu za koje se tvrdi da je prikazano u videu (ako želite da isprobate ovo, pokušajte da magnetom za frižider privučete bilo šta, naročito komadiće metala, kroz kožu između palca i kažiprsta).”

Biologinja i autorka bloga Quantum Science Jelena Kalinić je na svom portalu Vakcine detaljno pisala o sastavu svih dostupnih vakcina protiv Covid-19, što možete pročitati na ovim linkovima: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm. Iz samog sastava vakcina posve je jasno da u njima nema ništa u dovoljnoj količini da izazove bilo kakvu magnetnu reakciju.

U komentarima ispod snimka na Facebook stranici Građansko buđenje, jedan od korisnika primijetio je mogući razlog “detektovanja metala” na nadlaktici muškarca na snimku.  

Prema tvrdnjama stručnjaka/inja i relevantnim naučnim dokazima, nije moguće da na mjestu vakcinacije dođe do razvijanja “magnetnog polja”, budući da vakcine ne sadrže magnete, metalne objekte ili komponente koje bi proizvele ili reagovale na magnetno polje. Shodno tome, analiziranom snimku dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 26. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me